4 sätt att öppna Diskhantering i Windows 10 och 11

Viktiga takeaways

 • Diskhantering är ett Windows-verktyg som låter dig konfigurera din nya lagringsenhet och hantera befintliga.
 • Windows erbjuder många sätt att öppna Diskhantering. Medan sökverktyget gör det enkelt att hitta det, har andra metoder sina egna fördelar.

Till skillnad från externa enheter kan du inte bara ansluta en ny intern SSD och börja använda den direkt på Windows. Du måste gå igenom en första installationsprocess med hjälp av ett verktyg som heter Diskhantering. Oavsett vad du behöver det här verktyget till kommer vi att lära dig hur du öppnar det.

Vad är Windows Disk Management?

Diskhantering är ett inbyggt systemverktyg som låter dig utföra avancerade lagringsrelaterade uppgifter som att skapa eller formatera en hårddiskpartition, ändra storlek på en partition genom att utöka eller krympa volymen och initiera volymen.

När du fysiskt ansluter en ny intern enhet till din PC, ser Windows den som en tom disk utan tilldelat utrymme. Därför visas det inte i filutforskaren. Du kan använda Diskhantering för att skapa en partition och på så sätt göra din nya enhet användbar i operativsystemet.

1. Sök efter Diskhantering i Windows

Sökfunktionen i Windows 10 och 11 låter dig öppna vilken app som helst på din dator, oavsett var den är lagrad. Du kan använda den för att starta ett inbyggt verktyg som Diskhantering också. Sökresultaten kan dock förvirra dig eftersom Diskhantering inte direkt visas här. Låt oss förtydliga detta:

 • När du skriver Diskhantering i startmenyns sökfält får du ett indirekt resultat. Men detta är verkligen det korrekta resultatet; allt du behöver göra är att klicka på Skapa och formatera hårddiskpartitioner för att starta verktyget Diskhantering.
 • Alternativt kan du skriva in diskmgmt.msc i startmenyns sökfält för ett mer direkt resultat. Om du klickar på den bästa matchningen kommer du till Diskhantering.

Båda sökorden gör samma sak. Även om du inte ser ”Diskhantering” som ett resultat, kommer den bästa matchningen fortfarande att starta programmet du behöver för att initiera eller hantera dina lagringsenheter.

Även om sökmetoden kan vara populär, är det enklaste sättet att öppna Diskhanteringsverktyget i Windows att starta Diskhantering från snabbåtkomstmenyn. Den bästa delen? Du behöver inte ens använda ditt tangentbord, vilket inte liknar någon annan metod på den här listan.

Allt du behöver göra är att högerklicka på Windows-logotypen i aktivitetsfältet (eller tryck på Win + X om du föredrar det) och välj Diskhantering från snabbmenyn.

När programmet öppnas kommer du att kunna se dina anslutna enheter och börja hantera deras partitioner.

3. Använd dialogrutan Kör för att öppna Diskhantering

Som namnet antyder låter dialogrutan Kör dig köra eller öppna valfritt program på din Windows-dator, förutsatt att du känner till hela filsökvägen. Du kan också köra valfri körbar fil som är lagrad i C:\Windows-katalogen genom att skriva in filnamnet. Det kan vara ett utmärkt produktivitetsverktyg om du vet exakt vilka Windows Run-kommandon du ska använda.

Här kommer vi att fokusera på kommandot du behöver ange för att öppna verktyget Diskhantering. För att öppna kommandofönstret Kör, tryck på Windows + R. Skriv nu diskmgmt.msc och tryck på Enter för att starta Diskhantering.

Det här sättet att öppna Diskhantering är att föredra om du är upptagen med tangentbordet och inte vill sträcka dig efter musen.

4. Öppna Diskhantering från kontrollpanelen

Om du har varit Windows-användare ett tag är du förmodligen redan bekant med kontrollpanelen. Om inte, är detta en destination på din Windows-dator där viktiga systemverktyg finns – även några som inte har en modern motsvarighet i appen Inställningar.

Kontrollpanelen används främst för att ändra systeminställningar, konfigurera ditt nätverk, hantera dina enheter och användarkonton och mer. Följ dessa instruktioner för att komma åt Diskhantering från kontrollpanelen:

 • Skriv Kontrollpanelen i startmenyns sökfält och välj den bästa matchningen.
 • Ändra till Kategori uppe till höger om detta inte redan är valt.
 • Välj System och säkerhet och scrolla till botten.
 • Under Windows-verktyg (eller administrativa verktyg i Windows 10) ser du flera alternativ för hårddiskar. Klicka på Skapa och formatera hårddiskpartitioner för att öppna Diskhantering.
 • Gör inte misstaget att klicka på Administrativa/Windows-verktyg; som öppnar File Explorer istället.

  Medan vi bara listade fyra metoder här, erbjuder Windows fler alternativ för att öppna Diskhantering. Du kan till exempel skriva diskmgmt och trycka på Enter i Kommandotolken eller Windows PowerShell för att starta Diskhantering. Du kan också hitta Diskhantering i appen Datorhantering på Windows.

  Även om du bara behöver lära dig en av dessa metoder för att öppna verktyget Diskhantering på din Windows-dator, är det alltid bra att veta om ett alternativt alternativ som kan vara bättre i vissa scenarier. Vill du inte ta händerna från tangentbordet? Använd kommandot Kör. För lat för att lyfta handen från musen? Använd menyn Snabbåtkomst.

  Prova dessa metoder själv och ta reda på vad som fungerar bäst för dig. Oavsett om du vill konfigurera en ny SSD eller partitionera en befintlig enhet i Windows, är Diskhantering det du behöver lita på.