4 tecken på att du har blivit självbelåten som fotograf (och vad du ska göra åt det)

De första åren som nybörjarfotograf är ofta spännande, och allt känns nytt. Men så småningom, när du blir skickligare, riskerar du att glömma de egenskaper som fick dig dit du är.

Många mellan- och avancerade fotografer kan bli självbelåtna och undvika att fortsätta bli bättre på sitt hantverk. Men den goda nyheten är att även om du förmodligen kommer att stöta på det här problemet någon gång, kan du göra många saker för att komma ur den här fasen.

1. Ta samma bilder på autopilot

Ett av de säkraste tecknen på att du har blivit självbelåten som fotograf är att du inte anstränger dig så mycket för att utveckla ditt fotograferande. När du hittar en stil som du gillar är det lätt att börja ta dina bilder med autopilot. Och förutom att inte prova nya saker med dina bilder, kan du också offra berättande aspekten.

Ett bra sätt att ta reda på om du är på autopilot är att helt enkelt gå igenom dina senaste bilder på din dator eller SD-kort. Du vet på ett ögonblick om det är skapelser som du är stolt över eller inte.

Att ta bilder med autopilot kan också hänvisa till att du inte justerar dina inställningar i kameran, som att använda bländarprioritet eller manuellt läge hela tiden.

2. Att inte ta sig tid att lära sig nya färdigheter

Att bemästra vilket hantverk som helst kräver att man anammar ett studenttänkande och ständigt lär sig nya aspekter. I detta avseende är fotografering inte annorlunda.

Ett annat tydligt tecken på självbelåtenhet är att du har tagit foten från gasen när det kommer till att skaffa nya färdigheter och anstränga dig för att förbättra. Detsamma gäller om du äger ett fotografiföretag men inte funderar på hur du ska ge bättre värde eller förenkla dina processer.

Ibland kanske du inte tar dig tid att lära dig nya färdigheter undermedvetet. Men i andra fall kanske du tror att du inte har något annat att lära dig. Det är ett farligt spel att spela eftersom dina konkurrenter lätt kan komma över dig med det tänkesättet.

3. Dina redigeringar har blivit slarviga

Bildkredit: Leo Watson/Shutterstock

Fotoredigeringsprogram som Lightroom och Capture One har gjort det mycket lättare att uppnå en unik stil. Dessa program (tillsammans med Photoshop) har en brant initial inlärningskurva, men så småningom kommer du förmodligen att hitta din favorituppsättning reglage. Det är inget fel med att använda vissa av dem oftare än andra, men den stora faran är att du låter dina redigeringar bli slarviga.

Det kanske vanligaste tecknet på detta är att du använder samma förinställning utan att tänka på några andra aspekter av din bild. Överanvändning av automatiska justeringar, såsom Auto Tone och Auto Color, är andra möjliga tecken att hålla utkik efter.

4. Inte anstränga dig när du delar dina bilder

Sociala medier kan fungera som ett användbart verktyg för att växa en publik som fotograf, men bara om du använder dessa plattformar avsiktligt. Oavsett om det är på grund av utbrändhet eller något annat, är att inte anstränga dig när du delar dina bilder ett potentiellt tecken på att du har blivit självbelåten.

Du behöver inte skriva stora stycken, men att skriva inlägg för att du känner att du måste – och använda lata bildtexter – är ofta kontraproduktivt. Du kanske vill överväga att ta en paus i sociala medier om dina uppladdningar är så här.

Hur man övervinner självgodhet

Nu när du känner till några av varningstecknen på att du vilar på lagrarna som fotograf, låt oss titta på vad du kan göra för att vända problemet.

Dokumentera dina upplevelser

Om du vill övervinna din självbelåtenhet som fotograf är det en bra idé att dokumentera dina upplevelser. Du kan göra detta privat med en journal, som gör att du kan identifiera problem när och när de uppstår. Att journalföra digitalt är också möjligt, och det finns flera journaliseringsappar du kan använda.

Du kan också dela dina erfarenheter offentligt på en blogg eller YouTube-kanal. Om du väljer det senare, överväg att kolla in vår guide om de främsta anledningarna till varför fotografer bör starta en YouTube-kanal.

Prova en annan fotostil eller genre

Som fotografer har vi alla våra favoritgenrer – och det är inget fel med detta. Men ibland är det en bra idé att förgrena sig och prova nya saker.

Om du känner att du har blivit självbelåten som fotograf, kan ändra din stil – eller helt och hållet prova en ny genre – hjälpa dig att fixa det. Om du till exempel normalt tar bilder på soliga platser, överväg att försöka fotografera i regnigt väder.

Se över ditt fotoarbetsflöde

Även om det är viktigt att behålla några av egenskaperna som tog dig från punkt A till B, kommer inte allt att fortsätta tjäna dig när du utvecklas. Om du känner att du har blivit självbelåten är det värt att göra några justeringar i ditt arbetsflöde för fotografering.

Titta igenom vad du gör just nu och ta bort allt som inte längre är användbart. Vid behov kan du tänka dig att lägga ut vissa aspekter på entreprenad också.

Ibland kan det hjälpa att använda nya program och prylar. Till exempel kan en iPad hjälpa ditt fotoarbetsflöde på många sätt.

Hitta nya fotoresurser att lära av

Ibland är anledningen till att du slutade lära dig att du blev uttråkad av de resurser du vanligtvis skulle använda. Med detta i åtanke är det en bra idé att leta efter nya människor att få idéer från. Ta en titt på de inom ditt område som är där du vill vara och gå igenom deras innehållskatalog.

Du kan konsumera innehåll i många format, inklusive skrivna resurser och videoresurser. Överväg att kolla in några av de bästa YouTube-kanalerna för fotografer om du känner att du lär dig bättre av de senare.

Vila inte på lagrarna som fotograf

Självgodhet kan leda till att du stagnerar i ditt hantverk, och det kan också leda till att andra går före dig. Det betyder att de kunde säkra projekt som du ville ha, tillsammans med att ta del av din publik.

Om du märker att du har vilat på lagrarna är den goda nyheten att du kan prova flera saker för att vända problemet. Att dokumentera dina erfarenheter, utforska nya möjligheter och ändra ditt arbetsflöde kan alla hjälpa.