7 sätt seniorer kan dra nytta av att bära en Apple Watch

Viktiga takeaways

  • Apple Watch är ett utmärkt val för seniorer på grund av dess förmåga att övervaka och skicka varningar om olika hälsotillstånd, vilket kan ge livräddande fördelar.
  • Funktionen Hälsodelning gör att seniorer kan dela sina hälsodata med familjemedlemmar, som kan ta emot meddelanden om viktiga hälsovarningar, vilket säkerställer snabb tillgång till medicinsk hjälp.
  • Apple Watch har SOS- och falldetekteringsfunktioner för nödsituationer, vilket gör den idealisk för seniorer med sjukdomar eller som riskerar att falla. Den kan automatiskt larma larmtjänster och ge extra sinnesro för både seniorer och deras nära och kära.

Apple har ofta annonserat om sitt utbud av smartklockor med taglinen: ”Det finns en Apple Watch för alla.” Apple Watch är definitivt inte åldersbegränsad. Faktum är att det finns många anledningar till varför seniorer kommer att dra nytta av att bära en Apple Watch.

Här är några Apple Watch-verktyg som gör det till ett utmärkt val för personer i pensionsåldern och senare.

1. Apple Watch kan övervaka och skicka dig varningar om hälsotillstånd

Din Apple Watch kan hjälpa dig att övervaka många hälsotillstånd. Dessa inkluderar:

  • Hjärthälsa
  • Hörsel
  • Blodsyre
  • Temperatur
  • Sömnhälsa

För alla med några hälsoproblem är det utmärkt att bära en smartklocka. Med Apples betoning på välbefinnande som en central del av sin verksamhet, skulle Apple Watch vara ett klokt val.

Förutom att övervaka hälsotillstånd kommer din Apple Watch att skicka meddelanden om den upptäcker något onormalt i sina avläsningar. Detta kan göra dig uppmärksam på att något är fel och få dig att söka medicinsk hjälp tidigare än du annars skulle ha gjort.

Jag kan intyga de potentiellt livräddande fördelarna med att bära en Apple Watch. När en släkting med en historia av hjärtproblem fick ett meddelande om hög puls från sin Apple Watch när han deltog i ett stort sportevenemang, tog de timeout för att sänka sin puls. Utan deras klocka skulle de inte ens ha insett att de var i fara.

Listan över förhållanden som Apple Watch kan övervaka utvecklas med varje ny mjuk- och hårdvaruutveckling. Alla klockor har inte alla hälsofunktioner. Till exempel är det bara Apple Watch Series 8 och senare (inklusive Apple Watch Ultra) som erbjuder blodsyremätning. Därför bör du kontrollera Apples webbplats att jämföra alla modeller och bestämma vilken som bäst passar dina behov.

2. Dela dina hälsodata med familjemedlemmar

För att åtfölja hälsoövervakningsverktygen till hands, erbjuder Apple Watch funktionen Hälsodelning. Detta gör att du kan dela dina hälsodata med upp till fem familjemedlemmar. Om du befinner dig i USA kan du också använda Health-appen för att dela data med din läkare.

Att dela hälsodata i iOS Health-appen, som registrerar alla Apple Watch-avläsningar, är enkelt. Du kan säkert dela så många mätvärden du vill. Om du hanterar några hälsotillstånd behöver du inte göra det ensam. Dina nära och kära kan hjälpa till, även om de bor långt bort.

Viktigt är att du kan göra det möjligt för personen du delar din data med att få meddelanden om du får några viktiga hälsovarningar. Detta är en annan potentiellt livräddande funktion för seniorer och alla som bryr sig om dem. Dina nära och kära kommer omedelbart att larmas om en möjlig medicinsk nödsituation, vilket sparar värdefull tid på att få hjälp.

3. Apple Watch har nödfunktioner för SOS och falldetektering

För att åtfölja hälsodelningsvarningar larmar iOS Emergency SOS-funktionen på din iPhone och Apple Watch automatiskt räddningstjänsten utan att du behöver slå det lokala numret om du behöver akut hjälp. Även om detta gynnar alla oavsett ålder, är det också integrerat i andra iOS- och watchOS-funktioner för att ge dig och dina nära och kära extra sinnesro.

En av dessa är Apples falldetekteringsfunktion. Denna funktion är tillgänglig på Apple Watch Series 4 eller senare och är idealisk för seniorer med sjukdomar som gör dem ostadiga eller riskerar att falla. Faktum är att om födelsedatumet du anger när du ställer in din Apple Watch indikerar att du är 55 år eller äldre, kommer falldetektering att aktiveras automatiskt.

Du kan också manuellt aktivera falldetektering för din Apple Watch med några enkla steg. När du väl har aktiverat det, om din Apple Watch upptäcker ett hårt fall och inga rörelser under ungefär en minut, kommer den att slå på handleden, slå ett larm och försöka kontakta räddningstjänsten.

Din Apple Watch måste ha en mobilanslutning eller ha Wi-Fi-samtal aktiverat och Wi-Fi-täckning tillgänglig för att detta ska fungera. Men om du har en iPhone 14 eller iPhone 14 Pro eller senare kan du dra nytta av Apples Emergency SOS via Satellite-funktion, som också skickar meddelandet.

När du först ställer in den, överväg att ta en stund att förbereda din Apple Watch för nödsituationer.

4. Sinnesro med Apples platsspårning

En av de värsta dagarna i mitt liv var när en anhörig med demens försvann. Poliser hittade henne så småningom vandrade runt i sitt lokala grannskap. Det hände före tillkomsten av Apples platsspårningstjänst, Find My. Nuförtiden skulle jag kunna lokalisera henne själv genom att använda denna briljanta funktion.

Om en senior bär en Apple Watch, kommer deras familj att kunna spåra dem lätt, vilket kan vara en gamechanger för alla som riskerar att vandra iväg på grund av sjukdomar eller tillstånd som orsakar förvirring.

5. Spåra och få påminnelser om dina mediciner

Sedan iOS 16 har Apple inkluderat mediciner i sin Health-app. Den här funktionen låter dig spåra din medicin och få påminnelser om när du ska ta den.

För att få ut det mesta av mediciner i Health-appen, kombinera den med din Apple Watch. När du har tagit en stund på dig att mata in informationen om medicinen du behöver ta, inklusive doser och scheman, kommer din Apple Watch att skicka dig en påminnelse när det är dags för ditt nästa piller.

Bildkredit: Äpple

Detta är ett praktiskt verktyg för alla äldre som jonglerar med flera mediciner. Du kan göra påminnelserna ännu mer användbara genom att ange läkemedlets form eller form och ställa in en färgkod för var och en när du lägger till läkemedlet i listan.

6. Håll dig aktiv med Apple Watch Activity Challenges

Allt handlar inte om nödsituationer och sjukdomar. En av Apple Watchs andra stora fördelar är som fitness- och aktivitetsspårare. Alla tjänar på att hålla sig aktiva, oavsett ålder. Så sätt upp några mål för dig själv och se till att du stänger dina Apple Watch-aktivitetsringar varje dag.

Du kan till och med ha lite kul samtidigt som du uppnår dina mål. Varför inte dela din träningsaktivitet med din Apple Watch och ställa upp utmaningar för familjemedlemmar och vänner att tävla?

Bildkredit: Äpple

7. Du behöver inte ha en iPhone för att bära en Apple Watch

Även om vissa Apple Watch-funktioner är beroende av att ha en iPhone, är det inte nödvändigt att äga båda. Apple har en Family Setup-tjänst för att låta någon ställa in en Apple Watch för en familjemedlem. Klockanvändaren kan använda sin Apple Watch för samtal (om det är en mobilmodell), meddelanden och platsdelning. Personen med iPhone kan hantera andra Apple Watch-funktioner.

Så om du är en senior som inte hade tänkt på att bära en Apple Watch för att du inte har en iPhone, kanske det är värt att ompröva.

Seniorer kan dra nytta av att bära en Apple Watch på många sätt

Att bära en Apple Watch för en senior har så många stora fördelar att det är svårt att argumentera mot att investera i en. Du kommer att ha ett fantastiskt hälsoövervakningsverktyg som omedelbart varnar din familj och till och med räddningstjänsten om allvarliga problem. Du kan sätta upp och uppnå aktivitetsmål och fortsätta leva ett självständigt, aktivt liv. Kort sagt, det kan ge dig och dina nära och kära sinnesro som man inte kan köpa för pengar.