5G E är inte riktigt 5G. Här är vad du behöver veta

AT&T är på väg att brännmärka mycket av sitt befintliga mobilnät som ”5G Evolution” eller ”5G E.” Din telefons ”4G”-logotyp kan förvandlas till en ”5G E”-logotyp efter en uppdatering, men ingenting har faktiskt förändrats.

Uppdatering: När riktig 5G lanseras kommer AT&T kalla det ”5G+”. Det är verkligen absurt.

Resultaten är: AT&T:s 5G E är dålig

Sedan det här stycket publicerades i slutet av december 2018 har AT&T gått vidare och rullat ut sitt omdöpta nätverk. Precis som vi förutspådde är 5G E inte bra. En studie av OpenSignal publicerad den 22 mars 2019 fann att AT&T:s 5G E faktiskt var långsammare än 4G LTE-tjänsten från Verizon och T-Mobile, även om det är ganska nära.

Twitter är nu fullt av tweets som visar att 5G E körs i lägre hastigheter än konkurrerande 4G LTE-nätverk i den verkliga världen också. Det beror på att det inte är riktigt 5G. I bästa fall är det precis samma 4G LTE som andra operatörer erbjuder.

Bästa AT&T: Att uppdatera folks statusfält för att säga ”5GE” är dåligt och du vet att det är dåligt.

Det är inte bara vanlig LTE… men på lång sikt kommer resultat som detta att minska vad vanliga människors sak 5G faktiskt är. pic.twitter.com/eumqzUZaxK

— Marques Brownlee (@MKBHD) 2 april 2019

Vad är 5G Evolution exakt?

AT&T tillkännagav ursprungligen ”5G Evolution” tillbaka 2017. Det är ingen teknisk standard, och det betyder ingenting. Det är bara branding för marknadsföring av AT&T:s befintliga 4G-nätverk.

Specifikt säger AT&T att dess 5G E-nätverk innehåller funktioner som ”carrier aggregation, 4×4 MIMO, [and] 256 QAM.” Enligt AT&T erbjuder dessa tekniska uppgraderingar snabbare datahastigheter. Det är allt sant, men det här är bara ytterligare funktioner utöver 4G LTE. Andra mobiloperatörer erbjuder dem också, men fortsätter att märka sina nätverk som ”4G LTE.”

Med andra ord är AT&T:s drag vilseledande. AT&T har lagt till några funktioner som gör nätverket snabbare än vanliga 4G LTE, men det är inte i närheten av 5G. AT&T säger att detta banar väg för dess ”utveckling till 5G”, därav namnet.

AT&T är på väg att ta nästa steg och rulla ut mjukvaruuppdateringar för några av sina Android-telefoner, som de bekräftade till FierceWireless den 21 december 2018. Många Android-telefoner på AT&T-nätverket kommer plötsligt att hävda att de är anslutna till ett ”5G E”-nätverk snarare än ett ”LTE”-nätverk. Gränsen kallar detta en ”falsk 5G-logotyp.”

Allt är bara marknadsföring. ”5G E” betyder inte att AT&T:s nätverk är snabbare än en annan operatörs LTE-nätverk, som kan erbjuda samma funktioner. Det är bara varumärket som får AT&T att se ut som om det ligger före andra operatörer.

Hur 5G E skiljer sig från riktig 5G

5G E är inte alls 5G – det är 4G LTE. Visst, det är 4G LTE med några extra funktioner som gör det snabbare, men många operatörer har rullat ut dessa funktioner och fortfarande kallar sina nätverk vanliga 4G LTE-nätverk. ”5G E” är meningslöst.

Real 5G är den faktiska femte generationens trådlösa standard som branschen arbetar med just nu. Det kräver ny hårdvaruradio som stöder 5G, och det fungerar inte med befintliga telefoner. Det finns ingen chans att din nuvarande telefon får en mjukvaruuppdatering för att stödja 5G.

Medan AT&T säger att 5G E är upp till dubbelt så snabb som sin gamla 4G LTE-teknik, lovar 5G teoretiska hastigheter upp till hundra gånger så snabba. Det lovar också en enorm minskning av latens, vilket minskar maximal latens från 20 ms på 4G LTE idag till 4 ms på 5G. 5G använder ett helt nytt radiospektrum, och företag experimenterar med att rulla ut hemtjänst via 5G. 5G är spännande och ser ut som ett stort språng.

Inget av detta är sant om 5G E. Det är bara en något förbättrad 4G LTE, och bara AT&T har modet att kalla det något annat än ”4G LTE.”

Bärare gjorde också 4G-vattnet smutsigt

Det är inte första gången det här problemet uppstår. När 4G var det heta nya, kallade mobiloperatörer alla möjliga nätverk för ”4G” även om de bara var 3G.

Redan 2012, innan riktig 4G LTE kom ut, hade AT&T ett 3G-nätverk. AT&T lanserade en teknik som heter HSPA+ som förbättrade 3G-hastigheterna och AT&T märkte det snabbare 3G-nätverket ”4G”. AT&T fick alla – inklusive Äpple—att kalla dess 3G HSPA+-nätverk ”4G.”

Om du använde en iPhone då och du var på AT&T:s nätverk såg du ”3G”-logotypen förvandlas till ”4G” över en natt. Men ingenting förändrades förutom AT&T:s marknadsföringsvillkor. Det händer igen med omvandlingen från ”4G” till ”5G E.”

Andra transportörer var inte oskyldiga då heller. T-Mobile kallade sitt 3G HSPA+-nätverk ”4G” redan 2010, och Sprinta kallade sitt gamla WiMax-nätverk 4G innan man bytte till 4G LTE.

Idag använder alla termen ”4G LTE” för att hänvisa till riktiga 4G-nätverk som inte bara är de gamla ommärkta 3G-nätverken.

Varför AT&T gör detta så förvirrande

Mobiloperatörer som AT&T vill göra detta förvirrande. Det finns en hel del berättigad hype om 5G, så AT&T vill få sitt nätverk att se bättre ut genom att klistra en ”5G E”-logotyp på det – även om det inte är riktigt 5G.

Alla vill vara först med att säga att de har ett 5G-nätverk. Det enklaste sättet är att omdefiniera exakt vad 5G är.

Precis som med 4G blir situationen snabbt en enda röra igen. Branschstandardgrupper definierar specifika tekniker som anses vara ”5G” eller ”4G”, men mobiloperatörer använder vilka termer de vill för att marknadsföra sina nätverk. AT&T får gömma sig bakom ursäkten att det säger ”5G E”, inte ”5G.”

Naturligtvis skulle AT&T säga att vi har fel. AT&T skulle säga att de har förbättrat sitt 4G LTE-nätverk och att de vill belysa hur mycket snabbare nätverket nu är. AT&T skulle också säga att utrullningen av dessa tekniker på något sätt är en del av nätverkets ”utveckling” till 5G, därav namnet. Men vi köper det inte.

Tack och lov är det inga andra mobiloperatörer som kopierar AT&T:s vilseledande marknadsföring kring 5G – för närvarande.

Bildkredit: AT&T via Hård trådlös, Hadrianus/Shutterstock.com, Jonathan Weiss/Shutterstock.com.