12 sätt att fixa en iPhone-ficklampa som inte fungerar

Länge borta är de dagar då du behöver leta efter en ficklampa i någon bortglömd låda eller förvaringslåda, oroa dig för om du fortfarande har rätt batterier för att slå på den, eller stöna av frustration när det ändå inte är tillräckligt ljust. Nuförtiden kan du bara vända dig till den multifunktionella iPhone du har i handen. Det vill säga förutsatt att din iPhones ficklampa fungerar.

Det är ett enormt hinder när din iPhones ficklampa slutar fungera och du ser en nedtonad ficklampaikon. Så låt oss titta på de olika lösningarna du kan prova för att få din iPhone-fackla att fungera igen.

1. Stäng av lågenergiläget

Low Power Mode inaktiverar vissa funktioner på din iPhone för att spara batteri. När den är aktiverad visas färgen på din batterinivå gul istället för grön.

Lågströmslägets prompt visas automatiskt när din batteriprocent sjunker under 20 procent. Om du vill spara batteritid kan du också välja att hålla din iPhone i lågströmsläge hela tiden.

Men din iPhones ficklampa är ofta en av de funktioner som inaktiveras av det här läget. För att stänga av lågströmsläget, gå till appen Inställningar, välj Batteri och tryck på för att stänga av lågströmsläget.

2. Ladda din iPhone

Även efter att du har stängt av lågströmsläget kan du upptäcka att din iPhones ficklampa fortfarande inte fungerar. Detta kan helt enkelt bero på att din enhet inte har tillräckligt med batteri för att stödja funktionen just nu. Därför bör du ansluta din iPhone till en strömkälla och börja ladda den.

Ficklampsfunktionen bör börja fungera igen när din iPhone har tillräckligt med ström.

3. Kontrollera att din iPhone inte är för varm

När din iPhone blir för varm kan ficklampan sluta fungera. Det är inte tillrådligt att fortsätta använda en överhettad iPhone. Om din enhet överskrider en viss temperaturgräns kommer den så småningom att stängas av tills den svalnar. Du kommer också att se en varning visas på skärmen om temperaturen blir för hög.

För att enhetens temperatur ska sjunka naturligt, placera din iPhone på en sval, torr plats borta från direkt solljus. Försök dock inte att sätta din enhet i kylen, eftersom det kommer att skada den. Hitta bara någonstans som är naturligt svalt och skuggigt. När din enhet har svalnat bör din iPhones ficklampa börja fungera igen.

4. Ta bort ficklampan från kontrollcentret

Om din iPhones ficklampa fortfarande inte fungerar är en annan möjlig lösning att ta bort ficklampsalternativet från kontrollcentret och sedan lägga till det igen. Här är hur:

 • Gå till appen Inställningar. Välj Kontrollcenter.
 • Under Inkluderade kontroller trycker du på den röda minusikonen (–) för ficklampa (eller ficklampa, i vissa regioner). Tryck på Ta bort för att bekräfta.
 • För att lägga tillbaka ficklampan, rulla ner till avsnittet Fler kontroller.
 • Tryck på plusikonen (+) för ficklampa (eller ficklampa).
 • 5. Stäng din iPhones kameraapp

  Din iPhones kameras blixtfunktion använder samma ljus som ficklampan. Om du har appen Kamera öppen är det normalt att kontrollcentrets ficklampa är grå. Detta beror på att du inte kan använda båda funktionerna samtidigt.

  För att lösa detta, avsluta bara kameraappen och öppna ditt kontrollcenter igen. Du bör se att ficklampans knapp återigen kan väljas som vanligt.

  6. Slå på ficklampan med kamerablixten

  Om du inte kan slå på din iPhones ficklampa från kontrollcentret är en lösning att slå på den i kameraappen genom att aktivera blixtfunktionen. Här är hur:

 • Gå till videoläge i appen Kamera.
 • Svep uppåt från bottenmenyn (på ordet Video) för att få upp fler alternativ.
 • Tryck på Flash-ikonen. Välj På.
 • 7. Växla blixten i din iPhones kameraapp

  För att bli av med fel som hindrar din iPhones ficklampa från att fungera kan du också prova att sätta på och stänga av kamerablixten. Stegen är desamma som lösningen för att slå på din iPhones kamerablixt, som diskuterades i den tidigare lösningen. Men istället för att låta blixten vara på, växla mellan På och Av några gånger.

  8. Be Siri att slå på din iPhones ficklampa

  Om din kamerablixt inte heller verkar fungera, finns det ett annat sätt att aktivera din iPhones ficklampa: Siri. Om inte din enhet är helt låg på batteri, kan Siri hjälpa dig att slå på din iPhones ficklampa även om ikonen är nedtonad.

  Ställ först in Siri på din iPhone. Tryck sedan länge på sidoknappen på din iPhone eller säg ”Hej Siri.” När Siri-ikonen dyker upp på din iPhone-skärm säger du ”Slå på ficklampan.” Din ficklampa bör tändas omedelbart, och Siri kommer också att säga att den är på nu.

  9. Uppdatera din iPhones iOS

  iOS-uppdateringar kommer vanligtvis med korrigeringar för prestandabuggar och olika fel. Så kanske allt du behöver göra för att fixa din iPhones ficklampa är att uppdatera din iPhone till den senaste versionen av iOS.

  Gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering för att se om en uppdatering är tillgänglig för din iPhone. Se till att din iPhone laddas eller har mer än 50 % batteri innan du fortsätter med uppdateringsprocessen.

  10. Starta om din iPhone

  Om ovanstående metoder inte löser problemet och din iPhones ficklampa fortfarande inte fungerar, är nästa steg du bör prova att starta om din iPhone.

  Metoden du behöver följa varierar beroende på vilken iPhone-modell du har. Men i allmänhet kan du gå till Inställningar > Allmänt > Stäng av > Skjut för att stänga av. Håll sedan in sidoknappen för att starta om din iPhone när den stängs av.

  11. Återställ din iPhone till en tidigare säkerhetskopia

  Förutom att uppdatera och starta om din iPhone kan du också prova att återställa din iPhone till en tidigare säkerhetskopia från när ficklampan fortfarande fungerade som vanligt. Men när du använder den här metoden, kom ihåg att du också kommer att förlora all ny data som har lagts till din enhet sedan du gjorde den säkerhetskopian.

  12. Återställ alla inställningar på din iPhone

  Om allt annat misslyckas är den sista lösningen du kan försöka återställa din iPhones inställningar genom att gå till Inställningar > Allmänt > Överför eller Återställ iPhone. Tryck på Återställ och välj Återställ alla inställningar från popupmenyn. Du kommer inte att förlora någon data från din iPhone; allt detta gör är att återställa din iPhones inställningar till fabriksinställningarna.

  Observera att återställningsprocessen kan ta lång tid, särskilt om du har mycket data på din iPhone. Så om du har fastnat i mörkret och akut behöver en ficklampa, lita inte på att återställa din iPhone där och då!

  Se till att du inte av misstag väljer Radera allt innehåll och inställningar från menyn Återställ. Att göra det skulle radera all data på din enhet.

  Effektiva lösningar när din iPhones ficklampa inte fungerar

  Om du har fastnat och undrat varför ficklampan inte fungerar på din iPhone, hoppas vi att den här listan med korrigeringar har hjälpt dig att lösa problemet effektivt.

  Men om problemet kvarstår är det bäst för dig att kontakta en Apple-auktoriserad serviceleverantör. En tekniker kommer sedan att undersöka din enhet och avgöra vilka möjliga hårdvarureparationer som behövs.