5 saker att göra om ditt Nintendo-konto blir hackat

Tyvärr är alla onlinekonton mottagliga för hackning, även ditt Nintendo-konto. Att bli hackad är aldrig en trevlig upplevelse, det är ofta skrämmande och ingen gillar att få sin integritet invaderad. Men din omedelbara åtgärd krävs alltid i händelse av att ditt konto blir hackat, särskilt om din betalningsinformation är kopplad till det.

Om du känner att ditt Nintendo-konto kan ha blivit hackat är det här vad du bör göra för att säkra dina pengar och göra ditt bästa för att förhindra att det händer igen i framtiden.

Hur man berättar om ditt Nintendo-konto har blivit hackat

Säkerheten för ditt konto är viktig för Nintendo, men hackare är otroligt listiga och det värsta kan fortfarande hända. Det finns dock säkerhetsåtgärder på plats för att informera kontoinnehavare om allt misstänkt som kan hända med deras konto.

Dessa varningar kommer i form av e-postmeddelanden som skickas till din inkorg. Om du någon gång får ett oväntat e-postmeddelande från Nintendo som meddelar dig om en enhet som du inte känner igen när du loggar in på ditt konto, eller en slumpmässig e-postverifiering, är det ett ganska bra tecken på att någon någonstans försöker komma åt ditt konto.

Vad du ska göra om någon har hackat ditt Nintendo-konto

Att få dessa aviseringar är en bra heads-up, men du måste agera snabbt för att säkra ditt konto innan det är för sent. Men var börjar man? Här är de första sakerna du bör göra om ditt Nintendo-konto har äventyrats.

1. Ändra lösenordet till ditt Nintendo-konto

Det allra första du bör göra om du känner att säkerheten för ditt konto kan vara i fara är att logga in på ditt Nintendo-konto online och ändra ditt lösenord. På så sätt, om någon har loggat in på ditt konto på en annan enhet, kommer de att startas upp och inte kunna logga in igen.

En bra tumregel att använda när man kommer på ett nytt lösenord är att använda en kombination av bokstäver, siffror och symboler. Den gyllene regeln för lösenord är dock att inte använda samma lösenord till allt! Att behöva komma ihåg många olika lösenord kan vara svårt, men det är definitivt värt besväret. På så sätt, om ett konto bryter mot, har din hacker inte tillgång till allt annat också.

Om du har varit tveksam till att behålla olika lösenord för allt eftersom du är orolig för att glömma dem, kan du alltid skapa ett lösenordsvalv som hjälper dig att hålla reda på allt.

2. Kontrollera din eShop-köphistorik

E-butiken registrerar alla dina köp. Så om du känner att någon kan ha smugit runt på ditt konto är det ett bra sätt att kontrollera dina misstankar att leta efter konstiga nedladdningar.

Du kan göra detta genom att öppna eShop på din Nintendo Switch, trycka på din användarikon i det övre högra hörnet och besöka avsnittet Ladda ner igen. Den listan innehåller information om alla dina köp. Om det är något du inte känner igen där, kontakta Nintendo på support.nintendo.com och arbeta med att försöka få tillbaka eventuella bedrägliga köp.

3. Kontakta din bank

Om någon har använt din kreditkortsinformation för att köpa spel och appar utan ditt godkännande, bör din nästa anknytning vara att kontakta din bank och stänga av eller avbryta ditt kort innan några mer pengar tas ut ur det.

På så sätt, nästa gång hackaren försöker göra ett köp, kommer de att ha tur och transaktionen kommer inte att gå igenom. Vilken bank du ska kontakta beror på din personliga leverantör.

4. Logga ut från alla enheter som är kopplade till ditt Nintendo-konto

Nästa steg för att säkra ditt Nintendo-konto är att logga ut från alla enheter som ditt konto kan vara länkat till. Detta inkluderar din egen Nintendo Switch, alla gamla Switch-konsoler du kan ha och alla dina vänners eller familjes enheter som du kan ha loggat in på tidigare.

Detta kan göras genom att logga in på ditt Nintendo-konto online, så stressa inte om dina vänner bor halvvägs över landet, och du kan inte bara komma över för ett snabbt besök för att logga ut från deras Nintendo Switch. För att logga ut från alla enheter online, gå till dina kontoinställningar, tryck på Inloggning och säkerhetsinställningar och kontrollera din inloggningshistorik. Tryck sedan på Logga ut från alla enheter.

Din inloggningshistorik visar dig varje tillfälle där ditt konto loggat in på en enhet under de senaste 30 dagarna. Det här är ett annat bra verktyg som hjälper dig att upptäcka om något verkligen händer med ditt konto.

5. Aktivera tvåstegsverifiering

När du väl har startat upp någon eller alla hackare från ditt Nintendo-konto är det en utmärkt idé att vidta några extra säkerhetsåtgärder för att förhindra att detta händer igen i framtiden.

Ett sätt att säkra ditt Nintendo-konto är att aktivera tvåstegsverifiering. Detta erbjuder ytterligare ett lager av säkerhet och kräver att du bekräftar din identitet med mer än bara ett enkelt användarnamn och lösenord. Vanligtvis innebär det att du loggar in på ditt e-postkonto för att bekräfta din identitet eller skickar en engångskod till din mobila enhet.

Tvåstegsverifieringsprocesserna varierar, men Nintendo använder Google Authenticator-appen. Du kan ladda ner appen genom att logga in på ditt Nintendo-konto online, gå till Inloggnings- och säkerhetsinställningarna och trycka på knappen Redigera bredvid 2-stegsverifiering. Det ger dig en QR-kod som tar dig direkt till appen. Och sluta inte där, varför inte ställa in tvåstegsverifiering på ditt PlayStation-konto och andra enheter också, bara för att vara säker.

Håll din identitet och ditt Nintendo-konto säkert

Din Nintendo Switch är tänkt att vara en säker plats som du kan gå till för att undkomma dina dagliga problem, inte en källa till stress när du oroar dig för att din kreditkortsinformation ska bli stulen. Om du har någon som helst aning om att något misstänkt kan hända med ditt Nintendo-konto, vänta inte på bekräftelse innan du gör någon eller alla av dessa saker. Att ändra ditt lösenord och ställa in tvåstegsverifiering är enkelt och kan potentiellt spara dig dina livsbesparingar.

Om din hacker bryter sig in och ändrar ditt lösenord innan du kan, och du blir helt utelåst från ditt konto, kontakta Nintendo support omedelbart för hjälp.