5 sätt att stoppa Steam Web Helper från att använda allt ditt RAM-minne

Viktiga takeaways

 • Steams flera komponenter, inklusive Steam Client WebHelper, kan konsumera mycket minne och påverka CPU-prestandan.
 • För att förbättra prestandan kan du prova att använda offlineläge, inaktivera hårdvaruaccelererad rendering och aktivera lågpresterande läge.
 • Att starta Steams minispellista eller skapa en anpassad batchfil kan ytterligare minska minnesanvändningen för en mer strömlinjeformad Steam-upplevelse.

Steam gör mycket, förutom att bara lagra dina spel. Ibland gör det för många saker, vilket gör att ditt system saktar ner. Så, har du märkt att detta händer med din dator? Eller får du felmeddelanden som säger att du får ont om minne när du använder Steam?

Varför använder Steam så mycket minne?

Ånga består av flera komponenter. Dess mest populära komponenter är dess nedladdningshanterare och spellista, men den har flera andra funktioner, och alla dessa andra funktioner körs från Steam Client WebHelper. Detta är i huvudsak en webbläsare som Steam hanterar. Varje butikssida, vänlista och chattfönster skapar en ny Steam Client WebHelper-instans.

Utöver att förbruka mycket minne i det långa loppet, kan för många av dessa instanser till och med påverka din CPU-prestanda. Lyckligtvis finns det få lösningar för för många WebHelper-instanser som körs.

1. Använd offlineläge

Ett sätt att förhindra internetanslutna webbläsare från att starta är att köra Steam offline. Du kan göra detta genom att trycka på Steam från huvudskärmen och trycka på Gå offline… från rullgardinsmenyn.

Observera att detta har begränsningar, som att ladda ner nya uppdateringar eller ansluta online till vissa spel.

2. Inaktivera hårdvaruaccelererad rendering

Modern Steam använder en Chrome-baserad webbläsare, men Chrome är känt för att vara ganska krävande för ditt minne. Många av problemen med Google Chrome kan påverka Steam när den ansluter till webben.

Det finns en inställning som kan lägga till en stor mängd prestandakostnader om den lämnas aktiverad.

 • Välj Steam-knappen och öppna Inställningar.
 • Bläddra till Gränssnitt. Du kommer att se en mängd olika alternativ att växla.
 • Hitta Aktivera GPU-accelererad rendering i webbvyer och se till att den är avstängd.
 • Starta om Steam efter att ha gjort denna ändring.
 • Detta kommer att underlätta bördan som Steams webbsidor har på ditt tillgängliga minne.

  3. Aktivera lågpresterande läge

  En annan enkel växling för prestandavinster är på fliken Bibliotek i inställningsmenyn. Aktivering av lågpresterande läge kommer att inaktivera vissa animationer när du bläddrar genom Steam-biblioteket.

  Detta kommer att offra lite ögongodis för prestandas skull, men totalt sett minskar inte minnesanvändningen utöver ytliga nivåer. Om du har provat alla dessa alternativ hittills och fortfarande tycker att ditt system kämpar kan det vara dags för mer drastiska åtgärder.

  4. Starta Steams minispellista

  När du startar Steam ansluter den till internet på flera punkter. Appens mest minneskrävande processer inträffar när den ansluter till de senaste nyheterna och utvecklarbloggarna.

  Tack och lov finns det en väg runt detta utan att behöva gå offline – det kallas Minispelslistan. Detta startar Steam, men istället för att öppna alla tjänster visar den bara spelen på din dator i ett litet fönster. Så här öppnar du den:

 • Öppna dialogrutan Windows Kör.
 • Mata in följande textsträng därifrån:
  steam://open/minigameslist
 • Tryck på enter. Detta kommer att ändra storleken på ditt Steam-fönster, vilket tvingar det till en vertikal skiva snarare än den mer funktionsfulla rektangeln som Steam vanligtvis använder som standard.
 • Bara detta kommer att minska på flera instanser av Steam Client WebHelper. För att återgå till Steams standardutseende, välj valfritt alternativ under Visa-menyn.

  5. Skapa en anpassad batchfil för minimal Steam

  Medan de tidigare lösningarna kan hjälpa till att återfå lite minne, kan du behöva något mer omfattande om du kämpar för att köra Steam på ditt system.

  Tack och lov finns det en kombination av kommandon för att helt ta bort Steam från dess förmåga att skapa Steam Client WebHelper-instanser. Det finns för många kommandon för att enkelt kunna ange samtidigt, så istället skapar vi en batchfil för det.

  För att skapa vår batchfil, gå över till Steam-installationskatalogen. Det här är samma plats där steam.exe kan hittas. Väl där följer du dessa steg:

 • Skapa en ny .txt-fil i Steam-katalogen.
 • Klistra in följande kommandon i .txt-filen:
  start steam.exe -dev -console -nofriendsui -no-dwrite -nointro -nobigpicture -nofasthtml -nocrashmonitor -noshaders -no-shared-textures -disablehighdpi -cef-single-process -cef-in-process-gpu -single_core -cef-disable-d3d11 -cef-disable-sandbox -disable-winh264 -cef-force-32bit -no-cef-sandbox -vrdisable -cef-disable-breakpad
 • Byt namn på .txt-filen. Ändra .txt-tillägget till .bat.
 • Se till att Steam är stängt och öppna sedan denna .bat-fil. Steam bör starta och ser väldigt likt Steams minispellista från tidigare. Denna version av Steam är extremt nakna. Du kommer inte att kunna se vänner, besöka butiken, organisera skärmdumpar eller kolla in nyheterna, men du kommer att kunna köra Steam på i princip vad som helst på detta sätt.

  Steam kan krascha under vissa omständigheter med denna konfiguration. Om detta är ett problem, ta bort kommandot -cef-disable-breakpad från batchfilen.

  Go Bare Bones Med Steam

  Steam har några fantastiska funktioner, men inte alla behöver dem. Om allt du vill ha ut av Steam är ett sätt att se och hantera dina spel, och du inte bryr dig om de sociala funktionerna, överväg några av ovanstående metoder. Du kanske blir förvånad över hur lite Steam behöver för att fungera.