5 skäl till varför ChatGPT blev den snabbast växande appen genom tiderna

Nyckel takeaways

  • ChatGPT:s timing passade perfekt med den växande vågen av intresse och entusiasm kring AI 2022, vilket fångade människors fantasi i det tekniska klimatet.
  • Mångsidigheten och användbarheten av ChatGPT har varit nyckelfaktorer i dess explosiva tillväxt, som tilltalar ett brett spektrum av användare inom olika branscher och yrken.
  • ChatGPT:s fria åtkomst och användarvänlighet, tillsammans med dess gemenskapsdrivna tillväxt, har gjort det tillgängligt för miljontals och underblåst dess snabba antagande som en AI-chatbot.

OpenAI:s AI-chattbot, ChatGPT, har haft en aldrig tidigare skådad och meteorisk uppgång sedan lanseringen i november 2022.

Även om chatboten blev offentlig vid en tidpunkt då andra AI-verktyg som DALL-E och Midjourney hade en bra körning, lyckades ChatGPT på något sätt locka till sig huvuddelen av uppmärksamheten inom artificiell intelligens.

Men hur samlade ChatGPT på sig så många användare och publicitet på mycket kort tid?

Är ChatGPT den snabbast växande appen genom tiderna?

Enligt forskning av UBS analytiker, ChatGPT är förmodligen den snabbast växande appen i internethistorien. UBS-forskningen jämförde trafikdata för webbapplikationer för appar som lanserats under de senaste 20 åren med trafiken på ChatGPT:s officiella webbadress chat.openai.com. Data visade att ChatGPT hade cirka 25 miljoner dagliga besök, varav 13 miljoner var unika (dvs från olika besökare).

Sammantaget påpekar forskningen att ChatGPT har cirka 100 miljoner användare bara 2,5 månader efter lanseringen. För att förstå hur imponerande dessa siffror är tog det Facebook 4,5 år, WhatsApp 3,5 år, Instagram 2,5 år och Google nästan ett år att nå 100 miljoner användare. Dessutom, bara fem dagar efter lanseringen, hade ChatGPT sina första en miljon användare, en milstolpe som tog Twitter nästan två år att uppnå.

Utgivningen och den snabba ökningen av den Meta-ägda mikrobloggplattformen Threads utmanar dock denna berättelse. Trådar av Meta fick cirka 100 miljoner användare på mindre än en vecka. En sådan siffra är aldrig tidigare skådad i internethistorien och överträffar till och med ChatGPTs. Men det finns en intressant varning.

Medan Threads kan ha överträffat ChatGPT när det gäller obearbetade antal användarestillväxt, är ChatGPTs tillväxt mer imponerande och rent organiskt. ChatGPT var tvungen att attrahera användare och skapa medvetenhet från grunden, utan någon befintlig plattform att utnyttja. Trådar, å andra sidan, fick ett omedelbart uppsving genom att integrera med Instagram direkt, vilket gav den tillgång till Instagrams enorma befintliga användarbas på över en miljard aktiva användare per månad.

Även om båda tillväxtbanorna utan tvekan är imponerande, fångade ChatGPT allmänhetens uppmärksamhet och tvingade fram 100 miljoner registreringar på kort tid, helt på sina egna meriter som en ny AI-chatbot. Däremot kunde Threads dra tillbaka Instagrams dominerande plattform och användare från dag ett, vilket gav den ett konstgjort försprång framför ChatGPT:s mer organiska virala framgång.

Så, exakt hur uppnådde ChatGPT en sådan enorm bedrift?

De 3 anledningarna bakom ChatGPT:s explosiva tillväxt

Undrar du vad som hjälpte ChatGPT att uppnå en sådan oöverträffad tillväxt?

1. Tidpunkt för AI-vågen

Även om det inte tog något ifrån ChatGPTs uppfinningsrikedom som produkt, kom lanseringen vid precis rätt tidpunkt för att rida på den växande vågen av intresse och entusiasm kring artificiell intelligens. AI hade alltid varit något som var förpassat till framtiden – ett ämne för spekulationer för de flesta av den internetkunniga allmänheten. 2022 blev AI mainstream på ett sätt som aldrig tidigare skådats, med framsteg som DALL-E 2, Midjourney och andra generativa AI-verktyg. Människor var förberedda och entusiastiska över AI, så när ChatGPT kom tillsammans med ett vänligt gränssnitt som alla kunde använda, fångade det människors fantasi perfekt. Tidpunkten anpassade det till det tekniska klimatet.

2. ChatGPT är mångsidig och otroligt användbar

Två av de viktigaste faktorerna bakom ChatGPT:s explosiva tillväxt är dess användbarhet och mångsidighet. OpenAI kunde inte bara skapa teknik som människor ville använda; de skapade något som nästan alla kunde ha nytta av.

Tänk på det. När Facebook först lanserades var det främst riktat till universitetsstudenter, särskilt de som ville lära känna varandra. Det är dock inte alla på campus som vill veta vem som bor bredvid. Följaktligen innebar detta en begränsad användarbas och begränsad användbarhet vid den tiden. På samma sätt, när Spotify kom, riktade det sig mot människor som ville strömma musik online. Begränsning? Tja, alla vill inte streama musik.

Å andra sidan är ChatGPT en chatbot för allmänt ändamål som inte riktar sig till någon särskilt. Så, oavsett vad du gör, kommer du att hitta olika användningsområden för ChatGPT i ditt dagliga liv. Lärare, studenter, ingenjörer, jurister, programmerare, skribenter, VD:ar – alla. Att vara användbar för alla är en enorm fördel som väldigt få appar kan skryta med, till och med flera år in i deras existens.

3. ChatGPT är gratis och lätt att använda

Något som hindrar människor från att använda en onlinetjänst är användarvänligheten och kostnaden. ChatGPT har inga problem inom något av dessa områden.

Även om många människor kanske inte är medvetna om det, är ChatGPT inte den första i sitt slag och inte heller den mest sofistikerade AI-textgeneratorn som finns. OpenAIs andra AI-textgeneratorverktyg, tillgängligt på GPT Playground, är mycket kraftfullare och har funnits långt innan ChatGPT blev viralt.

Men det som skiljer ChatGPT från resten är dess användarvänlighet, tillgänglighet och noll kostnad för användaren. Även om ChatGPT Plus, en betalversion av ChatGPT, släpptes den 3 februari 2023, fick ChatGPTs gratisåtkomstmodell ChatGPT till miljoner på bara dagar.

Utöver detta är ChatGPT otroligt lätt att komma åt. Med ett telefonnummer och en e-post kan vem som helst registrera sig för ett konto från sin webbläsare, och det är precis vad du behöver för att börja använda ChatGPT. Liknande AI-verktyg från andra företag är antingen tillgängliga för en mycket utvald publik eller kräver en lång väntelista.

Ett av ChatGPT:s hemliga tillväxtvapen är det faktum att det är starkt community-drivet. Tillväxten av de flesta av dagens populära webbappar kan tillskrivas omfattande annonskampanjer. Tvärtom, ChatGPTs tillväxt har mestadels drivits av vardagliga användare som delar sina erfarenheter med sitt community.

Från sociala medieplattformar som Twitter, Facebook och Reddit till personer som delar sin ChatGPT-upplevelse på personliga bloggar, ChatGPTs tillväxt har främst drivits av vittnesmål från personer som har använt AI-chatboten. Annonskampanjer kan vara effektiva när de görs på rätt sätt, men inget slår effektiviteten av rekommendationer och vittnesmål från betrodda personer.

5. Tilltala mänsklig fantasi

ChatGPT fångade människors fantasi om vad som kan vara möjligt med AI. Det gav en lättillgänglig inblick i en AI-driven framtid. Idén med att ha en AI-assistent som du kan chatta med naturligtvis var omedelbart spännande och fångade fantasier på ett sätt som ingen annan konsument-AI-applikation riktigt hade uppnått tidigare. Denna framtidsvision lockade människor.

Har ChatGPT utrymme för snabbare tillväxt?

Även om ChatGPT:s snabba tillväxt har börjat avta nyligen, visar produkten fortfarande en enorm potential för vidare adoption. Även om ChatGPT inte längre klättrar i den rasande tidiga takten, är ChatGPT redo att njuta av en stadig pågående tillväxt när dess kapacitet utökas.

Med OpenAI:s ständiga fokus på att stegvis förbättra chatbot-upplevelsen, kommer ChatGPT säkerligen att bli ett ännu mer användbart och önskvärt verktyg, vilket leder till fortsatta användarregistreringar över tid.