7 bästa agentlösa nätverksövervakningsverktyg

Spread the love

Agentfri nätverksövervakning gör att företag kan undvika utmaningarna och omkostnaderna för att installera och underhålla programvaruagenter på de övervakade systemen.

Det är viktigt för företag av alla storlekar att ha ett robust infrastrukturövervakningssystem på plats. Detta beror på att en väl övervakad infrastruktur kan hjälpa till att förhindra driftstopp och andra problem som kan påverka affärsverksamheten.

I dagens digitala värld kan även ett kortvarigt avbrott få betydande konsekvenser, så det är viktigt för företag att ha verktygen och systemen på plats för att övervaka sin infrastruktur och snabbt identifiera och åtgärda eventuella problem.

En sömlös övervakningsupplevelse av infrastruktur kan hjälpa företag att minimera störningar och upprätthålla höga nivåer av drifttid och prestanda.

På grund av det faktum att agentfri övervakning inte förlitar sig på en mellanliggande enhet för att samla in informationsmått från slutenheter, har det blivit en av de mest effektiva teknikerna för att hantera nätverksoperationer.

Vad är Agentless Network Monitoring?

Agentlös nätverksövervakning avser en typ av nätverksövervakning som inte kräver installation av agenter (program som körs på enskilda enheter och rapporterar information till ett centralt övervakningssystem) på enheterna som övervakas.

Istället förlitar sig den här typen av övervakning på tekniker som SNMP (Simple Network Management Protocol) och WMI (Windows Management Instrumentation) för att på distans samla in data från nätverksenheter och ge realtidssynlighet över deras prestanda och hälsa.

Bildkredit: manageengine

Agentfri övervakning har flera fördelar jämfört med traditionella övervakningsmetoder som är beroende av agenter. För det första eliminerar det behovet av att installera och underhålla programvaruagenter på de enheter som övervakas, vilket kan spara tid och resurser.

För det andra, eftersom det inte är beroende av agenter, kan det användas för att övervaka enheter och servrar som kanske inte kan stödja agenter, till exempel inbäddade enheter eller tjänster som körs på icke-standardiserade operativsystem.

Slutligen kan agentlös övervakning ge bättre säkerhet, eftersom det inte kräver installation av potentiellt sårbara agenter på de övervakade enheterna.

Varför är det obligatoriskt?

Agentlös nätverksövervakning krävs eftersom den ger realtidsinsyn i nätverksenheters prestanda och tillstånd utan att behöva installera agenter på enskilda enheter. Detta kan vara fördelaktigt på flera sätt, inklusive:

  • Förbättrad nätverksprestanda: Genom att ge realtidsinsyn i nätverksenheternas prestanda kan agentlös övervakning hjälpa till att identifiera och lösa potentiella problem innan de påverkar nätverkets prestanda och drifttid.
  • Minskade IT-kostnader: Eftersom det inte kräver installation av agenter på enskilda enheter, så minskar det IT-kostnaderna.
  • Förbättrad säkerhet: Agentfri övervakning kan hjälpa till att förbättra säkerheten genom att tillåta IT-team att snabbt upptäcka och reagera på potentiella säkerhetshot på nätverket.

Funktioner i Agentless Network Monitoring

Några nyckelfunktioner för agentlös nätverksövervakning inkluderar:

  • Fjärrdatainsamling: Agentlös nätverksövervakning använder tekniker som SNMP och WMI för att fjärrsamla in data från nätverksenheter, vilket möjliggör realtidsinsyn i deras prestanda och status utan att behöva fysisk åtkomst.
  • Övervakning i realtid: Dessa övervakningssystem ger insyn i realtid av prestanda och tillstånd för nätverksenheter, vilket möjliggör snabb upptäckt och lösning av potentiella problem.
  • Skalbarhet: Eftersom det inte kräver installation av agenter på enskilda enheter, är agentlös nätverksövervakning mycket skalbar och enkel att använda och kan enkelt distribueras över stora nätverk.
  • Automatisk larm: Dessa övervakningssystem inkluderar ofta automatiska larmfunktioner, som gör att de kan skicka meddelanden till utsedda individer eller team när potentiella problem upptäcks.
  Hur man kopplar bort bankkonto från Dave App

Det finns inget enskilt bästa agentlöst nätverksövervakningsverktyg, eftersom det bästa verktyget för en given organisation kommer att bero på en rad faktorer, såsom nätverkets storlek och komplexitet, organisationens specifika krav och budgetbegränsningar.

I den här artikeln har vi sammanställt en lista över de bästa agentlösa nätverksövervakningsverktygen. Låt oss börja rulla!

SolarWinds

SolarWinds Server & Application Monitor (S&AM) är ett nätverksövervakningsverktyg som ger insyn i realtid av prestanda och tillgänglighet för applikationer, servrar och nätverksenheter. Det tillåter IT-ingenjörer att snabbt identifiera och felsöka prestandaproblem, vilket säkerställer att viktiga applikationer och tjänster alltid är tillgängliga.

Med sin omfattande uppsättning funktioner och lättanvända gränssnitt kan SolarWinds S&AM hjälpa till att förbättra tillförlitligheten och prestandan hos din IT-infrastruktur.

Det här övervakningsverktyget använder SNMP, WMI och andra tekniker för att fjärrövervaka nätverksenheter och ge realtidsinsyn i deras prestanda och hälsa.

Dessutom genererar en inbyggd omfattande rapporteringsmekanism en rad anpassningsbara rapporter som kan hjälpa användarna att förstå prestanda i deras IT-miljö. Dessa rapporter kan användas för att identifiera trender, belysa potentiella problem och spåra nätverkets allmänna hälsa.

Priset börjar på $1 663. Du kan ladda ner en fullt fungerande gratis testversion eller till och med begära en interaktiv demo.

ManageEngine OpManager

OpManager är en fantastisk nätverks- och serverövervakningsprogramvara som är utvecklad och distribuerad av ManageEngine. Den innehåller mer än 2000 övervakningsalternativ, som gör att du snabbt kan utvärdera prestanda för dina nätverksenheter och applikationer.

OpManager förbättrar funktionerna för agentlös nätverksövervakning genom omfattande integrationer som inkluderar flödesövervakning, konfigurationshantering och mycket mer.

Upptäcktsregelmotorn i OpManager kan använda en uppsättning regler och algoritmer för att automatiskt upptäcka nya enheter i ditt nätverk och klassificera dem baserat på deras typ och egenskaper.

Detta kan hjälpa dig att snabbt och enkelt lägga till nya enheter till din nätverksövervakning utan att behöva manuellt konfigurera och lägga till dem en efter en.

Det kan också hjälpa dig att upprätthålla en korrekt och uppdaterad bild av ditt nätverk genom att automatiskt uppdatera klassificeringen av befintliga enheter när de ändras eller tas bort,

Det här verktyget innehåller ett stort antal prestandamonitorer som kan användas för att övervaka ett brett utbud av enhetsparametrar från en enda konsol. Detta kan ge ett kraftfullt, enkelt och effektivt sätt att övervaka och hantera dina nätverksenheter och applikationer.

OpManager finns i tre olika utgåvor: Free, Professional och Enterprise. Free-utgåvan låter dig köra upp till fem bildskärmar efter eget val, medan Professional-utgåvan har ingen gräns för antalet bildskärmar som kan köras samtidigt.

Det kan dock hända att Professional-utgåvan inte innehåller vissa avancerade övervakningstjänster. Enterprise-utgåvan kommer med alla funktioner och funktioner i andra utgåvor och kan även innehålla stöd för komplexa övervakningssystem, såsom distribuerade övervakningsmotorer.

Paessler PRTG

Paessler PRTG är en omfattande mjukvarulösning för nätverksövervakning och hantering. PRTG är designat för att vara lätt att distribuera och använda, och processen att ställa in agentfri övervakning med PRTG är enkel. Efter att ha laddat ner och installerat PRTG-mjukvaran kan användare använda funktionen för automatisk upptäckt för att snabbt och enkelt ställa in agentfri övervakning.

  Hur man sparkar bort människor från ditt Wi-Fi-nätverk

Denna funktion upptäcker automatiskt nätverksenheter och andra IT-resurser och lägger till dem i övervakningskonfigurationen, vilket gör att PRTG kan börja samla in övervakningsdata direkt.

PRTG stöder både agentlös och agentbaserad övervakning, vilket gör att organisationer kan välja det bästa tillvägagångssättet för deras specifika behov. Genom att kombinera både agentlös och agentbaserad övervakning,

PRTG ger organisationer maximal insikt i sina nätverk, vilket gör det möjligt för dem att identifiera och lösa prestandaproblem snabbt och effektivt. Sammantaget gör PRTGs enkelhet och användarvänlighet det till ett populärt val för organisationer som letar efter en kraftfull och användarvänlig lösning för nätverksövervakning.

Den data som samlas in av PRTG i en agentfri distribution inkluderar information om tillgänglighet och prestanda för nätverksenheter och andra IT-resurser, såsom CPU- och minnesanvändning, nätverkstrafik och andra mätvärden.

Dessa data kan användas för att identifiera potentiella prestandaproblem och vidta lämpliga åtgärder för att lösa dem, för att säkerställa nätverkets tillgänglighet och tillförlitlighet.

PRTG erbjuder en gratis provversion av dess obegränsade version i 30 dagar. Alternativt kan användare uppgradera till en betald licens när som helst för att fortsätta använda PRTGs fulla funktioner.

Flowmon

Flowmon är en nätverksövervaknings- och säkerhetslösning som ger synlighet och insikt i nätverkstrafik, vilket gör det möjligt för organisationer att identifiera och reagera på potentiella hot i realtid. Den är utformad för att hjälpa organisationer att skydda sina nätverk mot olika säkerhetshot, som skadlig programvara, ransomware och nätverksintrång.

Flowmon tillhandahåller en rad funktioner, inklusive nätverkstrafikövervakning, nätverksprestandaövervakning och nätverkssäkerhetsanalys, för att hjälpa organisationer att upprätthålla en säker och effektiv nätverksmiljö.

Flowmon kan distribueras i både en agentlös och agentbaserad miljö. I en agentfri distribution använder Flowmon tekniker som NetFlow, sFlow och IPFIX för att övervaka nätverkstrafik utan att behöva installera agenter på enskilda nätverksenheter. Detta tillvägagångssätt ger en centraliserad bild av nätverkstrafik och kan användas för att övervaka nätverk av alla storlekar.

I en agentbaserad distribution använder Flowmon agenter installerade på nätverksenheter för att samla in trafikdata och skicka den till Flowmon-servern för analys. Denna metod ger mer detaljerade och detaljerade trafikdata men kräver installation av agenter på varje nätverksenhet.

Det ger också ett användarvänligt gränssnitt som är lätt att navigera, även för dem med begränsad teknisk erfarenhet. Detta gör det enkelt för nätverksingenjörer att snabbt ställa in och börja använda verktyget för att övervaka sitt nätverk.

Nagios

Nagios är en kraftfull och flexibel lösning för att övervaka och hantera prestanda hos nätverk och applikationer. Dess stöd för både agentlös och agentbaserad övervakning gör den lämplig för ett brett utbud av driftsättningsscenarier. Den används för att övervaka tillgängligheten och prestanda för nätverksenheter, såväl som de tjänster och applikationer som körs på dem.

Nagios kan också hjälpa dig att identifiera grundorsaken till problem, så att du snabbt kan lösa dem och hålla ditt nätverk igång smidigt.

  Hur man installerar drivrutiner i Ubuntu

Nagios stöder agentlös övervakning med hjälp av teknologier som WMI och SNMP, som gör att du kan fjärrövervaka tillgängligheten och prestandan för dina Windows-, Linux- och Unix-system, såväl som nätverksutrustning.

Nagios erbjuder en 30-dagars fullt fungerande gratis provperiod för implementering på företagsnivå. Efter denna testperiod återgår den till en gratisversion med begränsade möjligheter.

Zabbix

Zabbix är ett nätverksövervaknings- och hanteringsprogram med öppen källkod som också stöder agentlös övervakning. Den är utformad för att övervaka tillgängligheten och prestanda för nätverksenheter, servrar och andra IT-resurser.

Zabbix tillhandahåller en rad funktioner, inklusive realtidsövervakning, varningar och rapportering, för att hjälpa organisationer att övervaka och hantera sin IT-infrastruktur. Det används ofta av stora företag och IT-tjänsteleverantörer för att övervaka och hantera sina IT-miljöer.

Zabbix är känt för sin flexibilitet och skalbarhet, eftersom det enkelt kan anpassas för att passa behoven hos ett brett spektrum av organisationer.

I en agentfri driftsättning använder Zabbix protokoll som Simple Network Management Protocol (SNMP) och Intelligent Platform Management Interface (IPMI) för att övervaka nätverksenheter och andra IT-resurser utan att behöva installera agenter på enskilda enheter.

Zabbix upptäcker nätverksfel genom att använda baslinjeövervakning baserad på analys av historisk data i realtid och ger kraftfulla insikter.

eG Enterprise

eG Enterprise är en utmärkt lösning för övervakning av nätverks- och applikationsprestanda som ger synlighet och insikter i prestanda för nätverk och applikationer. Den är utformad för att hjälpa organisationer att identifiera och lösa prestandaproblem i realtid, vilket säkerställer en användarupplevelse av hög kvalitet för slutanvändare.

I en agentfri distribution använder eG Enterprise protokoll som SNMP, WMI och SSH för att övervaka nätverksenheter och andra IT-resurser utan att behöva installera agenter på enskilda enheter.

Det här verktyget inkluderar ett varningssystem som kan konfigureras för att skicka meddelanden när specifika villkor är uppfyllda. Varningssystemet är mycket anpassningsbart och kan konfigureras för att skicka varningar baserat på en mängd olika kriterier, såsom prestandatrösklar, tillgänglighetsproblem eller andra förhållanden.

Det är mycket skalbart och kan stödja nätverk av alla storlekar, från små företag till stora företag. Den tillhandahåller också en rad rapporter och verktyg för att analysera resultatdata, hjälpa organisationer att identifiera trender och mönster och fatta välgrundade beslut.

Slutsats

Agentfri övervakning används ofta av stora företag och IT-tjänsteleverantörer för att övervaka och hantera sina IT-miljöer. Det erbjuder flera fördelar, inklusive minskad overhead och komplexitet, samt ökad flexibilitet och skalbarhet. Det har dock också vissa begränsningar, såsom bristen på detaljerade och granulära övervakningsdata jämfört med agentbaserad övervakning.

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var till hjälp för att lära dig om de bästa agentlösa nätverksövervakningsverktygen. Du kanske också är intresserad av att lära dig mer om Citrix Performance Monitoring Software.