15 Windows Command Prompt-kommandon att känna till som Sysadmin

Windows kommandotolken kan utföra många unika uppgifter som vanligtvis inte kan utföras av andra Windows-komponenter. Det bästa av allt är att det fungerar även när andra Windows-komponenter går sönder, vilket gör det till det bästa verktyget för systemadministratörer att bemästra.

Som systemadministratör kan Windows-kommandotolken hjälpa dig att få mer information om datorer och köra automatiska kommandon på flera datorer samtidigt för att utföra uppgifter på distans. Oavsett om du vill ha fullständig information om anslutna nätverk, fixa filfel, få information om hårdvarukomponenter eller hantera volymenheter, kan du göra allt via kommandotolken.

Om du är ny på att använda kommandotolken som systemadministratör kan jag ge dig ett uppsving för att komma igång. Även om det finns hundratals kommandon, kommer jag i det här inlägget att lista några av de mest användbara som systemadministratörer vanligtvis använder.

Hur får man åtkomst till kommandotolken i Windows?

Du måste först veta hur du kommer åt kommandotolken och kör kommandon i den. Det enklaste sättet att göra detta är genom att använda kommandot Kör.

Tryck på tangenterna Windows+R för att öppna dialogrutan Kör och skriv cmd i den för att starta kommandotolken. Du kan sedan skriva kommandona jag har nämnt nedan och trycka på Enter för att utföra dem.

För vissa kommandon som stör systemfiler och komponenter kan du behöva starta kommandotolken som administratör. För att göra det, sök helt enkelt efter cmd i Windows-sökrutan och högerklicka på kommandotolksappen och välj Kör som administratör.

Nu när du vet hur du kommer åt kommandotolken och använder kommandon, låt oss se 15 Windows-kommandon som hjälper dig som systemadministratör.

ipconfig/all

Oavsett om du behöver åtgärda anslutningsfel eller skapa en fjärranslutning med andra datorer, är kommandot ipconfig/all din bästa vän. Detta kommando visar alla nätverkskonfigurationsvärden på ett ställe. Detta inkluderar värdnamn, IP-adress, standardgateway, nätmask, nätverksfunktioner och mycket mer.

Hur man använder kommandot ipconfig/all och dess parametrar

Tracert

Om datorerna du administrerar är en del av ett stort nätverk och anslutna via flera routrar eller bryggor, kan tracert-kommandot hjälpa till att hitta nätverksproblem genom att spåra rutten ett paket tar. Det här kommandot kan visa varje värd som paketen går igenom medan de når en specifik värd. Med hjälp av denna information kan du spåra orsaken till problemet där paketet försvinner.

Den talar också om hur lång tid det tar att nå varje värd, så att du också kan spåra nätverksprestandaproblem.

Hur man använder tracert-kommandot och dess parametrar

DriverQuery

Kommandodrivrutinsfrågan visar hela listan över installerade drivrutiner på din PC tillsammans med historiken för när de installerades. Även om Windows Enhetshanteraren är ett bättre verktyg för att fixa drivrutinsproblem, kan det här kommandot hjälpa dig när du behöver spåra drivrutinsinstallationshistorik.

Hur man använder driverquery-kommandot och dess parametrar

System information

Med kommandot systeminfo kan du se detaljerad information om din PC och operativsystemet, såsom systemägare, PC-modell, uppstartstid, nätverksnamn, systemtyp och mycket mer. Den visar också grundläggande information om hårdvara, inklusive processor, RAM och diskutrymme.

Hur man använder systeminfo-kommandot och dess parametrar

Powercfg

powercfg-kommandot används för att hantera energialternativen i Windows. Till skillnad från de vanliga inställningarna för energialternativ i Windows låter powercfg dig köra kommandon som är omöjliga att göra från energiinställningar, som import/exportinställningar eller spåra väckningstider.

Hur man använder powercfg-kommandot och dess parametrar

SFC/scannow

SFC (System File Checker) är kommandot som används för att kontrollera alla systemfiler och leta efter fel. När det har hittats kommer kommandot automatiskt att ersätta filen med en ny från cachen. Även om den har flera parametrar, är den vanligaste sfc/scannow som helt enkelt kör genomsökningen på alla systemfiler.

Hur man använder SFC-kommandot och dess parametrar

Chkdsk

Detta kommando används för att skanna hårddisken efter logiska eller fysiska fel och automatiskt åtgärda dem. Du måste dock använda rätt parameter för att åtgärda felen. För de flesta användare borde kommandot chkdsk/r räcka för att automatiskt hitta och fixa filsystemfel och dåliga sektorer.

Hur man använder kommandot chkdsk och dess parametrar

Netstat

Ett kraftfullt nätverksfelsökningskommando som visar både inkommande och utgående anslutningar till din PC tillsammans med protokolltypen. Inte bara det, men du kan också använda kommandot netstat för att göra en massa andra saker med hjälp av parametrar. Du kan se routingtabellen, antalet byte och paket som skickats/mottagits, process-ID (PID), programnamn som upprättade anslutningen och många fler.

Uppgiftslista

Ett enkelt kommando för att se de processer som körs på en PC, liknande fliken processer i aktivitetshanteraren i Windows. Men kommandot tasklist är mer användbart för att se processer för en annan dator på distans. Kom dock ihåg att det inte visar minnesanvändning i realtid, till skillnad från aktivitetshanteraren.

Hur man använder kommandot tasklist och dess parametrar

GetMac

Om du behöver se MAC-adressen för en PC eller flera datorer anslutna över ett nätverk, då är getmac rätt kommando. Om den används utan parametrar kommer den att visa MAC-adressen för den aktuella enheten. Även om du kan använda parametrar för att visa MAC-adresser för datorer över ett nätverk.

Hur man använder kommandot getmac och dess parametrar

Avstängning/s

Avstängningskommandot har många parametrar för att fjärrstyra avstängning och omstart av en dator eller flera datorer. Kommandot shutdown/s kommer att stänga av den aktuella datorn efter en fördröjning. Du kan också använda parametrar som /r eller /h för att starta om den angivna datorn eller sätta den i viloläge.

Definitivt, ett måste-veta-kommando för att snabbt stänga av flera datorer du hanterar.

Assoc

Du kan använda det här kommandot för att visa och hantera filassociationer för en PC. Assoc-kommandot kommer att lista alla filtillägg tillsammans med program som är associerade med dem. Du kan lägga till tillägget bredvid assoc-kommandot för att se programmet som är associerat med det tillägget; till exempel kommer assoc .mp3 att visa programmet som kör mp3-filer på datorn.

Du kan också använda parametrar för att ändra filassociationer på datorer på distans.

Hur man använder assoc-kommandot och dess parametrar

Robocopy

Den liknar funktionen för att kopiera/klistra in i Windows, men den är extremt anpassningsbar med hjälp av parametrar. Det grundläggande kommandot robocopy kommer att kopiera/klistra in filen till den angivna destinationen. Du kan lägga till parametrar som /nocopy för att ta bort tillhörande information eller /s för att utesluta tomma underkataloger.

Det här kommandot har dussintals parametrar som kan ge full kontroll över att flytta data, perfekt för att hantera data mellan flera datorer.

Hur man använder kommandot robocopy och dess parametrar

Formatera

Om du behöver formatera disken utan tillgång till formateringsfunktionen i Windows, är formatering ett kraftfullt kommando för att göra det. Du måste ange volymetiketten, och kommandot raderar all data på den volymen. Du kan också konfigurera filsystemstyp, ändra volymetikett, ändra storlek på allokeringsenhet, skapa komprimerad volym och mycket mer med hjälp av parametrar.

Hur man använder formatkommandot och dess parametrar

Värdnamn

Du måste känna till värdnamnet på en dator för att skapa en fjärranslutning, och kommandot värdnamn kan enkelt berätta namnet på vilken dator som helst. Skriv bara värdnamn, så kommer kommandotolken omedelbart att berätta värdnamnet på datorn. Det är ett enkelt kommando som inte ens har parametrar, men det är extremt användbart när du behöver skapa fjärranslutningar.

Avslutande tankar

Dessa var kommandopromptkommandon som jag tror kommer oerhört hjälp med en systemadministratörs dagliga uppgifter. Om du är intresserad av att lära dig fler kommandon kan du kolla i Windows-kommandolistan av Microsoft. Du kan klicka på något av kommandona för att lära dig vad det gör och se dess parametrar.