7 lätta Windows-webbläsare testade för RAM-användning: Vilken är bäst?

Att använda en resurskrävande webbläsare på en dator av låg kvalitet kan påverka dess prestanda negativt. Så den optimala lösningen är att välja ett lätt webbläsaralternativ som inte dränerar minne. Vi testade RAM-förbrukningen i olika resurseffektiva webbläsare så att du kan välja den lättaste för dina behov.

Hur genomfördes testerna?

Resursförbrukningen för webbläsare beror på hur du använder dem. Även om en webbläsare kan vara mindre resurskrävande när du kör webbappar, kanske den inte är lika resurseffektiv när du spelar upp videor.

Av denna anledning valde vi sju lätta webbläsare: K-Meleon, Falkon, SlimBrowser, Pale Moon, Maxthon, SeaMonkey och UR Browser. Sedan testade vi dem utifrån tre typiska vardagsscenarier: underhållning, kontor och arbete.

För att förenkla jämförelsen av resursförbrukning av olika webbläsare höll vi processerna konsekventa, dvs. vi körde samma processer för varje scenario i alla webbläsare.

Här är processerna vi körde på webbläsarna när vi testade minnesförbrukning för varje vardagsscenario:

1. Underhållning: Att använda en webbläsare för underhållning innebär vanligtvis att surfa på YouTube, strömma filmer, lyssna på musik online, etc. Vi körde fyra olika processer på separata flikar för att noggrant utvärdera minnesanvändning för underhållning. Bland dem fanns två YouTube-videor (en var pausad och den andra spelade aktivt), en film och en låt.

2. Arbete: På kontoret använder vi i första hand webbläsare för att köra webbappar, gå igenom våra e-postmeddelanden i en e-postklient, ibland titta på YouTube-tutorials eller arbeta i ett CMS (content management system). För att testa RAM-förbrukningen körde vi processer på fyra flikar: en med Google Sheets, den andra med ett innehållshanteringssystem, en annan med en e-postklient och den fjärde med en YouTube-handledning.

3. Allmän användning: Detta inkluderar att läsa nyheter, bläddra på Twitter eller Facebook och handla online. Därför, precis som i de tidigare användningsfallen, öppnade vi fyra flikar: en för Twitter, en för Facebook, en annan för en webbsida för shopping och den sista för en nyhetsartikel.

Vi använde Windows Task Manager för att mäta RAM-förbrukning, inte de inbyggda uppgiftshanterarna som erbjuds av vissa webbläsare. Så att kontrollera resursförbrukning via en inbyggd aktivitetshanterare på någon av de testade webbläsarna kan skilja sig från värdena som nämns nedan.

En översikt över RAM-förbrukning av olika webbläsare

Här är en tabell som visar hur mycket RAM-minne varje webbläsare förbrukade för de tre användningsfallen som nämns ovan:

Webbläsarens namn

Användningsfall

Minnesförbrukning (MB)

K-Meleon

På tomgång

78

Underhållning

450

Arbete

526

Allmän användning

320

Falkon

På tomgång

235

Underhållning

1749

Arbete

1170

Allmän användning

935

Slimmad webbläsare

På tomgång

320

Underhållning

968

Arbete

1000

Allmän användning

902

Blek måne

På tomgång

175

Underhållning

830

Arbete

805

Allmän användning

820

Maxthon

På tomgång

323

Underhållning

875

Arbete

1172

Allmän användning

790

Havs apa

På tomgång

82

Underhållning

550

Arbete

570

Allmän användning

562

UR webbläsare

På tomgång

239

Underhållning

831

Arbete

921

Allmän användning

647

Det finns några slutsatser du kan dra från resultaten som samlats in under testningen:

  • K-Meleon förbrukar minst resurser, medan Falkon är mest resurshungrig.
  • K-Meleon och SeaMonkey förbrukar väldigt lite minne när de är inaktiva, medan SlimBrowser förbrukar mest.
  • Efter K-Meleon och SeaMonkey är Pale Moon ditt bästa val för att titta på YouTube-videor, strömma filmer och lyssna på musik och kontorsarbete.
  • UR Browser verkar vara det bästa alternativet för allmän webbsurfning efter K-Meleon och SeaMonkey.

Testet utfördes på en Microsoft Surface 3 laptop med 16 GB RAM. Med tanke på att den faktiska resursförbrukningen för en app eller webbläsare beror på olika faktorer, inklusive RAM-minnets effektivitet, enhetens tillverkare, dess ålder, kan den faktiska RAM-användningen för webbläsarna som testas ovan skilja sig något på din enhet.

Varför K-Meleon och SeaMonkey kanske inte är det bästa valet?

K-Meleon och SeaMonkey är de minst resurskrävande webbläsarna, men de kanske inte är det bästa valet för ovanstående användningsfall.

Jämfört med de andra webbläsarna på den här listan är K-Meleon extremt långsam, och dess gränssnitt är inte intuitivt, så det kan ta ett tag att vänja sig vid det. Det viktigaste är att webbläsaren inte stöder vanliga webbappar som Slack. Att använda webbappar för sociala medier på K-Meleon är också utmanande, eftersom de ofta returnerar fel.

SeaMonkey, å andra sidan, har ett lika komplext gränssnitt. Många grundläggande funktioner, som att öppna en ny flik, finns begravda i webbläsarens menyer. På samma sätt måste du högerklicka och öppna snabbmenyn för att stänga en flik. Att använda den som din primära webbläsare kommer därför utan tvekan att hindra din produktivitet.

Med tanke på alla nackdelar som varje webbläsare har, är det rimligt att säga att K-Meleon och SeaMonkey inte är de bästa valen för regelbunden användning. Trots att de är minst resurskrävande gör dessa skäl båda webbläsarna olämpliga för våra användningsfall. För att lära dig mer om de testade webbläsarnas funktioner och begränsningar, kolla in vår guide om de bästa gamla och billiga webbläsarna.

Om din RAM-förbrukning stiger till 100 procent i Aktivitetshanteraren även när din webbläsare är inaktiv och du inte har några flikar öppna, kan ditt RAM-minne vara nästan slut.

Vilken webbläsare ska du använda?

Efter att ha eliminerat K-Meleon och SeaMonkey blev Pale Moon och UR Browser de två främsta utmanarna att vara de lättaste och mest funktionsrika webbläsarna.

1. Blek måne

Pale Moon är baserad på en derivata av Gecko-renderingsmotorn (Goanna) och bygger på en hård gaffel av Mozilla-koden som kallas UXP. Webbläsaren är snabb, har ett enkelt användargränssnitt och erbjuder avancerad säkerhet. Dessutom är det den minst resurskrävande webbläsaren för arbetsrelaterad användning efter K-Meleon och SeaMonkey.

Därför bör Pale Moon vara ditt förstahandsval om du letar efter en funktionsrik, mindre krävande webbläsare för användning på kontoret.

Ladda ner: Pale Moon för Windows

2. UR-webbläsare

UR-webbläsaren är byggd med Chromium men har tagits bort från vissa Google-spårare för förbättrat integritetsskydd. Webbläsaren har ett lättanvänt gränssnitt, stöder tillägg på Chrome webbutik och erbjuder avancerade sekretessfunktioner. Dessutom är webbläsaren utrustad med en inbyggd annonsblockerare och VPN.

Att kombinera dessa funktioner gör UR Browser till ett bra val för underhållning och allmänt bruk, särskilt om du byter från Chrome.

Ladda ner: UR Browser för Windows

Använd en lätt webbläsare för att minska din RAM-användning

Överdriven minnesförbrukning av en webbläsare kan avsevärt påverka enhetens prestanda. Därför bör du använda en webbläsare som belastar ditt RAM minst. Förhoppningsvis har våra tester gett dig en uppfattning om vilken webbläsare som är mindre resurskrävande för arbete, underhållning och allmänt bruk.

Det skulle dock inte vara klokt att välja en webbläsare enbart baserat på hur lite resurser den förbrukar. Istället bör du också överväga ytterligare funktioner och integrationer som den erbjuder, inklusive stöd för tillägg, enkel hantering av nedladdningar, integritetsskydd och mer.