7 saker att göra efter installation av Pop!_OS

Är du ny på Pop_OS? Osäker på vad man ska göra med operativsystemet efter att ha installerat det? I så fall är den här listan för dig! Här är 7 saker att göra efter att ha installerat Pop_OS!

1. Systemuppdatering

När du har installerat Pop_OS på din dator bör du först söka efter systemuppdateringar och installera dem. Det finns två sätt att söka efter uppdateringar i Pop_OS: Pop Shop-appbutiken och terminalen.

Om du vill söka efter uppdateringar för Pop_OS med GUI, öppnar du Pop Shop-appbutiken. När den är öppen, hitta knappen ”Installerad” och klicka på den. När du har valt knappen ”Installerad” ser du tillgängliga operativsystemuppdateringar. Installera uppdateringarna med Pop Shop-appen.

Terminaluppdatering

Om Pop Shop inte är din stil kan du också uppgradera Pop_OS med hjälp av terminalen. För att göra det, starta ett terminalfönster. Du kan starta ett terminalfönster genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet eller genom att söka efter ”Terminal” i appmenyn.

Med terminalfönstret öppet, använd kommandot apt update för att kontrollera Pop_OS för uppdateringar av operativsystemet.

sudo apt update

Efter att ha letat efter programuppdateringar kan du installera dem genom att använda kommandot apt upgrade.

sudo apt upgrade -y

2. Uppdatera din firmware

Pop_OS stöder uppdatering av firmware inom operativsystemet. Så om din Linux-dator har hårdvaruenheter som stöds med det här verktyget, är det bra att använda Pop_OS firmwareuppdateringsverktyg.

För att uppdatera din firmware på Pop_OS, börja med att trycka på Win-tangenten på tangentbordet. Efter att ha tryckt på Win-tangenten, skriv ”Inställningar” och öppna Pop_OS-inställningarna. Väl inne i området ”Inställningar”, scrolla ner till ”Firmware” och klicka på den med musen.

När fliken ”Firmware” har laddats kommer den att söka efter uppdateringar. Installera firmware-uppgraderingar om de finns tillgängliga. Stäng annars fönstret ”Inställningar”.

3. Skapa en säkerhetskopia med Timeshift

Även om Pop_OS inte levereras med Timeshift, är det bra att installera det och använda det för att skapa en säkerhetskopia. Att skapa en säkerhetskopia för Pop_OS innebär att du kommer att kunna återställa säkerhetskopian om något går fel.

För att skapa en säkerhetskopia med Timeshift, börja med att installera appen på din dator. Du kan installera det genom att söka efter ”Timeshift” i Pop Shop. Eller använd kommandot nedan i ett terminalfönster.

sudo apt install timeshift

När du har installerat Timeshift-appen startar du den. Välj sedan ”Rsync” i området ”Select Snapshot Type”. Välj sedan din ögonblicksbildplats och dina ögonblicksbildnivåer.

När du har valt dina ögonblicksbildnivåer måste du välja vad du vill säkerhetskopiera i avsnittet ”Användarhemkataloger”. Stäng sedan inställningsverktyget.

Med Timeshift-installationsverktyget stängt, hitta knappen ”Skapa” för att skapa en ny säkerhetskopia. Denna säkerhetskopiering kommer att ta lite tid att slutföra. Men när du är klar kommer din data att vara säker.

4. Installera RestrictedFormats

Pop_OS levereras inte med de begränsade codecs som användare behöver för att spela specifika video- och ljudfiler direkt. Dessa codecs är inte konfigurerade direkt av juridiska skäl. Men om du planerar att titta på videor och spela MP3-filer måste du installera dem.

För att installera codecs, starta ett terminalfönster på Pop_OS-skrivbordet. Genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet kan du göra detta. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och starta den på det sättet.

Med terminalfönstret öppet och klart att använda, kör kommandot apt install och ställ in paketet ”ubuntu-restricted-extras”. Detta paket innehåller allt du behöver för att lyssna på proprietära ljudfiler såväl som proprietära videofiler.

sudo apt install ubuntu-restricted-extras

5. Aktivera brandväggen

En annan sak som användare bör göra direkt efter att ha installerat Pop_OS är att aktivera brandväggen. För att installera, starta Pop Shop. Väl inne i Pop Shop, skriv in ”Gufw” och välj appen ”Brandväggskonfiguration” i sökresultaten.

Installera ”Brandväggskonfiguration” via Pop Shop. Starta sedan den på Pop_OS genom att söka efter ”Brandväggskonfiguration” i appmenyn.

Med appen ”Brandväggskonfiguration” öppen på Pop_OS-skrivbordet, hitta skjutreglaget bredvid ”Status” och klicka på det för att aktivera brandväggen. Du kan sedan stänga den när den är aktiverad, eftersom standardinställningarna räcker för de flesta användare. Eller anpassa reglerna om du har kunskapen.

6. Aktivera nattljus

Pop_OS använder Gnome Shell. Gnome har en funktion som kallas nattljus. Denna funktion anpassar din skärm för att skydda dina ögon så att den matchar tiden på dagen. Om du oroar dig för din ögonhälsa är det en bra idé att aktivera den här funktionen när du har installerat Pop_OS.

Öppna fönstret ”Inställningar” i Pop_OS för att aktivera nattljus. Väl inne i fönstret ”Inställningar”, scrolla ned och välj alternativet ”Skärmar”. Väl i området ”Displays”, klicka på knappen ”Nattljus” för att komma åt inställningarna för funktionen.

I avsnittet ”Nattljus”, hitta skjutreglaget bredvid den och klicka på den för att aktivera funktionen på Pop_OS.

7. Slå på knapparna för minimera och maximera

Pop_OS använder Gnome Shell, och Gnome Shell döljer minimera och maximera knapparna som standard. Även om den här funktionen kan vara cool, gillar många användare den. Tack och lov är det lätt att återaktivera.

För att återaktivera minimera och maximera knapparna, starta Pop Shop, klicka på sökrutan, skriv in ”Gnome Tweaks” och installera den. Starta den på Pop_OS-skrivbordet när ”Gnome Tweaks” är installerat; starta den på Pop_OS-skrivbordet.

När ”Gnome Tweaks” är öppen, leta reda på avsnittet ”Window Titlebars” och klicka på det. Välj sedan skjutreglagen bredvid ”Maximera” och ”Minimera” för att återaktivera knapparna på dina fönster.

Slutsats

Vi täckte 7 saker att göra efter att ha installerat Pop_OS på din dator i den här listan. Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa dem som är nya i Pop_OS att känna sig mer bekväma med operativsystemet.

Inlägget 7 saker att göra efter installation av Pop!_OS dök upp först på wdzwdz.