7 landskapsfotografer att följa på Instagram och förbättra dina färdigheter

Spread the love

Det kan verka som att det är lika enkelt att fånga landskap som att rikta kameran mot ett berg eller fält som ser bra ut och trycka på avtryckaren. Men som vilken erfaren landskapsfotograf som helst kommer att berätta är det mycket mer komplicerat än så.

Instagram är ett användbart verktyg för att hitta landskapsfotografer att följa; kolla in dessa fantastiska konton för att förbättra dina färdigheter.

James Popsys är en fotograf från Storbritannien som bor i Wales. Förutom sin populära YouTube-kanal med över 200 000 prenumeranter har han en vacker Instagramsida. Där visar han upp sina landskapsbilder från Storbritannien och längre bort. 2023 åkte han till och med till Svalbard – en norsk ö som är så nära som de flesta människor kommer att komma till Nordpolen.

Vi kan lära oss mycket av James Instagramsida. Det första du kommer att märka är att han inte nödvändigtvis bryr sig om att skjuta vertikalt; han lägger gärna upp landskapsbilder med bårder runt dem. Utöver det är sättet som han fångar ljusa färger på särskilt fängslande. James antar också en minimalistisk stil på många av sina bilder, med ett eller två huvudämnen som mest.

Om du vill bli en avancerad landskapsfotograf i framtiden, överväg att kolla in dessa bästa landskapsfotograferingstips som utgångspunkt.

Mads Peter Iversen har varit en av de största landskapsfotograferna på Instagram ett tag nu, och det erkännandet är fullt välförtjänt. Från och med september 2023 har dansken över en miljon följare på plattformen.

När man tittar på Mads bilder är det tydligt att han är expert på att fånga dramatiska bilder. Du kan också få inspiration till många fotokoncept, som att använda ledande linjer.

  Hur man omarrangerar beställningsfiltren visas på Instagram

Iversen är också en mästare på ljus. Många av hans Instagram-bilder visar att solen skär igenom hans bilder för att lägga mer vikt vid huvudämnena.

Hugo Korhonen är en fotograf baserad i Kuopio, en av de största städerna i det finska sjölandet. Välsignad med vackra landskap runt omkring sig har han utnyttjat det till fullo och finslipat sitt fotohantverk för att skapa och dela fantastiska bilder.

Om du letar efter inspiration till att fotografera natthimlen är Hugos sida väl värd att kolla in. Han har massor av bilder som visar norrskenet, och du kommer att se hur han kan fånga så livfulla greener i sina bilder. Utöver det kan du också få några idéer om hur du kan rama in människor i dina landskapsbilder.

Vi har en fullständig guide om hur du tar bättre bilder av natthimlen om du vill ha lite vägledning innan du går ut med kameran.

Arnúlfur går under namnet That Icelandic Guy på Instagram, YouTube och TikTok. Hans Instagramsida är till stor del tillägnad hans hemland Island, även om han också tar bilder över hela Norden. Detta inkluderar Sverige, där han nu är bosatt.

En av de bästa sakerna med Arnúlfurs sida är att han också ger tips och handledning om olika tekniska aspekter av fotografering. Utöver det erbjuder han kreativa fotosessionsidéer som du kan prova.

När du tittar på hans bilder kan du lära dig hur du använder komplementfärger i dina egna bilder. Dessutom kommer du att upptäcka idéer för att använda reflektioner och införliva vattenförekomster – som floder och sjöar – i dina landskapsbilder.

  Hur du ser dina gamla berättelser på Instagram

Nigel Danson är en av de mest kända brittiska landskapsfotograferna. Han har över 400 000 YouTube-prenumeranter, tillsammans med mer än 200 000 på Instagram.

En av de mest slående aspekterna av hans Instagram-bilder är hur han använder texturer från föremål i naturen, som träd och klippor. Många av Nigels bilder är också tagna med en snabbare slutartid, vilket innebär att du kan få idéer för dina egna fotograferingar om du vanligtvis använder ett stativ.

Om du inte använder ett stativ för tillfället, kanske du vill överväga de många fördelarna med att använda ett stativ vid fotografering. På så sätt kan du potentiellt förbättra dina landskapsbilder ytterligare.

Julia Kivelä är en finsk fotograf och mycket av hennes arbete har varit med på Turiststyrelsens webbplats. Hon har också ett Instagramkonto dedikerat till naturfotografering. Många av hennes bilder är från Finland, men du hittar också en handfull från andra länder.

Sättet som Julia använder ljus för att skapa en lugnande känsla i sina bilder är något som vi också kan lära oss som fotografer. Utöver det är det värt att tänka på hur hon placerar människor i sina landskap. Medan människorna är en viktig aspekt av hennes bilder, är de omgivande landskapen lika viktiga för berättelsen.

Om du ännu inte har ett objektiv för dina landskapsfotograferingssträvanden, överväg att kolla in de bästa brännvidderna för utomhusfotografer.

Cody Duncan är en amerikansk fotograf baserad i Lofoten, en skärgård ovanför polcirkeln i Norge. Han har flera användbara resurser för resenärer som planerar resor i Lofoten, och hans Instagramsida är en stor inspirationskälla för landskapsfotografering.

  Varför visas inte Instagram senast aktiv? Så här aktiverar du aktivitet

Det sätt som Cody använder reflektioner för att fånga skönheten i Lofotens berg och landskap är något som du kan tänka på när du ramar in dina egna bilder. Utöver det kan du också lära dig hur du använder den olika belysningen varje årstid – även om du bor på en plats där mycket av vintern är kall och mörk.

Om du är intresserad av fotografering med lång exponering kan du också använda hans Instagram-sida för att bestämma hur du vill att vattnet och andra element ska se ut i dina bilder. Om du nu är övertygad om att du vill köpa ett stativ, glöm inte dessa bästa saker att tänka på när du väljer ett stativ.

Följ dessa Instagrammers för att förbättra dina färdigheter i landskapsfotografering

När det används på rätt sätt kan Instagram vara ett utmärkt verktyg för att hjälpa dig lära dig mer om inramning och tekniska aspekter relaterade till landskapsfotografering. Du kan också använda appen för att hitta coola platser som du vill fotografera, tillsammans med snabba tutorials för att förbättra dina färdigheter.

Var och en av dessa landskapsfotografer på Instagram har ett enormt värde att erbjuda; det är värt att kolla in deras sidor.