25 Kör kommandon i Windows som du bör memorera

Att använda Kör-kommandon i Windows är ett mycket effektivt sätt att komma åt olika Windows-inställningar och appar direkt.

Om du memorerar Kör-kommandon kan du komma åt en viss app med bara två steg istället för många klick.

Jag personligen gillar inte att ofta sträcka mig efter musen; därför har jag memorerat alla nödvändiga kortkommandon och kommandon för att minimera min interaktion med musen. Och Kör-kommandon är kärnan för min dagliga PC-användning för att komma åt olika Windows-inställningar och appar effektivt.

Om du vill vara produktiv kommer jag att rekommendera dig att memorera Kör-kommandon. För att komma igång kommer jag att lista några av de ofta använda kommandon som jag tycker är mest användbara för dagligt bruk.

Hur öppnar man dialogrutan Kör?

För att använda Kör-kommandon måste du veta hur du öppnar dialogrutan Kör för att ange kommandona. Det finns två sätt att komma åt dialogrutan Kör i Windows 10.

Du kan antingen trycka på tangenterna Windows+R på tangentbordet eller högerklicka på startmenyn och välja Kör från menyn.

Jag kommer att rekommendera dig att använda kortkommandot eftersom det är mycket snabbare och du slipper använda musen. När dialogrutan Kör är öppen anger du något av nedanstående kommandon och trycker på Enter eller klickar på OK-knappen för att utföra det.

#1. Åtkomst till systemkonfiguration – ”msconfig”

Från och med mitt favoritkommando består systemkonfigurationsfönstret av flera flikar för att hantera startinställningar och bakgrundstjänster.

Om du har en dubbelstartinstallation eller ofta behöver komma åt felsäkert läge, behöver du ofta komma åt dessa inställningar. Glöm inte att kolla verktygssektionen för bekväm åtkomst till några av de mest kraftfulla Windows-verktygen.

#2. Access Resource Monitor – ”resmon”

En mycket kraftfull app för att se realtidsinformation om dina systemresurser som CPU, RAM, disk och nätverk. För hängande datorer eller prestandarelaterade problem är detta det bästa verktyget för att få den information du behöver.

#3. Öppna systeminformation – ”msinfo32”

Systeminformation-appen erbjuder omfattande information om både hårdvaran och mjukvaran på din PC. Det är ett kommando du måste veta om du behöver se specifikationerna för vilken dator som helst. Informationen är väl utformad med hjälp av dedikerade kategorier, och du kan exportera informationen till en fil för att dela med vem som helst – perfekt för att få teknisk hjälp online.

#4. Öppna fönstret Säkerhetskopiering och återställning – ”sdclt”

Den öppnar fönstret för säkerhetskopiering och återställning där du antingen kan ställa in en säkerhetskopia av din dator eller återställa den från en gammal säkerhetskopia om det finns ett problem med din dator.

#5. Få åtkomst till musegenskaper – ”main.cpl”

Du kan styra alla inställningar relaterade till din datormus här. Detta inkluderar mushastighet, knappar, hjul och pekare, etc.

#6. Öppna Windows-registret – ”regedit”

Om du någonsin behöver komma åt Windows-registret för att justera något är det här det enklaste sättet att göra det. Jag visste inte ens andra sätt att komma åt registret förrän nyligen, och jag stökar ofta runt i registret. Andra sätt är helt enkelt för krångliga att använda.

#7. Åtkomst till systemegenskaper – ”sysdm.cpl”

Ytterligare ett kraftfullt inställningsfönster för att hantera systemskydd och fjärranslutningsfunktioner. Jag har personligen tillgång till det ofta för att hantera prestandainställningarna under fliken Avancerat. Du kan hantera några intressanta prestationshöjande alternativ där.

#8. Hantera Windows Power-alternativ – ”powercfg.cpl”

Du hittar alla alternativ för att hantera din PC:s strömalternativ här. Det finns en uppsjö av alternativ för att både spara ström eller få bättre prestanda. Kolla den här guiden för att optimera energialternativen som du tycker är bäst.

#9. Öppna Windows-funktioner – ”valfria funktioner”

Här kan du inaktivera/aktivera några av de mest avancerade funktionerna i Windows. Jag skulle inte rekommendera dig att bråka här om du inte vet vad du gör. Du måste använda det här fönstret om du någonsin behöver aktivera funktioner som Telnet-klient eller Hyper-V.

#10. Öppna förstoringsglas – ”förstora”

Detta öppnar Windows-förstoraren för att förstora innehållet på skärmen upp till 1600 % om det behövs. Den har även en skärmläsare inbyggd för att läsa hög text på skärmen.

#11. Öppna Character Map-appen – ”charmap”

Windows Character Maps låter dig komma åt alla tecken i det teckensnitt du väljer för att enkelt använda var du vill. Du kan antingen kopiera tecknet eller lära dig dess Alt-kod för att ange var du vill. Att använda sökfältet är det enklaste sättet att hitta den karaktär du behöver.

#12. Få åtkomst till nätverksanslutningar – ”ncpa.cpl”

Här kan du hantera din nuvarande nätverksanslutning och åtgärda eventuella problem med nätverksenheten. Du kan aktivera/inaktivera nätverket, kontrollera aktuell status, överbrygga anslutningar eller se ditt Wi-Fi-lösenord.

#13. Kör borttagningsverktyget för skadlig programvara – ”mrt”

Det är ett on-demand-verktyg för borttagning av virus som tillhandahålls av Microsoft för att skanna din dator och hitta skadlig programvara. Om du tror att din dator har blivit infekterad av ett virus kan du snabbt starta det här verktyget för att skanna din dator.

Du kan också överväga att installera antivirusprogram för att hålla din Windows-dator säker.

#14. Öppna Enhetshanteraren – ”devmgmt.msc”

Enhetshanteraren är den bästa platsen för att hantera allt relaterat till dina hårdvarukomponenter och deras drivrutiner. Du kan aktivera/inaktivera maskinvarukomponenter eller hantera deras drivrutiner, som att avinstallera eller uppdatera dem.

#15. Hantera användarkonton – ”netplwiz”

Du kan snabbt hantera användarkonton här, som att lägga till ett nytt konto eller användarkontotyper som administratör eller standard. Du kan också ändra användarkontots lösenord här och hantera deras säkerhet.

#16. Öppna Services-appen – ”services.msc”

Denna app listar alla tjänster som fungerar i bakgrunden utan gränssnitt och får alla funktioner att fungera i Windows. Återigen, du ska inte bråka med några tjänster om du inte vet vad du gör. Du kan dock klicka på en tjänst för att lära dig vad den gör i den vänstra panelen. Det finns många tjänster som du kan aktivera/inaktivera beroende på ditt behov. Jag har till exempel inaktiverat Bluetooth-tjänsten eftersom jag inte använder den.

#17. Öppna program och funktioner – ”appwiz.cpl”

Även om Windows 10 har sin egen inställning för att avinstallera en app, använder jag fortfarande det här kommandot eftersom det bara visar appar från tredje part. Standardavinstallationsprogrammet för Windows visar alla appar, inklusive inbyggda appar, som är 30+. Det kan vara svårt att alltid gå igenom så många appar för att avinstallera en nyligen installerad app. Detta kommando gör processen snabbt.

#18. Öppna kontrollpanelen – ”kontroll”

Detta kommando hade inte mycket värde i den äldre versionen av Windows eftersom du enkelt kunde komma åt Kontrollpanelen på olika sätt. Men i Windows 10 marknadsför Microsoft de nya inställningarna över den gamla kontrollpanelen, så det erbjuder inte ett enkelt sätt att komma åt kontrollpanelen. Detta enkla kommando låter dig enkelt komma åt det.

#19. Öppna aktuell användarmapp – ”.” (period)

Vi måste komma åt användarmappen ganska ofta i Windows, men att gå igenom utforskaren för att komma åt den behövs inte. Skriv bara en punkt i dialogrutan Kör så öppnas den aktuella användarens mapp.

#20. Öppna skärmtangentbord – ”osk”

Om du vill använda tangentbordet på skärmen är det ett av de snabbaste sätten att använda kommandot Kör.

#21. Öppna Snipping Tool – ”snippingtool”

Snipping Tool är fortfarande det bästa verktyget för att ta skärmdumpar i Windows 10 utan att använda en tredjepartsapp. Om du använder Snipping Tool för att ta skärmdumpar, kommer detta Kör-kommando att göra det enklare.

#22. Öppna Windows Memory Diagnostic – ”mdsched”

Om du tror att det finns ett problem med ditt RAM-minne kan det här verktyget kontrollera ditt RAM-minne och eventuellt åtgärda problemet eller låta dig veta att det finns ett problem. Om du börjar se plötsliga frysningar eller krascher kan det betyda att det finns ett problem med ditt RAM-minne.

#23. Öppna valfri webbplats – ”Infoga webbadress”

Du kan också ange webbadressen till vilken webbplats som helst i dialogrutan Kör, så öppnas den i din standardwebbläsare. Om du till exempel skriver www.adminvista.com.com i kommandot Kör, öppnas adminvista.com-hemsidan i din standardwebbläsare.

#24. Öppna anslutning till fjärrskrivbord – ”mstsc”

Du kan använda den här funktionen för att fjärransluta till en annan dator och ta full kontroll över den. Du måste dock konfigurera båda datorerna för fjärranslutningen först. Detta Kör-kommando gör bara processen enklare.

#25. Öppna kommandotolken – ”cmd”

Till skillnad från PowerShell kan du inte längre komma åt kommandotolken genom att högerklicka på startmenyn. Om du föredrar att använda kommandotolken framför PowerShell för att köra kommandon, är detta ett av de enklare sätten att öppna kommandotolken.

Avslutar

Det coola med Run är att den kommer ihåg alla kommandon du skriver i den. Därför behöver du bara skriva den första bokstaven för att ange kommandot i framtiden.

Jag tror också att Kör-kommandon är viktigare i Windows 10 eftersom det starkt främjar användningen av dess standardinställningar-app. De flesta av inställningarna och apparna som jag har nämnt ovan är svårare att komma åt Windows 10.

Utforska sedan några av de bästa NirSoft-verktygen för Windows.