6 sätt att fixa kontrollsummefelet i WinRAR

Har du någonsin försökt extrahera en arkivfil med WinRAR bara för att stöta på ett kontrollsummefel? Det här felet uppstår vanligtvis när det finns ett problem med arkivfilen.

Tack och lov kan du prova olika felsökningsmetoder för att eliminera kontrollsummefelet i WinRAR. Låt oss kolla upp dem.

Vad är Checksum Error i WinRAR

Ett kontrollsummefel i WinRAR uppstår när kontrollsummans värde för din arkivfil inte matchar det förväntade värdet. WinRAR beräknar kontrollsumman baserat på innehållet i din arkivfil, vilket hjälper till att säkerställa att din fil inte innehåller några trasiga eller skadade segment.

När kontrollsummans värde inte matchar det förväntade värdet, misslyckas WinRAR att extrahera filen och kastar kontrollsummefelet. Det finns några möjliga orsaker till att värdet inte matchar, vilket i slutändan resulterar i kontrollsummefelet.

 • Din arkivfil är korrupt eller innehåller trasiga segment.
 • Filerna innehåller virus eller skadlig programvara.
 • Filen laddades inte ner korrekt från källan.

1. Aktivera alternativet Behåll trasiga filer

Som standard tar WinRAR automatiskt bort korruptionen i din arkivfil. Även om den här funktionen i allmänhet fungerar bra, finns det tillfällen där den kan ta bort segment som är väsentliga för extraktionsprocessen, vilket leder till ett kontrollsummefel.

För att lösa detta problem, aktivera WinRAR:s Behåll trasiga filer-funktion, som förhindrar WinRAR från att radera trasiga eller korrupta filer under extrahering.

Följ dessa steg för att aktivera funktionen:

 • Högerklicka på arkivfilen, håll muspekaren över WinRAR och välj Extrahera filer från snabbmenyn.
 • Markera alternativet Behåll mina filer och klicka på OK.
 • WinRAR kommer nu att extrahera din arkivfil utan att ta bort de korrupta eller trasiga delarna från den. Efter extraheringen kan du reparera skadade filer i Windows med hjälp av olika reparationsverktyg som finns på marknaden.

  2. Inaktivera säkerhetsprogrammet tillfälligt

  Ofta kan säkerhetsprogrammet på din dator störa WinRAR, vilket gör att det visar ett felmeddelande. Detta inträffar vanligtvis när säkerhetsprogrammet tror att arkivfilen innehåller skadliga agenter.

  I det här fallet är lösningen att tillfälligt inaktivera ditt antivirusprogram och sedan extrahera filen. Fortsätt dock bara med detta steg om du litar på arkivfilen. Om du använder Windows inbyggda antivirusprogram, kolla vår guide om att tillfälligt inaktivera Windows Security.

  Å andra sidan, om du använder ett säkerhetsprogram från tredje part, högerklicka på dess ikon i systemfältet och välj Inaktivera från snabbmenyn. När filextraheringen är klar, återaktivera säkerhetsprogrammet.

  Däremot kan ditt antivirusprogram radera de extraherade filerna med tanke på att de är hot mot din dator. För att förhindra att detta händer, lägg till den extraherade filen i Windows Securitys undantagslista. Om du använder ett antivirusprogram från tredje part, kontrollera dess användarmanual för att lära dig hur du lägger till filer till dess undantagslista.

  3. Reparera arkivfilen

  Som tidigare nämnts är den främsta orsaken bakom WinRAR-kontrollsummefelet korruption i arkivfilen. Ett sätt att hantera detta är att använda WinRARs inbyggda reparationsfunktion för att reparera korrupta Windows-filer. Reparationsfunktionen letar efter korruption i arkivfilen och reparerar den automatiskt med hjälp av dess reparationsmekanism.

  Följ dessa steg för att reparera din arkivfil:

 • Högerklicka på din arkivfil, håll muspekaren till WinRAR och välj alternativet Öppna med WinRAR.
 • Klicka på fliken Verktyg högst upp och välj alternativet Reparera arkiv från snabbmenyn.
 • Välj alternativet Behandla det korrupta arkivet som RAR om ditt arkiv är en RAR-fil. Välj alternativet Behandla det korrupta arkivet som ZIP om det är en ZIP-fil. Klicka sedan på OK.
 • WinRAR-reparationsfönstret dyker upp och försöker reparera arkivfilen. När processen är klar, starta om datorn, försök att extrahera filen och kontrollera om felet återkommer. Om ja, prova nästa lösning på listan.

  4. Kör en CHKDSK-skanning

  En annan huvudorsak till felmeddelandet kan vara dåliga sektorer på din hårddisk. För att lösa denna situation kan du kör en CHKDSK-skanning.

  CHKDSK, aka Check Disk, är ett verktyg som skannar din hårddisk efter dåliga sektorer, saknade filmetadata och felaktiga filtyper och -storlekar. Om några problem upptäcks kommer den att försöka reparera dem automatiskt.

  Följ dessa steg för att köra en CHKDSK-skanning:

 • Tryck på Win-tangenten för att öppna Start-menyn, skriv Kommandotolken i sökfältet och välj alternativet Kör som administratör från den högra rutan. Om den här metoden inte fungerar, prova andra sätt att starta kommandotolken som administratör.
 • Skriv följande kommando i det förhöjda kommandotolksfönstret och tryck på Retur. Se till att ersätta C med enhetsbeteckningen där arkivfilen är lagrad.
  chkdsk/r C:
 • CHKDSK-skanningen tar lång tid att slutföra, så ha tålamod. När genomsökningen är klar startar du om din dator (se hur du startar om en Windows-dator) och letar efter problemet.

  5. Ladda ner arkivfilen igen

  Om du fortsätter att uppleva felet när du extraherar filen, beror det troligen på ett problem som uppstod under nedladdningsprocessen. Det är möjligt att du kopplades bort från internet när filen laddades ner eller att din dator upplevde ett plötsligt strömavbrott.

  I det här fallet är det bästa sättet att ladda ner arkivfilen igen. Om någon har skickat filen till dig via e-post, be dem att skicka den igen. Om du laddade ner filen från en webbplats, besök webbplatsen igen och påbörja en ny nedladdning av filen.

  Om du fortfarande står inför kontrollsummefelet även efter att ha provat de tidigare felsökningsstegen, ligger problemet troligen i WinRAR snarare än arkivfilen. I ett sådant scenario har du inget annat alternativ än att använda något annat extraheringsverktyg för att extrahera din arkivfil.

  Åtgärda WinRAR Checksum Error

  WinRAR är ett populärt verktyg för att komprimera och extrahera filer. Även om det i allmänhet fungerar bra, finns det tillfällen när det stöter på problem som förhindrar framgångsrik filextrahering.

  Ett sådant problem är kontrollsummefelet, som uppstår när arkivfilen är skadad. Lyckligtvis kan du snabbt felsöka det här problemet med metoderna som nämns ovan.