7 tips för att köra Windows på ett lågt batteri

Medan de flesta tillverkare stolt kan skryta med att ge dig en batteritid på 10+ timmar för bärbara datorer, är verkligheten ofta annorlunda. Så om du inte har med dig en laddare vart du än tar med datorn, behöver du smarta sätt att förlänga batteritiden.

Lyckligtvis, när det kommer till Windows, är dina alternativ till synes oändliga. Så låt oss titta på dem en efter en.

1. Inaktivera Bluetooth, Wi-Fi och plats

Om du måste nöja dig med ett lågt Windows-batteri är det i ditt bästa intresse att minska mängden skanning och data som din bärbara dator utför, även om det bara är tillfälligt.

Medan Bluetooth, Wi-Fi och GPS-platstjänster är viktiga för de flesta moderna användare, är det ingen hemlighet att de också äter upp massor av resurser. Närhelst de är aktiverade använder de sändnings- och mottagningsenheter som är viktiga för kommunikation.

Därför kan det vara en bra idé att inaktivera dessa funktioner om du arbetar med ett svagt batteri. Så, stäng av din Bluetooth och Wi-Fi. Och medan du håller på, inaktivera även platstjänsterna. Du kommer att märka en minskning, hur liten den än är, i din strömförbrukning nästan omedelbart.

2. Sänk skärmens ljusstyrka

En ljus skärm är fantastisk för att läsa text, se några bra filmer och mer. Men det kan också vara enormt problematiskt på bärbara datorer, för ju högre ljusstyrka, desto högre blir din PC:s ström eller batteriförbrukning.

Det liknar hur du får en högre elräkning om du använder en kraftfull lampa eller glödlampa i ditt hem.

Därför, när du är i en kläm på batteri eller ström, är ditt bästa för tillfället att minska ljusstyrkan på den bärbara datorns skärm tills du kan ladda den igen.

3. Sluta multitasking

Förutom att det är en absolut ruin för din uppmärksamhet, mentala hälsa och arbetsprestanda, är multitasking inte heller fördelaktigt för din bärbara dators resurser – detta blir dubbelt sant när du har fastnat med låga batteriresurser.

Så medan det fortfarande inte finns någon laddare eller lämplig strömkälla i sikte, stäng av alla dina uppgifter bakom skärmen och arbeta med en sak i taget. Du kommer att spara mycket extra batteritid på detta sätt.

4. Inaktivera alla oönskade eller onödiga bakgrundsprocesser

Om du har slutat multitasking är det bra. Det räcker dock inte.

Förutom vanlig multitasking har Windows många bakgrundsprocesser som upptar dina systemresurser. Precis som alla andra appar eller program, äter alla upp en del av datorns batteri eller ström.

Även om vissa av dessa processer kan vara nödvändiga rekommenderar vi att du inaktiverar så många som möjligt tills du ansluter en laddare till din dator. Om du inte är säker på hur du gör det, kolla in hur du fixar för många bakgrundsprocesser som körs på en Windows-dator för mer information.

Med undantag för kritiska systemprocesser, stäng så många tredjepartsappar som möjligt. För att identifiera en systemprocess, följ den enkla grova regeln: om det ser komplext ut är det en kritisk process och bör därför undvikas.

När du stänger av meningslösa bakgrundsprocesser sparar du massor av batteritid.

4. Använd Windows batterisparläge

Du behöver inte hacka upp alla lösningar på din Windows. Microsoft tillhandahåller ett eget inbyggt verktyg som hjälper dig att spara batteri, vilket föga förvånande kallas batterisparläget.

Enkelt uttryckt är batterispararen ett läge för att köra Windows där din bärbara dator inaktiverar program som äter upp för mycket minne – det täcker saker som liveuppdateringar, inaktiva appar, etc.

Det finns flera sätt att aktivera en batterisparare på din Windows. Så ge den länkade guiden en titt och välj den metod som passar dig bäst.

5. Ändra Power Plan till Balanced

Beroende på vad du vill ha – en blixtsnabb prestanda, längre batteritid eller något helt orelaterade – kan du justera energischemat på din Windows och få önskat resultat.

Eftersom du har fastnat med ett lågt batteri rekommenderar vi att du justerar din energiplan för att få ut det mesta av den här situationen. Så här kommer du igång:

 • Gå till startmenyns sökfält, skriv in ”kontrollpanelen” och välj den bästa matchningen.
 • Därifrån väljer du System och säkerhet > Energialternativ.
 • Markera kryssrutan Balanserad under menyn Vald plan så är du redo att börja.
 • Följ stegen ovan, och din Windows kommer omedelbart att försättas i balanserat energiläge. Gör detta så får du en lång batteritid.

  6. Använd viloläge istället för sömn

  I de flesta fall, när du lämnar din bärbara dator på under en längre period, går Windows automatiskt in i viloläge. Däremot skulle det hjälpa om du hade något som skar sig ovan när du jonglerar med saker på ett lågt batteri. Viloläge är perfekt för detta.

  Medan viloläget sparar dina filer och dokument i RAM, fungerar viloläget annorlunda genom att flytta saker direkt till din hårddisk. Och så är strömförbrukningen i viloläge jämförelsevis mindre.

  Se till att du har aktiverat Hibernate-funktionen på din Windows. Annars kommer du inte att kunna använda den på rätt sätt.

  7. Justera skärm- eller grafikinställningarna

  Ju bättre bildskärm eller grafik på din dator, desto mer kommer du att njuta av att använda den. Denna intensiva skärm kommer dock med en kompromiss: högre strömförbrukning.

  Eftersom du är i en nypa för batteritid rekommenderar vi att tona ner dina skärminställningar som ett annat möjligt hack. Så här kommer du igång:

  Sänk uppdateringsfrekvensen

  En hög uppdateringsfrekvens förbättrar din bärbara dators skärm genom att sänka flimmer – till bekostnad av ökad strömförbrukning.

  Vi rekommenderar en lägre uppdateringsfrekvens när du har fastnat med ett lågt batteri. Här är hur:

 • Öppna appen Inställningar genom att trycka på Windows-tangenten + I genväg.
 • Klicka på System > Bildskärm > Avancerad visning.
 • Klicka nu på Välj en uppdateringsfrekvens från rullgardinsmenyn och välj den lägsta.
 • Uppdateringsfrekvensen kommer att ändras så snart du är klar med stegen ovan.

  Som vi sa ovan, medan du kommer att se en omedelbar minskning av bildkvaliteten, kan du förvänta dig en ökning av din batteritid.

  Minska videouppspelningskvaliteten

  Om du arbetar med videor med låg batterinivå, sluta och gör något annat. Men om du inte kan göra det av någon anledning rekommenderar vi att du skär ned videouppspelningskvaliteten så mycket som möjligt.

  Här är hur:

 • Gå till appen Inställningar och välj Appar > Videouppspelning.
 • Från rullgardinsmenyn Batterialternativ väljer du Optimera för batteritid så är du redo.
 • Det kommer att finnas en synlig nedgång i videokvaliteten. Men i utbyte kommer du att ha köpt avsevärd batteritid för din Windows.

  Några smarta tips för att köra din bärbara dator på ett svagare batteri

  Att köra din Windows på ett lågt batteri är verkligen inte för svaghjärtade. En del missbruk av resurser här, en del missade batteritid där, och du kan snabbt förlora ditt arbete till en plötslig avstängning.

  Även om inget slår en full batteriladdning för bästa prestanda, är tipsen ovan tillräckligt bra för att ge dig mer drifttid.