5 användbara appar för vanespårning baserade på olika produktivitetsprinciper

Att försöka ändra en vana eller anta en ny vana är en svår process. Nästan alla produktivitetsexperter är överens om att för att bli framgångsrik måste du följa din aktivitet regelbundet. Men dessa experter varierar på hur du spårar det och hur du definierar framgång. I den här artikeln tittar vi på fem olika typer av produktivitetssystem kring konceptet med vanebildning och appar som hjälper dig att implementera vanespårning för dessa övertygelser.

1. Goated (Android, iOS): Få 10 000 timmars träning

I sin bestsellerbok Outliers populariserade Malcolm Gladwell produktivitetskonceptet att du behöver 10 000 timmars övning för att bemästra alla färdigheter. Goated är uppbyggt kring den principen som ett sätt för dig att spåra hur mycket tid som spenderas på den färdigheten och hur mycket mer du behöver göra.

Den kostnadsfria versionen av appen spårar bara en färdighet åt gången, men detaljerna som den erbjuder är ganska intressanta och motiverande. När du börjar öva på din aktivitet, starta timern i appen så att du faktiskt räknar tiden exakt. I betalversionen kan du även skriva journalanteckningar.

När du loggar fler timmar kommer Goated att visa dig statistik över din nuvarande kunskapsnivå, din nuvarande och längsta rad, och beräkna när du kommer att nå 10 000 timmar baserat på hur mycket tid du spenderar på att träna dagligen. Det är en jättebra app om du tror på Gladwells regel, men kom ihåg att det finns många som tycker att 10 000 timmars regeln är fel.

Ladda ner: Goated for Android | iOS (Fri)

2. Progr (Web): Skapa en vaneserie med anpassade indata för din spårare

Progr använder Jerry Seinfelds berömda produktivitetsteknik ”Don’t Break the Chain”, som redan har antagits av flera utmärkta appar för vanespårning. Tanken är att markera varje dag i kalendern med din tilltänkta aktivitet och att hålla igång streaken så att du är motiverad att inte bryta den, även om du bara gör en liten bit någon dag.

Den kostnadsfria versionen av Progr låter dig skapa upp till tre spårare. Och det är bland de mer anpassningsbara kedjespårare vi har sett. Du kan ställa in start- och slutdatum för kalendern eller lämna den oplanerad för att helt enkelt skapa ett visst antal celler. Du kan också välja stil på cellerna (fyrkant, cirkel, prickad kant, enkel prick) och storlek.

Progr låter dig fylla en cell på flera sätt. Du kan lägga till en emoji (med standard som en bock) eller logga den med ord eller siffror. Det är faktiskt en humörspårare för aktiviteten, samt låter dig lägga till journalloggar och du kan välja vilken av de två du vill se.

3. Respawn (Android): Skapa vanestapling för att bilda ritualer

Respawn tror på principen om vanestapling. Den här principen säger att du är mer benägen att utföra uppgifter och bra beteenden om du gör om dem till omgångar och gör det ena efter det andra. Respawn kallar dessa Ritualer och försöker göra det så enkelt som möjligt för dig att skapa dessa Ritualer och följa dem.

Varje ritual kan ha flera vanor som du lägger till från ett bibliotek med vanor. Du kan söka igenom alla vanor, filtrera dem efter tid (morgon, eftermiddag, kväll) eller efter kategori (keystone, hälsa, produktivitet, socialt, ekonomi, mindfulness, lärande). Det är idealiskt att ställa in ordningen på vanorna på det sätt du kommer att närma dig dem eftersom Respawn inkluderar ett helskärmsläge där du bocka av varje aktivitet i en distraktionsfri miljö.

Ritualer kan ha påminnelser som du kan ställa in dagligen eller välja en lägre frekvens. Appen spårar all din aktivitet och ger dig en poäng för varje gjord vana. Du kan se övergripande statistik när som helst. Den betalda proversionen låter dig skapa utmaningar med vänner, men gratisversionen har inga begränsningar för en ensamanvändare.

Respawn är för närvarande endast tillgängligt för Android, även om teamet har sagt på Reddit att de är fast beslutna att börja arbeta på en iOS-version före slutet av 2023.

Ladda ner: Respawn för Android (Fri)

4. LvlUp (Android, iOS): Vanespårning, reflektioner och lärande

LvlUp är en vacker app för vanespårning för flera små aktiviteter baserad på James Clears princip om atomära vanor. I vad som kallas en av de bästa produktivitetsböckerna genom tiderna, skriver Clear att så länge du gör små justeringar men håller dig konsekvent kommer du att göra enorma förändringar på lång sikt. Och det är viktigt att reflektera över dessa atomära vanor för att se dina framsteg och utmana dig själv gradvis.

Den kostnadsfria versionen av LvlUp låter dig spåra upp till tre vanor åt gången. Du kan ställa in hur ofta du vill spåra den vanan med en valfri påminnelse. Du kan ställa in maximalt fyra sessioner per vana, vilket därmed till och med kan ge dig fyra påminnelser under en enda dag.

Att spåra en vana är ett enkelt ja eller nej för aktiviteten och inkluderar inte loggning något mer. Det finns dock en journaldel där du uppmuntras att reflektera över dagen och dina aktiviteter för den dagen. Det kommer att logga statistiken, fråga ditt humör och ge dig chansen att skriva några anteckningar om det.

LvlUp innehåller också ett avsnitt som heter Habit Academy, där du kan lära dig mer om hur vanor bildas och hur du långsamt kan ändra dem. Det är en serie korta, guidade lektioner som använder principerna i Clears bok, såväl som några väletablerade sanningar om vetenskapen om vanor.

Ladda ner: LvlUp för Android | iOS (Fri)

5. Buddy Crush (Web): Spåra vanor med vänner och håll dig ansvarig

Socialt ansvar har visat sig vara en av de bästa motivatorerna för vaneförändringar. När du har meddelat dina avsikter och mål är det mer sannolikt att du följer de små uppgifterna även när de verkar skrämmande. Och om dina vänner kan se dina framsteg är det ännu bättre. Buddy Crush är en av de enklaste apparna för vanespårning för att komma igång.

Registrera dig för ett konto så kan du skapa en ny kompisgrupp eller gå med i flera befintliga grupper. Det är de befintliga grupperna som gör att Buddy Crush sticker ut, eftersom du kommer att hitta människor från hela världen som delar ditt mål men stöter på olika problem och olika lösningar. Du kan bläddra bland grupper i flera kategorier efter vanor som att lära sig ett språk, träna regelbundet, dricka mindre socker, sluta kaffe osv.

Varje grupp har en topplista för att spåra medlemmarnas aktivitet under de senaste 30 dagarna. Du kan också se dagens incheckningar för alla grupper och dela grupperna med dina vänner. Buddy Crush har också en aktiv Slack-gemenskap med separata kanaler för alla offentliga grupper så att du kan chatta med andra i din ansvarsgrupp.

Det är ett maraton, inte en sprint

Ingen av dessa appar för vanespårning är överlägsen den andra. Det beror helt enkelt på vilken produktivitetsprincip du mest prenumererar på och sannolikt kommer att följa. När du väl har fattat ditt beslut, kom ihåg att det tar lång tid att skapa vanor eller byta vanor. Ta fart på dig själv, var inte otålig och bli inte nedslagen om du vacklar några gånger. Förlåt dig själv och starta om processen.