6 skäl att köpa din iPhone direkt från Apple

När du köper en ny iPhone finns det många ställen att köpa den från, inklusive din operatör och teknikbutiker. Och även om var och en av dessa har sina egna för- och nackdelar, bör du inte glömma alternativet att köpa din iPhone direkt från källan: Apple.

Låt oss titta på några anledningar till varför det kan vara värt besväret att köpa din iPhone från Apple. De gäller inte i alla fall, men är värda att överväga innan du gör ett köp.

1. Du kommer att äga din telefon

Även om det brukade vara vanligt förekommande, erbjuder de flesta mobiloperatörer numera inte subventionerade priser på telefoner om du betalar i avbetalning under några år. Det betyder att om det är ekonomiskt lönsamt för dig är det fördelaktigt att köpa din iPhone i sin helhet och i förväg, särskilt när den köps från Apple.

Att äga din telefon innebär att du kan göra vad du vill med den. Om du råkade ut för svåra tider och behövde sälja din iPhone för några snabba pengar, kan du göra det när du äger den direkt.

Men när du betalar för din telefon månadsvis via en operatör, även om du sålde den till någon, måste du fortfarande göra de återstående betalningarna enligt kontraktet. Detta är en av de stora övervägandena när du bestämmer dig för om du ska köpa din iPhone från Apple eller din operatör.

Apples försäljning av olåsta telefoner är en annan stor fördel med detta. Det är lättare att sälja en iPhone när den nya ägaren kan ansluta den till vilket nätverk som helst, istället för att försöka hitta en lämplig köpare för en enhet som bara fungerar på en viss operatör.

Vissa operatörer erbjuder att låsa upp sina telefoner efter att du har betalat av enheten. Men även om du köper din telefon i förväg har de flesta leverantörer restriktioner för att låsa upp din telefon. Du kan behöva använda tjänsten under en viss tid, eller komma in i en butik och uppfylla ”andra krav”. Det är extra ringar att hoppa igenom när du bara kunde få en olåst telefon från början.

Observera att när du köper från Apple kan du fortfarande ansluta till en av de fyra stora operatörerna vid köptillfället och din telefon kommer fram redo att gå. I nästan alla fall kommer din enhet att vara upplåst. Välj alternativet ”Anslut på egen hand senare” på Apples webbplats för att säkerställa detta.

2. Frihet att byta leverantör

När du köper din iPhone olåst från Apple kan du ta den till vilken operatör du vill. Du är inte bunden till ett kontrakt som mobilleverantören vill att du ska skriva på för enheten.

Säg att du köpte din iPhone idag och tog med den till ditt befintliga AT&T-konto. Om en bättre affär kom tillsammans med T-Mobile inom sex månader, kunde du lämna AT&T (förutsatt att du inte hade något kontrakt för tjänsten) och flytta till T-Mobile när du vill. Eftersom din telefon är 100 % din behöver du inte oroa dig för att vara kedjad till din operatör så länge du har den enheten.

Detta är ännu bättre när du kommer bort från de stora operatörerna och registrerar dig med en MVNO som Mint Mobile. Om du inte har något emot att förlora några snygga funktioner hos de stora operatörerna kan du spara mycket pengar samtidigt som du får pålitlig service.

3. Mer internationell flexibilitet

Med de flesta operatörsplaner är internationella resor dyrt. Du kommer förmodligen att få en daglig avgift bara för att ta din telefon ut ur ditt hemland, plus att du måste betala högre priser för samtal och data. Om din telefon är låst till ett nätverk i ditt land finns det inte mycket du kan göra åt detta – förutom att hålla enheten i flygplansläge hela tiden du är utomlands och bara använder Wi-Fi. Det är dock inte roligt eller bekvämt.

Med en helt olåst telefon kan du köpa ett lokalt SIM-kort var du än går (eller köpa ett sekundärt eSIM online) och använda den tjänsten för mycket mindre pengar. Att köpa ett förbetalt kort från ditt destinationsland som täcker din normala användning är mycket billigare än att betala din hemoperatörs internationella priser.

4. Apple har en bra returpolicy

Om du köper en ny iPhone från Apple och inte gillar den har du inte fastnat med ditt köp. I USA erbjuder Apple 14 dagar från det datum du tar emot din produkt att returnera den, utan några frågor. Det betyder att om du till exempel provar en Pro Max iPhone-modell och tycker att den är för stor så sitter du inte fast med den på ett år eller mer.

Om du bor nära en fysisk Apple Store kan du ta med din retur dit och få en återbetalning omedelbart. Annars gör Apple det enkelt att skriva ut en returfraktetikett genom din beställningshistorik för Apple-ID så att du kan lämna in den hos en frakttjänst.

Med transportörer kan returpolicyn variera kraftigt. Vissa erbjuder en liknande period på två veckor för returer, men kan ta ut en avgift för att fylla på lager eller införa andra begränsningar. Om du inte är säker på om du kommer att älska din nya telefon, köper du från Apple får du en tid utan press för att prova den först.

5. Cash Back med Apple Card

Om du har Apple-kortet eller är intresserad av att registrera dig för det, kommer användning av det för att betala för ditt köp från Apple att resultera i maximal cashback. Apple-kortet ger tre procent kontant tillbaka på alla köp från Apple.

Även om detta inte är en enorm summa pengar, hjälper varje liten bit på ett stort köp som en ny iPhone. Eftersom de flesta kreditkort inte ger extra cashback på tekniska köp, kan tre procent istället för en procent resultera i 15 eller 20 USD extra i fickan.

Men för dagligt bruk, jämfört med många andra kreditkort, är Apple Card inte så bra. Många andra kort erbjuder roterande procentsatser tillbaka på vanliga kategorier som gas och mat. Du kommer att tjäna mer cashback med ett av dessa kort som köper vardagliga föremål än du kommer att göra på att köpa en iPhone vartannat år.

Så även om du inte borde registrera dig för ett Apple-kort bara för att köpa en iPhone, får du fler fördelar att köpa din telefon från Apple om du redan har kortet.

6. Alternativet iPhone Upgrade Program

De flesta av punkterna ovan fokuserar på varför det är så bra att köpa din iPhone olåst utan operatörsstörningar. Men att köpa direkt är inte möjligt för alla. Om att betala månadsvis fungerar bättre för dig och du oroar dig för att skada din iPhone, då iPhone uppgraderingsprogram är ytterligare en anledning att köpa från Apple.

Med detta program betalar du en månadsavgift för att täcka kostnaden för din iPhone, samt AppleCare+-täckning. När du har gjort 12 betalningar är du berättigad att byta in din nuvarande telefon och få den senaste modellen och börja processen igen. Se vår fullständiga förklaring av iPhone-uppgraderingsprogrammet för mer information.

Genom att betala månadsvis förlorar du en del av den flexibilitet vi diskuterade ovan. Men om du prioriterar att skaffa den senaste iPhonen varje år och du skulle köpa AppleCare ändå, är detta ett bra alternativ.

I skrivande stund är det lägsta möjliga priset för iPhone Upgrade Program $39,50 per månad för en 128GB iPhone 15. Samtidigt är det dyraste $74,91 per månad för en 1TB iPhone 15 Pro Max. Du kan också välja att uppgradera till AppleCare+ med stöld och förlust mot en extra kostnad, om du vill.

Att köpa en iPhone från Apple har sina fördelar

Vi har argumenterat för varför det är en smart idé att köpa din iPhone olåst direkt från Apple. Kort sagt, att köpa din telefon olåst innebär att den är din att göra med som du vill, istället för att du måste dansa runt operatörens regler för att använda telefonen som du vill.

Om du kan få mycket av din operatör, inte planerar att byta leverantör och aldrig reser internationellt, kan ett annat alternativ vara bättre för dig. Glöm inte att Apple erbjuder möjligheten att byta in din gamla iPhone också.