5 sätt att uppskatta när en webbplats lanserades

Vill du veta lanseringsdatumet för din favorit eller regelbundet besökta webbplats? Om inte webbplatsägaren avslöjar det exakta lanseringsdatumet finns det inget säkert sätt att ta reda på det. Det finns dock verktyg för att kontrollera lanseringsdatumet för en webbplats och ge dig en grov uppskattning, som kanske är korrekt eller inte.

Vi kommer att diskutera olika metoder som kan hjälpa dig att kontrollera lanseringsdatumet för en webbplats och begränsningarna för varje metod.

1. Använd Wayback-maskinen

Wayback Machine är en tjänst för att kontrollera arkiverade versioner av webbsidor och webbplatser. Det låter dig se exakt hur webbplatsen såg ut för månader eller år sedan. Även om webbplatsen nu är inaktiv kan du komma åt den gamla posten när som helst.

Webbplatsen samlar webbinspelningar från hundratals webbgenomsökningar som bidrar dagligen till arkivet. Även om dessa genomsökningar effektivt fångar en ögonblicksbild av en webbsida på ett visst datum, tar de ett tag att genomsöka nya webbplatser.

Därför kan en webbplats ha lanserats innan den första ögonblicksbilden som spelades in i Wayback Machine. För att fastställa det ungefärliga lanseringsdatumet för en webbplats via Wayback Machine, följ stegen nedan:

 • Gå till Wayback-maskin.
 • Skriv in webbadressen till webbplatsen i sökfältet och tryck på Retur.
 • Vänta tills Wayback Machine hämtar den arkiverade datan.
 • Klicka på det allra första året som arkivet har register om webbplatsen för att se de äldsta fångsterna.
 • Från kalendervyn, navigera till det tidigaste markerade datumet i en given månad.
 • Klicka på ögonblicksbildstiden så visar Wayback-maskinen dig hur webbplatsen såg ut vid den tiden.
 • Makeuseof lanserades den 3 juli 2006, men den första skivan på Wayback Machine är från den 6 juli 2006. Även om det bara är en mindre försening på tre dagar, kan den vara stor eller liten för andra webbplatser.

  Wayback Machine är inte det enda verktyget du kan använda för att kontrollera en gammal version av en webbplats; du kan också använda andra tjänster.

  2. Använd WHOIS Domain Lookup

  WHOIS-databasen innehåller information om den person eller det företag som registrerade domänen. Denna post upprätthålls av domänregistratorer och organisationer som ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) och IANA (Internet Assigned Numbers Authority).

  Vi kan använda databasen för att kontrollera när en domän registrerades, när den senast uppdaterades och när den kommer att förfalla. Utöver det kan vi kontrollera information om domännamnsregistratorn, namnservrar och så vidare. Baserat på registreringsdata kan vi avgöra när webbplatsen lanserades.

  Dessa data kan dock bara ge oss en uppfattning om när en domän registrerades. Om domänägaren bara lanserar webbplatsen dagar eller veckor efter registrering kan det faktiska lanseringsdatumet skilja sig åt.

  För att kontrollera registreringsdatumet för webbplatsen, följ stegen nedan:

 • Navigera till WHOIS webbplats. Du kan även slå upp WHOIS-information på andra webbplatser.
 • Skriv in domännamnet och tryck på Enter.
 • Kontrollera registreringsdatumet för domänen.
 • När det gäller MUO, matchar registreringsdatumet det faktiska lanseringsdatumet, vilket är den 3 juli 2006. Det betyder att webbplatsen lanserades samma dag som den registrerades. Det kanske inte är korrekt i alla fall.

  3. Kontrollera den äldsta indexerade sidan

  När en användare publicerar en webbsida på en webbplats, genomsöker Google och andra sökmotorer, där användaren väljer att bli indexerad, den sidan med hjälp av sökrobotar. Sedan, om sidan förtjänar att indexeras, kommer sökmotorer att indexera den.

  Under indexeringen lagras webbsidan i sökmotorns databas och sökmotorn organiserar sitt innehåll så att användare kan söka efter det. Att kontrollera den äldsta indexerade sidan på en webbplats kan därför ge oss en uppfattning om dess lanseringsdatum.

  Denna metod har dock också vissa begränsningar. En webbplatsägare kanske inte har för avsikt att få webbplatsen indexerad även dagar efter lanseringen; sökmotorernas sökrobotar kan genomsöka webbplatsen en dag eller vecka efter lanseringen, eller så kan ägaren ta bort de gamla indexerade sidorna från sökmotorns databas.

  Följ stegen nedan för att hitta de äldsta indexerade sidorna på en webbplats på Google:

 • Öppna en ny flik i din webbläsare med Google som standardsökmotor.
 • Skriv ”allinurl:website.com” i sökfältet och klicka på Enter.
 • Klicka på Verktyg i det övre högra hörnet.
 • Välj Anpassat intervall… från rullgardinsmenyn.
 • Ange datumintervallet när du tror att webbplatsen gick live eller indexerades. Du kan använda andra metoder för att uppskatta startdatumet för webbplatsen till att börja med.
 • Klicka på Gå.
 • Den äldsta sidan på MUO vi hittade på Google indexerades i november 2006, fem månader efter att webbplatsen lanserades.

  4. Utforska webbplatsen

  Webbplatsägare och företag nämner vanligtvis upphovsrättsperioden längst ner på webbplatsens Om oss-sida eller hemsida. Vi kan använda denna information för att förutsäga lanseringsdatumet för en webbplats, men den har också många nackdelar.

  Webbplatsägaren kan välja att inte visa denna information på webbplatsen. Webbplatsen kan ha sålts till ett nytt företag, och upphovsrättsdatumet representerar ägardatumet för det nya företaget snarare än det första företaget som lanserade det.

  Även om upphovsrättsdatumet är angivet och är korrekt, anger det bara lanseringsåret, inte den exakta dagen eller månaden.

  Skapandet av de sociala mediekontona kan också hjälpa till att uppskatta lanseringsdatumet för en viss webbplats. Ta reda på vilka sociala mediekonton webbplatsen har – de flesta webbplatser listar dem på sin hemsida.

  Om webbplatsen har en närvaro på Facebook, kontrollera datumet då Facebook-sidan skapades. Om webbplatsen äger ett Twitter-handtag, kontrollera dess skapandedatum och gör detsamma för andra sociala mediekonton.

  Uppgifterna kan dock bara vara korrekta om kontona för sociala medier skapades samma dag som webbplatsen lanserades. På grund av det, precis som andra metoder, kan du bara uppskatta datumet för skapandet med denna metod, vilket kan vara felaktigt.

  Uppskatta enkelt en webbplatss ålder

  Även om det inte finns något bra sätt att avgöra när en webbplats lanserades, finns det flera sätt att göra en nära gissning. Förhoppningsvis har du nu en bättre förståelse för alla metoder du kan använda för att uppskatta skapandet av en webbplats. Använd dem för att avgöra hur gammal din favoritwebbplats är.