6 tips för att hitta förlorade e-postmeddelanden i Gmail

Har du någonsin läst ett e-postmeddelande för att aldrig hitta det igen i din Gmail-inkorg? Oavsett om du av misstag raderade det eller om du checkar in i fel mapp, finns det många anledningar till att du kanske inte kan hitta ett viktigt e-postmeddelande. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att hitta dessa förlorade eller felplacerade e-postmeddelanden.

1. Kontrollera skräppostmappen

Ibland hamnar e-postmeddelanden i skräppostmappen som ett resultat av filtreringsfel. Om du har för vana att gå igenom olika Gmail-mappar är det troligt att du har upptäckt e-postmeddelandet i din skräppostmapp. I det här fallet, för att hitta e-postmeddelandet, är allt du behöver göra att navigera till skräppostmappen och skanna dess innehåll.

Om du ser det saknade e-postmeddelandet, se till att klicka på Rapportera inte skräppost, så att det inte identifieras som skräppost igen. Tänk på att e-postmeddelanden kommer att ligga kvar i skräppostmappen i 30 dagar, varefter de raderas permanent. Med tanke på detta är det viktigt att du flyttar viktiga e-postmeddelanden till din inkorg från skräppostmappen så snart du upptäcker dem.

2. Kontrollera papperskorgen

Det är möjligt att du av misstag har raderat e-postmeddelandet du såg. För att kontrollera om din e-post har hamnat i papperskorgen, klicka på Mer i den vänstra rutan och välj Papperskorgen. Du kan sedan skanna igenom dina raderade e-postmeddelanden.

Alternativt, om du kommer ihåg vad det saknade mejlet handlade om, kan du skriva in ett nyckelord i sökfältet. På så sätt kommer endast relevanta raderade e-postmeddelanden att fyllas i. Liksom i fallet med skräppost, raderas e-postmeddelanden i papperskorgen permanent efter 30 dagar. Så om du hittar e-postmeddelandet du letade efter, se till att flytta det till din inkorg.

E-postmeddelandet du saknar kan ha kategoriserats som antingen ett socialt eller reklammeddelande. Gmail har separata inkorgar för dessa typer av e-postmeddelanden, så du kommer aldrig att se dem i din primära inkorg, vilket gör dem lätta att missa.

Om du vill kontrollera om det saknade e-postmeddelandet finns i inkorgarna Sociala eller Kampanjer, välj lämplig flik (du hittar dessa flikar bredvid fliken Primär). Om du vill flytta ett socialt eller reklammeddelande till din primära inkorg behöver du bara dra e-postmeddelandet till fliken Primär.

4. Granska arkiverade e-postmeddelanden

Gmails e-postarkiveringsfunktion är utformad för att hjälpa användare att rensa och organisera sina inkorgar utan att behöva ta bort viktiga meddelanden. Om du inte kan hitta ett viktigt e-postmeddelande i din inkorg är det möjligt att du har arkiverat det. För att komma åt dina arkiverade e-postmeddelanden, klicka på Mer i den vänstra rutan och välj All Mail.

Den efterföljande e-postvyn visar dig alla dina e-postmeddelanden, inklusive de som du kan ha arkiverat avsiktligt eller av misstag. Om du upptäcker det saknade e-postmeddelandet kan du antingen flytta det tillbaka till din inkorg eller lämna det arkiverat. Den goda nyheten är att arkiverade e-postmeddelanden inte raderas efter ett visst antal dagar.

5. Kontrollera Andra etiketter

Gmails etikettfunktion låter dig skapa olika kategorier utöver mapparna Primär, Social och Kampanjer. Du kan sedan dra vilket e-postmeddelande du vill från din primära inkorg till lämplig etikett. E-postmeddelanden som flyttas kommer inte längre att vara synliga i din primära inkorg.

Istället måste du klicka på lämplig etikett i den vänstra rutan för att se dessa e-postmeddelanden. För att hitta ett saknat e-postmeddelande som kan ha riktats till en specifik etikett, titta på etiketterna i den vänstra rutan och klicka på var och en för att se alla associerade e-postmeddelanden.

6. Använd Gmails sökfunktion

E-postmeddelandet du letar efter kan ha begravts under nya e-postmeddelanden i din inkorg. Om du inte kan hitta ett e-postmeddelande, försök att söka efter det genom att ange ett nyckelord från brödtexten, ämnet eller namnet på mottagaren eller den ursprungliga avsändaren i Gmails sökfält högst upp. Om du gör detta kommer vanligtvis relevanta e-postmeddelanden att fyllas i.

Återta kontrollen över din inkorg

Även om förekomsten av olika mappar och etiketter kan göra det lätt att viktiga e-postmeddelanden ”försvinner”, erbjuder Gmail också många funktioner som hjälper dig att hitta dessa e-postmeddelanden. Om du följer de ovan nämnda tipsen kan du vanligtvis hitta e-postmeddelanden du saknar.