5 sätt att skriva bokstäver med accent och specialtecken på en Mac

Det är inte ovanligt att människor kämpar när det kommer till att hitta bokstäver med accent och andra specialtecken på ett Mac-tangentbord. Om du behöver skriva främmande tecken i dina dokument, meddelanden eller inlägg på sociala medier finns här flera sätt att göra det.

1. Håll ned en tangent för att skriva bokstäver med accent

Bokstäver med accent används inte för ofta på engelska, men om du talar ett andra språk kommer du förmodligen att behöva dem hela tiden.

Det enklaste sättet att sätta accent över en bokstav på en Mac är att hålla ner respektive tangent, vilket gör att en popup-meny med alla tillgängliga accenter visas. Denna metod är i första hand tillgänglig för brev.

Om du till exempel vill skriva ”e” med en accent, placerar du markören i textfältet och håller sedan ned E-tangenten på ditt Mac-tangentbord.

Titta sedan på snabbmenyn och skriv in motsvarande nummer för den accent du vill använda. Du kan också använda piltangenterna för att markera den accenter du vill ha och sedan trycka på Retur för att skriva den. Eller använd musen för att klicka på önskad accent.

2. Kopiera och klistra in bokstaven eller tecknet med accent från Google

Om du har bråttom är ett annat snabbt sätt att få accentuerade bokstäver och specialtecken att kopiera och klistra in tecknet du letar efter från Google.

Skriv först en beskrivning av din önskade karaktär i sökmotorn. Kopiera sedan tecknet från sökresultatet och klistra in det i ditt dokument. Du kan till exempel söka efter det tyska tecknet ü genom att söka efter ”u med två punkter.”

Att veta hur man klistrar in text utan formatering är praktiskt när man använder den här metoden.

3. Öppna Character Viewer för specialtecken och symboler

Ett annat bra sätt att infoga specialtecken (eller skriva emojis på din Mac) är att öppna Character Viewer. Detta är en popup-teckenkarta med alla specialtecken på din Mac. Om du använder Google Docs har du tillgång till ett liknande bibliotek som låter dig infoga symboler i din Google Docs-fil.

Tryck först på Globe-tangenten (fn) eller Ctrl + Cmd + Mellanslag för att öppna emojiväljaren. Du kan också komma åt den genom att klicka på Redigera > Emoji och symboler från macOS-menyraden. Klicka sedan på fönsterikonen i det övre högra hörnet för att expandera emojiväljaren och komma åt Character Viewer.

Du kan hitta det du letar efter genom att bläddra igenom listan, välja den relevanta kategorin i sidofältet eller söka efter en karaktär med hjälp av sökfältet.

När du hittar specialtecknet du vill använda dubbelklickar du på det för att lägga till det i din text. Du kan också skapa en favoritsektion genom att klicka på Lägg till i favoriter under vart och ett av dina mest använda specialtecken.

Om du inte hittar det du letar efter klickar du på ellipsknappen (…) i det övre vänstra hörnet och väljer Anpassa lista. Du kan lägga till fler kategorier i Character Viewer, inklusive Dingbats, musikaliska symboler, fonetiska alfabetet, utländska karaktärer och mer.

4. Använd kortkommandon för att skriva specialtecken

Om du ofta behöver skriva icke-standardiserade tecken på din Mac, kan enbart förlita dig på Character Viewer försämra din skrivhastighet. I det här fallet är det ett bättre alternativ att memorera kortkommandon för accenter och specialtecken.

Alla vet att du kan skriva skiljetecken genom att hålla ned Skift-tangenten. Men du kan komma åt ännu fler specialtecken genom att trycka på Alternativ eller Alternativ + Skift med olika tangenter på din Macs tangentbord.

Med dessa genvägar är det möjligt att snabbt skriva ett brett utbud av vanliga specialtecken. Du kan till exempel skriva in copyright-symbolen på din Mac med Option + G. Varumärkessymbolen är Option + 2.

Använd tangentbordsvisaren för att se livegenvägar

Om du har svårt att komma ihåg dessa kortkommandon kan du aktivera tangentbordsvisningen för att se dem live. Det är ett bra sätt att bekanta dig med vad dina Mac-tangentbordssymboler och -tangenter gör.

Gå till Apple-menyn > Systeminställningar > Tangentbord. Bredvid Indatakällor klickar du på Redigera och växlar till Visa inmatningsmenyn i menyraden.

Klicka nu på den svarta A-ikonen i menyraden och välj Visa tangentbordsvisning. Tangentbordsvisningen visar dig vad varje tangent på ditt tangentbord är programmerad att skriva.

När du trycker och håller ned Skift- eller Alternativ-tangenterna ändras detta tangentbord för att återspegla de relevanta specialteckengenvägarna. Accenter är markerade i orange för att visa att du måste skriva en bokstav till efter accenten.

För att göra tangentbordsvisningen större så att det är lättare att se varje tangent klickar du på ellipsikonen (…) i det övre högra hörnet, väljer Zooma och väljer den procentandel du föredrar. Du kan också ändra tangentbordets utseende (mörkt eller ljust) och opacitet.

5. Gå till teckensnittsbok för att se alla accentuerade bokstäver och specialtecken

Olika teckensnitt erbjuder olika specialtecken. Ett annat sätt att se alla specialtecken som finns tillgängliga för ett visst teckensnitt på din Mac är att öppna Font Book, där du kan hitta de olika teckensnittsstilarna och deras accenter.

Du kan komma åt Font Book i mappen Applications på din Mac eller genom att söka efter den med Spotlight (Cmd + Space).

Font Book låter dig hantera alla teckensnitt på din Mac. Använd den för att installera nya typsnitt, organisera dem i kategorier eller ta bort de typsnitt du inte längre behöver.

När du har öppnat Font Book, klicka på rutnätsikonen (fyra rutor) i verktygsfältet. Klicka på ett teckensnitt för att förhandsgranska karaktärerna och repertoaren.

För att skriva ett specialtecken, välj det och använd Cmd + C för att kopiera det till ditt urklipp. Tryck nu på Cmd + V för att klistra in den någon annanstans. Om du klistrar in den i en ordbehandlare, använd Skift + Cmd + V för att klistra in den utan formatering.

Avslutningsvis finns det fem olika sätt att komma åt specialtecken och skriva accenter på din Mac. Om det är ett engångsbehov rekommenderar vi att du helt enkelt håller ner bokstavstangenten på tangentbordet för att få den accentuerade bokstaven.

Det är dock bäst att plocka upp och öva på Mac-tangentbordsgenvägarna med Keyboard Viewer om detta är en vanlig uppgift för dig. Och om du glömde en genväg när du brådskande slutförde ett dokument, kan du gå tillbaka till att beskriva karaktären eller accent bokstaven du vill ha i Google och göra en snabb kopiera-och-klistra in från resultaten.