7 tips och tricks för ett smidigt arbetsflöde

Trots att den är öppen källkod är Blender ett av de mest funktionsspäckade och populära 3D-modelleringsverktygen som finns tillgängliga för designers. Oavsett om du gör videospel, 3D-modeller för CAD, eller till och med bara tycker om att leka med verktygen i Blenders kit, kommer tipsen och tricken i den här artikeln att hjälpa dig att förbättra ditt arbetsflöde och få ut det mesta av funktionerna som erbjuds.

1. Använd kortkommandon och bindningar

Kortkommandon är en av de mest kraftfulla funktionerna i Blender, eller någon komplex programvara. De gör det möjligt för dig att utföra åtgärder som vanligtvis tar flera klick med en enda tangentkombination, vilket sparar tid och gör ditt arbetsflöde smidigare.

Blender har många tangentbordsgenvägar tillgängliga för användare. Vissa av de åtgärder du utför i Blender kan endast göras med tangentbordet. En snabb titt på detta Cheatsheet för tangentbordsgenvägar i Blender 3.0 är allt du behöver för att komma igång, men här är några av de mest avgörande genvägarna för dig att veta:

 • Tryck på Tab för att bläddra genom objekt- och redigeringsläge i Blender.
 • Tryck på G för att flytta objekt, S för att skala objekt och R för att rotera objekt.
 • Ctrl + Z kommer att ångra dina tidigare åtgärder, medan Shift + Ctrl + Z gör om alla ångra åtgärder du utför.
 • Håll ned Ctrl medan du flyttar, skalar eller roterar ett objekt för att göra ändringen i steg.
 • Håll ned Shift medan du flyttar, skalar eller roterar ett objekt för att göra ändringen med större kontroll.

Du kan ändra valfri tangentbindning i Blender genom att gå till Redigera > Inställningar > Tangentkarta.

2. Hantera dina objekt med Blender Outliner

Du kommer att utveckla ditt arbetsflöde när du använder Blender mer och mer, men det är värt att börja med några goda vanor för att göra processen enklare. En av de enklaste och bästa vanorna att komma till är att använda Blenders Outliner-fönster för att hantera objekten i din scen. Som standard finns Outliner i det övre högra hörnet av varje Blender Workspace.

Blender Outliner är en hierarkisk visning av alla objekt i din scen. Du kan ta bort, välja och redigera objekt från Outliner, men det finns några viktiga användningsområden för den här delen av Blender:

 • Namnge objekt: Genom att tilldela ett relevant namn till vart och ett av objekten i din Blender-scen blir det mycket lättare att hitta dem senare.
 • Skapa och hantera samlingar: Blendersamlingar är grupper av objekt. Du kan placera två objekt i samma samling utan att behöva ge dem en förälder/barn-relation, och genom att göra det kan du enkelt välja alla objekt, samtidigt som Outliner blir snyggare och lättare att läsa.
 • Dölj objekt: Genom att klicka på ögonikonen bredvid varje objekt eller samling kan du dölja objektet och göra det osynligt i visningsporten. På samma sätt kommer kameraikonen att stoppa objektet från att visas i renderingar.

Att lära sig att använda Blender’s Outliner tidigt är ett av de bästa sätten att förbättra ditt arbetsflöde, men du kan gå mycket längre för att förbättra din tid med denna programvara.

3. Anpassa layouten

Blender kan vara väldigt skrämmande när du laddar den för första gången, med en till synes oändlig mängd olika alternativ, fönster och flikar att arbeta med. Arbetsytor hjälper till att konsolidera de verktyg du använder oftast, vilket ger dig ett unikt användargränssnitt för var och en av de uppgifter du utför.

Blender levereras med 11 fördefinierade arbetsytor:

 • Layout: Arbetsytan Layout är den första du ser när du laddar Blender. Den här arbetsytan ger dig en uppsättning allmänna verktyg som hjälper dig med modellering, animering och objekthantering.
 • Modellering: Arbetsytan Modellering tillhandahåller verktyg som hjälper till med modellering.
 • Skulptering: Arbetsytan Modellering tillhandahåller verktyg som hjälper till med skulptering.
 • UV-redigering: UV-arbetsytan hjälper till att kartlägga texturer på 3D-objekt.
 • Texture Paint: Arbetsytan Texture Paint ger dig verktygen för att måla bildbaserade texturer på objekt.
 • Skuggning: Arbetsytan Skuggning gör det lättare att redigera material och hur de interagerar med ljus.
 • Animation: Arbetsytan Animation ger dig animeringsverktyg, som en tidslinje och grafredigerare.
 • Rendering: Arbetsytan Rendering låter dig skapa nya renderingar utan att öppna ett nytt fönster.
 • Compositing: Arbetsytan Compositing låter dig importera bilder och rendera information som ska redigeras eller slås samman.
 • Geometry Nodes: Geometry Nodes arbetsyta underlättar procedurmodellering med hjälp av noder.
 • Skript: Arbetsytan för skript ger programmerare verktygen att skriva skript som interagerar med Blenders Python API.

Ytterligare arbetsytor är tillgängliga genom att klicka på den lilla +-symbolen på arbetsytans urvalsfält. Du kan också redigera de arbetsytor du använder för att passa dina preferenser ytterligare, vilket ger dig nästan full kontroll över Blenders användargränssnitt.

För att ändra huvudlayouten, håll muspekaren över de tunna linjerna mellan huvudfönstren i Blender. Du bör se markören ändras till en dubbelsidig pil. Därifrån vänsterklickar du och drar för att justera storleken på fönstren i förhållande till varandra. Högerklicka för att lägga till vertikala och horisontella uppdelningar eller byta/sammanfoga fönster för att göra dem till ett enda block.

Du kan ändra innehållet i varje fönster i Blender genom att klicka på den lilla rullgardinsmenyn i det övre vänstra hörnet av varje område.

Blenders standardvisningsport är fin och stor, med en uppsättning vykontroller i det övre högra hörnet. Dessa kontroller låter dig rotera vyn av scenen med en axelsfär, flytta vyn med ett klicka-och-dra-system, zooma in och ut och växla mellan perspektiv och ortografisk vy. Men du kan göra det mesta av detta med bara ditt rullningshjul.

Du kan använda rullningshjulet för att zooma in och ut genom att trycka det framåt och bakåt, men du kan också rotera vyn genom att trycka in rullningshjulet. Om du håller ned Shift samtidigt som du trycker på mittenknappen kan du flytta runt vyn. Att lära sig navigera i Blender viewport kommer att göra ditt liv mycket enklare.

6. Använd tillägg

Blender har en mängd tillägg tillgängliga, både genom själva mjukvaran och online. Det är alltid värt att leta efter tillägg när du kämpar med en uppgift i Blender, eftersom det vanligtvis finns tillägg tillgängliga för att hjälpa dig.

Till exempel är att modellera en gängad bult för 3D-utskrift ett tidskrävande jobb som kommer att hindra dig från att lägga tid på viktigare aspekter av ditt projekt. Du kan spara all denna tid genom att gå till aktivitetsfältet, klicka på Redigera > Inställningar > Tillägg och söka efter BoltFactory i listan.

När du har hittat den klickar du på den lilla kryssrutan bredvid tilläggets namn. Nu kan du lägga till muttrar och bultar via menyn Lägg till > Nät. Olika tillägg beter sig olika, men du kan hitta instruktioner för dem online.

7. Expandera dina import-/exportfilformatalternativ

Blender är en enorm mjukvara med otaliga funktioner, men det är inte alltid möjligt att arbeta med de format du vill ha med en standardinställning. Tack och lov finns det tillägg tillgängliga som gör att du kan lägga till olika format till Blender.

Vill du använda Blender för att skapa modeller för 3D-utskrift? Inga problem, lägg bara till tillägget Exportera till STL så finns alternativet i Export-menyn åt dig. Detsamma kan sägas för många andra export- och importformat i Blender, vilket gör det väl värt att utforska dina alternativ innan du använder annan programvara för att konvertera dina filer.

Förbättra ditt arbetsflöde och bli ett Blender Pro

Det kommer att ta tid för dig att bli bekväm med Blender och bemästra ditt arbetsflöde, men dessa tips bör hjälpa dig att komma igång. Du kan hitta massor av fantastiska resurser på webben för att göra den här processen smidigare, från att göra komplexa modeller till att redigera dina egna videor med Blender, och de kommer alla att göra dig till en bättre 3D-artist.