8 åtgärder du bör vidta om du tror att din Mac är hackad

Det är svårt att upptäcka att din Mac har blivit hackad. Det beror på att bra hackare strävar efter att förbli smygande medan de stjäl din data eller orsakar problem på din dator. Det finns vissa tecken, som fjärråtkomstindikatorer, konstiga program som du inte installerade på din Mac och så mycket mer.

Om du är misstänksam har vi en lista över saker du kan göra för att stävja eller stoppa ytterligare skändliga handlingar på din Mac. Deras effektivitet kommer dock att variera beroende på hur hackaren fick tillgång till din Mac från början.

Internet är det viktigaste sättet för hackare att komma åt din Mac. Via internet kan hackare utföra följande, till exempel:

De flesta av dessa problem kan orsakas av anslutning till offentligt Wi-Fi, som ett kafé eller en flygplats. När du misstänker att ditt internet kan vara osäkert eller en attack pågår, stäng omedelbart av ditt Wi-Fi och Bluetooth från Systeminställningar. Som en extra åtgärd bör du läsa våra sekretesstips för att använda din Mac offentligt.

Att koppla från Wi-Fi kan vara en tillfällig lösning. När du är offline bör du försöka rensa bort grundorsaken och installera förebyggande åtgärder.

macOS använder också indikatorer för att låta dig veta om ett program har tillgång till din kamera eller mikrofon. Den meddelar dig också när någon har fjärråtkomst till din Mac. Om du tror att du blir spionerad på när du använder din Mac, koppla från internet och följ vår guide.

2. Ändra dina lösenord och inloggningsinformation

En mer permanent lösning för att bli hackad är att ändra alla dina känsliga lösenord. Och om du inte hade ett lösenord är det nu ett bra tillfälle att fixa det.

Här är en lista över de lösenord du bör ändra på din Mac:

 • Lösenord för användarkonto: Ändra inloggningslösenordet för ditt administratörskonto. Det är också din Macs nyckelringlösenord, där du kan ha sparat andra lösenord och kreditkortsinformation.
 • Wi-Fi-lösenord eller inloggningsuppgifter för router: Ange ett starkare lösenord som är svårare att gissa om du har administratörsåtkomst till Wi-Fi-nätverket. Säkra också din router och Wi-Fi-nätverk genom att ändra standardinloggningsuppgifterna för din routers webbplatsgränssnitt (det är vanligtvis ”admin”).
 • Apple ID-lösenord: Ett Apple ID är nyckeln till dina Apple-enheter. Ändra det för att säkerställa att ingen kan komma åt dina enheter och iCloud-information.
 • Lösenord för e-post- och onlinekonton: Ändra lösenord till din e-post, sociala medier, bank- och shoppingtjänster. Du vill inte få reda på att en hackare har tillgång till det med en obehaglig varning.
 • Om du ändrar detta kommer att förhindra ytterligare obehörig åtkomst, skydda din personliga information och stoppa alla pågående hacksessioner som använder dina referenser. Men håll din Mac frånkopplad från internet medan du gör detta och försök göra onlinelösenordsändringarna från din telefon eller någon annan enhet.

  3. Aktivera låsningsläge som en nödsituation

  macOS kommer med ett nödskyddsläge som du kan använda om du misstänker att du kan vara ett mål för ett sofistikerat, avsiktligt hackningsförsök. Det kallas Lockdown Mode, och du kan aktivera det från panelen Sekretess och säkerhet i Systeminställningar.

  Apple introducerade den här säkerhetsfunktionen tillsammans med macOS Ventura. Så om din Mac kör en äldre macOS-version kommer du inte att kunna dra nytta av den.

  Lockdown Mode kommer att inaktivera meddelandebilagor, länkar och länkförhandsvisningar, stoppa FaceTime-samtal och inbjudningar från personer som inte finns på din kontaktlista, stänga av delade album och stoppa komplexa webbsurfningsfunktioner som kan utsätta dig för risker.

  4. Säkerhetskopiera till en extern enhet, återställ och uppdatera

  Du bör regelbundet säkerhetskopiera din Mac av flera anledningar, men kärnan i det kommer att skydda dina data om du någonsin tappar bort din Mac eller om du behöver göra en återställning.

  När du misstänker att din Mac har blivit hackad och du kopplar från internet måste du säkerhetskopiera din Mac till en extern enhet med Time Machine.

  När säkerhetskopieringen är klar bör du fabriksåterställa din Mac. Detta tar bort appar från tredje part och eventuell skadlig programvara eller spionprogram som du kan ha laddat ner till din Mac. Och när macOS är klar med ominstallationen bör du uppdatera den innan du laddar tillbaka din information i den.

  Apple släpper ofta buggfixar och säkerhetskorrigeringar för macOS med sina uppdateringar. Men bättre säkerhet är en av många anledningar till att du bör hålla din Mac uppdaterad.

  5. Skydda dina filer med FileVault-kryptering

  En annan bra sekretess- och säkerhetsfunktion i macOS som kan hjälpa dig är FileVault. Det är en inbyggd krypteringsfunktion som skyddar din interna hårddisk. Den fungerar automatiskt när du slår på den, krypterar all information på din enhet och dekrypterar den direkt efter att du har angett din Macs användarlösenord.

  Så det skulle inte bara vara omöjligt att komma åt din enhet på distans utan ditt användarlösenord, utan en stulen Mac kommer likaså att vara värdelös om inte hackaren kan dekryptera FileVault.

  Du kan aktivera FileVault i panelen Sekretess och säkerhet i din Macs systeminställningar.

  6. Använd antivirus för att rensa bort skadlig programvara och kontrollera inloggningsobjekt

  Antivirusprogram kan proaktivt stoppa skadlig programvara och konsekvent skanna din Mac efter problematisk programvara. Det som är bra är att du kan ladda ner några antivirusprogram på din Mac gratis. Ett bra antivirusverktyg övervakar din Mac i realtid och på begäran och varnar dig sedan när det finns ett misstänkt säkerhetsintrång.

  När du väl skaffat en bra antivirusapp bör du kolla in din Macs inloggningsobjekt för att se om det finns några misstänkta program. Du hittar alla processer som körs när du loggar in och i bakgrunden därifrån. Gå till Systeminställningar > Allmänt > Inloggningsobjekt och ta bort alla misstänkta program som du inte behöver.

  7. Granska dina brandväggsinställningar

  En brandvägg är ett effektivt nätverkssäkerhetsverktyg för att stoppa hackare från att utnyttja sårbarheter i ditt nätverk. En macOS-brandvägg kan fungera som en barriär, kontrollera inkommande och utgående nätverkstrafik och därigenom försvara dig mot obehörig åtkomst och fjärranvändning.

  Du kan komma åt brandväggsinställningar i macOS från Systeminställningar. Gå till avsnittet Nätverk från sidofältet och klicka på Brandvägg. När du är inne slår du på brandväggen och klickar på Alternativ för att granska vilka program och tjänster som kan tillåta inkommande anslutningar. Du kan också blockera alla inkommande anslutningar från det fönstret.

  8. Rådfråga en cybersäkerhetsexpert eller Apple

  Försök att kontakta en cybersäkerhetsexpert om du upplever att du själv eller ditt företag är utsatta för flera cyberattacker. De skulle veta vilka åtgärder du bör vidta beroende på vilken typ av ditt problem.

  Om du inte vill vidta en sådan formell drastisk åtgärd kan du försöka kontakta Apple Support eller besöka en närliggande Apple Store. De kan söka i din hårdvara efter spårare som keyloggers och inaktivera vissa funktioner på din Mac som hackare kan utnyttja.

  Var försiktig med din Mac i framtiden

  Se aldrig dig själv som ett för litet mål för cyberattacker. Hackare sprider ofta sitt nät så brett som möjligt för att se vad de kan haka på. Om du är i klartext efter att ha följt några av råden här, kan lite förebyggande åtgärder räcka långt för att förhindra att det någonsin händer igen. Installera antivirusprogramvara, var försiktig när du ansluter till offentliga Wi-Fi-nätverk och använd en VPN när du surfar på webben.