5 anledningar till att du inte bör använda emojis i ditt lösenord

Spread the love

Viktiga takeaways

  • Att använda emojis i lösenord kan leda till kompatibilitetsproblem och risken att bli utelåst från ditt konto om plattformen eller webbplatsen inte stöder dem ordentligt.
  • Emoji-baserade lösenord kan vara förutsägbara och lätta att knäcka, eftersom människor tenderar att välja populära emojis som ofta används.
  • Emojis kan se olika ut mellan olika operativsystem, vilket gör det svårt att mata in rätt lösenord och kan eventuellt kräva omverifiering av ditt konto.

Emojis överskrider kulturella och språkliga barriärer. De har blivit en del av internetlexikonet och vardagskommunikationen och är så invanda i vårt språk att folk har börjat använda dem i lösenord.

Tyvärr är det ingen bra idé, och här är fem anledningar till varför.

1. Du kan bli utelåst

Har du någonsin testat att använda en emoji i ett lösenord? Om du har det vet du att vissa plattformar tillåter emojis medan andra inte gör det. Detta är inte en stor fråga i sig. Men även om du kan skapa ett konto någonstans med hjälp av ett emoji-baserat lösenord, kanske du inte kan logga in igen, särskilt om de ändrar sina lösenordsregler. Det är inte osannolikt att du skulle stöta på kompatibilitetsproblem eller att webbplatsen du försöker använda inte kan hantera emoji-lösenord ordentligt.

  Hur man blockerar någon på Messenger

2. Förutsägbarhet

När det kommer till lösenord tenderar människor att dras till vanliga fraser och lätta att gissa sifferkombinationer. Faktum är att enligt NordPass forskning är det vanligaste lösenordet i världen ”123456”, medan fraser som ”admin” och ”lösenord” är bland de tio bästa. Om folk skulle börja använda emojis i sina lösenord, är det säkert att anta att de skulle hålla sig till de mest populära emojierna, vilket gör deras lösenord lätta att knäcka.

3. Plattformsöverskridande problem

Emojis är en del av Unicode-standarden och är desamma på alla plattformar och operativsystem. Ändå har du säkert märkt att de ser olika ut beroende på ditt operativsystem. Och eftersom deras utseende varierar, kan du kämpa för att använda rätt lösenord. Om du anger fel lösenord för många gånger måste du verifiera ditt konto på nytt, eller ännu värre, kan bli utelåst.

  Hur man sparkar bort någon från Netflix

4. Besvär

Bortsett från potentiella säkerhetsproblem finns det också besvär. Om allt du någonsin använder är din smartphone, kanske det inte skulle vara alltför obekvämt att använda emoji-baserade lösenord. Men har du någonsin försökt skicka en emoji till någon på ditt skrivbord? Om du till exempel har en Windows-dator måste du aktivera emoji-stöd via ViVeTool. Det verkar definitivt mer bekvämt att bara använda bokstäverna och siffrorna på ditt tangentbord.

5. Exponering för axelsurfing

Din smartphones tangentbord visar förmodligen de senast använda emojierna högst upp. Att ha denna information lätt tillgänglig utsätter dig för axelsurfning. Som termen antyder är detta en typ av cyberattack där gärningsmannen spionerar på målets enhetsskärm för att få känslig information. Det är inte så att använda ett vanligt lösenord skulle göra dig osårbar för en axelsurfande attack, men det är definitivt lättare att komma ihåg en emoji-kombination än något som ”us1nFzP!qR.”

Hur man skapar ett starkt lösenord, exklusive emojis

Du behöver inga emojis för att skapa ett starkt lösenord. Det du behöver är bokstäver, siffror och specialtecken. Eller snarare, du måste kombinera de tre elementen. Styrkan hos ett lösenord, eller lösenordsentropi som det kallas, kan mätas. Ju mer komplext ett lösenord är, desto svårare är det att knäcka.

  7 Bästa Secure Web Gateway (SWG)-lösningarna för små till stora företag

Problemet med komplexa lösenord är att de kan vara svåra att komma ihåg. Det är därför du bör använda en lösenordshanterare, specialiserad programvara utformad för att lagra och hantera lösenord. Lösenordshanterare är lätta att använda, och många av dem har gratisversioner tillgängliga.

En annan mekanism du bör överväga är tvåfaktorsautentisering. Med tvåfaktorsautentisering aktiverad (tillgänglig i nästan alla appar nu) måste du bekräfta din identitet genom att ange en tillfällig kod eller använda en dedikerad app.

Emojis är roliga – men inte idealiska för lösenord

Emojis är bra när du vill uttrycka hur du känner eller helt enkelt kommunicera med en annan person snabbt. Men de är inte idealiska som lösenord, åtminstone inte ännu. Det finns bättre, säkrare och bekvämare sätt att säkra dina konton.