8 bästa AI-sökmotorer att använda som Google-alternativ

Sökmotorer som drivs av AI har fått så mycket framträdande på senare tid. Med denna ökning kommer också det potentiella löftet och farorna med att förlora för mycket för tidigt av mänsklig forskning och faktainsamlingsförmåga.

Tidigare letade individer igenom mängder av text för att få expertis om ett visst ämne. Men nu kan även en icke-specialist använda AI-verktyg för att skapa anmärkningsvärda konstverk som skulle gå obemärkt förbi såvida de inte skavda av AI-detektionsprogramvara.

I och med att smarta enheter har blivit en stöttepelare har sökfrågor och deras resultat blivit mer konverserande. Men i utbyte mot gratis sökresultat överlämnar vi vår integritet, vilket gör det möjligt för sökmotorleverantörer att tjäna pengar på våra sökningar, preferenser och platsdata.

En nyckelskillnad finns när man analyserar mellan en Google-sökning och en AI-baserad sökning. En AI-sökning ger mer relevanta resultat genom att ta hänsyn till faktorer som användarens webbhistorik och sökavsikten för att generera exakt det de letar efter.

Och eftersom AI-systemet ständigt lär sig av den data det samlar in, fortsätter det att förfina resultaten i bakgrunden när användaren söker, med hänsyn till tidigare köp, stavfel och till och med avsikten bakom frågan. Allt detta sker automatiskt utan manuell inblandning.

AI-sökningsfördelar jämfört med Google-sökning

När det gäller att välja en AI-driven sökmotor framför en vanlig sökmotor, här är två saker som hjälper dig att cementera ditt beslut. AI-sökmotorernas framstående funktioner är inkorporeringen av teknologier som Natural Language Processing (NLP) och Machine Learning (ML). Detta ger AI-sökmotorer en klar fördel jämfört med konventionella som Googles sökmotorer.

Trots den utbredda användningen av AI för att effektivisera olika branscher är det integreringen av NLP- och ML-tekniker som verkligen skiljer AI-baserade sökmotorer från resten. NLP tillåter AI-sökmotorer att bättre förstå och tolka mänskligt språk, medan ML tillåter bearbetning av enorma mängder data för att generera mycket exakta förutsägelser.

Inom AI-området kan NLP integreras i AI-sökning för att få följande användningsfall:

  • Taligenkänning, omvandling av talade ord till text och vice versa.
  • Segmentera tidigare fångat tal i enskilda ord, meningar och fraser.
  • Att känna igen olika former av ord och grammatisk struktur i meningar.
  • Extrahera betydelsen av fraser, inklusive adjektivfraser, prepositionsfraser och nominella fraser.
  • Förstå meningarnas sammanhang och förhållandet mellan meningar.
  • Genomför språklig textanalys, sentimentanalys och översättningar för att stärka röstassistenter och chatbots.

Funktioner för maskininlärning i AI-baserade sökmotorer:

  • Övervakad inlärning: Systemet tränas med datamängder med ett brett utbud av möjliga variabler kopplade till kända positiva eller negativa resultat. Modellen är gjord för att förstå hur man känner igen och väger in faktorer baserat på tidigare data för att ge ett positivt resultat.
  • Belöningssystem: När systemet väl har konditionerats med datamängderna matas det med ny data utan det kända positiva eller negativa resultatet. När den väljer rätt får den en belöning och läggs till sitt poängsystem varje gång den väljer rätt svar.
  • Integration: När framgångsmåtten är tillräckligt höga för att överträffa befintliga system eller för att nå tröskelvärden, integreras maskininlärningssystemet i algoritmerna.

Här är de senaste AI-baserade sökalternativen till Google Sök.

Komo

Komo Search är en AI-driven sökmotor som prioriterar hastighet, integritet och annonsfri surfning.

Sökmotorn erbjuder tre nyckelfunktioner: Chatt, Utforska och Sök. Chat låter användare fördjupa sig i idégenerering och delta i ämnesdiskussioner, medan Explore håller användarna informerade om trendämnen inom communityn. Sökfunktionen är särskilt anmärkningsvärd för sina snabba och effektiva svar på frågor och erbjuder relevanta länkar och resurser.

Komo Search gör det möjligt för användare att utforska sina intressen och hitta svar på ett engagerande, privat och effektivt sätt.

Neeva

Neeva Search låter dig söka säkert och privat med Chrome-tillägget och även som mobilapp.

Med Neeva kan du söka direkt från din webbläsares adressfält och få tillgång till äkta och opartiska sökresultat. Neeva håller din sökhistorik privat, skyddar dina onlineaktiviteter från tusentals spårare som används av annonsörer och erbjuder gratis bas- och premiumplaner, så att du kan anpassa din sökmotor för att få de mest relevanta resultaten.

Genom att använda Neeva kan du surfa tryggt eftersom det visar autentiska resultat och chattar från dina föredragna forum samtidigt som det hindrar spårare från tredje part från att spåra.

You.com

You.com är en ny sökmotor som ger människor kontroll över sina sökningar, sin tid och sin integritet.

You.com kombinerar användarnas preferenser med artificiell intelligens och naturlig språkbehandling, vilket låter människor ta tillbaka kontrollen över sin informationskonsumtion utan att bli påverkad av stora annonsteknikföretag. Det är också flexibelt genom att utvecklare kan skapa appar att köra på resultatsidorna.

Hjärnorna bakom You.com är Richard Socher, tidigare chefsforskare på Salesforce och en toppforskare inom naturlig språkbehandling, och Bryan McCann, som ledde bearbetningsteam för naturligt språk på Salesforce. Företaget har stöd från den AI-fokuserade VC-fonden Radical Ventures, samt Marc Benioff och Jim Breyer, Day One Ventures och andra investerare.

Waldo

Waldo hämtar inspiration från det mycket populära spelet ”Where’s Waldo” och använder sökindex från sökmotorer som Google och Bing. Det skiljer sig dock genom att tillhandahålla ett distinkt gränssnitt så att användare kan finjustera sina sökningar med bara några få klick.

Med Waldo kan du enkelt välja den filtyp du vill ha, markera specifika numeriska värden med procenttecken och identifiera citattecken på bara några sekunder. Waldo har fått beröm av kunder för att ha halverat söktiderna.

Waldo revolutionerar sökmålsidan genom att förvandla den till ett anpassningsbart gränssnitt, vilket gör det möjligt för användare att ha större kontroll över sina sökresultat utan att behöva öppna flera flikar.

Dessutom har Waldo ett inbyggt anteckningsblock för att underlätta anteckningar som sedan kan omvandlas till en komplett presentation eller exporteras till Google Docs. Kort sagt, Waldo förbättrar effektiviteten och effektiviteten i sökprocesser, vilket gör dem smidigare och mer strömlinjeformade för användarna.

Bryderi

Perplexity AI är ett banbrytande sökmotorverktyg som använder sofistikerad artificiell intelligens, inklusive OpenAI:s GPT-3-modell, för att erbjuda direkta svar på frågor i form av sammanfattningar och citeringar som sökresultat.

Detta är en betydande avvikelse från traditionella sökmotorer som erbjuder en enkel lista med länkar och låter användare komma åt information snabbt och utan ansträngning utan att behöva sålla igenom irrelevanta resultat eller navigera genom flera sidor. I detta avseende är Perplexity AI besläktad med Google PageRank-algoritmen, som använder citeringar för att utvärdera kvaliteten och relevansen av en webbsida.

Perplexity AI är fri från påträngande annonser och kräver ingen registrering eller inloggning. Dessutom är det ett säkert och privat sätt att söka eftersom det inte samlar in någon personlig information.

Och jag

Genom att utnyttja kraften i språkmodeller kan Andi bättre förstå användarnas sökfrågor och förutsäga de mest relevanta informationskällorna, allt i realtid. Detta tillvägagångssätt skiljer Andi från traditionella sökmotorer som förlitar sig på statiska sökordsindex.

Andis inställning till sökning liknar hur människor tänker, med språkmodeller kompletterade med resonemang och sunt förnuft.

Andis användargränssnitt är en uppfriskande förändring från den vanliga sökmotorlayouten. Motorn sammanfattar och förklarar komplex information som samlats in från de bästa källorna och visar sökresultat bredvid varje svar i ett visuellt tilltalande flöde.

Andis funktioner ”Läs”, ”Sammanfatta” och ”Förklara” tillåter användare att se artiklar i ett rent, annonsfritt format, spara tid genom att komma till saken och enkelt förstå komplexa sidor.

Japp

Japp, den senaste sökmotorn som belönar och kompenserar innehållsskapare är idén från Dmytro Gerasymenko och hans team på Ahrefs. Ahrefs, känd för sin ledande SEO-verktygsuppsättning, driver en internetskalig bot som har genomsökt hela webben sedan 2010, lagrat, indexerat och strukturerat petabyte med information.

Yeps sökresultatsidor (SERP) skryter av minimalism. Användare kan välja mellan webb- eller nyhetsresultat. Dessutom finns det ”kunskaps”-rutor till höger om vissa SERP:er, som visar innehåll hämtat från Wikipedia om din sökning.

Med Yep belönar och kompenserar teamet innehållsskaparna med en affärsmodell med 90/10 inkomstdelning där 90 % av annonsintäkterna går direkt till dessa skapare. Med andra ord, genom att använda Yep kan användare direkt lägga pengar i fickorna på sina favoritinnehållsskapare.

Microsoft Bing

Bing utvecklat av Microsoft, har en uppsättning AI-drivna funktioner som gör det möjligt för användare att ställa intrikata frågor och få detaljerade svar. För att åstadkomma detta söker Bing igenom sökresultat på webben för att presentera omfattande svar på användarförfrågningar.

Bings chatupplevelse gör det möjligt för användare att förfina sin sökning tills de får det fullständiga svaret de söker. Genom att begära mer detaljer, tydlighet och idéer kan användare interagera med sökmotorn på ett mer intuitivt och naturligt sätt.

Den nya versionen av Bing arbetar på en nästa generations OpenAI-storspråksmodell, speciellt anpassad för sökning. Den här nya modellen är kraftfullare än ChatGPT, vilket gör det möjligt för användare att hitta den information de behöver snabbare och enklare.

Slutsats

När vi avslutar det här stycket om de bästa AI-sökningsalternativen till Google, här är några takeaways värda att notera.

Det har inte skett många revolutionerande genombrott eller betydande innovationer i sökmotorer under de senaste två decennierna. Medan algoritmerna har förbättrats har upplevelsen förblivit relativt stillastående.

Man kan hävda att det till och med förvärrades med bombarderingen av annonser. Sökupplevelsen har varit suboptimal och tillhandahållit länkar snarare än direkta svar, vilket blir ineffektivt med tiden för användningsfall som inte handlar om.

Nystartade företag står inför en skrämmande utmaning, men tider av teknisk metamorfos medför ofta betydande förändringar hos branschledare. Vi har sett detta hända gång på gång med Altavista, Ask.com, Yahoo och andra sökmotorer innan Googles uppkomst. När vi bevittnar påverkan av AI inom alla sektorer, så kommer sökmarknaden att uppleva en stor förändring i hur vi ser på sökning.

Du kan också utforska hur du använder ChatGPT-4 inom konst, vetenskap, ekonomi, etc.