6 saker du kan göra om domännamnet du vill ha inte är tillgängligt

Oavsett om du startar ett litet företag eller startar en blogg, kan valet av rätt domännamn hjälpa dig att etablera en stark onlinenärvaro och få kontakt med din målgrupp. Som sagt, med tanke på hur många webbplatser som finns där ute, finns det en god chans att det domännamn du vill ha är upptaget.

Den goda nyheten är att det finns massor av saker du kan göra för att navigera i den här utmaningen och hitta ett domännamn som är rätt för ditt varumärke. Här är några alternativ som du kanske vill överväga.

1. Använd en annan förlängning

Tidigare var du vanligtvis tvungen att välja mellan ett .com- och .org-domännamnstillägg (även kallat TLD). Men det finns många alternativa toppdomäner tillgängliga nu, allt från de mer praktiska .info- och .tech-alternativen till äventyrliga sådana som .guru, .cafe och till och med .ninja!

Dessa alternativa alternativ ger dig möjligheten att skapa ett mer slagkraftigt och distinkt domännamn som berättar för din målgrupp vad du gör. Dessutom kommer ett alternativt domännamnstillägg inte att skada dina SEO-ansträngningar eller söknärvaro.

Så, till exempel, om du vill ha domännamnet ”YourFavoriteFlorist” med en .com-TLD, men det är inte tillgängligt, kan du istället använda ”YourFavorite.florist.”

Här är ett exempel på en yogastudio som har tillägget .yoga! Namnet fångar din uppmärksamhet och speglar varumärkets specialisering.

2. Experimentera med synonymer

Om du inte är inställd på att köpa ett specifikt domännamn, överväg att använda synonymer till ord som du vill ha i namnet. Genom att ersätta bara ett ord med ett annat kommer du att kunna skapa ett domännamn som fortfarande kommunicerar essensen av vad din webbplats handlar om.

Säg till exempel att du vill skapa en webbplats med artiklar för förstagångsträdgårdsmästare, och ditt ideala domännamn är ”GreenBackyard” med en .com-TLD. Om detta domännamn inte är tillgängligt kan du slå upp synonymer för något av de två orden som utgör domännamnet. Några potentiella alternativ som du kan överväga inkluderar ”GreenGardens” eller ”EvergreenBackyard.”

Att använda rätt synonymer kan i själva verket förbättra din ursprungliga domännamnsidé samtidigt som den stämmer överens med din vision för din webbplats.

3. Utöka namnet

Om du inte kan hitta ett tillgängligt domännamn kan det bli ett unikt alternativ om du lägger till ett ord före eller efter ditt ideala domännamn. Detta tillvägagångssätt kommer också att säkerställa att innebörden och essensen av ditt domännamn förblir intakt.

Så, till exempel, om du vill skapa en teknikblogg med namnet ”TechConnect”, men du upptäcker att motsvarande domännamn inte är tillgängligt, kan du ändra domännamnet till ”MyTechConnect.”

Detta är i själva verket en strategi som även större företag använder. Ta Square, till exempel; företagets domännamn är ”SquareUp” med en .com TLD.

Om du bestämmer dig för att göra detta, se till att domännamnet du väljer inte är för komplicerat eller långt, eftersom detta kan påverka minnesbarheten av din webbplats namn.

4. Inkludera ditt regionnamn i domänen

Om du skapar en webbplats för ditt lilla företag som vänder sig till en i första hand lokal publik, överväg att lägga till namnet på din stad, stad eller land till domännamnet.

Förutom att det inte skiljer sig alltför mycket från ditt ideala domännamnsval, kan detta också hjälpa dig att marknadsföra dina tjänster eller produkter till en specifik marknad.

Du kommer att se att restaurangen The Modern, som ligger i New York City, har lagt till stadens läge till sitt domännamn.

Att använda namnet på staden i domännamnet ger en känsla av lokal relevans, vilket gör det lättare för restaurangens potentiella kunder att hitta den online.

Alternativt, om du inte vill inkludera en plats i ditt domännamn, kan du överväga att använda en landskod TLD.

Det betyder att om du är i Storbritannien kan du använda .uk som ccTLD. På samma sätt, om du bor i Tyskland, kan du använda .de. Innan du gör detta, se till att kontrollera om domännamn med ccTLD är populära i ditt land.

5. Använd akronymer

Om du redan har bestämt dig för ett namn för ditt företag och upptäcker att ett motsvarande domännamn inte är tillgängligt, överväg att använda en akronym av ditt varumärke. Till exempel, om namnet på ditt företag är ”Content Speak Digital”, försök använda ”CSDigital” som domännamn med olika toppdomäner tills du hittar en som du gillar.

Detta kommer inte bara att tillåta dig att bosätta dig på ett domännamn du gillar, utan det kommer också att skapa en mer kortfattad URL, vilket kan göra det betydligt lättare för din målgrupp att hitta dig online.

Du kan se att den välrenommerade nyhetsbyrån The Associated Press använder denna strategi.

Om du redan äger ett företag, skulle du förmodligen föredra att använda dess namn som domännamn. I det här fallet bör du använda en domänregistrator för att kontrollera om namnet är tillgängligt. Om du upptäcker att någon annan använder domännamnet, kanske du vill undersöka möjligheten att lämna in en stämningsansökan.

Men kom ihåg att att lämna in en stämningsansökan kan vara en lång och komplicerad process, så du bör rådfråga en advokat som är specialiserad på detta arbete. Advokaten kan hjälpa dig att svara på dina frågor och låta dig enkelt navigera i det juridiska landskapet.

Att välja det bästa domännamnet

Även om det inte finns något sådant som ett perfekt domännamn, är det viktigt att du väljer ett som passar ditt varumärke och är lätt att komma ihåg.

Tänk på att om domännamnet du vill ha redan är varumärkesskyddat och används av en annan enhet, är det bäst att undvika att välja ett namn som är för likt det som redan finns. I det här fallet kan det vara bäst att bara gå tillbaka till ritbordet och lista potentiella domännamn som du inte skulle ha något emot att använda.

Så innan du väljer ett domännamn, se till att utforska olika strategier som kan hjälpa dig att komma på några bra alternativ. Dessutom är det viktigt att du bekantar dig med domänbedrägerier som är vanliga för närvarande, så att du inte blir offer för någon av dem.