6 sekretessmynt som skiljer sig från vanliga krypton

Sekretessmynt är kryptovalutor men med några inbyggda stealth-mekanismer. Håll ögonen öppna för att lära dig mer, förstå hur de fungerar och några av dem för ett försprång.

Det finns massor av artiklar som säger att Bitcoin (och andra krypto) transaktioner inte är anonyma.

Alla kan kontrollera posterna eftersom alla detaljer är tillgängliga på en offentlig reskontra, mer känd som en blockchain.

Nyckeln är att koppla en allmän adress till en individ. Det är allt. Efteråt kan man kontrollera allt om den specifika användaren – alla transaktioner, inklusive belopp, tidsstämplar, mottagare, etc.,

Tvärtom, bara ett fåtal vet vad jag gör med min lön när jag tar ut den från den närliggande bankomaten.

Denna nackdel med vanliga kryptovalutor åtgärdas av dessa sekretessmynt.

Vad är sekretessmynt?

Dessa är gjorda för att dölja viss information om blockchain-transaktioner som kan leda en snokare tillbaka till dig.

Källa: binance.com

Sekretessmynt är dock inte 100 % anonyma (ingenting är det!), och den förmodade ”sekretessen” varierar mycket beroende på utformningen av det specifika protokollet du har att göra med.

Ändå döljer de några viktiga detaljer, vilket gör dem mer anonyma än Bitcoin.

Hur fungerar integritetsmynt?

Det finns så många sätt som det här spelar ut med digitala offentliga reskontra.

Vissa gömmer adresser, transaktionsbelopp etc. för att hålla det hemligt. En annan teknik använder ringsignaturer där det är omöjligt att länka tillbaka transaktionen till någon specifik individ.

Vissa protokoll bränner och skapar till och med mynt efter varje transaktion.

Sammanfattningsvis finns det inte någon enskild metod för integritet, och vi får se hur det går med dessa bästa sekretessmynt.

Monero

För närvarande är det största sekretessmyntet efter börsvärde, Monero, privat som standard. Det betyder att det inte finns någon risk för att transaktionsdetaljer läcker ut till någon.

Den använder stealth-adresser, ringsignaturer och RingCT för att täcka avsändaren, mottagaren och transaktionsbeloppet.

Stealth-adresser genererar engångsadresser för varje transaktion. Dessutom håller den den åtskild från den publicerade adressen som används för inkommande betalningar.

Ring Signatures drar en grupp offentliga adresser från sin blockchain, och transaktionen signeras av vem som helst, vilket gör det svårt att länka tillbaka till en specifik användare.

RingCT är en uppgradering över Ringsignaturen, som syftar till att förbättra anonymiteten genom att dölja deltagare, myntvistelse, etc.

Monero är allmänt accepterat av kryptobörser på toppnivå och 3:e parts onlinebutiker.

Zcash

Zcash ger dig det bästa av två världar. Man kan vara anonym eller synlig som ”standard” blockchain-transaktioner.

Detta möjliggörs av två adresser, Z och T. De ’Z’ är avskärmade för integritet, medan ’T’ är öppna. En ZZ-transaktion döljer allt utom avgifterna, medan en TT-händelse nämner belopp, avgifter och adresser.

Dessutom visar varje utbyte mellan ett Z och T alla detaljer utom Z:ets allmänna adress.

För efterlevnad distribuerar Zcash zk-SNARKs, vilket är en förkortning för Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge. Enkelt uttryckt; detta kan hjälpa till att bevisa giltigheten av en transaktion utan att lämna ut detaljerna. Så du kan validera transaktionsanspråk till vem som helst utan att avslöja din allmänna adress.

Det finns många toppbörser som stöder Zcash, inklusive Binance, Kraken, Coinbase, Gemini, Bitfinex, etc.

Men haken är att de inte stöder skärmad Zcash, och de flesta är bara öppna för transparenta Zcash.

Men det som fungerar till förmån för Zcash är snabba blockeringstider, anständig blockstorlek och låga transaktionsavgifter.

Decred

Decred distribuerar CoinShuffle++ (CSPP) blandningsprotokoll för att anonymisera blockchain-transaktioner med hjälp av DiceMix Light.

Här är utgångsadresserna krypterade, vilket gör det omöjligt att matcha dem med ingångarna. Dessutom maskerar det ägandet av DCR-mynt.

Decred är operativt på flera börser, inklusive de stora som Binance, OKX, etc. Det varnar dock att det inte är helt privat att använda dessa kryptobörser.

Istället föreslår den sin egen, DCRDEX, för maximal anonymitet och säkerhet under transaktioner. Du kan använda DCRDEX utan den vanliga KYC-processen, och den är också fri från alla transaktionsavgifter.

Firo

Tidigare känd som Zcoin, Firo drivs av Lelantus Protocol.

Kom ihåg vad som gör blockchain-händelser permanenta – deras historia. Du kan spåra varje mynt och kontrollera hur många händer det har bytt.

Firo tar det ur bilden.

Vad som händer är att varje mynt bränns och löses in efter varje transaktion. Dessutom är varje inlösen noll-kunskap, vilket betyder att ingen vet att du bränt mynten.

Firo uppdaterar detta ytterligare till Lelantus Spark, som inte kommer att ha någon inlösen och istället kommer att maskera alla belopp.

Flera toppplattformar stöder utbyte/byte av Firo, inklusive Binance, BITTREX, dess ursprungliga firoDEX, etc.

Zen

ZEN (Horizen) använder sig av ett liknande valfritt tillvägagångssätt för integritet som Zcash (som diskuterats ovan) genom att använda zk-SNARKs.

Detta tillhandahåller T- och Z-adresser för att utföra synliga (TT) respektive dolda (ZZ) transaktioner.

Privata transaktioner maskerar deltagarnas adresser och belopp. TZ-transaktioner kommer dock att få T-adressen avslöjad tillsammans med intäkterna.

ZEN har utmärkt tillgänglighet på börser i toppskiktet.

Du måste dock använda deras applikationssfär för att generera Z-adresser för att dra nytta av sekretessfunktionerna.

Hemlighet

Secret är lite konstigt här. Detta presenterar integritet-som-en-tjänst för alla mynt eller en komplett blockchain.

Tanken är att dela eller dölja transaktionsdetaljer efter bekvämlighet. Hemligt protokoll täcker tillgångar med en privat version (ETH ➡️ sETH) som återgår till sitt ursprungliga tillstånd vid behov.

All denna åtgärd stöds av Secret Token Smart Contract, som gör att du kan kryptera tokensaldo, plånboksadress, transaktionsbelopp, etc.

Observera att din interaktion med det hemliga smarta kontraktet fortfarande kommer att vara synlig.

En annan faktor som skiljer detta från ovanstående poster är att det också kan fungera för att skapa anonyma DeFi-applikationer och göra privata NFT-transaktioner.

För närvarande är detta kompatibelt med olika blockkedjor, inklusive Ethereum, Binance Smart Chain, Monero, etc.

Är sekretessmynt lagliga?

Crypto är redan pseudo-anonymt, och dessa (och fler) privata mynt tar denna anonymitet ett par snäpp upp.

Så även om vi kanske inte hör talas om direkta förbud, stöder många kryptobörser inte privata mynt eller deras privata versioner.

På samma sätt, som redan nämnts, stöder vissa toppbörsportaler inte skärmad Zcash.

Så det kan finnas en pågående kamp inom de brottsbekämpande myndigheterna om hur man reglerar sådana tokens och undviker olaglig användning.

En enda förklaring kan dock inte vara giltig för alla, och du bör söka efter dina platsspecifika lagar om privata kryptovalutor.

Avslutar!

Medan någon kan ”studera” för att spåra alla dina transaktioner på vilken blockchain som helst, löser privata mynt som Monero detta problem för gott.

Dessa mynt har sin version av integritets- och användningsfall.

PS: Crypto är en konstig värld med några trevliga överraskningar. En av dem är flytten för att tjäna (M2E) krypto/tokens.