8 Amazon Kindle tillgänglighetsfunktioner värda att utforska

Amazon Kindle eReader, med sin användarvänliga design och ett omfattande bibliotek av e-böcker, är det bästa valet för många bokälskare över hela världen. Ännu viktigare, det erbjuder också olika tillgänglighetsfunktioner som tillgodoser personer som lever med funktionshinder och andra särskilda behov.

Med det sagt, här är några av funktionerna som gör Kindle till en av de mest inkluderande och tillgängliga e-läsarna på marknaden.

1. Justerbara teckensnitt, teckenstorlekar och layouter

Amazons Kindle låter läsare ändra teckenstorleken på alla böcker för att passa deras behov och säkerställa en bekväm och ansträngningsfri läsupplevelse, vilket är särskilt användbart för personer med begränsad syn, synnedsättning eller andra lässvårigheter. Användare kan anpassa teckensnittsstil, radavstånd, sidmarginaler och visningsorientering.

För att justera alternativen för teckensnitt och sidlayout öppnar du helt enkelt valfri bok och trycker på toppen av skärmen. Tryck sedan på Aa-ikonen högst upp på skärmen.

En ny meny visas längst ner på skärmen. Välj de inställningar som fungerar bäst för dig och när du är klar trycker du var som helst utanför menyn.

2. Använd OpenDyslexic Font på din Kindle

OpenDyslexic är ett typsnitt med öppen källkod speciellt designat för personer med dyslexi, en inlärningssvårighet som påverkar förmågan att förstå bokstäver, siffror och symboler. Bokstäverna är utformade för att förbättra läsbarheten av innehåll för dyslektiska läsare.

För att använda OpenDyslexic Font, öppna helt enkelt en bok och tryck på toppen av skärmen och välj Aa-ikonen.

Under alternativet Teckensnitt, tryck på Teckensnittsfamilj. Du kan hitta typsnittet OpenDyslexic tillsammans med de andra typsnitten som Kindle erbjuder.

3. Låt din Kindle läsa skärmen åt dig med VoiceView

VoiceView, som är exklusivt för Kindle Paperwhite-modellerna, fungerar som en inbyggd funktion som läser upp vad som helst som visas på skärmen när din eReader är ihopparad med en Bluetooth-ljudenhet.

Den läser boken högt och ger ljudbeskrivningar av alla inställningar och ikoner på displayen. Den är designad för synskadade läsare och använder text-till-tal-teknik för att hjälpa till att navigera i Kindle-gränssnittet, även med begränsad eller ingen syn.

För att aktivera VoiceView, följ dessa steg:

 • Slå på din Bluetooth-ljudenhet och sätt den i ihopparningsläge.
 • Tryck och håll ned strömknappen i nio sekunder.
 • Håll isär två fingrar på skärmen i en sekund.
 • Du kan också gå till Inställningar > Tillgänglighet > VoiceView-skärmläsare och slå på den.

  Detta parar Kindle med ljudenheten. Parningsprocessen kan ta upp till två minuter. Men när det är lyckat kommer du att höra meddelandet: ”Håll två fingrar på skärmen för att använda denna ljudenhet med VoiceView-skärmläsare på Kindle.”

  4. Använd Word Wise för att förstå alla nya ord

  Word Wise är ett användbart verktyg som låter användare enkelt se definitionen av komplexa ord. När läsare stöter på ett svårt ord ger Word Wise en enkel definition som svävar ovanför ordet, vilket ger klarhet utan att störa läsflödet.

  Denna stödjande funktion utökar läsarnas ordförråd och förbättrar förståelsen utan ansträngning, särskilt för personer med inlärningssvårigheter eller svårigheter.

  Följ de här stegen för att använda Word Wise på din Kindle:

 • Öppna vilken bok du vill.
 • Tryck på toppen av skärmen för att visa rullgardinsmenyn.
 • Välj Aa-ikonen och navigera till fliken Mer.
 • Scrolla ner till botten och tryck på Word Wise.
 • Slå på Word Wise. Word Wise-ikonen ska nu finnas längst ner till höger på skärmen.
 • Läsare kan öka eller minska frekvensen av definitionerna genom att trycka på Word Wise-ikonen längst ner till höger och använda skjutreglaget som tillhandahålls.

  Den här funktionen fungerar bara för böcker som stöder Word Wise. Du kan kontrollera detta i eBook-informationen i Amazon-butiken.

  5. Använd din Kindles röntgenfunktion

  Röntgenfunktionen fungerar som en bokguide. Den ger en djupare förståelse av boken genom att erbjuda karaktärsöversikter, sammanfattningar av handlingen och annan relevant information, som ofta nämnda ord, fraser, platser eller namn att referera till under läsningen.

  Röntgen är särskilt användbart för personer med inlärningssvårigheter att hålla reda på komplexa handlingspunkter eller berättelser.

  För att aktivera röntgen, tryck helt enkelt på toppen av skärmen och tryck på knappen med tre punkter i det övre högra hörnet. Välj sedan X-Ray från rullgardinsmenyn.

  6. Synkronisera dina böcker och ljudböcker med Whispersync

  Denna funktion gör det möjligt för läsaren att sömlöst växla mellan Kindle-plattformar genom att synkronisera användarens innehåll mellan enheter. Läsare kan enkelt fortsätta där de slutade mellan Kindle-plattformar.

  Till exempel, om du har både e-bok- och ljudboksversionerna av en bok, kan du fortsätta på ett format där du slutade på det andra. Denna funktion gör att personer med synnedsättning kan undvika långvarig ansträngning av ögonen.

  Det är enkelt att använda Whispersync. Så här aktiverar du det:

 • Gå till Amazon och logga in på kontot som är kopplat till din Kindle.
 • Håll muspekaren över Konto och listor och välj Innehåll och enheter från rullgardinsmenyn.
 • Gå till fliken Inställningar och klicka på Enhetssynkronisering (Whispersync Settings).
 • Slå på alternativet.
 • Whispersync ska vara aktiverat som standard på dina Kindle-läsplattformar. Men för att kontrollera Whispersync for Books-inställningarna på dina Kindle-plattformar, följ dessa steg:

  På din Kindle, gå till Inställningar > Enhetsalternativ > Avancerade alternativ > Whispersync for Books och tryck på Aktivera.

  På Kindle-appen, gå till Inställningar > Övrigt > Whispersync for Books och växla alternativet På.

  Kom ihåg att du behöver en stabil WiFi-anslutning och de olika formaten av din bok köpt från Amazon eller Audible på din Kindle eReader eller Kindle-appen.

  7. Justerbar skärmljusstyrka

  Kindle låter användare justera skärmens ljusstyrka för att passa deras behov. Den här funktionen är perfekt för användare med synkänslighet eller de som bara föredrar en mörkare skärm.

  För att justera skärmens ljusstyrka på din Kindle sveper du helt enkelt nedåt från toppen av skärmen för att komma åt menyn Snabbinställningar. Under Ljusstyrka använder du reglaget för att justera ljusstyrkan till vad som känns rätt för dig.

  Du kan också markera Auto ljusstyrka, så att din Kindle automatiskt ändrar ljusstyrkan åt dig.

  8. Använd mörkt läge på din Kindle

  Din Kindle använder en E-Ink-skärm som är bekväm för ögonen och orsakar lite påfrestning. Den använder dock fortfarande bakgrundsbelysning som kan vara för hård för vissa användare.

  Läsare kan invertera färgerna på Kindle för att aktivera mörkt läge och skapa en bekvämare läsupplevelse med mindre stimulans, vilket är användbart för användare med sensoriska funktionshinder.

  För att aktivera mörkt läge på Kindle, gå helt enkelt till Inställningar > Tillgänglighet > Invertera svartvitt.

  Skräddarsy din Kindle efter dina behov

  Amazon förblir dedikerad till tillgängligheten för alla läsare, vilket är anledningen till att du hittar många funktioner på din Kindle som gör det enkelt för alla att börja läsa eller lyssna på sina favoritböcker. Kom ihåg att hålla din Kindle uppdaterad för att få tillgång till de senaste tillgänglighetsfunktionerna.