8 bästa programvaran för elektronisk labbanteckningsbok (ELN).

Spread the love

Med tiden anpassar sig hela världen till att bli digital, och det är ungefär samma sak med lab-anteckningsböcker.

Nuförtiden har papperslab-anteckningsböcker alternativet till elektroniska labb-anteckningsböcker (ELN), vilket uppenbarligen är den digitala versionen av det. Detta innebär dock också bättre organisering och färre komplikationer och förvirring i det långa loppet, eftersom du kan hantera saker från ett ställe.

För att uttrycka det med de enklaste orden är en elektronisk labb-anteckningsbok en programvara som hjälper dig att samla in information och anteckna anteckningar digitalt. Den är avsedd för det ändamålet och gör ett bra jobb för att uppfylla det syftet, eftersom forskare effektivt kan registrera sitt arbete och hänvisa till undersökt information närhelst behovet uppstår.

Du kan vara inom vilket område som helst, livsmedelsteknik, kemi eller biologi. En elektronisk labb-anteckningsbok kommer att vara användbar för dig. Det finns inga andra tankar om utvecklingen av denna digitala övergång eftersom fler och fler proffs byter till den från traditionellt papper.

Skillnad mellan ELN och en vanlig anteckningsapp

Det finns ganska många skillnader mellan en elektronisk labb-anteckningsbok och en vanlig anteckningsapp som Evernote och Google Keep, men den viktigaste måste definitivt vara det faktum att ELN är specialbyggd för vetenskaplig forskning.

Ett ELN låter dig rita figurer som kemisk struktur eller dokumentera ett bioassayprotokoll med absolut lätthet jämfört med en vanlig anteckningsapp. Den har i princip alla specifika verktyg i standby när du behöver dem, i motsats till att behöva hitta en väg ut ur situationen om du ska använda en vanlig anteckningsapp.

Detta betyder inte att anteckningsappar är dåliga, men bara att för ändamål som vetenskaplig forskning är en ELN idealisk att använda och har en tydlig kant.

Funktioner av en idealisk ELN

Även om funktioner kan variera från programvara till programvara, är här några vanliga funktioner som varje ELN-lösning bör ha:

 • Stöd för elektroniska signaturer 🖊️
 • Anteckningsbevarande appintegrationer 📝
 • Förmåga att hantera labbinventeringen 🧪
 • Samarbetsverktyg med teamadministration för rolltilldelning 👥
 • Användarvänligt gränssnitt 🖥️
 • Säkert och i enlighet med riktlinjerna ⚖️
 • Skapa, importera, lagra och hämta viktig data 💾
 • Responsiv design att se på flera plattformar 📲
 • Begränsningar på användarnivå för att hålla viss data oredigerad av någon 👤
  Hur du ökar din MacBooks lagringsutrymme

Ovanstående funktioner är bra utgångspunkter att komma ihåg innan du väljer programvara för elektronisk lab-anteckningsbok.

Fördelar med att använda ett ELN

Det finns många fördelar med att använda ELN-programvara, främst på grund av den flexibilitet och bekvämlighet det ger. Här är några av de många:

 • Mycket anpassningsbar för att passa dina behov
 • Tillgänglig utanför laboratoriet och praktiskt taget var som helst
 • Verktyg som håller den bärbara datorn organiserad och funktionell
 • Kan enkelt delas med teamet i motsats till en pappersanteckningsbok

Det eliminerar också besväret med att försöka komma ihåg var du lagrade dina pappersanteckningsböcker eftersom allt kan nås digitalt.

Med allt detta åt sidan, låt oss titta på den bästa programvaran för elektroniska bärbara datorer du kan välja mellan.

Labguru

Först på listan, Labguru främjar bättre resultat, innovation och insikter så snart du börjar använda det. Den är kraftfull och används av några av de största namnen på marknaden, som AstraZeneca och Moderna.

Det ger i princip en allt-i-ett-plattform som innehåller en ELN, LIMS, automation, lagerhantering och informatik för att göra den till den ultimata lösningen du kan lita på.

Deras ELN är en njutning att använda, med funktioner som provhantering, integrerad inventering, säker datahosting och labbdatahantering. Det hjälper dig att spåra framsteg och dela varje enskilt resultat med andra medlemmar om du vill.

Benchling

Kör ditt labb effektivt med Benchling, en ELN-lösning som gör mycket mer än du förväntar dig. Den är superanvändarvänlig och används av över 200 000 forskare runt om i världen.

Några av de viktigaste höjdpunkterna i Benchling inkluderar:

 • Bättre dataintegritet
 • Tredjepartsintegrationer
 • Samarbete och rollbaserade behörigheter
 • Datainsamling och överföring
 • Instrumenthantering
 • Omedelbar historik över alla notebook-poster
 • Rapportering och statistik
 • Provhantering

Det finns också några produktivitetsverktyg som att göra-listor, dra och släpp-redigerare och Excel-liknande tabeller. Du kan samla dagliga experimentella data i ELN och i princip koppla prickarna till relevanta objekt i registret.

För att inte tala om, den är också anpassningsbar och justerbar efter dina behov. Du kan till exempel lägga till egna fält för poster.

  Vem är Jack Dorsey?

LabArchives

LabArchives kan hantera team av alla storlekar, så detta ELN ger en bra samarbetslösning också när du vill att medlemmar ska samlas för forskning. Den är betrodd av välkända forskarlag och institutioner, så du kan vara säker på att du kan lita på den här lösningen.

För enkelhetens skull kan den integreras med många populära slutpunktslösningar. Du kan också använda mallar och olika inmatningstyper och anpassa dem. Det ger en sömlös organisation av dina forskningsdata.

Dessutom har de också ELN för utbildning, med hjälp av vilket du kan bygga din kurs och hantera ditt innehållsbibliotek.

SciNote

Ett ELN som prioriterar din tid mycket, SciNote strävar efter funktioner som hjälper dig att slutföra din uppgift snabbare än du brukar. En studie av Liane Kober drog slutsatsen att uppgifter slutförs med den här lösningen med en tidsminskning på 86 % jämfört med de som inte använder den här lösningen.

Inte att förglömma, deras användarvänlighet och tillförlitlighet leder så småningom till en stor avkastning på investeringen fylld med bara fördelar.

eLabJournal

En helt anpassningsbar, allt-i-ett ELN-lösning, eLabJournal gör att du kan förbättra din effektivitet i labbet och i princip sluta göra mer produktion på samma tid. Du skulle också öka din produktivitet med de nödvändiga verktygen som följer med.

Några av nyckelfunktionerna inkluderar:

 • Ställ in viktiga aviseringar
 • Samarbeta med medlemmar och tilldela roller
 • Bygg detaljerade experiment från många segment
 • Använd gratis tillägg för att utöka funktionaliteten

Du kan exportera dina data i olika format som PDF, HTML och XML.

Sapio

Som de vill kalla det, Sapio ”Sömlös” är vad det verkligen är. Det är sömlöst och låter dig registrera dina experimentdetaljer omedelbart, även utan tidigare erfarenhet av liknande programvara. Om du inte föredrar att använda programvara kan du köra den i vilken webbläsare som helst online och komma åt den var som helst.

Företaget tog bokstavligen årtionden av hårt arbete för att skapa olika lösningar som ELN, SDMS och LIMS för att slå samman dem till en grundlig produkt, vilket sparar pengar och tid på lång sikt.

Funktioner som spårning av dagliga framsteg och laboratoriehantering av prover är bara toppen av isberget för Sapio. Den har så mycket mer att upptäcka, så se till att kolla in den här.

  Vad är en "hot take" och var kom frasen ifrån?

eLabFTW

Helt gratis och öppen källkod, eLabFTW gör det enkelt att hålla reda på dina experiment och genomföra samarbetsprojekt sömlöst. Faktum är att den här lösningen också kan användas för andra områden som bioteknik, universitet och tinkerare.

Den har en kraftfull och mångsidig databas, och hela programvaran är säker, lätt att komma överens med och viktigast av allt, kompatibel med policyer.

Andra funktioner inkluderar:

 • Stöd över plattformar
 • Responsiv design på alla enheter
 • Lagerhantering
 • Tidsstämplar för bättre referens av data
 • Översättning tillgänglig på olika språk
 • Integrerad schemaläggare för att planera vissa saker i förväg för framtiden

eLabFTW gör mycket mer än du kan förvänta dig för programvara som kommer utan kostnad.

Signaler anteckningsbok

En elektronisk Lab Notebook som är framtidssäker med avancerade funktioner, Signaler anteckningsbok kan verkligen vara en lösning du skulle vilja investera i. Den har ett kraftpaket av fördelar och funktioner, såsom labbautomation, sömlöst arbetsflöde, förbättrat samarbete och mer.

Det kan användas för ett gäng användningsfall, vare sig det är för att spänna över biologi, analys, kemi, etc. Den har också API:er och gränssnitt för integration för att utöka funktionaliteten och göra den mer flexibel.

Jag har inte ens skrapat på ytan här, så jag skulle rekommendera att gå vidare och ge den här en gratis provperiod för att testa allt själv.

Slutsats

Elektronisk lab-anteckningsbok programvara kan definitivt göra livet så mycket enklare för dig, särskilt om du för närvarande använder en pappersanteckningsbok för alla dina poster och formationer. Ovanstående lösningar ger de bästa funktionerna du vill hitta i ett ELN, så välj en enligt vad som passar dig bäst.