5 Spel Jag Använder för att Benchmarka Min Windows 11-PC

Benchmarking din PC är en viktig aspekt för att förstå dess prestanda under olika scenarier. Det finns en mängd olika benchmarkingverktyg tillgängliga, men dessa verktyg ger ofta abstrakta poäng och siffror som kan vara svåra att tolka utan tillgång till riktningar eller jämförelser. I stället för att lägga tid och resurser på komplicerade program, kan du använda spel för att snabbt och effektivt se hur väl din dator klarar av olika belastningar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom fem spel som jag använder för att benchmarka min Windows 11 PC, vilket ger en tydlig bild av dess kapabiliteter.

1. Fortnite

Att använda Fortnite för att benchmarka en PC har flera fördelar: det är gratis, visar hur bra din PC presterar med ett populärt och väloptimerat spel, och kan även belysa problem som latens och ping eftersom det är ett online-spel.

Om din dator kan köra Fortnite med anständig FPS och upplösning, kan den troligtvis även köra andra väloptimerade online-spel. Jag använder detta som ett starttest när jag är osäker på hur kraftfulla en PC:s komponenter är.

Tyvärr finns det inget inbyggt benchmarkingverktyg, men du kan aktivera FPS-räknaren för att se din genomsnittliga bildfrekvens under en match.

2. Red Dead Redemption 2

När jag är redo att öka utmaningen för datorns CPU och GPU använder jag Red Dead Redemption 2 för en benchmark. Tyvärr är benchmarkverktyget som finns inbyggt i spelet inte tillgängligt om du endast har tillgång till Red Dead Online.

För att använda benchmarkingverktyget måste du byta till berättelseläge, välja inställningar och sedan gå till grafik. Du kommer då att se alternativet att använda benchmarkverktyget.

Detta verktyg renderar en serie scener utan några NPC:er, men mäter också prestanda i mer aktiva scener som ett rån och ett skottlossning. I slutet av benchmarken får du en sammanfattning av din topp- och genomsnittliga bildfrekvens och den lägsta bildfrekvensen.

3. Shadow of the Tomb Raider

Om du vill se hur din PC presterar med titlar från äldre AAA-spel, är Shadow of the Tomb Raider ett utmärkt val av flera anledningar. Det inkluderar ett benchmarkingverktyg och du behöver inte köpa hela spelet—you kan få tillgång till det genom att ladda ner den kostnadsfria demon på Steam.

Spelet släpptes redan 2018, så du vill inte använda det för att benchmarka potentiell prestanda i helt nya spel. Men om du mestadels spelar äldre AAA-spel, ger det en bra uppfattning om hur din PC kommer att prestera. Det ger också detaljerad information som GPU- och CPU-renderingsprestanda, tillsammans med information om din genomsnittliga FPS.

För att använda benchmarkingverktyget, öppna demon, gå till alternativ och välj display och grafik. Då hittar du alternativet att köra benchmark. Demon är 15 GB stor, så den tar upp betydligt mindre lagringsutrymme och har en kortare nedladdningstid jämfört med ett fullt spel med inbyggd benchmark.

4. Call of Duty: Warzone

Call of Duty: Warzone har några fördelar för benchmarking: det är gratis, det har realistisk grafik och det erbjuder flera olika spellägen där du kan testa din hårdvara. Eftersom det är ett online-spel kan du också använda det för att kontrollera latensen när du använder en gaming-laptop på Wi-Fi.

Likt Fortnite, spårar jag prestanda genom att mäta genomsnittlig FPS under en spelsession och leta efter problem som screen tearing eller långsam rendering. Jag använder Windows Game Bar för att få en uppfattning om spelets prestanda under en match.

Så vad gör du om du vill benchmarka din PC med ett av de senaste spelen med realistisk grafik? Lyckligtvis har utvecklarna av Black Myth: Wukong släppt ett gratis, fristående benchmarkverktyg på Steam.

Benchmarkverktyget för Black Myth: Wukong mäter din FPS och VRAM-användning medan det renderar en mängd olika miljöscener. Tyvärr inkluderar det inte scener med ett betydande antal NPC:er, men det kan hjälpa till att identifiera problem och hjälpa dig att bestämma de bästa inställningarna för spelet.

Du behöver inte heller äga huvudspelet för att använda benchmarkingverktyget, vilket innebär att det är ett bra sätt att mäta din PCs prestanda med en titel från 2024. En annan fördel är att det bara är cirka 10 GB stort, vilket innebär att du inte behöver ta upp ett helt spels utrymme på din enhet bara för att köra ett benchmarkverktyg.

Med dessa spel kan du få en bra uppfattning om hur väl din Windows 11 PC presterar. Medan inbyggda benchmarks ger de mest pålitliga statsen, kan det att se hur din PC presterar i online-kompetitiva titlar ge dig en väl avrundad uppfattning om vilka spel din konfiguration klarar av. Om du inte vill se hur din PC endast presterar i spel-scenarier kan du prova några av de bästa gratis benchmarkprogrammen för Windows för att se hur din installation presterar.

Sammanfattning: Att benchmarka din Windows 11-PC genom spel kan ge viktig information om prestanda utan att överväldiga dig med abstrakta siffror. Från Fortnite till Red Dead Redemption 2 och Shadow of the Tomb Raider, dessa spel säkerställer att du får en grundlig förståelse för din dators kapabiliteter i praktiken. Genom att använda benchmarkingverktyg eller spelens egna funktioner kan du optimera din gamingupplevelse och vara säker på att din PC klarar av de senaste titlarna.