17 Kamerainställningar som du alltid bör ändra eller stänga av

Att ta en perfekt bild beror inte bara på din skicklighet utan också på kamerainställningarna. Förutom dina vardagliga val när du aktivt fotograferar, som exponeringslägen, ISO och mätningsläge, finns det några grundläggande inställningar som du bör kontrollera för att finjustera kameran till din önskade fotograferingsstil.

Oavsett om du precis har köpt en ny kamera eller vill återställa din betrodda kamera till fabriksinställningarna är det viktigt att konfigurera dessa grundläggande inställningar innan du börjar ta bilder. Det finns också ett antal funktioner som du kanske vill helt enkelt stänga av för att spara batteri eller för att undvika irriterande distraktioner.

1. Sök efter firmwareuppdateringar

Detta är en av de första sakerna du vill kontrollera med en ny kamera eller om du återställer dina inställningar till fabriksinställningarna. Firmwareuppdateringar fixar kända problem och förbättrar eller introducerar oftare nya funktioner. Ett bra exempel på detta var firmwareuppdateringarna för Nikon Z6 II/Z II.

Att hålla kamerans firmware aktuell är avgörande för att låsa upp dess fulla potential, förbli kompatibel med de senaste tillbehören och hålla dig uppdaterad i fotograferingsvärlden som ständigt utvecklas. Att förbise firmwareuppdateringar kan begränsa dina kreativa möjligheter och den övergripande funktionaliteten hos din kamera.

2. Ställ in datum och tid

Det är viktigt att uppdatera den här inställningen så att EXIF-data blir korrekta för dina bilder. Detta kommer att hjälpa senare när du behöver organisera dina foton i appar som Lightroom.

Om du försummas riskerar du att behöva gå tillbaka och Sherlock Holmes hela din fotosamling, en process som kan visa sig vara näst intill omöjlig om du inte kommer ihåg datumen för dina bilder. För organisationens skull och för att bevara dina värdefulla minnen, ställ in datum och tid när kamerans datum och tid är fel.

3. Stäng av alternativet Shoot Without Card

Om du inte stänger av alternativet Shoot Without Card kommer din kamera att ta bilder utan att spara dem på ett kort. Den här funktionen kan vara bra för displaymodeller i en kamerabutik men inte så mycket för personligt bruk. Stäng alltid av det här alternativet.

4. Ändra filformatet

Ändra ditt filformat för att inkludera ett Raw-alternativ. Det finns flera fördelar med att fotografera i Raw. Om inte, var åtminstone medveten om alla alternativ som din kamera erbjuder och välj rätt format för dig.

Många nya kameror tenderar att komma med Raw som standardalternativ (om det är tillgängligt), men om du använder en annan kamera eller köper en begagnad, kan filformatet konfigureras till enbart JPEG.

Det är kontraproduktivt att investera hundratals eller till och med tusentals dollar i ett kamerasystem som är fullt utrustat för Raw-redigering och upplåsning av omfattande efterbehandlingsmöjligheter, bara för att fotografera i JPEG som om du använder en smartphonekamera.

5. Tilldela anpassade funktioner

Detta kanske inte är något alla fotografer behöver göra, men för erfarna fotografer är det viktigt att tilldela anpassade funktioner till specifika knappar på kameran för att spara tid. Till exempel en anpassad knapp för att växla mellan autofokus och manuell fokus när objektivet inte har möjligheten, eller en anpassad knapp som sparar flera kamerainställningar för att fotografera olika motiv.

Med moderna kamerasystem som gör anpassningsbara knappar mer lättillgängliga, kan fotografer nu byta kameror för att vara mycket mer anpassningsbara och användbara i fält. När du lärt känna din kamera bättre, börja tilldela anpassade funktioner för att spara tid.

6. Stäng av externt ljus och ljud

Externt ljus och kameraljud kan vara distraherande i den bästa tiden eller förstöra dina bilder när fullständig tystnad är nödvändig. Du kanske vill stänga av alla externa ljus och ljud och överväga att fotografera tyst om din kamera har denna funktion. Att stänga av dessa inställningar är också lämpligt för känsliga situationer som begravningar och privata tillställningar.

Håll borta externa ljus och ljud tills du upptäcker en anledning till att behöva dem.

7. Stäng av automatisk avstängning

För studioarbete och porträttbilder kan det vara praktiskt att stänga av funktionen Auto Power Off så att din kamera alltid är redo. Den här funktionen är avsedd att bevara ditt batteri, men om du behöver oavbruten prestanda, håll ett öga på batterinivån och behåll full kontroll över när du stänger av kameran.

Det sista du behöver är att kameran är i viloläge eller avstängd, och du missar en viktig bild.

8. Stäng av automatisk rotering

En annan funktion som är tänkt att vara till hjälp men potentiellt kan vara irriterande om den inte behövs, är Auto Rotate. Med den här funktionen på kommer din kamera automatiskt att justera orienteringen beroende på hur den roteras.

Överväg att stänga av den för att undvika irritation och även spara lite ström. Detta är en annan funktion som du kan aktivera igen om du upptäcker en användbar anledning till det.

9. Stäng av automatisk granskning

Att stänga av automatisk granskning hjälper dig att spara tid genom att inte behöva vänta på att varje bild ska visas på skärmen efter att ha tagit den. Inte bara det, men du kanske inte vill att dina foton ska visas på din LCD-skärm av integritetsskäl. Du kommer också att minska distraktioner om du har mycket att fotografera.

10. Stäng av brusreducering för lång exponering

Även om brusreducering med lång exponering kan förbättra bildkvaliteten, behövs det inte alltid och kan öka bearbetningstiden mellan bilderna. Håll den avstängd i situationer som kräver ett snabbt arbetsflöde och du kommer att kunna ta kontinuerliga bilder utan fördröjning. Detta är ännu en funktion som bäst att lämna tills det finns ett logiskt scenario att ha den på.

11. Stäng av digital zoom

Digital zoom minskar ofta bildkvaliteten genom minskad upplösning, så det är bäst att undvika det och zooma optiskt om det behövs – eller zooma med fötterna! Summan av kardemumman är att den bör användas som en sista utväg om det inte finns något annat sätt att fånga eller rama in ditt motiv.

12. Kontrollera inställningarna för batteribesparing

Att justera batterisparinställningarna kan förlänga kamerans batteritid, vilket är avgörande för längre fotograferingssessioner. Å andra sidan, genom att stänga av dessa funktioner får du full tillgång till kamerafunktioner och prestanda.

Att veta när man ska använda eller inte använda dessa inställningar är viktigt; Var inte rädd för att rådgöra med en erfaren fotograf eller titta på en YouTube-video om du stöter på strömproblem.

13. Använd bildstabilisering klokt

Beroende på din fotograferingsstil kanske du vill aktivera eller inaktivera bildstabilisering för att förbättra bildkvaliteten och minska batteriförbrukningen. Om du använder ett stativ vill du stänga av bildstabilisering. Att lära sig detaljerna i kamerans bildstabiliseringsfunktioner kommer att förbättra din fotograferingsupplevelse avsevärt.

14. Aktivera Focus Peaking

Om tillgängligt, aktivera Focus Peaking för att hjälpa till med manuell fokusnoggrannhet; det hjälper dig att avgöra vilka delar av bilden som är i fokus. Den här funktionen är särskilt användbar om du ofta växlar till manuell fokus.

15. Slå på histogramdisplayen

Slå på histogramvisningen för att övervaka exponeringen medan du fotograferar. Det kan förbättra din fotografering avsevärt, särskilt med komplicerade ljussituationer. Men om du inte tycker att du behöver det, stäng av det för att bevara lite ström.

16. Justera LCD-ljusstyrkan

Den här funktionen kan vara en eftertanke för vissa, men det är viktigt att justera din LCD-ljusstyrka för att se dina bilder korrekt. Var medveten om vädret och belysningen, och lär dig att kontrollera dessa inställningar rutinmässigt för att korrekt se vad du gör eller för att spara ström.

17. Aktivera rutnätslinjer

Inget slår rutnätslinjer om du arbetar med exakta kompositioner, som i arkitekturfotografi. Att använda rutnät över dina motiv hjälper dig att tillämpa reglerna för fotografikomposition också. Du kan alltid stänga av den här funktionen om du inte behöver linjerna.

Allt finns i inställningarna

När du använder en kamera för första gången är det viktigt att granska flera inställningar innan du börjar ta bilder. Vår lista fungerar som en användbar startguide, men det är viktigt att du också kontrollerar manualen. Leta efter inställningar som antingen förbättrar eller begränsar din fotograferingsstil och gör de nödvändiga justeringarna därefter.