12 pedagogiska YouTube-kanaler för barn värda att prenumerera

Det finns tusentals kanaler för barn på YouTube som erbjuder både underhållning och utbildning som passar barn.

Men inte alla kanaler är en fristad för barn att ha kul och lära sig.

Om du vill öka ditt barns kunskap med hjälp av YouTube-videor, måste du vara mycket försiktig. Det sista du vill göra är att låta ditt barn titta på vilken video som helst bara för att det står ”för barn”. Dina barn kommer inte att få någon bra kunskap när de tittar på videor som visar bajs i Elsas ansikte IRL eller barn som dödar gigantiska insekter med köksredskap.

YouTubes definition av ”för barn” är väldigt lös, så du måste vara försiktig själv som förälder. En app för föräldrakontroll kan skydda dem från olämpliga kanaler.

Jag har en gång gjort misstaget att låta mina barn fritt navigera i barnvänliga kanaler, och på något sätt hamnade de alltid på kanaler som jag inte fann lämpliga för att lära mig (eller ens titta på för skojs skull). Så jag skapade ett dedikerat YouTube-konto för mina barn och prenumererade på många kanaler jag tycker är rätt för dem. Detta håller deras rekommendationer lika, och jag måste moderera dem mindre.

Om du vill göra detsamma så känner jag till många YouTube-kanaler för barn som är väldigt lärorika och roliga på samma gång. Fortsätt läsa så hittar du några av de bästa pedagogiska YouTube-kanalerna som är säkra för barn.

SciShow för barn

Som namnet antyder är det en kanal som hjälper barn att lära sig om vetenskap. SciShow för barn använd barnvänlig ton och grafiskt material för att lära ut roliga fakta och vetenskapens upptäckter. Det finns inget specifikt fokus för kanalen; du kan hitta videor om att skapa något, varför och hur vissa naturliga saker uppstår, nya vetenskapliga upptäckter, fakta om saker och i stort sett vad som helst så länge det hör till vetenskapen.

De laddar vanligtvis upp en ny video en gång i veckan, och videorna är nästan 5 minuter långa. Deras roliga skämt och barnvänliga upplägg som inkluderar en maskot håller barnen underhållna samtidigt som de skaffar sig kunskap.

TED-Ed

En annan stor källa till kunskap, men den fokuserar inte på en specifik nisch. TED-Ed täcker 5 min animerade utbildningsvideor om i stort sett vad som helst. Detta inkluderar design, vetenskap, historia, religion och till och med aktuella världshändelser. Olika designers och berättare gör videorna, så animationerna och leveransstilen kan skilja sig från video till video.

Kanalen uppdateras med en ny video 2-3 gånger i veckan. De har också dedikerade sektioner för videor som täcker matematiska fakta, natur, Einsteins upptäckter, dikter, kodning, virus och mer.

Sesam

Jag är säker på att du redan vet om Sesam. De har också en YouTube-kanal där alla deras program är tillgängliga. De flesta av deras videor är roliga berättelser och aktiviteter som indirekt hjälper barn att lära sig många aspekter av livet, som etik, renlighet, gör-det-själv hantverk och mer.

De har också direkta akademiska videor om räkning, grundläggande matematik, ABC, konst, historia, etc. Videor är vanligtvis 1-5 minuter långa om det inte är en sammanställning, och de laddar upp 4-5 nya videor på en vecka.

Smithsonian

Inspirerad av Smithsonian institution museum och forskning, den Smithsonian YouTube-kanal erbjuder videor om historia, djur och kultur. Men de flesta av videorna handlar om djur som visar roliga fakta, unika interaktioner och ranglistor.

Videor är vanligtvis dokumentära med riktiga klipp och bilder, och några av dem innehåller även intervjuer. De flesta djurrelaterade videor är 2-5 minuter långa, men historiedokumentärer är vanligtvis över 30 minuter långa.

Enkel historia

Om du vill att dina barn ska lära sig världens historia, då Historia helt enkelt är den perfekta platsen. Simply History gör ett fantastiskt jobb med att väcka historiska händelser till liv genom att animera dem. Animationerna är repetitiva och inte för bra, men de fungerar bra för att berätta historien.

Jag kommer dock inte att rekommendera dig att visa dessa för små barn eftersom de också täcker historien om krig, inklusive blod och skador, etc. De täcker många historier från historien som inte är särskilt populära, särskilt historier om hjältar från det förflutna som många människor inte vet om. Videorna är också 5-8 minuter långa och de laddar upp 2 videor varje vecka.

Alfablock

Alfablock är ditt barns enda plats för att lära sig alfabet, stavningar och hur ord bildas. Kanalen består av animerade shower där alla 26 bokstäverna i alfabetet är seriefigurer med en dedikerad identitet. När dessa bokstäver kopplas samman skapar de ett ord som också magiskt får ordets mening att leva.

Utifrån detta blir dessa bokstäver involverade i roliga aktiviteter och gör ord som också berättar avsnittets historia. De gör också ett fantastiskt jobb med att rimma ord. Du kan också checka ut Nummerblock YouTube-kanal som gör liknande aktiviteter men med siffror istället.

PBS barn

PBS har också en dedikerad YouTube-kanal för barn där några av deras mest populära program för barn laddas upp. På PBS barnkan dina barn hitta program som Molly of Denali, Elinor Wonder Why, Word World, Arthur, Mister Rogers’ Neighborhood och mer.

Förutom tv-serier är PBS Kids även värd för några av sina egna program där barn berättar om sina tankar om olika frågor och engagerar sig i andra roliga aktiviteter. De flesta av deras shower är 13-30 minuter långa, och de laddar vanligtvis upp minst 5 videor/vecka.

Om Magi

Att lära sig magiska trick kan också vara en fantastisk läroupplevelse som också är ganska kul. Om Magi visar snabba magiska trick som enkelt kan göras med vanliga hushållsföremål. Med hjälp av fysikens lagar och lite illusioner kan dina barn lära sig roliga magiska trick som verkar omöjliga att ta fram tills hemligheten avslöjas.

Förutom magiska trick, har kanalen också några videor för att lära sig att göra föremål av ballonger eller göra några korttrick som att blanda med en hand eller utan att ändra ordning. Både tricket och dess hemlighet avslöjas i samma video, och videor är vanligtvis 15 sekunder till 5 minuter långa.

Minutefysik

Som namnet antyder, Minutefysik har snabba videor om fysikrelaterade ämnen som bara är några minuter långa. Videor består mestadels av whiteboard-animationer tillsammans med riktiga bilder och klipp för att förstå konceptet.

Även om de flesta av videorna är relaterade till fysik, finns det några andra typer av videor också; men de faller alla under vetenskapen. Tyvärr är deras uppladdningsschema något långsamt; de laddar bara upp 1-2 videor på en månad. Varje video är dock värd att titta på, så det är bra att prenumerera.

Veritasium

Ytterligare en YouTube-kanal med ämnen relaterade till vetenskap. Dock kl Veritasium, Derek Muller tar ett lite annorlunda tillvägagångssätt genom att direkt utmana vissa vetenskapliga begrepp, eller så diskuteras några av de mindre kända begreppen.

Videor är mestadels direkta intervjuer av andra forskare och experiment utförda av Derek eller de han intervjuar. De flesta videor är över 15 minuter långa, och du kan hitta 2-3 nya videor/månad. Förutom att förklara vetenskap med experiment, finns det också några videor i dokumentärstil om vetenskapshistoria.

Jag måste nämna att dessa videor vanligtvis är bra för tonåringar eftersom de talar om mer avancerade koncept och inte heller är direkt riktade till barn.

Mysteriet Doug

Mysteriet Doug, barn ställer frågor relaterade till vetenskap och de svarar på dem med både animerade och riktiga klipp. Eftersom de flesta frågorna ställs av barn är de vanligtvis enkla tankar om saker som finns omkring oss.

De täcker också några avvikande ämnen baserat på förfrågningar eller aktuella världshändelser, som ”Firar andra länder Thanksgiving?” eller ”Hur lurar magiker människor?”. Alla videor är gjorda och berättade av Doug Peltz själv, och han ser till att de är barnvänliga.

Vetenskapskanal

Jag vet att detta är ännu en YouTube-kanal som diskuterar vetenskap, men jag kommer specifikt att vilja rekommendera Science Channel för sin ”How It’s Made”-serie. I den här serien, Vetenskapskanal visar oss hur specifika produkter tillverkas i en fabrik genom att göra videor av hela processen när den sker.

Barn kan lära sig exakt hur saker tillverkas, som fiskelinor, fotbollar, hudkräm, chokladmynta, fyrverkerier och många andra saker. I skrivande stund finns det över 220 videor under den här serien, och video laddas upp varje vecka som visar hur något görs.

De har också en serie videor om galaxen, jordens historia och galna vetenskapsexperiment.

Avslutande tankar

Dessa kanaler erbjuder utbildningsmaterial på ett roligt sätt, antingen med en barnvänlig ton eller animationer som håller dem attraherade. Dessutom är nästan hälften av dessa kanaler direkt eller indirekt relaterade till vetenskap, men de täcker alla ämnen på olika sätt, så de är alla värda att prenumerera på.

Ta sedan reda på några av de bästa Kids trackers för bättre säkerhet.