14 alternativa filhanterare för att ersätta Windows 10 File Explorer

Även om Windows Explorer är en av kärnkomponenterna i Windows, har den inte fått många nya funktioner eftersom Windows har uppdaterats med tiden.

Som Windows-användare sedan Windows 98 dagar har jag sett många förändringar i Windows. Från den smidiga Windows 7-upplevelsen till Windows 8 Start-menykontrovers, och den nuvarande Windows 10 där du måste inaktivera funktioner för att få en optimerad upplevelse.

En komponent som inte har uppdaterats mycket förutom vissa visuella översyner är Windows File Explorer. Den nuvarande File Explorer är funktionellt lik Windows 7, den uppdaterades inte även om den saknar några av de mest grundläggande funktionerna.

Ärligt talat, Windows Explorer gör ett ynkligt jobb med att faktiskt hantera filerna. Jag menar, varför måste jag klicka fyra gånger och trycka på två kortkommandon om jag måste flytta flera filer individuellt mellan mappar? Och kom inte igång med att byta namn och redigera batchfiler.

Om du behöver hantera filer och mappar i Windows 10 ofta, kommer standardfilutforskaren bara att vara ett hinder. Du bör skaffa en filhanterare från tredje part som erbjuder bättre funktioner för att snabbt få jobbet gjort och eventuellt använda färre resurser också.

I det här inlägget kommer jag att lista några av de bästa filhanterarna för Windows 10 som kan ersätta eller arbeta tillsammans med Windows File Explorer för att erbjuda bättre funktionalitet.

Explorer++

Explorer++ erbjuder en webbläsarliknande upplevelse för dina Windows-filer och mappar. I likhet med hur en webbläsare fungerar, öppnar den mappar i flikar som du kan hantera individuellt. Du kan till och med använda webbläsargenvägar som Ctrl+W eller Ctrl+T för att stänga eller öppna en flik.

Du kan enkelt flytta filer och mappar mellan flikarna, och även duplicera flikar eller bulkstänga dem. Appen fungerar också sömlöst med andra appar (inklusive Windows File Explorer) för att flytta data med hjälp av dra-och-släpp-funktioner.

Förutom flikbläddring har den också sidofunktioner som möjligheten att dela/sammanfoga filer, bokmärkesmappar, avancerad sökning och en mer funktionell förhandsgranskningspanel. Det bästa av allt är att det är en bärbar app så att du kan ta vart du vill och använda den utan att installera den.

Om du är intresserad av att använda Explorer++ rekommenderar jag att du läser den dokumentation eftersom den innehåller detaljerad information om hur man använder var och en av dess funktioner.

Total befälhavare

En avancerad filhanterare för Windows 10. Total befälhavare kanske inte har det vackraste gränssnittet, men dess avancerade funktioner och dubbla filfönster gör filhanteringen på ett kick. Huvudgränssnittet består av två fönster där du kan öppna två mappar och utbyta och hantera filer mellan dem sömlöst.

Du kan ändra vyn för varje fönster och till och med lägga till sidopaneler till varje för att snabbt navigera mellan kataloger. Det finns också en intressant funktion för att lista alla filer i en katalog i ett enda fönster, vilket kan vara bra när du vill hantera en specifik typ av filer.

Dess andra funktioner inkluderar ett batchbyteverktyg, avancerad sökning, filjämförelseverktyg, arkivverktyg, inbyggd FTP-klient, favoriter, duplikatfilsökare och mycket mer. Du kan testa den här filhanteraren med dess fullt fungerande 1-månaders testversion, efter det måste du uppgradera till den betalda versionen.

Katalog Opus

Om du helt vill ersätta Windows File Explorer, då Katalog Opus är den perfekta filhanteraren. Den integreras helt i Windows och när du öppnar File Explorer eller en mapp kommer den att öppna Directory Opus istället. Du kan också öppna programmet från snabbmenyn.

Den här filhanteraren har också ett gränssnitt med dubbla fönster där du kan öppna två mappar samtidigt och enkelt flytta och hantera data. Dess gränssnitt är också mycket mer intuitivt med en massa praktiska knappar för att göra saker enklare. Du kan till exempel dölja/visa filer med ett klick, söka direkt i fönstret, arkivera filer även om de finns i olika mappar och få administratörsbehörighet med ett enda klick.

Du kan använda den gratis med en 60-dagars fullt fungerande provperiod. Efteråt måste du uppgradera till Light eller Pro version.

TagSpaces

TagSpaces tar en lite annorlunda inställning till produktivitet genom att låta dig lägga till taggar och färger i filer och mappar för att enkelt hantera dem. Det kanske inte gör det lättare att flytta och redigera filer, men du kan gruppera liknande filer/mappar med taggar och färger.

Om du till exempel arbetar med flera filer kan du skapa en ”todo” och ”done”-tagg för att enkelt veta vilka filer som är klara och vilka som fortfarande finns i kön. Förutom tagghantering har den också en inbyggd filvisare som öppnar de flesta filer i en sidopanel så fort du klickar.

Lite-versionen är helt gratis och erbjuder denna taggningsfunktion. Du kan få Pro-versionen med avancerade funktioner som att lägga till en beskrivning, övervaka filändringar, lägga till geotaggar och avancerad sökning, etc.

XYplorer

Om du vill ha både surfning med flikar och dubbelfönstervy, då XYplorer fick dig täckt. Den listar mappar i två vertikala fönster där du kan öppna flikar ytterligare för att lägga till fler mappar; precis som en webbläsare. Det finns också en katalogpanel på höger sida för att snabbt komma åt mappar inuti fönstren och flikarna.

Det finns stora knappar på toppen för att utföra grundläggande funktioner snabbt och snabbmenyn har också en massa extra alternativ som filjämförelse, kopieringssökväg och kraftfull klistra in-funktion. Liksom andra verktyg har den också en 30-dagars gratis provperiod varefter du måste uppgradera till betald version att fortsätta använda.

xplorer²

xplorer² är ett annat bra alternativ som är enkelt men ändå funktionellt. Den delar samma dubbla fönster-gränssnitt men erbjuder bättre anpassning än de flesta och några intressanta sidofunktioner. En märkbar funktion är möjligheten att öppna en annan panel precis inuti ett fönster för att flytta till undermappar utan att förlora åtkomst till huvudmappen.

Du kan också enkelt ändra fönsterstorleken och till och med ändra position till horisontell om du vill. Jag tror att du kanske föredrar det framför andra för dess inbyggda makrofunktion som låter dig skapa anpassade makron för att automatisera repetitiva uppgifter. Slå bara på makrot och slutför en uppgift så upprepar verktyget det automatiskt.

Appen kommer med en 21-dagars gratis provperiod och du kan uppgradera till betald version för vidare användning.

Klöver

Detta är faktiskt ett tillägg för Windows File Explorer för att lägga till mer funktionalitet snarare än en filhanterare med sitt eget gränssnitt. När du har installerat Klöver, kommer det att förbättra File Explorer med en flikfunktion som liknar en webbläsare. Du kommer att kunna öppna File Explorer på flera flikar och hantera mappar.

Det här är det perfekta verktyget om du gillar Windows File Explorer men behöver flikfunktionerna som vanligtvis finns i filhanterare från tredje part. Med den får du samma File Explorer-upplevelse med den extra funktionen hos flikar.

Förutom flikar gör det det lättare att bokmärka mappar och kommer även med extra kortkommandon för att hantera flikrelaterade funktioner. Appen är också helt gratis att använda.

FileVoyager

FileVoyager är en annan filhanterare som erbjuder dubbla fönsterfunktioner tillsammans med flikar för att göra det enklare att hantera och flytta data. Men till skillnad från andra i den här listan är det faktiskt helt gratis att använda. Dessutom kommer funktionen med dubbla fönster också med lite extra funktionalitet.

Mer framträdande är 3D-panelen överst i fönstren som visar ikoner och mappar med 3D-effekter. Det kanske inte är särskilt användbart, men det visar mapparna med innehåll så att det kan göra navigeringen enklare. Det finns en förhandsgranskningsflik precis inuti fönstren för att se hela förhandsgranskningen av filer i FileVoyager.

Flikarna öppnas längst ned i fönstren och den nya fliken duplicerar den sista fliken istället för att öppna ett nytt Denna PC-fönster.

Även om det har ett jämförelseverktyg och en arkivtillverkare, saknar det de flesta andra sidoverktyg som finns i andra appar i den här listan. Men om dubbla fönster och flikar är de enda funktionerna du letar efter, så är det den perfekta gratisappen för att få jobbet gjort.

Fler filhanterare för Windows 10

Jag rekommenderar den ovan nämnda filhanteraren och de borde kunna hantera alla dina filhanteringsbehov. Men om du fortfarande inte har hittat en passande filhanterare kan du kontrollera några fler filhanterare som jag listar nedan. De flesta av de nedan nämnda filhanterarna liknar de ovan men har ett annat gränssnitt eller grundläggande funktioner.

Q-Dir

Det kanske inte har många extra verktyg, men det erbjuder 4 fönster för att öppna mappar och hantera dem. Q-Dir stöder grundläggande filflyttningskommandon och det är också helt gratis. Om du föredrar quad-windows är det värt att kolla in.

FreeCommander XE

Den erbjuder ett gränssnitt med två fönster med en praktisk lista med kataloger överst i varje fönster för snabb åtkomst. FreeCommander XE har även dedikerade knappar mellan de två fönstren för att göra det enklare att hantera filer mellan de två fönstren. Och som namnet antyder är denna filhanterare gratis att använda.

Altap Salamander

Altap Salamander är en annan filhanterare med dubbla fönster. Dess enastående funktion är stödet för plugins för att ytterligare förbättra funktionaliteten. Du kan skaffa plugins för att få funktioner som arkivskapare, automatiseringsuppgifter, filjämförelse, FTP-klient och mer.

SpeedCommander

SpeedCommander erbjuder både funktioner med dubbla fönster och flikar med möjlighet att ändra tema och layout på flera sätt. Dess mer framträdande funktion är stödet för populära molnlagringstjänster precis i dess gränssnitt. Även om du måste få den betalda versionen efter 60-dagars provperiod.

Overklig befälhavare

En annan filhanterare som stöder både flikar och dubbelfönstervy. Men jag märkte att det var ganska svårt att använda det eftersom det hade andra kommandon än vanligt för att hantera filer. Fastän Overklig befälhavare är gratis och gränssnittet är mycket anpassningsbart med attraktiva teman och ikoner.

fman

En mycket enkel filhanterare med dubbla fönster. Den enda extrafunktionen jag såg var sökfältet högst upp som du kan använda för att snabbt komma åt vad som helst. Men den är också väldigt liten i storleken och lätt på resurser, så försök fman om du har en långsam dator.

Avslutande tankar

Enligt min mening är XYplorer den bästa allsidiga filhanteraren som erbjuder både flikar och dubbelfönstervy och kommer med alla avancerade funktioner som behövs för daglig filhantering. Även om du föredrar en helt gratis filhanterare för Windows 10, är ​​det inget som slår FileVoyager.