6 sätt att återställa ett off-screen-fönster i Windows 10 och 11

Det kan vara ganska frustrerande när ett av dina öppna fönster plötsligt bestämmer sig för att gå utanför skärmen. Vanligtvis, när detta händer, hamnar fönstret helt eller delvis utanför det synliga området, vilket gör det svårt att interagera med det.

Men den goda nyheten är att du kan lösa det här problemet med bara några enkla steg. I de följande avsnitten kommer vi att utforska olika metoder för att återställa ett fönster utanför skärmen i fokus i både Windows 10 och 11.

Vad är det som gör att fönstret flyttas utanför skärmen?

Om du upplever det frustrerande problemet med att fönster flyttas från skärmen i Windows, kan det tillskrivas flera bakomliggande orsaker. En vanlig orsak är förändringar i skärmupplösningen, eftersom en felaktig upplösningsinställning kan göra att fönster sträcker sig utanför det synliga skärmområdet.

Detta problem uppstår ofta även när du använder flera skärmar. Om du har kopplat bort en andra bildskärm utan att inaktivera funktionen ”förläng visning” kan det leda till problem med fönsterplacering.

Andra potentiella bovar inkluderar programvara från tredje part, särskilt fönsterhanteringsverktyg, som kan störa placeringen av fönster. Föråldrade eller korrupta grafikdrivrutiner kan också bidra till detta problem. Dessutom kan oavsiktlig användning av kortkommandon påverka fönstrets placering och storlek.

1. Använd en kortkommando

Det enklaste sättet att få tillbaka ett fönster utanför skärmen är med ett enkelt tangentbordstrick. Välj bara fönstret eller programmet som är ur fokus, håll ner Windows-tangenten och använd tangentbordets piltangenter för att fästa fönstret var du vill på skärmen. Till exempel, om du trycker på Win + högerpiltangenterna kommer fönstret att knäppas till höger sida av skärmen.

Alternativt kan du klicka på fönstret utanför skärmen eller använda Alt + Tab för att välja det. När det är valt, gör en Shift + Högerklicka på dess aktivitetsfältsikon. Detta kommer att ändra snabbmenyn och du kommer att se alternativet ”Flytta”. Välj Flytta och använd sedan piltangenterna för att återställa fönstret i fokus.

2. Justera skärmupplösningen

När bildskärmens skärmupplösning inte är inställd på det rekommenderade värdet kan du stöta på ett problem där skärmen verkar för liten eller utsträckt. Detta beror på att operativsystemet felaktigt kan uppfatta skärmen som större eller mindre än den faktiskt är, vilket leder till att fönster helt eller delvis är utanför skärmen.

I vissa fall kan det här problemet vara relaterat till specifika appar, som spel och mediaapplikationer. Dessa appar kan tillfälligt ändra skärmupplösningen, och när du avslutar dem kanske upplösningen inte växlar tillbaka till sin tidigare inställning korrekt, vilket resulterar i att fönster placeras utanför det synliga skärmområdet.

För att åtgärda dessa problem kan du manuellt justera skärmupplösningen till den rekommenderade upplösningen och kontrollera om det hjälper.

Så här kan du göra det:

  • Tryck på Win + I-tangenterna samtidigt för att öppna appen Inställningar.
  • Välj System från den vänstra rutan och klicka på Visa till höger i fönstret.
  • I avsnittet Skala och layout expanderar du rullgardinsmenyn för Bildskärmsupplösning och väljer alternativet som säger rekommenderas.
  • Förhoppningsvis löser detta problemet på nolltid.

    3. Använd Cascade Windows-funktionen

    Ett annat snabbt sätt att organisera och flytta om de öppna fönstren i Windows 10 är att använda Cascade Windows-funktionen.

    När du kaskaderar fönster arrangerar operativsystemet automatiskt öppna fönster så att de delvis överlappar varandra och är synliga på skärmen, vilket löser problemet under processen.

    Följ dessa steg för att fortsätta:

  • Tryck på Win + D-tangenterna samtidigt för att minimera alla fönster.
  • Högerklicka på aktivitetsfältet i Windows och välj Cascade Windows från snabbmenyn.
  • Välj det inriktade fönstret.
  • Håll nu ned Skift-tangenten medan du högerklickar på det riktade fönstret.
  • Välj Flytta från snabbmenyn och justera skärmens position med hjälp av piltangenterna på tangentbordet.
  • 4. Använd funktionen Snap Layouts

    Windows snaplayoutverktyg är en användbar funktion som gör att du kan hantera och organisera öppna fönster på skrivbordet. Eftersom den har fördefinierade layouter kan du fästa fönster till specifika delar av skärmen med en enkel dra-och-släpp-åtgärd.

    Så här använder du den här funktionen för att flytta tillbaka ett fönster utanför skärmen till fokus:

  • Välj målfönstret genom att antingen klicka på det eller trycka på Alt + tabbtangenterna samtidigt.
  • Tryck på Win + Z-tangenterna samtidigt för att öppna funktionen Snap layouter. Det kommer att visas i det övre högra hörnet på skärmen.
  • Välj var du vill att din skärm ska vara genom att klicka på området. Detta kommer att fästa fönstret till den plats du har valt.
  • 5. Uppdatera dina grafikdrivrutiner

    Detta är inte en av de vanligaste orsakerna till problemet, men i vissa fall kan du möta problemet på grund av föråldrade grafikdrivrutiner i systemet.

    Om du inte har gjort en uppdatering av grafikdrivrutinen på ett tag skulle det vara ett bra tillfälle att utföra en. Om du inte är säker på hur du gör det, kolla in hur du uppdaterar dina grafikkortsdrivrutiner på Windows.

    6. Kontrollera inställningen för flera bildskärmar

    Det finns ett rätt sätt att ställa in flera bildskärmar. Du måste se till att skärminställningarna är korrekt konfigurerade i appen Inställningar och att fönstret inte av misstag dras till den sekundära bildskärmen.

    Om du vill koppla bort den andra bildskärmen gör du det genom att först inaktivera funktionen Utöka dessa skärmar för att förhindra att problemet uppstår.

    Hantera fönster utanför skärmen som ett proffs

    De steg som nämns ovan bör hjälpa dig att snabbt få fönstret utanför skärmen tillbaka i fokus. För att förhindra att detta problem återkommer, se till att dina bildskärmsinställningar är korrekt konfigurerade och för att hålla dina grafikdrivrutiner uppdaterade.