7 bästa ramverk för JamStack [2023]

Spread the love

Jamstack är en modern utvecklingsfilosofi som inte förlitar sig på bara en uppsättning tekniker. Istället är det flexibelt och konfigurerbart, vilket gör att utvecklare som du kan välja ditt ramverk för att skapa Jamstack-webbplatsen.

Men möjligheten att välja dina verktyg kan också förvirra dig. Det är därför vi i den här artikeln tittar på det bästa ramverket för Jamstack.

Om du vill läsa mer om vad Jamstack är och hur du kan använda det för att skapa blixtsnabba säkra webbplatser, kolla in Jamstack för nybörjare.

Jamstack popularitet

Jamstack släpptes första gången 2015. Därifrån har den visat en enorm tillväxt. Siffrorna tyder på att nya utvecklare plockar upp Jamstack (19 % 2021 jämfört med 13 % 2020). En annan intressant statistik är antalet Jamstack-webbplatser. Den ökade med 50 % (2020 jämfört med 2021).

E-handels- och teknikföretagen antar också Jamstack-filosofin, med 48% som vill använda Jamstack under nästa år.

Så om du är på väg att välja Jamstack är du i rätt riktning. Du kan prova ramverket genom att granska dokumentationen, titta på en video eller skapa en demosida.

Next.js

Next.js låter dig skapa en högpresterande webbplats snabbt. Dess popularitet härrör från dess förmåga att skapa högpresterande webbappar med React. Med den kan du skapa statiska webbplatser och fullstack-webbapplikationer med hjälp av React.

Enligt Jamstack Developers Survey 2022 använder var 1 av 2 utvecklare Next.js för att utveckla sin Jamstack-webbplats.

Dessutom får du utmärkt communitysupport, vilket gör att du kan felsöka snabbare. Bortsett från det får du tillgång till ett enormt komponent-dåligt bibliotek. Det är också mycket anpassningsbart, med inbyggt TypeScript och CSS-stöd.

Du kan servera statiska webbplatser med den samtidigt som du lägger dynamiska funktioner att rendera på serversidan.

Nyckelfunktioner:

 • Dynamisk HTML-strömning
 • Datahämtning
 • Inbyggda optimeringar
 • API-rutter
 • Klient- och serverrendering
 • Kraftfull routing och layouter
 • Mellanvara

Även om Jamstack-webbplatsen mest handlar om att servera statiskt innehåll, kan du använda Next.js för att skapa hybridapplikationer som renderas på serversidan och sedan visas statiskt på webben.

  Hur tar du bort flera iMessages på Mac

Gatsby.js

GatsbyJS är ett annat populärt front-end-ramverk. Du kan använda Gatsby för att bygga snabba statiska Jamstack-webbplatser och webbappar. Tack vare dess unika community och dokumentation kommer du att tycka att Gatsby är lätt att komma igång med som utvecklare.

Dessutom kan du också ställa in Gatsby för att få snabbare byggtid och göra appar SEO-kompatibla direkt.

Under huven använder den React, och projektet är öppen källkod. Dess enhetliga datalagermetod kan återge data från olika källor.

Nyckelfunktioner:

 • Erbjuder blixtsnabb laddningshastighet för webbplatsen med uppskjuten statisk generering, statisk webbplatsgenerering och intelligent sidrendering
 • Den erbjuder färdiga plugins, starters och teman.
 • Ger utvecklare tillgång till Webpack, GraphQL och annan banbrytande teknologi
 • Skala webbplatser direkt för att möta efterfrågan.

Gatsby är perfekt för företag och utvecklare som vill ha snabba och funktionsrika webbplatser. Utvecklare kan speciellt använda Gatsby eftersom det erbjuder ett modernt arbetsflöde som bygger på de senaste webbstandarderna och tekniken. Dessutom ger det tillgång till ett lovande ekosystem av pannplattor, starters och plugins.

Slutligen erbjuder den också tillgänglighets- och skalbarhetsalternativ.

Nuxt.js

Nuxt.js är ett Vue-baserat ramverk med öppen källkod som är idealiskt för att skapa din nästa Jamstack-webbplats. Dess modulära design gör utvecklingen enkel och intuitiv. Just nu erbjuder den mer än 160 moduler.

Bortsett från dess modularitet, kommer du också att upptäcka att Nuxt erbjuder utmärkt prestanda direkt från lådan. Som utvecklare kan du även använda dess buntanalysator för att optimera appen ytterligare. Sammantaget är det lätt att lära sig och bemästra, vilket gör det till ett utmärkt val för utvecklarupplevelse.

Nyckelfunktioner:

 • Stor modularitet
 • Filsystem routing
 • Datahämtning
 • SEO-vänlig
 • Autoimport av komponenter

Nuxt erbjuder utmärkt statisk sidorendering, vilket gör den perfekt för Jamstack-utveckling. Det förbättras dock genom att tillhandahålla rendering på serversidan, vilket innebär att du kan skapa en dynamisk webbplats i Vue.js innan du renderar den på serversidan och sedan levererar den statistiskt via CDN eller leveransplattformar som GitHub-sidor eller Netlify.

Hugo

Hugo är en Go-driven statisk webbplatsgenerator. Det är en perfekt följeslagare för Jamstack, även om du inte känner Hugo, eftersom du kan konfigurera Hugo utan att redigera någon av dess Go-filer.

  13 Verktyg för generering av syntetisk data för att träna maskininlärningsmodeller

Hugos enda körbara fil gör den mindre pålitlig och extremt snabb, vilket gör den idealisk för att utveckla statiska och dynamiska webbplatser på kortare tid.

När det gäller användbarhet får du massor av inbyggda mallar och teman. Den har dock en något brant inlärningskurva.

Nyckelfunktioner:

 • 300+ teman att välja mellan
 • Kapabel mallmotor
 • Utmärkt prestanda
 • Stöder kortkod
 • Stöd för flera språk

Det är också extremt snabbt, så Jamstack-sajter som använder Hugo kan laddas inom 1 sekund för det mesta.

Jekyll

Jekyll markerar alla kontroller när det kommer till Jamstack-ramverket. Det är enkelt och erbjuder möjligheten att skapa en statisk webbplats i HTML, CSS, Liquid och Markdown samtidigt som den erbjuder bloggfunktioner.

Dessutom kan du fritt använda GitHub-sidor för att vara värd för dina Jekyll-skapade Jamstack-webbplatser. Denna utökbarhet med GitHub-sidor beror på att Tom-Preston, GitHubs medgrundare, utvecklade Jekyll.

I Jamstack-universumet klassificeras den som en statisk platsgenerator. Du kan dock använda den för att skapa olika projekt, inklusive personliga bloggar, företagswebbplatser och till och med företagswebbappar.

Under huven använder Jekyll Ruby, vilket kan göra beroendehantering tidskrävande.

Nyckelfunktioner:

 • Inbyggd GitHub Pages-integration
 • Lätt förlängbar
 • Stort samhälle
 • Fantastiska bidragsgivare som håller projektet vid liv

Jekyll låter dig följa din utvecklingsväg utan att avleda dig själv. Så du säger åt den att göra något, och den kommer att göra det utan att försöka något annat. Dessutom är Jekyll ett projekt med öppen källkod.

TezJS

Om du vill skapa en snabb, SEO-färdig Jamstack-webbplats, är TezJS ett utmärkt val. Det erbjuder utvecklare ett snabbt men skalbart sätt att utveckla Jamstack-webbplatser. Dessutom håller den alla fördelar intakta, även om du vill skapa en modern men ändå rik UI/UX-webbplats.

Det utmärker sig också i SEO, eftersom du kan uppnå en poäng på 98+ Core Web Vitals. Slutligen stöder den också flera språk.

Nyckelfunktioner:

 • Stöder lazy loading
 • Ruttbaserad uppdelning
 • Dynamisk och automatisk routing
 • Ruttbaserad uppdelning
 • Komponentdriven arkitektur
 • Miljövariabelhantering

TezJS låter Jamstack-utvecklare skapa robusta, SEO-orienterade, rika webbplatser som kan betjänas statistiskt. Den utmärker sig på att hantera innehåll och erbjuder avancerade funktioner för att hantera din webbplats.

  11 Chattlösningar i appen för att skapa bättre användarengagemang

Docusaurus

Docusaurus är det senaste Jamstack-ramverket idealiskt för dem som vill bygga en förstklassig dokumentationswebbplats. Det låter utvecklare skapa en webbplats där innehåll kan skrivas och hanteras i markdown-filer.

Med den kan du skapa en Jamstack-webbplats inom 5 minuter och anpassa den efter dina behov.

När det gäller tekniken använder Docusaurus React. Det betyder att du kan använda React för att skapa, utöka och anpassa projektets layout. Den har också pluggbar arkitektur, vilket gör det möjligt att lägga till nya funktioner.

Nyckelfunktioner:

 • Stöder översättningar
 • Erbjuder dokumentversionering
 • Utmärkt innehållssökning

Docusaurus är ett utmärkt val för att skapa en innehållsfokuserad Jamstack-webbplats, till exempel en dokumentationswebbplats. Den erbjuder MDX som tillåter användning av JavaScript i markdown-innehåll, vilket låter dig lägga till interaktivitet, såsom diagram och varningar, på din webbplats.

Andra anmärkningsvärda Jamstack-ramverk

Jamstack är en ny filosofi för att utveckla snabba och moderna webbplatser. Den har dock sett en utmärkt tillväxtbana på så kort tid. För varje år som går anammar fler och fler utvecklare det. Jamstack-communityt växer också, vilket betyder att det finns fler fantastiska Jamstack-ramverk som du kan prova. Dessa inkluderar följande:

 • Hexo: Hexo är ett Node.js-drivet bloggramverk som erbjuder utvecklare ett enkelt och intuitivt sätt att skapa snabba Jamstack-webbplatser. Den stöder enkommandodistribution och plugins för obegränsad utökningsbarhet.
 • GitBook: GitBook liknar Docusaurus, som låter tekniska team skapa, hantera och dela dokumentation. Med hjälp av det kan team centralisera produkt- eller tjänstkunskap.
 • Astro: Astro är ett mycket optimerat snabbt Jamstack-ramverk. Den använder en noll-JS frontend-arkitektur, vilket förbättrar webbplatsens SEO och omvandlingsfrekvenser.
 • VuePress: VuePress är en Vue-driven statisk webbplatsgenerator som låter utvecklare skapa minimala och markdown-fokuserade Jamstakc-webbplatser.

Slutsats

Jamstack är här för att stanna. Det är ett modernt sätt att bygga webbplatser. Den uppsjö av ramverk, verktyg och statiska webbplatsgeneratorer (SSG) ger utvecklare flexibiliteten att välja och utveckla sina webbplatser unikt.

Vid det här laget har du en bra uppfattning om vilket Jamstack-ramverk du ska använda.

Glad, Jamstacking!

Du kan också läsa de bästa CSS-ramverken/biblioteken för frontend-utvecklare.