5 Klimatförändringsresurser för att få tillförlitlig information direkt från forskare

Klimatförändringar är en växande oro över hela världen, men den är fortfarande inte helt förstådd eller accepterad. Det finns alldeles för många plattformar för att höra om det från aktivister, förnekare, politiker, personer i näringslivet och andra med egenintressen, vilket leder till opålitlig information. Istället, varför inte höra om ämnet direkt från klimatforskare?

Forskare är vanligtvis inte bra på att kommunicera sina data och åsikter på engagerande och informativa sätt för en genomsnittlig person. Det är därför dessa fem onlineresurser försöker förenkla de tekniska punkterna om klimatförändringar från forskare och experter som vet vad de pratar om.

1. Mer än vetenskapsmän (Web): Korta insiktsfulla videor av Climate Scientists

More Than Scientists är en samling videor av klimatforskare där de reflekterar över vad de redan har sett, hört och upplevt, såväl som vad de förväntar sig av framtiden. Du kommer att få höra allt från förstahandsberättelser om forskare i Antarktis till framtida projektioner av ledande hjärnor med över 40 års erfarenhet inom området.

Du kan se de senaste eller populära videorna, eller filtrera dem efter ämnen som anpassning, familj, framtida generationer, optimism, personlig, vetenskaplig konsensus, stormar och katastrofer, vetenskap, handling, yngre generationer och inverkan på olika saker. De flesta videor är cirka 2-3 minuter långa, med vetenskapsmannen som pratar direkt till kameran — ingen komplicerad statistik eller bildspel.

More Than Scientists har inte uppdaterats sedan 2018, men farhågorna och insikterna är relevanta även idag. Webbplatsen är fortfarande öppen för videobidrag från forskare och ger en snabbguide om hur du fotograferar och laddar upp ditt meddelande.

2. Är det så här du känner? (Web): Hur forskare tycker om klimatförändringar

Du hör ofta klimatforskare prata om fakta och siffror och redogöra för konsekvenserna av den globala uppvärmningen på samhället. Joe Duggan har en magisterexamen i vetenskapskommunikation, vilket gör hans syfte med att berätta för människor om vetenskap på kreativa och engagerande sätt. Is This How You Feel (ITHYF) är ett projekt han designat för att få människor att se den mänskliga sidan av klimatförändringsforskare och ta in i deras hjärta snarare än hjärnan.

Duggan frågade ledande klimatförändringsforskare, ”Hur känner klimatförändringarna dig?” Och han uppmanade dem att skriva sina svar med penna och papper, för att göra det mer personligt. Originalet ITHYF samlar in och visar dessa bokstäver (tillsammans med utskrifter för enklare läsning på skärmen). Duggan återbesökte projektet fem år senare, och i ITHYF5 kan du se brev från de ursprungliga bidragsgivarna som svarar på samma fråga efter ytterligare fem år av klimatförändringar, och handlingen eller passiviteten kring det.

Projektet blev en sådan framgång att andra forskare skrev in till ITHYF, som alla kan läsas på hemsidan. Det är ett bra sätt att få lite perspektiv, för som Duggan säger: ”De är inte robotar. Dessa vetenskapsmän är mödrar, fäder, farföräldrar, döttrar. De är riktiga människor. Och de är oroliga.”

3. Rädsla och förundran (Podcast): Förenkla IPCC-rapporten med forskare som skrev den

FN:s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) är det ledande internationella organet för tillförlitliga data och analyser av klimatförändringar. Sedan 1990, med några års mellanrum, släpper IPCC en utvärderingsrapport som anses vara guldstandarden för klimatförändringsdata, med tusentals forskare globalt som bidrar till den. IPCC:s sjätte utvärderingsrapport, som släpptes 2001, är fylld med data, tabeller, citat och jargong som gör den till en skrämmande läsning för lekmannen. Men det är viktigt för varje individ att förstå vad dessa forskare säger och agera utifrån det.

Fear and Wonder är en podcast som leds av IPCC:s huvudförfattare Dr. Joelle Gergis och podcastjournalisten Michael Green, där de avmystifierar och förklarar rapporten. I serien på 8 avsnitt tar programledarna upp ett särskilt område eller en fråga från rapporten och träffar klimatforskarna som skrivit den. Varje avsnitt är cirka 45 minuter, där Gergis och Green gör ett utmärkt jobb med att förenkla viktiga tekniska ämnen och ta upp orsaker, effekter och vilka åtgärder vem som helst kan vidta åt det – allt direkt från hästens mun på den forskare som vet mest om det.

Med den sjätte utvärderingsrapporten lanserade IPCC också en interaktiv atlas där du kan visualisera data och köra simuleringar. Det är ett av de coolaste och mest imponerande onlineverktygen för att visualisera klimatförändringar.

4. KlimatAdam (YouTube): Videor om klimatförändringar från en klimatforskare

När Dr. Adam Levy tog sin doktorsexamen i atmosfärsfysik från University of Oxford insåg Dr. Adam Levy det stora gapet mellan informationen där ute om klimatförändringar och den genomsnittliga personens förståelse av det. Varje forskare vill vidta åtgärder, och hans tillvägagångssätt var att skapa en YouTube-kanal, ClimateAdam.

Genom sina videor förenklar och förklarar ClimateAdam en mängd olika ämnen relaterade till klimatförändringar, global uppvärmning, miljövetenskap och relaterade ämnen. Liksom några av de bästa pedagogiska YouTube-kanalerna fokuserar han på att skapa innehåll som är informativt och roligt på samma gång, antingen genom grafik, skämt eller engagerande berättelser.

ClimateAdams spellistor är värda att gå igenom eftersom han, till skillnad från många YouTube-skapare, inte bara väljer sina egna videor. Om en annan kreatörs video kommer att hjälpa dig att förstå ett ämne bättre kommer det att vara en del av spellistan.

5. TILKlimat (Podcast): Klimatförändringsproblem förklarade på 15 minuter av experter

TILClimate, eller Today I Learned: Climate är en prisbelönt poddserie från MIT. Istället för att bara prata med klimatforskare, utnyttjar den mängden experter på universitetet för att förstå hur klimatförändringar påverkar allt från ekonomi till nationell säkerhet.

I varje avsnitt fokuserar programledaren Laur Hesse Fisher på ett ämne som för närvarande påverkas av förändringar i miljön, och pratar med en kärnexpert om det ämnet. Avsnitten är ganska korta, med den genomsnittliga längden på cirka 15 minuter, och syftar till att förklara det för någon som inte kan något om ämnet.

TILClimate har kört fyra säsonger sedan 2019, med ett genomsnitt på 8-10 avsnitt i varje säsong. Den femte säsongen har ännu inte börjat, så det här är ett bra tillfälle att komma ikapp. Gillar du podden ska du också kolla in MIT:s klimatportal för mer information om klimatförändringar och hur du kan hjälpa till.

Hur du kan bekämpa klimatförändringar med teknik

Ju mer du förstår vetenskapen om klimatförändringar utan att agenda eller egenintressen bidrar till åsikten, desto mer känner du dig tvungen att vidta åtgärder. Och även i detta gör tekniken det lättare. Det finns några fantastiska appar för att minska ditt koldioxidavtryck, som sträcker sig från att byta din vanliga sökmotor till dagliga uppmaningar om små uppgifter som sammanlagt gör stora förändringar.