7 snabba och enkla sätt att återställa saknade Windows-funktioner

Det är både alarmerande och obekvämt när en viktig Windows-funktion på mystiskt sätt försvinner. Detta händer ibland efter en Windows-uppdatering, när du installerar ett program som ändrar dina systeminställningar eller efter att någon annan har använt din dator.

Om ditt aktivitetsfält har försvunnit, din Start-meny saknas eller om dina avstängningsalternativ inte längre är tillgängliga, få inte panik. Vi förklarar de enklaste sätten att återställa förlorade Windows-verktyg utan att behöva återställa din dator.

Varför saknas vissa Windows-funktioner på din dator?

Du kanske inte kan komma åt vissa Windows-funktioner i din Windows 10 eller 11 på grund av en eller flera av följande orsaker:

 • Explorer.exe har kraschat: Aktivitetsfältet och startmenyn hanteras av ”explorer.exe”-processen och om det slutar fungera kommer båda dessa verktyg sannolikt att stöta på olika problem. Problem som detta kan vanligtvis åtgärdas genom att starta om explorer.exe-processen i Aktivitetshanteraren.
 • Korrupt användarprofil: Dina användarprofiler kan råka ut för ett korruptionsfel som stör skrivbordsmiljön. Det finns också en chans att programvara från tredje part eller de senaste uppdateringarna är i konflikt med den normala driften av verktygen, vilket leder till problemet.
 • Problem med registret eller GPE: Om du har gjort betydande ändringar i systemet med hjälp av registerredigeraren eller grupprincipredigeraren, finns det en möjlighet att vissa inställningar är i konflikt med vissa Windows-funktioner och orsakar problemet. I sådana fall kan det hjälpa att återgå till standardinställningarna.
 • Drivrutinsproblem: I vissa sällsynta fall kan din korrupta eller föråldrade grafikdrivrutin påverka det övergripande användargränssnittet. Se till att dina drivrutiner är uppdaterade med hjälp av Enhetshanteraren.

Nu när du vet om de möjliga orsakerna, låt oss felsöka problemet för att bli av med det för gott.

Sökfältet bredvid Start-knappen i Windows 10 brukade vara integrerat med Cortana. Detta innebar att gömningen av Microsofts röstassistent gjorde att den försvann och att Cortana togs fram igen.

Nu när de två är åtskilda är det ännu lättare att återställa ett saknat sökfält i Windows 10. Högerklicka bara på ett tomt område i aktivitetsfältet och välj Sök > Visa sökruta.

Om det inte fungerar högerklickar du på aktivitetsfältet och väljer inställningar för aktivitetsfältet. Om alternativet Använd små knappar i aktivitetsfältet är inställt på På, stäng av det för att få tillbaka sökrutan.

Om du står inför det här problemet i Windows 11, kolla in hur du fixar att Windows-sökfältet inte visas eller fungerar.

2. Återställ aktivitetsfältet

Om ditt aktivitetsfält har försvunnit bör du först se till att det inte bara gömmer sig.

 • Flytta muspekaren till botten av skärmen för att se om den dyker upp.
 • Om det inte fungerar, högerklicka på aktivitetsfältet och välj inställningar för aktivitetsfältet.
 • Stäng av alternativet Dölj aktivitetsfältet automatiskt.
 • Aktivitetsfältet försvinner ibland om det finns problem med File Explorer. Att starta om Explorer (explorer.exe) via Aktivitetshanteraren kan fixa detta, utan att du behöver starta om din dator. Det här tricket kan också fungera om själva File Explorer försvinner.

  Eftersom du inte kan komma åt Aktivitetshanteraren genom att högerklicka på aktivitetsfältet, öppna den genom att trycka på Ctrl + Skift + Esc. Högerklicka på Windows Explorer på fliken Processer och välj Starta om.

  3. Återställ saknade aktivitetsfältsikoner

  Om du inte längre kan se klockan, volymkontrollen, nätverksikonen och/eller andra användbara ikoner i aktivitetsfältet, så här återställer du dem.

  Högerklicka på aktivitetsfältet och välj inställningar för aktivitetsfältet. Se till att alla objekt i aktivitetsfältet är aktiverade i följande fönster.

  Om din Start-meny inte visas när du klickar på Start-knappen i Windows, finns det två troliga orsaker.

  Det vanligaste och enklaste att fixa är att Windows är i ”Surfplatta-läge”, vilket ersätter Start-menyn med pekskärmsvänliga brickor.

  För att växla tillbaka till skrivbordsläge, klicka antingen på meddelandeikonen bredvid klockan i aktivitetsfältet eller tryck på Win + A. När meddelandepanelen öppnas klickar du på Tablet-läge för att stänga av den.

  Den andra, allvarligare orsaken är att Start-menyn är skadad. Du kan fixa det genom att omregistrera menyn via PowerShell, som kan nås via Aktivitetshanteraren om sökrutan inte fungerar eller är tillgänglig.

 • I Windows Search-verktyget skriver du ”Powershell” och väljer Kör som administratör.
 • När PowerShell öppnas, kopiera och klistra in följande och tryck på Retur:
   Get-appxpackage -all *shellexperience* -packagetype bundle |% {add-appxpackage -register -disabledevelopmentmode ($_.installlocation + “\appxmetadata\appxbundlemanifest.xml”)} 
 • Starta om datorn och Start-menyn bör återställas.

  5. Återställ papperskorgen

  Om papperskorgen har försvunnit från skrivbordet kommer du inte att kunna dra och släppa filer för att radera dem eller återställa raderade filer. Så här får du tillbaka det. Dessa steg fungerar för både Windows 10- och 11-användare.

 • Gå till Start > Inställningar > Anpassning.
 • Välj Teman i menyn till vänster.
 • Rulla ned och klicka på Skrivbordsikoninställningar.
 • Markera kryssrutan Papperskorgen och klicka på OK eller Använd.
 • Om kryssrutan redan är markerad kan Windows vara i pekdatorläge, vilket beskrivs i föregående tips. Detta döljer automatiskt skrivbordsikoner, inklusive papperskorgen.

  Så här visar du papperskorgen i det här läget:

 • Gå till Start > Inställningar > System > Surfplatta > Ändra ytterligare surfplatta-inställningar.
 • Stäng av alternativet Dölj appikoner på aktivitetsfältet i surfplattans läge.
 • 6. Återställ saknade energialternativ

  Genom att klicka på Power i Start-menyn kan du vanligtvis starta om eller stänga av din dator eller försätta den i viloläge. Om du ser en tom ruta istället för dessa alternativ eller ett meddelande som säger ”Det finns för närvarande inga energialternativ tillgängliga”, finns det flera korrigeringar att prova.

  1. Kör Power Troubleshooter

  Den enklaste lösningen på saknade energialternativ är att köra Windows Power-felsökaren.

  Det här verktyget gör det möjligt för Windows att leta efter strömproblem och förhoppningsvis föreslå en korrigering att tillämpa (eller tillämpa den automatiskt).

  2. Redigera Windows-registret

  Om du använder Windows Home finns det en registerjustering som kan återställa energialternativen (detta fungerar även i andra versioner av Windows). Här är vad du behöver göra:

 • Starta Registereditorn och navigera till följande plats:
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
 • Dubbelklicka på posten NoClose i den högra rutan (om det finns en) och ändra dess värde från 1 till 0.
 • 7. Återställ knappen Diskrensning

  Det inbyggda verktyget Diskrensning i Windows låter dig snabbt ta bort skräpfiler och frigöra utrymme. Men ibland försvinner dess knapp från en enhets egenskaper.

 • För att återställa knappen Diskrensning öppnar du Registereditorn och navigerar till följande nyckel:
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MyComputer
 • Högerklicka på Min dator, välj Ny > Nyckel och anrop den nya nyckelns rensning.
 • Högerklicka på Standard i den högra rutan och välj Ändra.
 • Skriv (eller kopiera och klistra in) följande i fältet Värdedata och klicka sedan på OK:
  %SystemRoot%\System32\cleanmgr.exe /D %c
 • När du är klar öppnar du den här datorn i Filutforskaren, högerklickar på en enhet och väljer Egenskaper. Knappen Diskrensning bör nu vara tillgänglig på fliken Allmänt.

  Få tillbaka det som har gått förlorat i Windows

  Även om det är naturligt att oroa sig när du inte kan komma åt en välbekant Windows-funktion, är det vanligtvis ganska enkelt att återställa den. Du behöver bara känna till den relevanta inställningen för att ändra eller justera för att tillämpa.

  Men om det saknade Windows-verktyget visar sig omöjligt att få tillbaka rekommenderar vi att du kontaktar det officiella Microsoft-supportteamet och rapporterar problemet till dem. Förhoppningsvis kommer de att kunna identifiera den exakta orsaken till problemet och åtgärda problemet för gott.