8 bästa ER Diagram Makers för att visualisera och designa databaser

En databas är en integrerad del av en mjukvara/webbapplikation eftersom den lagrar viktig information som registreringar, kunddata och transaktionsdata, för att nämna några. ER-diagram hjälper till att utforma databaser för att uppfylla kraven.

En databas gör det möjligt för en administratör och användare av webbapplikationer att hämta data från en given webbplats/webbapplikation.

Innan en mjukvaruapplikation går live går den igenom olika steg, som att designa, utveckla och testa. Entity Relationship Diagrams (ERD) används för att visuellt representera en databas.

Vad är ER-diagram

Entity Relationship Diagrams, även kända som ER Diagrams, ERDs eller ER-modeller, är strukturella diagram som används för att designa databaser. ER-diagram har olika kopplingar och symboler som visualiserar alla större enheter inom det önskade systemet och de inbördes förhållandena mellan dessa enheter.

Entiteter kan variera från en webbapplikation till en annan. Om vi ​​till exempel har ett skolledningssystem kan vi ha olika enheter med olika roller, som administratör, elever, lärare och ämnen. Å andra sidan, om det är en e-handelsplattform kommer vi att ha enheter som admin, användare/kunder och produkter.

Ett typiskt ER-diagram kommer att ha symboler som rektanglar och kopplingar som kommer med olika stilar som skildrar enheterna, deras attribut och de inbördes förhållandena som är associerade med dem.

Fördelar med ER-diagram

 • Explicit visuell representation. Användare kan enkelt förstå databasstrukturen genom att kontrollera ER-diagrammet.
 • ER-diagram är flexibla. Designen kan ändras när en webbapplikation växer. Ett ER-diagram är flexibelt för att ta hand om sådana behov.
 • Enkel att förstå. Så länge de olika symbolerna i ett ER-diagram förstås är det lätt att förstå sambanden.
 • Gör kommunikationen mer effektiv. Ett ER-diagram gör det enkelt för användare att förstå relationen mellan olika enheter i en databas. Användare kan alltid studera standardsymbolerna på diagrammet för att förstå hur olika enheter kommunicerar med varandra.

Vem kan använda ER Diagram Tools

Databasdesigners

En databasdesigner har till uppgift att skapa en visuell representation av hur en databas kommer att se ut. Om en databas redan finns och du vill förbättra den är det oklokt att ändra den direkt utan en tydlig plan. En ERD hjälper designers att identifiera brister och misstag och göra ändringarna innan de utför ändringarna i databasen.

Databasskapare

När databasen har utformats får utvecklarna själva i uppdrag att skapa. Databasskaparna kommer alltid att hänvisa till ER-diagrammet för att fastställa enheter och relationer för att skapa en funktionell databas.

Databasfelsökare

Att identifiera misstag i en databas kan vara utmanande, särskilt om webbapplikationen är stor och har många tabeller. En ERD hjälper felsökaren att visualisera databasschemat och ha en hel databasbild.

Funktioner i ER Diagram Tools

Bör ha flera diagramalternativ

Arbetsflödesdiagram, ER-diagram, UML-diagram och flödesscheman är bara exempel på diagram som du kan rita med hjälp av diagramverktyg. Det ideala ER-ritverktyget bör stödja modellering av olika databasobjekt såsom tabeller, en-till-många (1:M) och en-till-en (1:1) relationer, vyer, utlösare, sekvenser och procedurer, eller annars avslutar du med ett ofullständigt diagram.

Databasmotorstöd

Du kanske använder olika databasmotorer när din webbapp växer. Den idealiska ER-diagramtillverkaren bör förstå olika datamotorer för att validera datamodellen baserat på de angivna begränsningarna.

Importverktyg

Du kanske ibland arbetar med en redan befintlig databas som databastekniker. Din uppgift blir att justera eller uppgradera databaskomponenterna från befintliga filer. De flesta moderna verktyg kommer med en ”reverse engineering”-funktion som låter dig importera en befintlig databas för att göra ändringar.

Nedan är de bästa ER Diagram Makers på marknaden idag.

Lucidchart

Lucidchart är en ER-diagramtillverkare med mallar, symboler och notationer som hjälper dig att visualisera en databas. Lucidchart har ett dra-och-släpp-gränssnitt, vilket gör det enkelt att använda även om du inte är artist.

Nyckelfunktioner

 • Samarbete i realtid. Databasingenjörer bör vara bra samarbetspartners. Lucidchart kommer med ett samarbetsverktyg för att åstadkomma förändringar i realtid.
 • Importfunktion. Lucidchart låter dig importera dina data som sedan skapar dina modeller och anslutningar automatiskt. Den här funktionen kommer också att uppdatera dessa modeller när du uppdaterar din data.
 • Anpassningsbara mallar. Lucidchart har färdiga mallar som du enkelt kan anpassa för att skapa dina modeller och deras relationer.

Lucidchart-prissättningen börjar från $7,95/månad, och den erbjuder också en gratis plan med begränsade funktioner.

Skapande

Creately presenterar sig själv som den visuella arbetsplatsen. Dra-och-släpp-gränssnittet är praktiskt när du skapar diagram, diagram och relationer i din databas.

Nyckelfunktioner

 • Anpassningsbara ER-diagrammallar. Du behöver inte skapa allt från grunden, eftersom det finns mallar som du kan anpassa för att passa ditt projekt.
 • Visuellt samarbete i realtid. Du behöver inte oroa dig om du arbetar som ett team eftersom du kan bjuda in medlemmar och börja arbeta direkt.
 • Du kan återanvända dina modeller. Du behöver inte skapa modeller från grunden varje gång, eftersom du kan återanvända de befintliga. Du kan också skapa återanvändbara mallar för att minska din databasdesigntid.

Creately har en gratis plan med betalplaner från $4/månad.

Smartdraw

Smartdraw är en webbaserad applikation för ER-diagram. Det här verktyget har en släpp-och-dra-funktion och integreras med olika applikationer som Microsoft Office, G Suite och Confluence.

Nyckelfunktioner

 • Automatisk generering. Allt du behöver är att importera en CSV-fil med dina tabelldefinitioner och starta den automatiska ERD-databastillägget för att generera en visuell representation av databasen.
 • Integration med andra appar. För att effektivisera ditt arbetsflöde kan du koppla Smartdraw till olika appar från Microsoft, Atlassian och Google.

Smartdraw-prissättning börjar från $9,95 för den individuella planen.

Canva

Canva, ett av de mest populära designverktygen, kan också användas för ER-diagram genom Canva ER Tool.

Nyckelfunktioner

 • Över 20 professionella grafer. Om din ERD kräver en graf finns det grafer att välja mellan.
 • Professionellt designade mallar. Canvas ERD-tillverkare kommer med mallar som du enkelt kan anpassa för att passa dina behov.

Canva har en gratis plan, medan de betalda planerna börjar från $6,49/månad.

Visual Paradigm Online

Visual Paradigm Online ERD-verktyg kommer med olika symboler och kontakter för att du ska kunna skapa branschstandard och professionella ER-modeller. Du kan skapa konceptuella, logiska eller fysiska datamodeller med det här verktyget.

Nyckelfunktioner

 • Många mallar att välja mellan. Du behöver inte oroa dig om du aldrig har använt ett ER-diagramverktyg eftersom Visual Paradigm har över 2000 mallar att välja mellan. Välj en mall och börja anpassa.
 • Samarbetsfunktion. Du kan få omedelbar feedback på dina designs genom att bjuda in dina teammedlemmar till det här verktyget.

Visual Paradigm har en gratis plan med betalplaner från $4/månad.

Visuellt paradigm

Visual Paradigm är ett ER-diagramverktyg som du kan använda för att skapa en mängd olika diagram. Detta dra-och-släpp-verktyg gör det enkelt att skapa en visuell representation av dina modeller, även om du inte är en professionell designer.

Nyckelfunktioner

 • Sopmaskin och magnet. Sweeper-funktionen låter dig utöka utrymmet mellan diagramelementen bekvämt. Magnet, å andra sidan, gör att du kan minska utrymmet mellan dina element genom att dra.
 • Färg Legend. Du kan visuellt representera prioritet, utvecklingsstadier och mognadsnivåer i ERD genom Color Legend.
 • Format kopiator. Att replikera stilinställningar från en form till en annan kan vara tidskrävande. Format Copier låter dig replikera din ERD:s teckensnittsstil, linje och fyllningsinställningar.

Visual Paradigms prissättning börjar från $4/månad.

Figma ER Tool låter dig skapa en visuell representation av relationer mellan användare, produkter och processer. Du kan alltså designa bättre vägar eller till och med felsöka befintliga databaser med hjälp av detta verktyg.

Nyckelfunktioner

 • Samarbete i realtid. Du kan dela din design och få feedback i realtid. Du kan också lägga till medlemmar som antingen tittare eller samarbetspartner på dina designs.
 • Design av dokumentdatabas. Figma ER Tool låter dig dokumentera designprocessen. Det är således lätt för framtida medarbetare att följa med när de interagerar med modellerna.
 • Lätt flöde. FigJams ER-diagramverktyg gör det enkelt för dina teammedlemmar att följa med när du designar din databas.

Figma har ett gratispaket, medan de betalda paketen börjar från $12 per redaktör/per månad.

EdrawMax

EdrawMax är ett ER-diagramverktyg som producerar diagram med en djupgående inblick i systemet. Du kan se hur enheterna är sammankopplade och till och med upptäcka problem med hjälp av logik innan du går långt med designen.

Nyckelfunktioner

 • Enkel import och export. Du kan importera data från din databas och EdrawMax genererar en visuell representation. När du är klar med designen kan du exportera din fil i olika format som PDF, JPG, SVG, MS Visio, MS Word och MS Excel.
 • Hundratals mallar. Du kan minska din designtid med nästan hälften genom att välja befintliga mallar som du kan anpassa.
 • Enkelt samarbete. Du kan få indata i realtid när du designar din databas. Du kan till och med bjuda in andra designers att hjälpa till med olika uppgifter i din designfil.

EdrawMax-prissättningen börjar från $7,41 per månad.

Avslutar

Att designa en databas är en process under huven, men det påverkar definitivt hur användare interagerar med den slutliga webbapplikationen. Valet av ER Diagram Maker kommer att bero på dina behov, budget, smak och preferenser. Se till att verktyget du väljer stöder alla funktioner du letar efter.