7 saker att titta efter när du köper en bärbar kamera

Att hantera din smartphone är inte alltid lätt när du åker snowboard, cyklar eller surfar. Även när du bara går kan det vara smärtsamt att spela in en video med din smartphone.

För sådana aktiviteter är det bättre för dig med en bärbar kamera – de hjälper dig att leva nuet istället för att oroa dig för din kamera. De har dock olika linser och olika formfaktorer för olika användningsfall. Som sådan är det svårt att köpa en om du inte vet vad du ska leta efter.

Så i den här artikeln hjälper vi dig att bedöma vilken bärbar kamera som skulle passa ditt användningsfall bäst.

1. Linstyp

Eftersom att spela in en video eller ta bilder är huvudsyftet med en kamera, börja med linstypen.

Vissa bärbara kameror har fasta objektiv, medan andra erbjuder utbytbara objektiv. För att ta reda på vad som fungerar för dig, överväg din kompetensnivå och ditt användningsfall.

Om du gillar tillfällig vloggning är kameror med fasta objektiv ett bättre alternativ. De är prisvärda, och du behöver inte oroa dig för att byta objektiv (och till och med bära dem) för olika situationer. Vidvinklade objektiv är ofta att föredra för vloggning, och de flesta bärbara kameror har dem redan.

Å andra sidan erbjuder utbytbara objektiv mer flexibilitet och zoommöjligheter. Du kan ta en mängd olika bilder med sådana bärbara kameror, men de kräver mer skicklighet. Men ja, dessa kameror är mer lämpade för innehållsskapare som behöver mer variation i sina bilder.

2. Bärbarhet

Det främsta försäljningsargumentet för bärbara kameror är det faktum att de är lätta och lätta att bära. Vissa modeller är dock mer bärbara än andra. De tenderar också att skilja sig åt när det kommer till monteringsalternativ. Oavsett vad du använder, vill du ha något lätt och lätt att montera på olika ytor.

Kontrollera om du kan montera kameran på hjälmen, bröstet eller handleden och hur bekvämt du kan bära den. Vissa kameror kommer med ett fäste som du kan fästa på din cykel, surfbräda eller till och med ditt husdjurs halsband. Se till att den också är lätt att ha med sig i väskan eller fickan när den inte används.

Om du väljer en bärbar kamera för sport, skaffa en som är liten, så att den inte stör när du är helt fokuserad på handlingen.

3. Hållbarhet och vattenbeständighet

Vissa kameror är vädertätade, vilket innebär att de kan fungera i ett bredare utbud av miljöer. Denna typ av hållbarhet är viktig att tänka på om du kommer att använda den bärbara kameran utomhus. Vattenskador är en enorm risk när du spelar in under svåra förhållanden eller för vattensporter som surfing, simning eller snorkling.

Gå noggrant igenom specifikationsbladen och leta efter en IP-klassificering. Kortlista kameror som har detta skydd utan att offra bildkvaliteten. Vissa bärbara kameror, som GoPros, kommer med skyddsfodral som du kan använda för att skydda dem från allvarliga skador.

4. Lång batteritid

Bärbara kameror med kort batteritid är bara konstanta problem. Att ladda om din kamera om och om igen är inte bara irriterande, utan det begränsar också hur mycket du kan spela in på en gång. Det är därför du behöver en bärbar kamera med lång batteritid, speciellt om du ska vara utomhus under längre perioder.

Om du är inställd på en specifik modell, men den inte har lång batteritid, kontrollera om kameran har en enkel funktion för batteribyte. Detta gör att du snabbt kan ta bort det urladdade batteriet, byta ut det mot ett nytt och återgå till inspelningen inom en minut.

Laddningstiden har också stor betydelse. Batterier i kameror kan ta notoriskt lång tid att ladda, men vissa modeller kommer att ha en snabbladdningsfunktion. Bärbara kameror som laddas via USB-C har ofta detta alternativ.

5. Gott om förvaring

Det enda som är mer irriterande än att ta slut på batteri är att ta slut på lagringsutrymme. Om du är på en utlandsresa och din kamera får slut på lagring, kan dina reseloggplaner gå ut genom fönstret. Bli inte offer för detta, och skaffa något som har tillräckligt med förvaring för att hålla dig ett tag.

Om din inspelning kräver lagring, leta efter bärbara kameror som stöder microSD-kort eller molnlagring. SD-kort är det säkraste alternativet mellan de två, men molnlagring fungerar också bra då du alltid har en tillgänglig backup i molnet.

6. Anslutningsalternativ

När du är klar med inspelningen bör du snabbt kunna överföra materialet till din telefon eller dator. Detta hjälper dig att frigöra utrymme på kameran, dela materialet med andra och hålla en säkerhetskopia av all din data.

Några populära anslutningsalternativ inkluderar Wi-Fi, Bluetooth, USB och NFC. Wi-Fi och Bluetooth är de bästa alternativen för att överföra filer från kameran till din smartphone. För datorer vill du ha en kamera som stöder snabb filöverföring via USB. Leta efter snabba USB-C- eller USB-3-portar för detta ändamål.

Om din bärbara dator/dator har en SD-kortläsare kan du ge anslutningsfaktorn låg prioritet.

7. Användarvänlighet

När du överväger en bärbar kamera kan prioritering av användarvänlighet förbättra din inspelningsupplevelse avsevärt. Leta efter enkla kontroller som låter dig börja spela in med minimal ansträngning, särskilt under snabba stunder. Se till att du också snabbt kan navigera i menyerna och justera olika inställningar i farten.

Utöver det, kontrollera om kameran kommer med en användarvänlig medföljande app för din telefon. Detta kan förenkla fjärrkontrollen och fildelningsfunktionerna. Om du köper en kamera med utbytbara objektiv, se till att linsbytesprocessen är enkel.

Är det värt att köpa en bärbar kamera?

En bärbar kamera är ett måste om du vill fånga fartfylld action eller spela in utomhusaktiviteter – speciellt utan att behöva oroa dig för att hantera kameran alls. Även om dessa kameror kanske inte är lika lätta att använda (och ibland inte heller lika högkvalitativa) som smartphones, har de generellt bättre monteringsmöjligheter som gör dem mer mångsidiga.

Det bästa är att du inte behöver gå ut med en dyr modell. Du kan börja med något överkomligt med måttliga specifikationer och uppgradera till något avancerat längre fram.