6 AI-drivna funktioner på LinkedIn du bör känna till

Viktiga takeaways

  • LinkedIn använder AI för att ge jobbrekommendationer baserat på dina kunskaper och intressen, vilket hjälper dig att utforska nya karriärmöjligheter och göra framgångsrika karriärbyten.
  • AI-stödda meddelanden på LinkedIn gör det enklare för rekryterare att nå ut till potentiella kandidater, vilket ger hjälp med att skapa engagerande e-postmeddelanden och lyfta fram företagets styrkor.
  • Funktionen ”Personer du kanske känner” föreslår kopplingar baserat på dina nuvarande och tidigare kollegor och andra i din bransch, vilket underlättar nätverkande och professionell relationsbyggande.

Flera sociala medieplattformar använder artificiell intelligens (AI) för att ge sina användare ett brett utbud av alternativ, och LinkedIn är inte annorlunda i detta avseende. Du kan använda AI-funktioner för att göra din profil mer attraktiv för potentiella arbetsgivare och hitta personer du kanske känner i verkligheten eller i din bransch.

Att veta vad LinkedIn erbjuder när det gäller AI kommer att hjälpa dig att få ut mer av plattformen, och du är på rätt plats om du vill lära dig mer om det. Den här guiden kommer att visa dig några av de bästa LinkedIn AI-drivna funktionerna som du bör känna till.

1. Tillhandahålla jobbrekommendationer för användare

Har du någonsin letat efter ett nytt jobb på LinkedIn och lagt märke till en lista med rekommenderade jobb? De levererades till dig av AI. Jobbrekommendationer är en av de mest tillgängliga AI-drivna LinkedIn-funktionerna, och de kan vara användbara för att identifiera intressanta nya möjligheter som passar din kompetens.

Den rekommenderade jobbfunktionen kan visa lediga jobb som är specifika för din nuvarande roll, men du kan också se möjligheter som är lite till vänster. Så, förutom att stanna inom ditt expertområde, är det en fantastisk funktion om du vill göra ett framgångsrikt karriärbyte.

Klicka helt enkelt på fliken Jobb på LinkedIn och, under Rekommenderas för dig, välj Visa alla.

2. AI-assisterade meddelanden

Bildkredit: LinkedIn/Youtube

Även om LinkedIn är ett utmärkt verktyg för arbetssökande, är det också ett viktigt nätverk för rekryterare. AI används för att anställa på flera sätt, och med LinkedIn kan du använda AI-stödda meddelanden för att nå ut till potentiella kandidater.

Med den AI-genererade meddelandefunktionen kan du skapa uppsökande e-postmeddelanden för lediga jobb mycket enklare. LinkedIn hjälper dig att beskriva de färdigheter som är nödvändiga för rollen, tillsammans med att göra det lättare att förklara arbetsbeskrivningen på ett engagerande sätt. Utöver det kan du använda det AI-assisterade meddelandeverktyget för att prata om företaget och varför det är en bra arbetsplats.

I skrivande stund i november 2023 är AI-assisterade meddelanden endast tillgängliga för ett litet antal rekryterare. Dessutom måste du ha din profil inställd på engelska för att ha en chans att använda den tidiga versionen av den här funktionen. LinkedIn siktar dock på att utöka tillgängligheten för verktyget i sinom tid.

Om du arbetar inom HR och vill att fler duktiga medarbetare ska gå med i ditt företag, kolla in dessa fantastiska rekryteringsappar för att anställa skickliga kandidater.

3. Funktionen ”Personer du kanske känner”.

En annan funktion som du förmodligen har sett på LinkedIn är avsnittet ”Personer du kanske känner” till höger i din profil. Här ser du normalt en lista över personer som du kanske känner från dina kontakter, till exempel kollegor på dina nuvarande eller tidigare företag samt andra i din bransch.

När du har hittat dessa personer kan du antingen besöka deras profiler direkt eller skicka en anslutningsförfrågan till dem. Fliken Människor du kanske känner är ett av många användbara verktyg för nätverkande. Och om du vill ta dina kunskaper inom detta område till nästa nivå, överväg att kolla in våra bästa sätt att bygga ett professionellt nätverk på LinkedIn.

4. Sannolikhet för intresse

Bildkredit: LinkedIn

Ett annat exempel på AI vid anställning med LinkedIn är funktionen ”Likelihood of Interest”, som lanserades 2023. När rekryterare når ut till människor är det stor sannolikhet att många användare inte är intresserade av att utforska en ny möjlighet. Som ett resultat kan detta leda till mycket slöseri med tid och att gå miste om begåvade kandidater som skulle vilja gå med i deras företag.

LinkedIn använder flera parametrar för att avgöra om en kandidat skulle vara intresserad av ett potentiellt ledigt jobb. Dessa inkluderar om kandidaten är intresserad av arbetsgivaren och om de letar efter nya arbetsmöjligheter eller inte.

Om en potentiell anställd antagligen skulle vara intresserad av en roll, kommer anställande chefer att se ett grönt meddelande med titeln Hög sannolikhet för intresse. För dem som kanske är intresserade av att lära dig mer, ser du måttlig sannolikhet för intresse istället.

Om du letar efter nya jobbmöjligheter på LinkedIn kanske du inte vill att folk ska veta att du har sett deras profil. Du kan läsa den här guiden om hur du anonymt kan se andras LinkedIn-profiler om det låter som du.

5. Profilbyggande

Bildkredit: John Espirian/LinkedIn

2023 lanserade LinkedIn en profiloptimeringsfunktion i betaläge som heter Förbättra din profil. Du kan använda verktyget för att justera din rubrik, tillsammans med att justera avsnittet Om. Från och med oktober 2023 är den här funktionen endast tillgänglig för LinkedIn Premium-prenumeranter (är LinkedIn Premium värt att betala för?).

Den goda nyheten är dock att du inte behöver en Premium-prenumeration för att skapa en fantastisk profil. Du kan optimera din LinkedIn-profil för att få fler kunder som frilansare, och dessa tips gäller även personer som söker ett heltidsjobb.

6. Skapa jobbbeskrivningar

Förutom att använda AI för att formulera meddelanden, har rekryterare på LinkedIn också möjlighet att skapa arbetsbeskrivningar med hjälp av tekniken. Från och med oktober 2023 är funktionen endast tillgänglig på engelska och för ett litet urval av LinkedIn-konton – men fler användare kommer sannolikt att ha tillgång till funktionen i framtiden.

Med den AI-drivna jobbbeskrivningsfunktionen kan du ställa in platsen för din öppning. Utöver det har du också möjlighet att prata om jobbtyp och företagsnamn – tillsammans med olika andra funktioner.

Om du letar efter ett nytt jobb bör du se upp med flera röda flaggor i arbetsbeskrivningarna (oavsett om de var AI-producerade eller inte). På så sätt blir det lättare att välja en roll som passar dig bättre.

LinkedIn använder AI på flera effektiva sätt

Oavsett om du vill optimera din profil på LinkedIn eller förbättra din sökning efter högkvalificerade kandidater som rekryterare, finns det flera AI-drivna funktioner på LinkedIn som du kan kolla in. Vissa av dessa, som jobbrekommendationer, är väletablerade. Men andra, som AI-genererade meddelanden, är fortfarande i sina tidiga dagar.

Även om du kan använda vissa AI-drivna funktioner gratis, behöver du en LinkedIn Premium-prenumeration för andra. Om du känner att dessa verktyg skulle vara nödvändiga för din karriär kan det vara värt att uppgradera.