15 Windows Diagnostikverktyg för att kontrollera din dators hälsa

Oavsett om du är en Windows-nybörjare eller en grym veteran, kommer ditt system så småningom att stöta på problem som inte är lätta att diagnostisera. Innan du ringer teknisk support finns det massor av PC-diagnostikverktyg du kan prova.

Hårdvaruproblem kan vara en enorm smärta i nacken. De tenderar att uppstå när du använder en äldre version av operativsystemet eller en ny Windows Insider-version.

Om du behöver en påminnelse om vilken hårdvara som är installerad på din PC, här är några verktyg som kan hjälpa till med det.

1. HWiNFO

HWiNFO är det mest omfattande systemsammanfattningsverktyget på långa vägar. Den visar all information om din dator – från CPU-temperaturer till fläktspänningar. Faktum är att om du använder en Ryzen-processor bör detta vara din go-to-pc-checkare eftersom alternativ som CPU-Z har varit kända för att visa felaktiga avläsningar.

Det är bra att ha på din PC när du vill ha de mest exakta avläsningarna från din dators hårdvara.

Ladda ner: HWiNFO (Fri)

2. Prestandaövervakning

Precis som med äldre versioner av operativsystemet har Windows 10 och 11 en Performance Monitor. Men till skillnad från de äldre versionerna är detta nu ett fristående PC-diagnosverktyg. Kolla in hur du öppnar Performance Monitor om du inte är bekant med den.

Som standard visar monitorn bara Processor Time, som visar hur mycket av din CPU som används vid en given tidpunkt. Du kan dock lägga till fler räknare som diskanvändning, energianvändning, växlingsfilstorlek, sökindexstorlek och mer.

3. Tillförlitlighetsövervakning

Reliability Monitor är ett mindre känt verktyg som har funnits sedan Windows Vista. Du kan hitta den genom att öppna Windows Search och skriva ”visa tillförlitlighetshistorik.” Trots det olika namnet kommer detta fortfarande att starta Reliability Monitor.

Här ser du en historik över ditt system och en tidslinje över händelser och fel som inträffade under en viss period. Den blå linjen är en uppskattning (från 1 till 10) av hur stabilt ditt system är över tid. Längst ner kan du se vilka bråkmakare som kastar fel, som du kan titta på för att förbättra ditt systemstabilitetspoäng.

Program för att diagnostisera nätverksproblem på Windows

Oavsett om du använder en Wi-Fi- eller Ethernet-anslutning, finns det en god chans att du kommer att stöta på nätverksproblem så småningom. Lyckligtvis finns det gott om Windows-diagnostikverktyg som gör felsökning av din internetanslutning till en lek.

4. WiFi-analysator

WiFi Analyzer är ett gratisverktyg som gör exakt vad dess namn säger: det analyserar ditt Wi-Fi-nätverks inställningar för att se om din trådlösa kanal stör andra närliggande Wi-Fi-nätverk.

Efter analysen kommer den att rekommendera en kanalinställning för dig. Det är inte perfekt, särskilt i trånga lägenheter och täta städer. Det kan dock öka din Wi-Fi-hastighet och tillförlitlighet avsevärt, så det är värt att prova.

Ladda ner: WiFi-analysator (Gratis köp i appen finns)

5. SoftPerfect Network Scanner

SoftPerfect Network Scanner är ett lättanvänt verktyg som upptäcker alla enheter som är anslutna till ditt nätverk. Det här verktyget stöder både IPv4- och IPv6-upptäckt.

Du kan använda den hemma för att se hur många enheter som är anslutna till ditt nätverk (för att kontrollera om någon avbryter din anslutning) eller hitta IP-adressen för en specifik enhet (som din smartphone). Det låter dig initiera fjärravstängningar också.

Gratisversionen av programvaran listar upp till 10 enheter, vilket borde vara mer än tillräckligt för hemmabruk.

Ladda ner: SoftPerfect Network Scanner (Gratis, premiumversion tillgänglig)

Appar för att diagnostisera problem med lagringsenheter på Windows

När du kontrollerar din dator efter fel är det lätt att förbise din lagringsenhet även om lagringsenheter är en av de viktigaste hårdvarorna för att hålla sig frisk. Du kan köpa en ny processor, RAM eller GPU, men att förlora personliga filer medför en kostnad som du inte kan täcka med kontanter.

6. CrystalDiskInfo

Har du någonsin undrat om din hårddisk eller solid-state-enhet var i gott skick? Även om det finns varningstecken på att din SSD är på väg ut, vill du helst identifiera en felaktig enhet innan dessa problem dyker upp.

CrystalDiskInfo är den bästa diagnostiska programvaran för PC för dina lagringsenheter. Det ger dig en fullständig översikt över tillståndet för dina dataenheter, inklusive hårddiskar, SSD-enheter och USB-enheter.

Du kan använda appen för att övervaka temperatur, spin-up tid, drifttid och felfrekvenser för dina enheter. Allt detta påverkar ett övergripande ”hälsoresultat” som låter dig veta hur det går för din bil.

Observera att den har ett systerprogram som heter CrystalDiskMarksom du kan använda för att jämföra dina dataenheter (dvs. se hur snabbt de kan läsa och skriva data).

Ladda ner: CrystalDiskInfo (Fri)

7. WinDirStat

WinDirStat är ett måste-program för alla som vill ha en visuell guide till sin lagring. WinDirStat står för ”Windows Directory Statistics”, och den gör precis vad namnet lovar.

WinDirStat skannar dina dataenheter och berättar hur mycket utrymme som används av olika mappar och filer, allt visas i en snygg trädbaserad hierarki och en detaljerad grafvy. Ju större filen eller mappen är, desto större är kvadraten på grafen.

WinDirStat är inte bara perfekt för att visualisera var dina data är lagrade, utan det är också fantastiskt för att rensa upp förlorade filer och återställa diskutrymme.

Ladda ner: WinDirStat (Fri)

8. Windows Diskhantering

Windows Disk Management är ett inbyggt diskverktyg för att hantera diskpartitioner. Verktyget låter dig också kontrollera hälsan på din SSD eller hårddisk och skapa nya partitioner.

Genom detta verktyg kan du också skanna vilken partition som helst efter potentiella fel på dina diskar. För att göra detta, öppna Diskhantering, högerklicka på den partition du vill skanna och gå sedan till Egenskaper > Verktyg > Kontrollera. Du måste använda ett administratörskonto för att göra detta.

När appar blir mer minnesintensiva är det viktigare än någonsin att datorns RAM-minne fortfarande är friskt. Om du stöter på RAM-problem, prova dessa verktyg för att diagnostisera problemet.

9. Resursövervakning

Resursmonitorn är ett Windows diagnostikverktyg som ger en fullständig översikt över ditt system. Traditionellt måste du starta den via Aktivitetshanteraren, men nu kan du öppna Resurshanteraren som ett fristående verktyg.

Resursövervakaren är ett avancerat sätt att visa realtidsdata om ditt system och används vanligtvis tillsammans med prestandaövervakaren. Om du vill hålla ett öga på hur processer använder din dators hårdvara, då är Resource Monitor ett bra ställe att börja.

10. Windows minnesdiagnostik

Windows har ett inbyggt verktyg som kan testa dina RAM-moduler för att bekräfta att de är fria från fel. Det kallas Windows Memory Diagnostic och kan ge till och med den bästa programvaran för diagnostik och reparation av datorer en kör för pengarna.

Kolla in hur du löser minnesproblem med Windows Memory Diagnostic-verktyget för mer information.

Verktyg för att diagnostisera skärmproblem på Windows

Ser något konstigt ut på din skärm? Om du märker en liten svart prick på din bildskärm som inte är damm eller smuts, kan det vara en död pixel. Lyckligtvis kan vissa appar hjälpa till att få bort en räddningsbar död pixel.

Dessa appar ”återupplivar” en död pixel genom att blinka olika färger extremt snabbt. Som sådana rekommenderas de inte för någon med epilepsi, eller de med en familjehistoria av epilepsi.

11. JScreenFix

Att använda JScreenFix är ett bra sätt att fixa en fast pixel på din bildskärm. Den blinkar hundratals olika färger varje sekund runt området på skärmen som innehåller den fastnade pixeln. Detta bör ta bort pixeln efter cirka 10 minuter.

Tyvärr finns det ingen garanti för att det kommer att fungera. Ibland kommer en pixel att sitta fast för alltid på grund av en fysisk defekt i skärmen. Men JScreenFix har en framgång på över 60 procent, så prova om du har en egen pixel som har fastnat.

Besök: Jscreen Fix (Fri)

12. PixelHealer

PixelHealer, även om den är gratis, är fortfarande ett av de mest effektiva diagnostiska verktygen du kan använda för att återuppliva en död pixel. Till skillnad från Jscreen Fix kräver det här verktyget en nedladdning, men filstorleken är mindre än 100KB, så det borde inte ta mycket tid.

Dess systerapp, InjuredPixels, kan användas för att upptäcka döda, fastnade eller heta pixlar – dessa kan i sin tur fixas av PixelHealer. Applikationen blinkar RGB-färger över döda pixlar för att återuppliva dem.

Båda applikationerna kommer med ett bärbart installationsprogram som eliminerar behovet av att installera dem. Du kan helt enkelt packa upp filen och köra programmet.

Ladda ner: PixelHealer | Skadade pixlar (Fri)

Appar för att söka efter skadlig programvara på Windows

Om du tror att du har ett virus på din dator, oroa dig inte. Det finns gott om skannrar av hög kvalitet på marknaden som är gratis att använda.

13. AdwCleaner

Det är inte många som känner till AdwCleaner, vilket är synd eftersom det är fantastiskt och förtjänar mer erkännande. Det är en enkel skanning av skadlig programvara, men den är snabb, effektiv och gratis, vilket är allt vem som helst kan begära.

Den är främst utformad för att rikta in sig på skadlig programvara som levereras med installationsfiler, så den upptäcker annonsprogram, verktygsfält, oönskade program, webbläsarkapare, etc. Sökresultat sorteras som tjänster, filer, DLL-filer, schemalagda uppgifter, registerposter och mer.

Ladda ner: AdwCleaner (Fri)

14. Malwarebytes

Malwarebytes har varit kungen av skannrar av skadlig programvara i många år. De flesta har hört talas om det, men om du inte har det, vet att många anser att detta är en app som måste ha på varje dator.

Observera att Malwarebytes kommer i både gratis- och premiumversioner. Gratisversionen är bra och är mer än tillräckligt för de flesta hemanvändare. Premiumversionen är dock värd pengarna om du blir kär i Malwarebytes.

Ladda ner: Malwarebytes (Gratis, prenumeration tillgänglig)

15. ClamWin

ClamWin kan se primitivt ut, men låt det inte lura dig; det är ett kraftfullt verktyg att ha i din digitala verktygslåda. Skanningarna kan ta ett tag, men de upptäcker i stort sett allt, så avvägningen är värt det.

Det bästa av allt är att ClamWin är öppen källkod, till skillnad från de ovan nämnda alternativen. Det betyder att koden är tillgänglig för alla att granska, så du kan vara säker på att inga dolda överraskningar lurar i appen.

Ladda ner: ClamWin (Fri)

Vi hoppas att du kommer att finna dessa Windows-diagnostikverktyg användbara. Du kommer förmodligen aldrig att använda varenda en, så välj de som verkar värdefulla för dig och hoppa över resten tills du behöver dem.