15 vinnande försäljningsstrategier för att hjälpa till att slutföra affärer bättre

Spread the love

Ditt huvudsakliga mål som säljare är att avsluta affärer och få in pengar till ditt företag. Men för att göra det behöver du en flexibel försäljningsplan som gör att du kan få kontakt med kunder, förtjäna deras förtroende och slutligen övertala dem att köpa.

Vi kommer att gå igenom en mängd olika strategier som du kan använda för att förbättra din försäljningseffektivitet och nå dina mål, hela vägen från sociala medier till produktdemonstrationer.

Men låt oss först titta närmare på en försäljningsplan och varför den är avgörande innan vi går vidare till själva strategierna.

Försäljningsstrategi förklaras

Ett företags metoder eller tekniker för att sälja sina produkter och tjänster är kända som en försäljningsstrategi. För att skapa potentiella kunder, främja kontakter med potentiella kunder och sluta affärer kommer säljteamet att använda flera strategier, metoder och procedurer som beskrivs i den här artikeln.

En försäljningsstrategi kan antingen vara bred och generell, mycket specifik och målinriktad, eller både och. Medan vissa företag kan ha flera försäljningsstrategier för sina olika produkter, marknader eller kundgrupper, kan andra anta en enda försäljningsstrategi för alla sina produkter och marknadsregioner de betjänar.

Fördelar med multiorienterad försäljningsstrategi

Så varför är det så viktigt att ha en stabil försäljningsplan? Här är bara några fördelar:

  • Ökad effektivitet: Ditt säljteam kommer att kunna prestera mer effektivt och effektivt utnyttja sin tid och resurser om du har en tydlig plan på plats.
  • Bättre samordning: En sund säljstrategi kan hjälpa till att samordna målen och målen för ditt säljteam med organisationen som helhet, vilket säkerställer att alla arbetar mot samma slutmål.
  • Ökade intäkter: Genom att använda effektiva försäljningsmetoder och strategier kan du öka antalet leads du skapar, antalet transaktioner du avslutar och i slutändan dina intäkter och vinster.
  • Större kundnöjdhet: Du kan öka kundglädjen genom att utveckla djupare band med dina konsumenter. Nöjda kunder är mer benägna att köpa från dig igen eller rekommendera ditt varumärke till andra.

Typer av försäljningsstrategier

En försäljningsstrategi är en plan som beskriver hur ett företag kommer att marknadsföra och sälja till sin målmarknad. Det finns flera kategorier av försäljningstaktik, som var och en har distinkta fördelar och nackdelar. Låt oss undersöka några av huvudkategorierna av försäljningsstrategier och hur de kan hjälpa ditt företag.

#1. Inkommande försäljningsstrategi

En inkommande försäljningsmetod använder verktyg som innehållsmarknadsföring, marknadsföring i sociala medier, sökmotoroptimering och sådant för att dra potentiella kunder till ditt företag. Genom en noggrant genomtänkt försäljningsprocess kan du i sin tur rikta in dessa prospekt till dina kunder när de visar intresse för dina produkter och tjänster.

Inkommande försäljningsstrategier lägger stor vikt vid att ge kunderna värde och utveckla förtroende som främjar långvariga kundrelationer.

#2. Utgående försäljningsstrategi

Å andra sidan är en utgående försäljningsstrategi att aktivt kontakta potentiella kunder genom en mängd olika tekniker, inklusive kalla samtal, direktreklam och e-postmarknadsföring.

Målet med en utgående försäljningsstrategi är att identifiera och kontakta potentiella kunder som kan behöva bli mer bekanta med ditt företag eller dess tjänster. Om de används på fel sätt kan utgående försäljningsmetoder ses som påträngande eller besvärande, även om de kan vara framgångsrika när det gäller att generera potentiella kunder och öka intäkterna.

#3. Kontobaserad försäljningsstrategi

Istället för att rikta in sig på en större publik, koncentrerar kontobaserade försäljningsmetoder sig på ett litet antal högvärdiga konton eller kunder. Denna strategi innebär att fokusera dina försäljnings- och marknadsföringsinsatser på varje kunds unika krav och preferenser för att utveckla långvariga kontakter och öka intäkterna.

  Hur man tittar på Netflix i 4K på en Mac

Kontobaserad försäljningsstrategi kan vara framgångsrik på marknader med stor konkurrens eller när det finns ett brett utbud av kundkrav.

#4. Kanalförsäljningsstrategi

En kanalförsäljningsstrategi är att arbeta i nära kontakt med distributörer, återförsäljare eller andra företag för att marknadsföra dina produkter eller tjänster. Genom att använda kanalpartnernas kompetens och resurser kan kanalförsäljningsstrategin hjälpa dig att nå ut till nya kunder och därigenom bredda din marknadsräckvidd.

Där lokal kunskap krävs för framgång eller när det finns komplicerade distributionsnätverk i en viss bransch kan kanalförsäljningsstrategi vara framgångsrik.

#5. Direktförsäljningsstrategi

Genom att använda ditt eget säljteam eller en e-handelsplattform innebär en direktförsäljningsmetod att du säljer dina produkter eller tjänster till kunder direkt. Med den här strategin kan du ha mer kontroll över kundupplevelsen och försäljningsprocessen samtidigt som du öppnar upp möjligheterna för korsförsäljning och merförsäljning.

Direktförsäljningsstrategi kan vara framgångsrik på marknader där det finns en stark varumärkeskännedom eller när säljprocessen är beroende av mellanmänskliga band.

Låt oss nu titta på några tekniker som kan öka konverteringsfrekvensen för att hjälpa dig att avsluta affärer mer effektivt.

Användning av sociala medier

Sociala medier är ett effektivt verktyg för att få kontakt med konsumenter och generera leads för företag. Du kan dra in nya kunder och utveckla relationer med dem genom att utveckla en stark närvaro på sociala medier och publicera användbart innehåll.

Gratis produktprov

Att erbjuda kostnadsfria testversioner av produkter är en tidsbetrodd försäljningstaktik med flera fördelar för företag. Det hjälper dig att vinna potentiella kunders förtroende genom att visa din tro på produkten eller tjänsten. Företag visar härmed sitt engagemang för sin produkt och sin vilja att låta kunderna prova den på egen hand, så att de kan fatta ett välgrundat beslut senare.

Förutom att ge potentiella kunder en möjlighet att känna värdet av produkten eller tjänsten, hjälper kostnadsfria produktprover också till att tidigt upptäcka eventuella underliggande problem, vilket ökar chanserna att stänga affärer. För att avsluta transaktionen är det också nödvändigt att följa upp potentiella kunder för att samla in deras feedback och ta itu med kvardröjande frågor eller problem.

Cold Calling

Cold calling, även om det av många ses som föråldrat och inte uppnår det avsedda målet, om det görs på rätt sätt, kan fortfarande vara ett framgångsrikt säljverktyg. Dina chanser att lyckas kan ökas avsevärt genom att utföra marknadsundersökningar på potentiella kunder och ändra din plan för att matcha deras behov.

Till skillnad från inkommande leads ger cold calling dig chansen att nå ut till potentiella leads direkt som ännu inte är medvetna om din produkt eller tjänst. Genom att använda den information som samlats in från de problem som målgruppen möter genom direktkontakt, kan säljteamet förbättra sina försäljningsargument.

Genom att delta i realtidsdiskussioner och utveckla förtroende kan säljteam dessutom förbättra sina chanser att avsluta affärer. Cold calling kan vara en uppfriskande taktförändring i den digitala eran när huvuddelen av försäljningstransaktioner sker via sociala medier eller e-post.

Demonstrationsvideor

Videor av produktdemonstrationer kan användas för att hjälpa potentiella köpare att bättre förstå ett företags erbjudande. De förser produkten eller tjänsten med en visuell representation och låter köpare relatera till den på ett personligt plan, vilket gör den mer minnesvärd.

En kort demovideo som betonar produktens utmärkande säljegenskaper och inkluderar en uppmaning till handling fungerar bäst. Både handlingen och den visuella presentationen av videon borde vara intressant.

Demovideor kan användas av företag på alla nivåer av deras försäljningsprocess för att väcka intresse, dämpa oro och stimulera till åtgärder från potentiella kunder, vilket leder till snabbare avslutade affärer.

Människor-först tillvägagångssätt

I denna metod ges klientens behov primär vikt. Lösningarna skräddarsys, och förtroende och rapport utvecklas för en trevlig kundupplevelse som förbättrar chanserna att avsluta affärer i en win-win-situation.

Eftersom säljteamet kan skräddarsy sina lösningar för att passa varje enskild kunds krav, kommer de att kunna förbättra både stängningsfrekvensen och kundnöjdheten.

I ett tillvägagångssätt med människor först presenteras produkten eller tjänsten som en lösning på kundens problem snarare än som ett generiskt erbjudande. Detta skapar en starkare känslomässig kontakt med kunden, vilket ökar möjligheten att slutföra affärerna.

  Hur man lägger till mellanslag mellan text och cellgränser i Excel

Försäljningskonsulter måste aktivt lyssna, prata ärligt och visa sin sakkunskap för att skapa förtroende och rapport. I kundens ögon gör detta att de framstår som pålitliga informationsleverantörer, vilket ökar kundernas förtroende och resulterar i en mer lönsam transaktion.

Kommunikation som är läglig och artig, mervärdestjänster och snabb lösning av alla svårigheter som kunden möter är en del av folk-först-metoden.

Regelbunden uppföljning

Konsekvent uppföljning är en nyckelkomponent i varje försäljningsstrategi. Leads överväger ofta innan de gör ett val. Därför är det viktigt att följa upp potentiella konsumenter för att hålla sig vid tankarna.

Att vara uthållig utan att vara till besvär kräver dock en hårfin balans. Att sätta upp och följa ett uppföljningsschema är en metod för detta. Att göra det hjälper till att hålla ditt företag i medvetandet hos dina potentiella kunder utan att kontakta eller e-posta potentiella kunder överdrivet.

Nå ut till inkommande potentiella kunder inom 24 timmar

Inkommande potentiella kunder är sådana som kommer från källor som din webbplats eller konton i sociala medier och som ofta är mer kvalificerade och aktiva. Som ett resultat är det avgörande att kontakta dem direkt för uppföljning.

Enligt forskning ökar om du kontaktar potentiella kunder inom de första 24 timmarna deras chanser till konvertering med så mycket som 60 %. Se till att du har en mekanism på plats för att lösa frågor i tid och effektivt.

Begär kundfeedback

Du måste förstå din kunds önskemål och problem. Ett sätt att uppnå detta är att inhämta åsikter.

Fråga dina konsumenter hur du kan förbättra deras upplevelse. Detta visar inte bara ditt intresse för deras synsätt utan hjälper också till att peka ut dina egna möjligheter till utveckling.

Merförsäljning och korsförsäljning med befintliga kunder

Det är betydligt enklare att sälja till befintliga kunder än att hitta nya. Följaktligen är det avgörande att implementera en plan för merförsäljning och korsförsäljning.

Detta innebär att tillhandahålla kompletterande produkter eller tjänster till kunder som tidigare har gjort köp av dig. Detta kan utföras genom att titta på kundens köpmönster och beteende för att utforska nya försäljningsmöjligheter.

Få hänvisningar

Referenser är ett effektivt sätt att hitta nya kunder. Kunder som är nöjda med din produkt eller tjänst kommer att vara mycket mer benägna att rekommendera dina produkter till sina vänner och kollegor. Som ett resultat är det avgörande att be om rekommendationer.

Du kan åstadkomma detta genom att ge belöningar eller helt enkelt be dina kunder att sprida nyheterna om din produkt. På så sätt kan du utöka din kundbas och öka intäkterna.

Spännande försäljningsargument

En övertygande försäljningspresentation kan vara skillnaden mellan att vinna och förlora ett kontrakt. Det är avgörande att skapa en pitch som inte bara är intressant och lärorik utan också fängslande och spännande.

Lägg din uppmärksamhet på att betona fördelarna med din produkt eller tjänst och hur det kan lindra kundernas problem. För att etablera en relation med kunden och övertyga dem om att de behöver din produkt, använd narrativt berättande.

Perfekt storytelling

Inom försäljning är storytelling ett kraftfullt verktyg. Berättelser är mycket lättare för människor att komma ihåg än siffror och fakta. Det kan lika gärna hjälpa att du höjer dina försäljningsargument med en perfekt berättande berättelse.

En engagerande berättelse ansluter till din publik mycket mer än en säljföreläsning som är karg och saknar en handling. Berätta en berättelse som illustrerar de problem som din produkt eller tjänst kan lösa för konsumenten. Skapa en känslomässig kontakt med kunden genom att använda känslomässigt språk och levande bilder.

Rätt tankesätt

Försäljning handlar om mentalitet. Du måste ha en positiv syn och tro på din produkt eller tjänst om du vill lyckas med försäljning. Lägg din uppmärksamhet på fördelarna med din produkt och hur den kan göra kundens liv bättre. Tro på din förmåga att stänga affärer. Du kommer att bli mer driven och motståndskraftig inför avslag om du gör detta.

  5 sätt att frigöra minne/RAM på en Mac

Adressera osäkerhet

Det är möjligt att många potentiella köpare behöver förtydliganden om din produkt eller tjänst. Därför är det viktigt att ta itu med dessa bekymmer i förväg och erbjuda garantier.

Detta kan uppnås genom att tillhandahålla sociala bevis, såsom kundbetyg eller fallstudier. För att dämpa alla bekymmer och skapa förtroende kan du också ge en gratis provperiod eller demonstration för dina potentiella potentiella kunder.

Skapa en känsla av brådska

För att avsluta affärer har det sina egna incitament att skapa en känsla av brådska. Detta kan uppnås genom att tillhandahålla tidsbegränsade kampanjer eller främja en känsla av brist. Du kan till exempel ange att produkten är begränsad eller erbjuda rabatter under en kort tidsperiod.

Hur man håller sig före försäljningsspelet: Innovationer och AI-integrationer

Utöver de strategier som nämns ovan tittar vi på hur några ledande varumärken och företag har funnit framgång genom att införliva innovativa tekniker. Det är också värt att nämna hur AI-verktyg positivt kan påverka resultatet av leads som hjälper dig att avsluta affärer.

Här är några mer innovativa metoder och AI-integrationer som positivt kan påverka din försäljningsstrategimix:

Socialt lyssnande

Med hjälp av sociala lyssningsverktyg kan företag mildra problem som deras målgrupp står inför. Från den insamlade informationen kan du positionera din produkt eller tjänst som svaret på målmarknadens utmaningar.

Samverkande försäljning

Samarbetsförsäljning prioriterar att utveckla värde med konsumenter innan man säljer produkter eller tjänster. Det innebär ett nära samarbete med kunder för att upptäcka chanser till gemensam utveckling och skapa lösningar som möter deras krav.

Resultatbaserad försäljning

Konventionella försäljningsargument betonar produktegenskaper och fördelar. Att förstå dina potentiella kunders avsedda resultat och projicera din produkt eller tjänst som lösningen är huvudmålen för resultatbaserad försäljning. Genom att göra detta flyttar du samtalet bort från prissättning och fokuserar på det mervärde som din produkt eller tjänst kan ge.

Här är några banbrytande försäljningsstrategier som använder AI för att hjälpa till med affärer:

AI Chatbots

Genom att distribuera en chatbot för att hantera tidiga kundförfrågningar kan säljteam spendera mer av sin tid och resurser på aktiviteter som är av högre värde.

Försäljningsaktiveringsstrategi

I sin enklaste form är säljaktivering handlingen att strategiskt förse säljare med de verktyg och resurser de behöver för att förbättra sina prestationer och avsluta fler försäljningar. Företag kan förenkla tidskrävande, repetitiva operationer som datainsamling genom att utnyttja potentialen hos AI.

Dessutom kan AI också hjälpa säljteam att utveckla mer effektiva svar genom att ge insikter och förslag, vilket förbättrar hela säljaktiveringsmetoden.

Verkliga exempel på AI-drivna säljaktiveringslösningar inkluderar:

Conversica är en virtuell assistent som drivs av AI som kan kommunicera med leads via e-post och andra onlinekanaler. Conversica kan skicka heta leads till säljare för uppföljning genom att använda algoritmer för att bestämma syftet med konsumentfrågor.

Gong är ett konversationsanalysverktyg som använder AI för att granska försäljningskonversationer och ge säljare med omedelbar feedback.

Salesforce Einstein GPT utses som världens första generativa AI för CRM-applikationer. Den förkroppsligar en svit av AI-drivna säljaktiveringslösningar som inkluderar automatiserade e-post- och sociala mediekampanjer, intelligent vidarebefordran av potentiella kunder till säljare och förutsägande poängsättning av potentiella kunder.

InsideSales AI är en plattform för AI-accelererad försäljning som hjälper säljare med prioritering av potentiella kunder, automatisering av uppföljningsjobb och prediktiva insikter om vilka potentiella kunder som är mest sannolika att konvertera.

SalesLoft AI-algoritmer kan undersöka klientbeteende och erbjuda skräddarsydda råd för säljare, till exempel den mest effektiva tiden på dygnet för att kontakta kunder eller det mest effektiva meddelandeverktyget.

Sammanfattningsvis är det avgörande att närma sig försäljning med kundfokus. Fokusera på att utveckla en relation med potentiella kunder snarare än att se dem bara som ett sätt att nå ett mål. Lär dig om deras mål och behov så att du kan anpassa din strategi. Genom att göra detta kan du bygga upp trovärdighet och förtroende hos dem, vilket ökar sannolikheten för att de kommer att göra ett köp av dig.

Slutsats

Det finns ingen säljstrategi som passar alla för att förbättra samtalsfrekvensen. Det kräver en fusion av rätt mentalitet, framgångsrik taktik och en beredskap att förändra och lära av erfarenhet. Du kommer att vara på god väg att öka dina försäljningskonverteringsfrekvenser och stänga affärer genom att praktisera taktiken som föreslås i den här artikeln.

Du kan också utforska någon mjukvara för marknadsföringsautomatisering som hjälper ditt företag.