8 appar för att optimera nätverksanslutningen i Windows 11

Oavsett om du är en nätverksadministratör, en distansarbetare eller bara en spelare som vill spela konkurrenskraftigt, måste du optimera din nätverksanslutning för att säkerställa stabilitet och optimal hastighet.

Standardinställningarna för Windows-nätverk är inte alltid optimerade. Du kanske får den nätverkshastighet du betalar för, men du kan fortfarande ha högre latens. För att inte tala om enstaka problem som högre ping, internethastighetssänkningar och frånkopplingar.

Med hjälp av vissa appar kan du optimera din nätverksanslutning för att göra den snabbare och få hjälp att lösa vanliga problem som påverkar din internetupplevelse.

Nedan listar jag några av de bästa nätverksapparna som kan fixa vanliga nätverksproblem och säkerställa att din internetanslutning förblir optimal.

NetBalancer

Fastän NetBalancer kan utföra en massa uppgifter – som trafikövervakning – jag listar det här för dess nätverkstrafikprioritetskontroller. Verktyget låter dig skapa regler för appar och processer för att styra hur mycket bandbredd de använder.

Till exempel, medan du spelar kan du ge hög prioritet till spelet och låg prioritet till andra appar för att säkerställa att de inte orsakar fördröjning i spelet.

Du kan också ställa in en gräns för nedladdnings-/uppladdningshastigheten för appar i KB och till och med sätta en maxgräns för hur mycket data den kan ladda upp/ladda ner innan den blockeras. Det finns också ett trevligt regelavsnitt där du kan ställa in utlösare för att tillämpa gränser och prioriteringar, som utlösare baserat på nedladdade data eller tid på dygnet.

Sammantaget är det ett utmärkt verktyg för att se nätverkstrafik och optimera bandbredden för det som betyder mest. Du kan prova appen med den 30-dagars gratis provperioden (ingen registrering). Efteråt måste du köpa appen för $49,95 och låsa upp alla funktioner.

DNS Benchmark

Att använda rätt DNS-server baserat på din plats och anslutning kan avsevärt förbättra din övergripande onlineupplevelse. En optimal DNS-server ger snabbare laddningstider för webbplatsen och lägre anslutningsfördröjning, vilket är bra för onlinespel. DNS Benchmark är ett gratis verktyg som hjälper dig att hitta den bästa DNS-servern för din anslutning.

Öppna bara appen och klicka på knappen Kör benchmark för att låta den samla in svar. Den kommer att visa cachade, uncachade och dotcom-svar för alla DNS-servrar och sortera dem med de snabbaste överst.

Om din nuvarande DNS-server inte är överst kan du ändra den manuellt genom att gå till Inställningar > Nätverk och Internet > WiFi/Ethernet. Här lägger du till den bästa DNS-servern manuellt.

SG TCP Optimizer

SG TCP Optimizer hjälper dig att både optimera och redigera TCP/IP-parametrar i Windows. När den är optimalt konfigurerad kommer den att minska anslutningslatensen och minska paketförlusten. Du kan manuellt redigera alla värden och till och med lära dig vad varje alternativ gör genom att föra muspekaren över dem.

Inga bekymmer om du inte vet hur man justerar dem manuellt; alla är inte nätverksadministratörer. Den har ett Optimalt alternativ som automatiskt kommer att tillämpa den bästa inställningen baserat på din anslutning. Allt du behöver göra är att välja din internethastighet från skjutreglaget ovan och välja Optimal. Gör detta i både allmänna och avancerade inställningar för att tillämpa alla ändringar.

Jag märkte personligen lägre och mer stabil ping i onlinespel efter att ha tillämpat de optimala inställningarna. Under mina 2-3 timmars spelande efter förändringarna förblev pingen stabil utan några spikar alls.

ExpressVPN

En VPN kan säkra ditt nätverk och optimera det för att minska latens, och ExpressVPN är en av de bästa VPN:erna. Även om alla VPN minskar nätverkshastigheten något, uppväger fördelarna lätt det.

ExpressVPN kommer att skydda ditt nätverk från alla ISP-begränsningar, såsom nätverksstrypning. Dessutom kan den minska latensen genom att bearbeta trafiken genom sina egna optimerade servrar och genom att minimera hopp. Detta kan vara bra för spel eftersom det både minskar ping och stabiliserar anslutningen.

Några funktioner som gör ExpressVPN värt att välja inkluderar delad tunnling, privat DNS, Ram-only-servrar, en kill switch, dedikerade spelalternativ och en inbyggd hothanterare. Den kommer med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, och den årliga planen kostar $8,32/månad.

Glastråd

Glastråd är främst ett trafikövervaknings- och säkerhetsverktyg för att säkra din anslutning. Dess funktioner kan dock användas på många sätt för att optimera nätverket. Nedan listar jag några intressanta sätt som det kan hjälpa till med att optimera din internetanslutning utöver att erbjuda nätverkssäkerhet:

  • Du kan upptäcka bandbreddssvin och stänga eller begränsa appar/processer som förbrukar för mycket bandbredd.
  • Om du har begränsad data kan du använda GlassWire för att spåra den och ställa in varningar.
  • Du kan begränsa misstänkta anslutningar som både kan förbättra säkerheten och förhindra onödig trafik.
  • Du kan se trafikhistorik, fatta mer välgrundade beslut om vad som förbrukar för mycket data och hantera rusningstid.
  • Den varnar och blockerar automatiskt skadliga anslutningar, vilket sparar bandbredd tillsammans med säkerhet.

De flesta av appens funktioner är gratis att använda, men du behöver den betald version för obegränsad historik och funktioner som kan gälla gammal datatid.

Speedtest av Ookla

När du gör några optimeringar av nätverket är det en av de vanligaste uppgifterna att kontrollera aktuell internethastighet och latens. Speedtest av Ookla gör detta enklare genom att du snabbt kan köra hastighetstester och se tidigare tester.

Tryck bara på Go-knappen så kör appen ett ping-, nedladdnings- och uppladdningstest för att se till att du får den förväntade internethastigheten. Dess inställningar visar alla tidigare gjorda hastighetstester tillsammans med deras resultat och den exakta tidpunkten när de gjordes.

Du kan också manuellt välja servrar för att testa dem individuellt, och om du klickar på ett resultat visas fler detaljer. Appen är helt gratis och mycket lätt på systemresurser.

NetOptimizer

NetOptimizer har ett gäng förinställda nätverksoptimeringar som kan användas för att minska och stabilisera ping och säkerställa att du får de bästa nedladdningshastigheterna. Du kan antingen automatiskt tillämpa alla korrigeringar eller manuellt justera de tillgängliga alternativen om du vet vad du gör.

Några av de optimeringar den kan göra inkluderar minskad TTL-varaktighet, ökad DNS-upplösning, ökad paketstorlek för I/O-begäran, ökad TCP Max Window Size, minskad QoS-bandbredd och mer.

Du kan dock bara använda två av dessa optimeringar gratis. Du måste skaffa betald version att tillämpa alla optimeringar. Den betalda versionen kommer att möjliggöra både automatisk och manuell justering.

Alternativt kan du också ge Pointstone Internet Accelerator ett försök; den tillämpar också automatiskt optimeringar baserat på din nätverksanslutningstyp.

Komplett Internetreparation

Om du upptäcker problem med nätverket, oavsett om du har bråkat med det eller använt en app som ändrade nätverksrelaterade inställningar, Komplett Internetreparation kan fixa de flesta sådana problem automatiskt.

Den här appen kan lösa de flesta internetrelaterade problem bara genom att hitta problemet och klicka på pilknappen bredvid. De flesta av dess korrigeringar görs genom att återställa alternativen eller radera data.

Några av de korrigeringar som den kan utföra inkluderar att spola DNS, återställa internetprotokoll, återställa Winsock-katalogen, återställa internetanslutningen, reparera SSL/HTTPS, återställa proxyinställningar, återställa brandväggen, återställa standardvärdfiler och några fler.

Appen är gratis, men jag kommer inte att rekommendera dig att utföra alla reparationer den erbjuder i hopp om att åtgärda ditt problem. Dessa korrigeringar kan påverka ditt nätverk negativt eftersom de också kan återställa po

Sista tankar 🌐💭

Förutom dessa appar kommer jag också att rekommendera dig att prova Windows inbyggda felsökare, även om det är ganska grundläggande. Det kan automatiskt upptäcka problem och tillämpa korrigeringar, inklusive ändringar i nätverksinställningar. Gå bara till Inställningar > System > Felsökning för att komma åt det.

Se också till att dina nätverksdrivrutiner är uppdaterade för bästa resultat; du kan använda en drivrutinsuppdatering för det.