7 sätt att förhindra obehörig åtkomst på Windows

Att lämna ditt Windows sårbart för ohämmad extern åtkomst är det sista du vill som en modern datorarbetare. Oavsett om du inser det eller inte, lagrar din dator massor av information om dig; ett plötsligt intrång kan därför resultera i mer skada än bara dataförlust.

Det är det som gör det så viktigt att förhindra obehörig åtkomst. Så, hur kan du skydda dig från en objuden digital gäst? Låt oss lära oss hur.

Vad är poängen med säkerhetsåtgärder mot obehörig Windows-åtkomst?

I grunden handlar det om att använda starka säkerhetsåtgärder på ditt Windows egentligen bara om det: att hålla din säkerhet tät, så att du inte är öppen för plötsliga attacker.

Om du till exempel använder din Windows-dator i en offentlig miljö som ett bibliotek eller kafé, kommer du oavsiktligt att göra dig själv sårbar för nätverkshack av olika slag. På samma sätt, om din dator nås av många människor, kan bristen på solida säkerhetsåtgärder visa sig vara mycket kostsam.

Att sätta in starka kontroller mot sådana attacker är därför viktigt. Låt oss titta på alla möjliga alternativ på Windows.

1. Använd en stark PIN-kod eller ett lösenord

Lösenord är ofta det första du tänker på när du tänker på säkerhet. Det är av en bra anledning.

Ett starkt lösenord fungerar som ett digitalt lås och släpper bara in de personer som anger rätt lösenord. Så om du arbetar på ett offentligt nätverk eller om din dator nås av mer än en person, bör du ha ett starkt lösenord eller PIN på plats sedan igår.

Att ställa in en PIN-kod på Windows skiljer sig något från att sätta ett lösenord på Windows. Även om båda utför en liknande funktion, kanske du föredrar den ena över den andra beroende på dina intressen. Oavsett vilket alternativ du väljer, se till att du alltid har en stark kontokryptering inställd för ditt Windows från och med nu.

2. Ställ in tvåfaktorsautentisering på ditt Microsoft-konto

Tvåfaktorsautentisering (2FA) är en vanlig försvarstaktik för att förbättra ditt kontos säkerhet. Som namnet antyder fungerar 2FA genom att kräva två kontaktmetoder: ditt lösenord och en kontaktmetod (som kommer att vara en säkerhetskod som skickas till din telefon eller e-post).

Så, efter att du har konfigurerat 2FA, även om någon lyckas ta reda på ditt lösenord, kommer de också att behöva kontaktkoden som tas emot till din e-post eller telefon efter att du har angett lösenordet. Detta gör naturligtvis obehörig åtkomst till ditt Windows-konto extremt svårt.

Du kan kolla in hur du gör detta och mer som en del av våra knep för att hålla dina Outlook- och Microsoft-konton säkra.

3. Aktivera Windows-säkerhet

Även om det är en stor del av cyberskyddet att skydda din dator från okänd fysisk åtkomst, är det inte den enda. Idag plågar skadlig programvara av otaliga typer cybervärlden.

Svagt antivirusskydd kan låta all skadlig programvara få ett enkelt fotfäste på din PC, och därifrån är det alldeles för lätt att få obehörig åtkomst eller vidta andra skadliga åtgärder på din PC. Att aktivera Windows-säkerhet och ställa in bästa skyddspraxis är det bästa alternativet mot sådana obehöriga åtgärder.

4. Använd en brandvägg

En annan kritisk aspekt av Windows-säkerhet, eller vilket nätverk som helst för den delen, är en brandvägg. En brandvägg fungerar genom att övervaka trafiken som går in och ut från din PC. Beroende på de fastställda reglerna fungerar en brandvägg genom att snabbt blockera all obehörig in- eller utlämning av data från din PC.

På Windows kallas denna brandvägg för Windows-brandväggen, som du kan aktivera eller inaktivera med hjälp av Windows Security. Så se till att konfigurera Windows-brandväggen så är du bra att gå.

5. Använd BitLocker

BitLocker fungerar genom att kryptera diskdata på din Windows och fungerar som ett utmärkt andra försvarslager. Så även om någon lyckas komma åt din dator, i fallet med en stöld, till exempel, kommer de inte att kunna komma åt dina data utan nyckel.

Som sådan är att aktivera BitLocker på Windows ett bra hack för att öka din dators säkerhet.

6. Håll din Windows uppdaterad

Windows-uppdateringar är en viktig komponent för alla datorer. De korrigerar återkommande buggar och tar in nya funktioner. Det viktigaste är att de installerar de senaste säkerhetsuppdateringarna för Windows.

Dessa regelbundna uppdateringar är avgörande för att skydda dig från ständigt utvecklande skadlig programvara och hacks under 2000-talet. Så se till att du har aktiverat automatiska uppdateringar på din Windows, eller åtminstone manuellt få dina Windows-uppdateringar regelbundet.

7. Håll dig medveten om social ingenjörstaktik

Social ingenjörskonst handlar om att använda smarta hacks och manipulera människor att ge eller stjäla deras personliga information. Den använder sig av de vanliga svagheterna i den mänskliga naturen för att bryta sig in i annars starka system.

Även om det är ett massivt ämne i sig, kommer vi att ge dig tre snabba tips för att skydda dig från social ingenjörshack:

  • E-postskydd: Var uppmärksam på e-postmeddelanden. Öppna inte e-postmeddelanden från okända eller skumma källor, särskilt om de innehåller bilagor som PDF-filer, bilder etc.
  • Var uppmärksam på Vishing-attacker: I likhet med nätfiske-bedrägerier fungerar Vishing-attacker genom att imitera en riktig organisation som vill hjälpa eller skydda dig från ett problem. Angriparen kan ringa dig i form av teknisk support, en bankanställd eller till och med polisen och sedan försöka få tag på känslig information som e-post-ID, lösenord eller OTP.
  • Scareware: Scareware fungerar genom att skicka falska, alarmerande meddelanden. Syftet, som bluffens namn antyder, är att skrämma användare att ange sin känsliga information.
  • Vi har bara listat en handfull exempel och du kan hitta en hel lista med sociala ingenjörsattacker om du vill gräva djupare.

    Eftersom bedrägerier med social ingenjörskonst involverar att lura människor finns det begränsade tekniska hacks för att motverka dem. Faktum är att det viktigaste sättet att undvika dem är att vara uppmärksam på nuet och avstå från att ta omedelbara reaktioner.

    De bästa sätten att stoppa obehörig åtkomst till din Windows-dator

    Ditt Windows är en guldgruva för alla typer av data och information. I fel händer kan det verkligen göra saker mycket svårt för dig. Att vidta åtgärder som räddar dig från obehörig åtkomst är därför en nödvändighet, inte ett privilegium.