5 textbaserade äventyrsspel du kan spela i din webbläsare

Spread the love

Textbaserade äventyrsspel (även känd som interaktiv fiktion, eller IF) är en klassisk spelgenre där all interaktion sker genom ord på skärmen. Trots deras primitiva ursprung från hårdvarubegränsningar, lever den här typen av äventyr fortfarande idag och är roligt på moderna enheter.

Du behöver inte betala eller installera något för att spela många textbaserade spel. Istället kan du spela dem just nu i din webbläsare. Här är några fantastiska textäventyrsspel tillgängliga att spela online.

Eftersom det skapades speciellt för förstagångsspelare med interaktiv fiktion, är The Dreamhold ett utmärkt sätt att bekanta sig med den här genren. Förutom sin relativt korta längd och låga svårighetsgrad har spelet också en ”tutorialröst” som ger dig tips genom hela upplevelsen.

Om du inte är nybörjare kan du ändå njuta av The Dreamhold. Skriv bara tutorial off för att inaktivera den delen av spelet. Och om du vill ha en ännu mer utmaning, skriv expert för att gå in i expertläget, vilket gör vissa pussel svårare.

När det gäller själva spelet så kretsar handlingen här kring att du vaknar upp inne i en cell. Du kommer inte ihåg hur du kom dit och behöver utforska för att ta reda på det.

Zork är ett tidigt och välkänt textäventyr. Ursprungligen släppt i slutet av 1970-talet, har den överlevt tidens tand på grund av dess höga kvalitet på berättande och avancerad textigenkänning. För ett så gammalt spel är texttolken inte särskilt kräsen med vad du anger.

Som det visar sig är Zork faktiskt uppdelad i tre delar. Denna första startar dig framför ett vitt hus utan ytterligare instruktioner. Efter att ha arbetat dig in i huset börjar du äventyret ordentligt och behöver samla så mycket skatt du kan.

  Hur man återställer Check Engine Light på Polaris Ranger 1000

Zork har stöd för att spara och återställa, och du kan till och med ändra hur mycket information spelet ger dig om nya platser med de korta och utförliga kommandona. Denna klassiker är en bra utgångspunkt för att komma in i textäventyrsspel. Ge det ett försök att njuta av äventyrsgenrens ursprung och se hur länge du kan överleva innan du blir uppäten av en grue.

Spider and Web är ett textäventyrsspel från 1998, skapat av samma person bakom The Dreamhold. I det här äventyret är du en spion som tillfångatogs när du maskerade dig som turist. Du kommer gradvis på vad som händer samtidigt som din karaktär gör det.

Noterbart är att dialogalternativen i det här spelet är enkla jämfört med andra. När du ställer en fråga kan du bara svara Ja, Nej eller vara tyst. Detta gör det lättare att bestämma vad du vill göra, men det betyder inte att spelet är lätt.

Det är ofta svårt att hålla reda på vad som händer och hålla din berättelse rak, så förvänta dig en hög svårighetsgrad. Du kan spara och återställa för att undvika att behöva spela om stora bitar; spelet innehåller också ett Ångra-kommando för när du misslyckas.

Är du på humör för ett spöklikt skräckspel? Night House låter dig leka som en ung pojke som vaknar mitt i natten för att använda badrummet. Han upptäcker snart att hans familj inte är hemma och hamnar i en mycket läskigare upplevelse än han föreställt sig.

  Kotlin vs Java: skillnader och likheter

Night House är unikt genom att det har några extrafunktioner förutom textinmatning. Den högra sidan av skärmen innehåller grundläggande riktningsingångar som du kan ange för att flytta runt. Den håller också reda på ditt lager och vad som finns runt omkring dig. En enkel karta överst på skärmen hjälper dig att hålla koll.

Med extrafunktioner som ljudeffekterna från det pågående åskvädret, lägger Night House lite extra till textäventyrsupplevelsen. Ge det ett försök om de andra spelen på listan var för rudimentära för dig.

Textbaserade spel är inte begränsade till interaktiv fiktion. Torn är ett online-RPG med tusentals aktiva spelare. I den börjar du ett liv i en ny stad och bestämmer dig för vilken väg du vill ta. Du kan bli stark, förvandlas till en brottsling och misshandla alla andra. Alternativt kan du studera för att bli högutbildad, följa lagen och driva ett framgångsrikt företag.

När du börjar påminner spelet dig om att det är en långvarig upplevelse. Detta gör det till ett bra spel för en snabb session när du är uttråkad, eftersom du inte behöver sjunka ner massor av tid i det på en gång. När du har gått igenom några tutorialuppdrag är du på väg att göra ditt liv i staden till vad du än vill att det ska vara.

Till skillnad från de andra spelen på den här listan som du kan starta direkt, måste du skapa ett gratis konto för att spela Torn. Det tar dock bara ett ögonblick. Och även om det erbjuder ett mycket mer robust gränssnitt än andra textbaserade spel, är Torn fortfarande ett trevligt textäventyr.

Fler textäventyrsspel du kan spela

Två webbplatser du bör kolla in för ytterligare interaktiva fiktionsspel är Textäventyr och den Interaktiv fiktionsdatabas. Du hittar massor av spel inom en mängd olika genrer att prova på dessa webbplatser.

  12 bärbara projektorer för att bära en biograf överallt

Om du är en nykomling av dessa typer av spel, kolla in People’s Republic of Interactive Fiction fuskblad. Den beskriver de vanligaste kommandona som finns tillgängliga i dessa spel, så det är bra att ha kvar när du börjar.

Bildkredit: Folkrepubliken för interaktiv fiktion

Om du någonsin är osäker på vad du kan göra, försök ange när spelet startar för grundläggande instruktioner. De flesta spel har också ett hjälpkommando som ger mer information.

Massor av kul med textbaserade webbläsarspel

Interaktiv fiktion kombinerar spelarens val av ett videospel med det fantastiska berättandet av böcker och filmer. Om du inte gillar all action i moderna spel är det här en fantastisk genre att prova. Det faktum att de flesta textbaserade spel inte kostar något att spela är också en trevlig bonus.

Även om det är lätt att avfärda dessa spel som primitiva, finns det ett värde i att upptäcka kul i en genre som du kanske har skrivit av.