6 Linux Terminal tips och tricks för att få saker gjorda snabbt

Linux-terminalen är ett kraftfullt verktyg som öppnar upp stor potential för hur du utför uppgifter på din PC. Den ger dig tillgång till alla aspekter av ditt system och med några få knapptryckningar kan du effektivt instruera din dator vad den ska göra.

Oavsett om du är en erfaren Linux-administratör eller bara en vanlig användare, kan behärska Linux-terminalen öka din produktivitet enormt. Här är några av Linux-terminalens tips och tricks som hjälper dig att få saker gjorda snabbt och effektivt.

Fördelar med att använda Linux-terminalen

Att veta hur man använder Linux-terminalen kommer att öppna upp nya möjligheter för hur du interagerar med din PC. Terminalen är inte bara för nördar och administratörer, den är ett kraftfullt verktyg för att få saker gjorda effektivt.

Några av de viktigaste fördelarna med att använda Linux-terminalen inkluderar:

  • Effektivitet: Terminalen låter dig snabbt och effektivt utföra uppgifter utan att behöva för mycket navigering i samband med grafiska verktyg.
  • Universal och lätt: De flesta Linux-servrar kommer inte med ett GUI. Istället interagerar du med dem via terminalen. Det som är bra är att du kan använda samma kommandon oavsett vilken distro du är på.
  • Total kontroll: Terminalen ger dig obegränsad tillgång till ditt system. Naturligtvis kommer du att behöva rätt privilegier för att utföra vissa kommandon, men du kan kontrollera varje aspekt av ditt system med några få tangenttryckningar.

Här är de bästa Linux-terminaltipsen och tricken som hjälper dig på vägen till att bli en erfaren Linux-användare.

1. Fliken Automatisk komplettering

Flikkomplettering är en fantastisk tidsbesparande funktion som gör att du snabbt kan hitta och utföra kommandon på Linux-terminalen.

För att använda tabbkomplettering, börja skriva ett kommando, filnamn eller sökväg till en fil och tryck på tabbtangenten på tangentbordet. Om det bara finns ett automatiskt kompletteringsalternativ kommer det att slutföra kommandot åt ​​dig, annars kommer det att informera dig om antalet alternativ du har och fråga dig om du vill visa alla.

För att till exempel visa kommandon som börjar med ls anger du bara ls i terminalen och trycker på Tab-tangenten.

För att snabbt navigera till hemmappen kan du helt enkelt skriva in cd /ho i terminalen och trycka på Tab.

Om du trycker på Tab-tangenten två gånger visas alla tillgängliga kommandon eller filsökvägar baserat på vad du har skrivit.

Ett av de bästa sätten att snabbt navigera i Linux-terminalen är att använda kortkommandon effektivt. Istället för att använda piltangenterna för navigering kan du använda specifika navigeringsknappar.

Använd till exempel Ctrl + A genväg för att flytta till början av kommandoraden och Ctrl + E för att flytta till slutet.

Du kan också använda tangenterna Alt + F för att flytta ett ord framåt och Alt + B för att flytta ett ord bakåt.

En annan praktisk genväg är Ctrl + W, som raderar ett ord bakåt, och Alt + D raderar ett ord framåt.

Det finns många andra Linux-terminalgenvägar som du kan använda för att förbättra ditt arbetsflöde.

3. Söka och köra tidigare kommandon

Som standard håller Linux reda på kommandon som du kör i terminalen, vilket gör det lättare att återkalla och återanvända dem. Dessa kommandon skrivs och finns kvar i .bash_history-filen i din hemkatalog om du använder Bash.

Kör historikkommandot för att visa tidigare utförda kommandon tillsammans med radnumren.

För att snabbt utföra ett kommando från historiken, skriv helt enkelt ett utropstecken (!) följt av historikens kommandoradsnummer.

Till exempel, för att köra kommandot på rad nummer 367 i föregående utdata, kör:

 !367 

Ett annat sätt att snabbt söka och utföra tidigare körda kommandon är att börja skriva kommandot och sedan trycka på Ctrl + R för att visa potentiella matchningar. Fortsätt att trycka på Ctrl + R för att gå igenom och hitta alla matchande kommandon. Tryck slutligen på Enter-tangenten för att utföra ditt val.

Kortkommandot Ctrl + R är mycket praktiskt för att utföra långa kommandon som du tidigare har kört på din PC.

4. Använda en terminalmultiplexer

En terminalmultiplexer kan avsevärt förbättra ditt arbetsflöde och produktivitet när du arbetar med kommandoraden.

Med en terminalmultiplexer kan du köra flera virtuella sessioner inom samma terminalfönster, så att du snabbt kan växla och visa eller kopiera innehåll från en annan session.

Terminalmultiplexer återkallar också din sessionsinformation så att du inte förlorar ditt arbete ifall det skulle uppstå ett sammanbrott i anslutningen eller andra liknande avbrott.

Tmux är en populär Linux-multiplexer som avsevärt kan öka din produktivitet. Det bästa av allt är att det är relativt enkelt att installera och komma igång med Tmux på Linux.

5. Skapa kommandoradsalias

Ett alias är en anpassad genväg eller kommando som effektiviserar hur du utför ofta kör kommandon.

Vissa distros som Ubuntu kommer också med standardalias som gör att du snabbt kan köra kommandon. Till exempel, istället för att göra en lång lista med kommandot ls -alF, kan du helt enkelt köra kommandot ll.

Du kan se de för närvarande konfigurerade aliasen på din PC genom att köra alias. Du kan också se konfigurerade alias i filen /home/.bashrc.

Om du upptäcker att du använder ett visst kommando mycket, överväg att skapa och konfigurera ett alias för att förbättra ditt arbetsflöde.

6. Få kommandoradshjälp

Linux-terminalen kommer med omfattande inbyggda hjälpverktyg som du kan använda som guider eller referenser för att få mer information om kommandon.

Använd hjälpkommandot för att få allmän information om inbyggda Linux-kommandon. Till exempel, för att lära dig mer om kommandot cd, kör helt enkelt kommandot help cd.

För omfattande referenser, använd man. För att lära dig mer om kommandot df, kör man df.

Förbättra ditt arbetsflöde genom att bemästra Linux-terminalen

Linux-terminalen ger dig så mycket kontroll och frihet att anpassa ditt system och utföra alla möjliga uppgifter. Att veta hur man effektivt använder Linux-terminalen kommer att avsevärt förbättra din produktivitet och arbetsflöde.