7 Urban fotografering misstag att undvika att göra

Urban fotografering är en av de mest spännande genrerna, och den kan låta dig fånga platser du antingen bor eller älskar med betydande detaljer. Det är dock lätt att låta dåliga vanor hålla i sig – och tyvärr håller många människor tillbaka genom att inte tänka på sina skott mer noggrant.

Idag kommer vi att täcka några vanliga stadsfotograferingsmisstag som du kanske gör. Du kommer att lära dig om olika kamerainställningar som du kan ändra, tillsammans med saker du kan göra när du är ute och reser.

1. Använder fel bländare på din kamera

Att använda fel bländare för den typ av bild du tar är ett av de vanligaste misstagen i stadsfotografering. Till exempel brukade jag ta många skylinefoton vid f/5.6 – vilket i slutändan resulterade i att för mycket av bilden blev oskarp. Det är också viktigt att tänka på de förhållanden du fotograferar under, eftersom du kan behöva justera bländaren därefter.

Som en allmän tumregel är det bra att använda en smalare bländare för skylinebilder. På så sätt får du mer av ditt skott i fokus. Gatufoton beror på om du vill ha något som mer liknar ett porträtt eller om du vill ha den omgivande arkitekturen också i fokus.

Om du är osäker på var du ska börja med bländare, se vår kompletta nybörjarguide för bländare i fotografering.

2. Endast fotografera platser du är bekant med

Människor som förtrogenskap och fotografer är inte annorlunda. Det är alldeles för lätt att hitta en formel som fungerar och inte prova något annat. Det är inget fel med att hålla fast vid något som du gillar, men du bör inte låta det begränsa din kreativitet. Och bara fotografera platser du är bekant med kan göra det.

Du har förmodligen dina favorit- och minst favoritplatser att ta bilder i din hemstad. Men det är bara en dimension, så det är värt att utforska andra stadsdelar. Naturligtvis ska du vara förnuftig och inte åka någonstans som är farlig – men försök utmana dig själv att utforska olika platser.

3. Att inte använda ett zoomobjektiv

Du behöver strikt inte använda ett zoomobjektiv i stadsfotografering, men att ha ett är fördelaktigt för många fotografer. Eftersom du kommer att fånga ett brett spektrum av scenarier, kommer användningen av ett zoomobjektiv att ge dig den flexibilitet som krävs för att göra just det.

Om du är ny på fotografering har det flera fördelar att använda ditt kitobjektiv. Du kan dock alltid titta igenom sortimentet som din specifika kameratillverkare erbjuder. Observera att många zoomobjektiv inte har så breda bländaröppningar som primer, så du måste fundera på om detta är en avvägning du är glad att ta itu med.

Se den här guiden för zoomobjektiv vs. prime lins för att lära dig mer om skillnaderna mellan dem.

4. Fotograferar inte både inomhus och utomhus

Livet sker både inuti och utanför, och ingenstans är det tydligare än i storstäder. Så det är ett stort misstag för stadsfotografer att bara hålla sig till en.

När du fotograferar inuti kan du prova flera scenarier. Du kan till exempel gå till ditt favoritcafé eller kolla in några coola fristående butiker. Du kan också fota maten du äter på alla restauranger du besöker.

Fotografering inomhus och utomhus är två väldigt olika färdigheter, och du måste ta hänsyn till många aspekter. Till exempel är belysningssituationerna vanligtvis inte desamma – och du kanske inte heller har så mycket utrymme att röra dig på när du är inomhus.

5. Endast fotografering i manuellt läge

Bildkredit: file404/Shutterstock

Många stadsområden har högt tempo, vilket kan resultera i massor av fantastiska fotomöjligheter. Men livets hastighet kan också innebära att du missar bra bilder eftersom du är för upptagen med att justera dina kamerainställningar.

Manuellt läge har flera fördelar, och du bör absolut lära dig hur du använder det. Men samtidigt måste du också tänka på den extra tid du behöver ta när du ändrar din slutartid, bländare och ISO. Det här kan vara bra när du tar bilder av statiska föremål, men det fungerar inte om du är närmare gatunivå.

Prova Bländarprioritetsläge i snabba situationer. Shutter Priority är ett annat bra alternativ.

6. Ignorera din kameras ljusmätare

Ljusmätaren på din kamera är en liten graf som går från -3 till +3. Att gå för högt över noll kan resultera i en överexponerad bild, där motsatsen inträffar om du är närmare -3. Din ljusmätare är särskilt viktig i urbana fotograferingssituationer.

Generellt sett bör du fotografera underexponerad om du måste välja mellan de två. Detta är normalt vad som kommer att hända i situationer med svag belysning, till exempel på molniga dagar. Du bör dock fortfarande försöka att inte gå under -1.

Om du använder Bländarprioritet eller Slutarprioritet kan du enkelt se till att dina kamerainställningar inte överskrider önskad inställning; du behöver vanligtvis bara vrida en ratt.

7. Att hålla sig till One Vantage Point

Ett annat stort misstag inom urban fotografering är att hålla sig till endast en utsiktspunkt. Till exempel kan du välja att helt enkelt ta bilder på gatunivå. Återigen, det är bra om du har dina preferenser – men du bör komma ihåg att stadslivet äger rum på flera nivåer.

Även om du hukar ner dig när du tar några av dina bilder, kommer du att kunna ta några intressanta bilder. Men du bör prova andra saker också — som att ta färjan för att se din stad från vattnet.

När du har tagit ett bredare utbud av bilder har du en större portfölj från vilken du kan sälja ditt arbete (om det är vad du vill). Se vår guide till fotopappersstorlekar för att skriva ut dina bilder.

Viktiga takeaways

  • Att använda fel bländare kan resultera i ofokuserade bilder. Överväg att använda smalare bländare för skylinefoton och bredare bländare för gatufoton.
  • Begränsa dig inte till bekanta platser. Utforska olika stadsdelar för att utöka din kreativitet.
  • Att ha ett zoomobjektiv kan ge flexibilitet när det gäller att fånga olika scenarier inom stadsfotografering. Tänk på avvägningen mellan bländare och zoomomfång när du väljer ett objektiv.

Ta urban fotografering som ett proffs

Urban fotografering är svårare än det verkar, och du kan fånga en stad på tusentals sätt. Det är alldeles för lätt att bli instängd i dina rutiner, men att göra det kommer att hindra din kreativitet. Som ett resultat måste du tänka noga på hur du kan förbättra dina stadsbilder – eftersom det finns både kamerarelaterade och icke-kamerarelaterade saker du kan göra.

Från att använda rätt objektiv till att justera din bländare på rätt sätt, det är ibland de enklaste ändringarna som kan göra den största skillnaden.