5 Klimatförändringsresurser för att få tillförlitlig information direkt från forskare

By rik

Klimatförändringarna är ett globalt problem som ökar i omfattning, men trots det saknas ofta en fullständig förståelse och allmänt accepterande. Det florerar en mängd olika röster i debatten – aktivister, förnekare, politiker, näringslivsföreträdare och andra med egna agendor, vilket leder till en spridning av otillförlitlig information. Istället, varför inte lyssna direkt till klimatforskare?

Forskare har inte alltid en förmåga att kommunicera komplexa data och åsikter på ett sätt som är engagerande och begripligt för gemene man. Därför finns det nu fem online-resurser som försöker göra de tekniska aspekterna av klimatförändringarna mer tillgängliga, med information direkt från experter och forskare inom området.

2. Mer än forskare (Webb): Korta videoklipp med insikter från klimatforskare

“Mer än forskare” är en samling videor där klimatforskare delar med sig av sina observationer, erfarenheter och förväntningar om framtiden. Här får du ta del av personliga berättelser från forskare i Antarktis, samt framtidsprognoser från ledande experter med över 40 års erfarenhet.

Du kan välja att titta på de senaste eller mest populära videorna, eller sortera dem efter ämnen som anpassning, familj, framtida generationer, optimism, personliga erfarenheter, vetenskaplig samsyn, stormar och katastrofer, vetenskap, handling, yngre generationer och olika typer av effekter. De flesta videor är korta, cirka 2-3 minuter, där forskarna talar direkt till kameran – utan invecklad statistik eller bildpresentationer.

Även om ”Mer än forskare” inte har uppdaterats sedan 2018, är farhågorna och insikterna fortfarande relevanta. Webbplatsen accepterar fortfarande videoinlägg från forskare och har en enkel guide för hur man filmar och laddar upp sitt bidrag.

2. Känner du också så här? (Webb): Hur klimatforskare känner inför klimatförändringar

Klimatforskare talar ofta om fakta och siffror och beskriver konsekvenserna av global uppvärmning för samhället. Joe Duggan, som har en masterexamen i vetenskapskommunikation, använder sin kreativa förmåga för att förmedla vetenskap på ett engagerande sätt. ”Känner du också så här?” (ITHYF) är ett projekt som syftar till att visa den mänskliga sidan av klimatforskningen och engagera människor på en känslomässig nivå snarare än en rent intellektuell.

Duggan ställde frågan till ledande klimatforskare, ”Hur får klimatförändringarna dig att känna?”. Han bad dem att skriva sina svar med penna och papper för att skapa en mer personlig känsla. Projektet ITHYF samlar in och visar dessa handskrivna brev (tillsammans med utskrifter för enklare läsning). Fem år senare återbesökte Duggan projektet och ITHYF5 visar brev från de ursprungliga bidragsgivarna som svarar på samma fråga efter ytterligare fem år av klimatförändringar och de åtgärder (eller brist på åtgärder) som vidtagits.

Projektet blev så framgångsrikt att andra forskare bidrog med sina tankar till ITHYF, som du kan läsa på webbplatsen. Det är ett bra sätt att få ett nytt perspektiv, för som Duggan säger: ”De är inte robotar. Dessa forskare är mödrar, fäder, mor- och farföräldrar, döttrar. Det är riktiga människor. Och de är oroliga.”

3. Rädsla och fascination (Podcast): En förenklad genomgång av IPCC-rapporten med forskarna bakom den

FN:s klimatpanel (IPCC) är den ledande internationella organisationen för tillförlitlig data och analys av klimatförändringar. Sedan 1990 publicerar IPCC med några års mellanrum en utvärderingsrapport som betraktas som den främsta källan till klimatförändringsdata, med tusentals forskare från hela världen som bidrar. IPCC:s sjätte utvärderingsrapport från 2001 är full av data, tabeller, citat och jargong, vilket gör den svårtillgänglig för allmänheten. Det är dock viktigt för alla att förstå vad forskarna säger och agera utifrån det.

”Rädsla och fascination” är en podcast ledd av IPCC-huvudförfattaren Dr. Joelle Gergis och podcastjournalisten Michael Green, där de förklarar och avmystifierar rapporten. I en serie om åtta avsnitt lyfter programledarna fram ett specifikt område eller en fråga från rapporten och intervjuar de klimatforskare som har skrivit den. Varje avsnitt är cirka 45 minuter långt, och Gergis och Green gör ett utmärkt jobb med att förenkla komplexa tekniska ämnen. De diskuterar orsaker, konsekvenser och vilka åtgärder som kan vidtas – allt direkt från forskarna själva.

I samband med den sjätte utvärderingsrapporten lanserade IPCC även en interaktiv atlas där du kan visualisera data och göra simuleringar. Det är ett av de mest imponerande onlineverktygen för att förstå klimatförändringar.

4. KlimatAdam (YouTube): Klimatförändringsvideor från en klimatforskare

När Dr. Adam Levy avslutade sin doktorsexamen i atmosfärfysik vid Oxfords universitet insåg han att det fanns en stor skillnad mellan den information som fanns tillgänglig om klimatförändringar och allmänhetens förståelse för den. Han ville ta itu med det här och bestämde sig för att starta YouTube-kanalen ClimateAdam.

I sina videor förenklar och förklarar ClimateAdam en mängd olika ämnen relaterade till klimatförändringar, global uppvärmning, miljövetenskap och närliggande områden. Han skapar informativt och underhållande innehåll med hjälp av grafik, humor och engagerande berättelser, i stil med många av de bästa pedagogiska YouTube-kanalerna.

ClimateAdams spellistor är värda att kolla in, eftersom han inte bara väljer sina egna videor. Om en video av en annan skapare kan hjälpa dig att förstå ett ämne bättre, kommer den att finnas med i spellistan.

5. TILClimate (Podcast): Klimatförändringsfrågor förklarade på 15 minuter av experter

TILClimate, eller ”Today I Learned: Climate”, är en prisbelönt poddserie från MIT. Istället för att bara tala med klimatforskare, använder de de många experterna vid universitetet för att förstå hur klimatförändringarna påverkar allt från ekonomi till nationell säkerhet.

I varje avsnitt fokuserar programledaren Laur Hesse Fisher på ett aktuellt ämne som påverkas av miljöförändringarna och intervjuar en ledande expert inom det området. Avsnitten är korta, cirka 15 minuter, och syftar till att förklara ämnet för någon som inte har någon tidigare kunskap.

TILClimate har släppt fyra säsonger sedan 2019, med i genomsnitt 8-10 avsnitt per säsong. Den femte säsongen har ännu inte börjat, så det är ett bra tillfälle att komma ikapp. Om du gillar podcasten kan du även kolla in MIT:s klimatportal för mer information om klimatförändringar och hur du kan bidra.

Hur du kan använda teknik för att motverka klimatförändringarna

Ju mer du förstår vetenskapen bakom klimatförändringarna, utan att åsikterna färgas av agendor eller egenintressen, desto mer motiverad blir du att agera. Och även här kan tekniken underlätta. Det finns många bra appar som hjälper dig att minska ditt koldioxidavtryck, från att byta sökmotor till dagliga påminnelser om små åtgärder som i sin helhet gör stor skillnad.