12 bästa programvara för övervakning av öppen källkod för IT-infrastruktur

Spread the love

Programvara för övervakning av IT-infrastruktur ger företag en centraliserad plattform för att övervaka sin kompletta IT-infrastruktur, vilket är en av dess mest fantastiska fördelar.

Förutom att påskynda övervakningsproceduren ger den värdefulla insikter om systemprestanda för att hjälpa företag att fatta beslut och förebygga eventuella problem.

Översikt över övervakningsprogramvara

Programvara för övervakning av IT-infrastruktur har blivit allt viktigare i dagens teknikdrivna värld, där systemprestanda och tillförlitlighet är avgörande för alla typer av företag, oavsett storlek.

Det är utmanande att manuellt hålla reda på SMB och storskaliga datornätverk samtidigt som man säkerställer smidig och säker drift, så IT Infrastructure Monitoring Software kommer in i bilden för att övervinna denna utmaning.

Dessa verktyg är välutrustade och kostnadseffektiva för att övervaka en IT-infrastrukturs hälsa, prestanda och tillgänglighet i realtid. Administratörer kan enkelt spåra problem innan de blir problem genom att övervaka, analysera och varna nätverks- och systemkomponenter med hjälp av sådana verktyg.

Den dynamiska IT-miljön behöver korrekt övervakning, tillgänglighet och säkerhet för att säkerställa sömlös drift. Sådana verktyg stärker till och med DevOps-teamen genom att ge dem större flexibilitet och skalbarhet för att övervaka tillståndet för hela teknikstacken.

Eftersom IT-behov och infrastruktur varierar från företag till företag, och det finns olika betalda och öppen källkodsverktyg, skulle det vara utmanande att välja rätt för din infrastruktur.

I avsnittet nedan har vi diskuterat de bästa övervakningsverktygen med öppen källkod med deras funktioner. Det hjälper dig att förstå hur dessa verktyg fungerar och vilka som skulle passa din infrastruktur.

Nagios

Nagios övervakar hela din IT-infrastruktur, sorterar snabbt loggdata eller analyserar din bandbredd. Med tillförlitliga lösningar för datainsamling, NetFlow-analys och övervakning av IT-infrastruktur hjälper Nagios företag över hela världen att fatta smartare affärsbeslut.

Nagios är betrodd av över 9000 toppkunder som Airbnb, Cisco och Paypal.

Nagios, en välkänd lösning för övervakning av IT-infrastruktur, erbjuder olika nedladdningsbara produkter och tjänster för små och medelstora företag till stora företag.

Plattformen fungerar som en omfattande resurs som tillgodoser ett brett spektrum av krav, från att övervaka servrar och applikationer till att tillhandahålla nätverkssynlighet och praktiska insikter. Dess genomförbarhet säkerställer sömlös integration med dina befintliga system.

Funktioner

 • Fem tusen plus olika tillägg finns tillgängliga för att övervaka dina servrar.
 • Kontrollerar nätverket för problem som orsakas av ansträngda nätverksanslutningar eller datalinjer.
 • Övervakar Windows, Linux, UNIX och webbapplikationer.
 • Ställ in varningar för att meddela dig när potentiella hot uppstår.

Företag av alla storlekar kan få tillgång till olika Nagios mjukvarupaket som Nagios Core, Nagios XI, Nagios Fusion och Nagios Log Server. Nagios kärnmotor XI används för att snabbt övervaka IT-infrastruktur. Dess loggserver används för att snabbt visa, analysera och arkivera loggar från valfri källa på en central plats.

Nätverksbandbredden spåras med hjälp av dess nätverksanalysator. Nagios Fusion ger dig en centraliserad bild av din driftstatus och möjliggör snabbare nätverksomfattande problemlösning.

Du kan prova någon av våra lösningar gratis i 30 dagar utan begränsningar. Nagios har både betalda och öppen källkodsversioner, och baserat på organisationens behov kan den laddas ner.

Zabbix

Zabbix är en prisbelönt, professionellt utvecklad programvara med öppen källkod utan gränser eller dolda kostnader. Det är en omfattande och allmänt använd övervakningslösning som gör att företag och organisationer kan hålla reda på sitt nätverk, hårdvara och infrastruktur.

Plattformens mångsidighet sträcker sig från övervakning av nätverk, servrar, moln, applikationer, tjänster och till och med hela datacenter.

Den är betrodd av världens främsta organisationer som Dell, ICANN, T-system, etc. Dess enkla integration med olika system och utbyggbar arkitektur gör den till ett populärt val bland IT-proffs över hela världen.

Med ett stort utbud av funktioner och möjligheter erbjuder Zabbix en genuint robust övervakningsupplevelse som tillgodoser användarnas varierande behov.

Zabbix tillåter administratörer att identifiera och lösa kritiska problem och förenklar uppgiften att upprätthålla prestanda över olika system genom dataanalys i realtid, lättanvända instrumentpaneler och anpassningsbara varningar.

Funktioner

 • Färdiga mallar för att integrera din Zabbix-installation med varnings-, biljett-, IoT- och ITSM-system.
 • Definiera trösklar för att upptäcka problem omedelbart.
 • Få ytterligare insikter och utöka observerbarheten genom kraftfull datavisualisering.
 • Håll koll på KPI:er med övervakning av företagstjänster.
 • Säkerhet i företagsklass.

Alexei Vladishev skapade plattformen 2001 för att ge företag och IT-proffs en mångsidig och användarvänlig lösning för deras övervakningsbehov. Plattformens primära mål är att tillhandahålla ett tillförlitligt och effektivt övervakningssystem, vilket säkerställer att affärsinfrastrukturen förblir stabil och säker.

Checkmk

Checkmk är designad för att övervaka hela hybrid IT-infrastrukturen som täcker servrar, nätverk och applikationer. Databaser, moln, behållare, lagring, IoT, etc. Enligt sin webbplats är den betrodd av Adobe, Fitbit, NHL, Labcorp, Groupon, etc.

  Hur man skaffar en Google mötesschemaläggare

Dess senaste 2.1-version kommer med förnyad Kubernetes-övervakning, fler integrationer för ditt öppna observerbarhetsekosystem, bättre prestanda och många fler.

Den har två utgåvor – Raw, som är öppen källkod, och andra är Enterprise som är premium med fler funktioner, men det är betalt.

Den stöder också automatisk nätverksupptäckt och upprätthåller inventeringen av hårdvara och mjukvara. När det gäller övervakning stöder Raw-utgåvan hälsoövervakning av servrar, nätverk och applikationer.

För att utöka skalbarheten och funktionaliteten stöder den mer än 2000 plugins. Utöver detta tillhandahåller den också API för att skriva dina egna plugins.

Checkmk-mjukvaran är kapabel nog att övervaka och hantera komplexa och hybrida IT-miljöer och är enkel att implementera och använda.

Toppfunktioner

 • Upptäcker problem automatiskt och skickar en varning.
 • Integration med Slack, PagerDuty, SIGNL4 och VictorOps.
 • Tidsseriegrafer och Grafana-integrering.
 • Centraliserad varningshantering för distribuerade miljöer.

Om du letar efter en enda centraliserad instrumentpanel för att övervaka, hantera och administrera end-to-end hybrid IT-infrastruktur, kommer Checkmk att tillhandahålla lösningarna. Dess Raw-utgåva är gratis att använda, och om du behöver ytterligare funktioner kan du byta till dess företagsutgåva.

Prometheus och Grafana

Prometheus och Grafana är mycket använda open source-verktyg för övervakning av IT-infrastruktur. Prometheus är ett 100 % öppen källkodsverktyg, och dess utveckling stöds av Grafana när det gäller att förbättra funktionerna för att hjälpa både Grafana- och Prometheus-kunder.

Prometheus är ett verktyg för övervakning och varning, och Grafana är ett molnbaserat system som hjälper till att visualisera Prometheus-mått i grafer och instrumentpaneler. Så båda verktygen tillåter användare att lagra stora mängder mätvärden som de enkelt kan dela upp och bryta ner för att förstå hur deras infrastruktur fungerar.

Prometheus övervakningssystem inkluderar en flerdimensionell datamodell och ett kraftfullt frågespråk som kallas PromQL som samlar in och lagrar dess mätvärden som tidsseriedata. Grafana är en IoT-stack för att övervaka och visualisera alla datamått i en enda ruta på den operativa instrumentpanelen.

Grafana används av mer än 10 miljoner användare globalt av särskilt stora företag.

Toppfunktioner i Grafana

 • Centralisering av analysen, visualiseringen och varningen på Prometheus-mått med hjälp av Grafana-instrumentpaneler.
 • Utforska, visualisera, fråga och varna om dina Datadog-mätvärden i Grafana Cloud.
 • Centraliserad, horisontellt skalbar, replikerad arkitektur hjälper till att underhålla Prometheus.
 • Klassens bästa frågeprestanda för att skapa instrumentpaneler i realtid att dela över hela organisationen.
 • Robusta policyer för dataåtkomst för att säkra och styra data.

Toppegenskaper hos Prometheus

 • Varningar är baserade på Prometheus PromQL, och varningshanteraren hanterar aviseringar.
 • Den lagrar tidsserier i minnet och på en lokal disk i ett effektivt format
 • Olika integrationer för att överbrygga data från tredje part
 • Anpassade bibliotek är lätta att implementera och över tio språk stöds.

Prometheus och Grafana är standarderna för övervakningstjänster och applikationer. Prometheus-mått samlas in och läses in i Grafana Cloud. Prometheus är ett verktyg med öppen källkod, medan Grafana är gratis för alltid för tre användare med begränsad statistik.

Om du vill ha premiumfunktioner och obegränsad statistik kan du registrera dig för Grafana Pro, som har en 14-dagars provperiod.

Kaktusar

Cacti är ett robust övervaknings- och felhanteringsverktyg med öppen källkod designat för att tillhandahålla omfattande övervakningslösningar från LAN till komplexa nätverkssystem.

Den kan skalas från några till tusentals värdar för att samla in, analysera och visualisera prestanda för nätverksenheter och applikationer.

Dess kärntjänster kan distribueras bakom lastbalanserare, med sessionshantering som kommer från dess databas och dess strukturella databas också distribueras på ett helt feltolerant sätt.

Det används ofta bland nätverksadministratörer och ingenjörer som vill förenkla sina dagliga övervakningsaktiviteter och säkerställa nätverkets effektiva prestanda.

Dess effektiva datavisualisering genom intuitiva grafer hjälper IT-proffs att förstå nätverkets övergripande prestanda genom olika nätverksenheter.

Det hjälper inte bara att övervaka nätverksenheter och applikationer utan hjälper också till att upptäcka och felsöka prestandaproblem proaktivt för att förhindra framtida problem.

Funktioner

 • Använder vilken datainsamlingsmetod som helst för att skapa prestandagrafer automatiskt.
 • Stöder RRD-filer (Round-Robin Database) med mer än en datakälla och kan även använda en RRD-fil lagrad var som helst på det lokala filsystemet.
 • Mallar och paket för att stödja ett stort antal datakällor och grafer.
 • Integration med MySQL/MariaDB-dataanslutningar för att stödja offline Cacti-databas
 • Automatisk upptäckt av nätverksenheter.

Dess flexibla gränssnitt och funktioner låter små och medelstora företag och stora företag stödja snabb upptäckt av prestandaproblem och fatta välgrundade beslut i sammanhanget av dagens allt mer komplexa IT-infrastrukturer.

Även plugins och tillägg stöds av denna gratisplattform som tillåter administratörer att öka verktygets kapacitet.

ÖppnaNMS

OpenNMS Meridian är en molnaktiverad, mycket skalbar nätverkshanteringsplattform med öppen källkod för lokala och fjärrnätverk.

  4 bästa serverlösa säkerhetsplattformar för dina applikationer

Det är en komplett lösning för att övervaka företagsnätverks prestanda och hantering när det gäller nätverksövervakning, nätverkstrafikanalys, nätverksupptäckt och varning, omfattande felhantering, larmgenerering, etc.

Den används i nästan alla sektorer, inklusive sjukvård, teknik, energi, finans, myndigheter, utbildning, detaljhandel, etc., för att övervaka och hantera tusentals nätverksanslutna enheter.

Den är lämplig för att stödja små och medelstora företag till stora företag, kan hantera upp till 300 000 datapunkter per sekund med flöden och är skalbar för att hantera fler.

OpenNMS finns i två distributioner med öppen källkod: Horizon och Meridian. Horizon är en community release, medan Meridian är en enterprise release. Utöver dessa två tillhandahåller OpenNMS anpassade grafer genom Helm och ett ramverk som använder artificiell intelligens (AI) för att gruppera relaterade nätverkslarm för förbättrad felsökning.

Det är tillräckligt mångsidigt för att stödja fjorton datainsamlingsprotokoll, så det finns inget behov av några tredjepartsverktyg. Alla dessa protokoll hjälper till med anpassade tröskelvärden i realtid, trendanalys, prognoser, tidsserieanalys av prestandadata, visuell plottning och driftprognoser i realtid.

OpenNMS får mer detaljerad information om ditt nätverk som hjälper till att förutse potentiella problem genom att spåra ändringar över dina nätverksenheter och konfigurationer. Det är mycket lättare att underhålla och använda utan irritation av snabba uppgraderingar och releaser.

Funktioner

 • Inventering och felhantering.
 • Nätverkstrafikhantering.
 • Övervakning av tillämpningsperspektiv.
 • Border Gateway Protocol övervakningsstöd för avancerad övervakning och hantering av routingenheter.
 • Larm- och händelsehantering.
 • Aviseringar i realtid för ett högprioriterat svar.
 • Anpassningsbara Grafana-instrumentbrädor.
 • Entreprenant nätverksvisualisering i form av resursgrafer, databasrapporter, diagram, etc.

Om du vill fokusera på dina kärnaktiviteter snarare än tidskrävande övervakning och underhåll, hjälper OpenNMS dig med allt från datainsamling till bedömning till handlingsbara insikter och visualiseringar.

Det är en komplett lösning för att övervaka företagets nätverksprestanda och säkerställa prestanda och tillgänglighet för dina viktiga nätverkstjänster.

Icinga

Icinga kan övervaka stora, komplexa ekosystem över många platser eftersom det är skalbart och flexibelt. Icinga är ett övervakningssystem för nätverksresurser som även varnar användare för störningar och samlar in prestandastatistik för rapportering.

De största företagen i världen, som Adobe, Audi, Vodafone, puppet och andra, litar på Icinga.

Övervakningskomponenten i Icinga-stacken är bara en. Andra fördelar med lösningen inkluderar aviseringar i tid, insiktsfulla visualiseringar och analyser, uppgiftsautomatisering och enkel integration med andra system.

Alla varianter av molninfrastruktur övervakas av dess skalbara övervakningssystem. På grund av dess koppling till befintliga verktyg, som Graphite, Ansible, InfluxDB, Grafana, AWS, Jira, Azure, ServiceNow och många andra, kan du designa övervakningslösningar skräddarsydda för dina specifika krav.

Plattformen kan lätt växa från en liten infrastruktur till stora multitenant-nätverk.

Funktioner

 • Centraliserad konsol för infrastrukturövervakning.
 • Rollbaserad åtkomsthantering, SSL-krypterade anslutningar och hög tillgänglighetskluster för att säkerställa kontinuerlig drifttid.
 • Automatisering av återkommande uppgifter.
 • Omfattande rapporter baserade på mätvärden, loggar, mönster och meddelanden baserade på tröskelvärden.

Icinga är en företagsklar lösning för att hålla ett öga på en mängd olika kortspektrum, inklusive enheter, databaser, appar, molntjänster, webbplatser och nätverk.

Netdata

Netdata är öppen källkod och den mest avancerade programvaran för övervakning, spårning och felsökning på plats och molninfrastruktur. Det ger realtidsstatistik, insiktsfulla diagram och

intelligenta larm för att snabbt identifiera problem och vidta proaktiva åtgärder innan det blir ett större haveri.

Alla fysiska och virtuella servrar, behållare, molninfrastruktur och alla andra infrastrukturkomponenter övervakas av den. Genom att samla in och studera mätvärden och loggar kan administratörer snabbt felsöka och lösa problem.

Tack vare det användarvänliga och enkla gränssnittet kan administratörer och utvecklare enkelt få avgörande insikter i driften av sin infrastruktur, visualisera komplexa data och upptäcka problem innan de går ur händerna.

Den erbjuder ett brett utbud av funktioner oavsett typ av din infrastruktur för att övervaka alla fysiska och virtuella servrar, behållare och IoT-enheter. Dess arkitektur är ML-driven, vilket hjälper till att snabbt upptäcka oegentligheter och utlösa en varning.

Funktioner

 • Oändlig skalbarhet från barmetallservrar till molninstallationer som täcker en rad tjänster och enheter.
 • Hundratals interaktiva diagram i realtid som uppdateras varje sekund.
 • Distribuerad arkitektur, med integritet genom design.
 • Noll konfiguration Kubernetes-övervakning.
 • Maskininlärning assisterad anomalidetektering, varningar och metriska korrelationer.

Programvara med öppen källkod, Netdata, är ett av de mest kända projekten i CNCF-landskapet. Det är ganska flexibelt för att integrera olika populära verktyg som Prometheus och Grafana, Graphite, OpenTSDB, InfluxDB eller till och med kommersiella lösningar från tredje part.

M/Monit

Modern, liten och skalbar M/Monit är en mjukvara som är gjord speciellt för att hantera och hålla reda på Unix-system. Denna gratis programvara med öppen källkod utför automatiskt underhåll, reparationer och betydande orsaksåtgärder vid misstag, förutom att hantera och kontrollera Unix-system.

Alla som vill ha fullständig kontroll över sina Unix-system bör använda detta verktyg.

Verktygen tillhandahåller fullständig information om resursanvändning och systemtillstånd och ger även automatiska varningar när problem uppstår och korrigerar vid behov. Administratörerna kan enkelt och snabbt övervaka tjänsterna och enheterna över hela infrastrukturen med hjälp av detta verktyg.

  De bästa Siri-genvägarna för att komma igång

Funktioner

 • Möjlighet att använda stationära datorer, surfplattor och telefoner för att komma åt gränssnittet.
 • Realtidsdiagram och trendförutsägelser.
 • Stöd tillhandahålls för TCP-, UDP- och Unix-domänsockets.
 • Regelbaserad varningsmekanism.
 • Inbyggt databasstöd för SQLite, MySQL och PostgreSQL.

Dess popularitet tillskrivs effektiv arkitektur och händelsespecifika funktioner, inklusive att starta om servrar, felsöka och skicka e-post. För att producera informativa grafer samlar den automatiskt in avgörande data från värden.

Baserat på företagets krav kan detta verktyg även modifieras för att möta särskilda övervakningskrav.

LibreNMS

LibreNMS är en pålitlig plattform med öppen källkod för noggrann övervakning av nätverksprestanda och hälsa. Med sina många funktioner och stöd för SNMP, Syslog och andra protokoll övervakar och styr den olika enheter, tjänster, plattformar och operativsystem.

Plattformen stöder system som Cisco, Juniper, Linux, Windows och mer. På grund av dess mycket skalbara arkitektur är den enkel att anpassa för att uppfylla de specifika övervakningskraven för olika organisationer av alla storlekar.

Funktioner

 • Anpassningsbara varningar och aviseringar kan skräddarsys efter en organisations specifika behov.
 • Datainsamling av flera protokoll (STP, OSPF, BGP, etc.).
 • VLAN-, ARP- och FDB-tabellsamling.
 • Integration av enhetsbackup (oxiderad, RANCID).
 • Distribuerad omröstning.

Verktyget kan räcka för behovet av nätverksövervakning och ger insikter om nätverkstrafik, enhetsstatus och bandbreddsanvändning. LibreNMS hjälper till att hålla nätverket igång smidigt för alla organisationer av alla storlekar.

Grafit

En lämplig infrastrukturövervakningslösning för lokala nätverk och molninfrastruktur för små och medelstora företag och stora företag är Graphite. Den används för att övervaka effektiviteten hos webbplatser, applikationer, kommersiella tjänster och nätverksservrar.

Mjukvaran är lämplig för dagens föränderliga datamängder eftersom den gör det enkelt att spara, hämta, utbyta och visualisera tidsseriedata.

Dess huvudsakliga användning är att hantera numeriska tidsseriedatapunkter eller ett antal prestandaindikatorer, såsom CPU, I/O-mått, RAID-array, SSD, etc., från tiotusentals servrar och avbildade i grafer.

Grafitarkitektur sparar numeriska tidsseriedata i sin specialiserade databas och används för att visualisera det i form av realtidsdiagram och grafer genom dess webbgränssnitt.

Chris Davis skapade den på Orbitz i början av 2006, och den blev så småningom populär. Graphite distribueras under Apache 2.0-licensen med öppen källkod.

Toppbranschaktörer som Booking.com, Github, Salesforce, Etsy, Reddit, etc., använder grafitövervakningsverktyg för att hålla ett öga på deras produktion, e-handel, tjänster etc.

Det är också möjligt att kombinera plattformen med andra tredjepartsverktyg som Nagios, Windows-server, logstash, etc.

Observium

Observium är en robust programvara för nätverksövervakning och hantering för att ge ditt företags infrastruktur oöverträffad synlighet.

För företag av alla storlekar som letar efter en pålitlig, användarvänlig övervakningslösning är Observium ett utmärkt alternativ på grund av dess breda utbud av stödda enheter och kompletta möjligheter.

Regeringar, stora företag, telekommunikationsföretag, internetleverantörer och små och medelstora företag har anslutit sig till Observiums användarbas. Anmärkningsvärda kunder inkluderar Twitch, eBay, PayPal, Aramco, Squarespace, The Scottish Government, Yahoo Inc., Spotify och andra.

Observium-tekniken förenklar nätverkshanteringen, samlar in prestandamått och genererar varningar när problem upptäcks. Den upptäcker automatiskt nätverksenheter och tjänster, och tiotusentals installationer görs för att övervaka miljontals enheter.

Du kan konfigurera tröskelvärden och feltillstånd för en mängd olika entitetstyper med hjälp av dess tröskelvarningssystem.

Funktioner

 • Ger proaktiv information för att hantera potentiella problem innan de skapar haverier eller avbrott.
 • Hjälper till med planering av katastrofåterställning.
 • Spårning och fakturering av konsumenters bandbreddsanvändning görs enklare med trafikredovisning.
 • Applikationer från tredje part stöds, inklusive Apache, BIND, DRBD, Memcached, MySQL, NFS och andra.

Tack vare Observiums användarvänliga webbgränssnitt kan plattformen enkelt kontrolleras av både tekniska och icke-tekniska personer för att förstå nätverkets hälsa och tillstånd.

Den är kompatibel med ett brett utbud av hårdvara, mjukvara och operativsystem, inklusive Cisco, Windows, Linux, HP, Juniper, Dell, FreeBSD, Brocade, Netscaler, NetApp och många andra.

Enterprise, Professional och Community Editions är de tre utgåvorna av programmet som erbjuds. Community-utgåvan är kostnadsfri.

Slutord

Spårning, övervakning och hantering av infrastruktur med en touch av automatisering har blivit en nödvändighet av dagens världsteknologi. Övervakningsprogramvara med öppen källkod är gratis; vissa program har till och med avancerade funktioner i sina premiumversioner.

Det mesta av programvaran som diskuteras ovan är heltäckande och stöder små och medelstora företag till stora organisationer. Att föreslå någon särskild programvara för alla är svårt eftersom varje organisation har olika intressen.

Så det rekommenderas att prova denna övervakningsprogramvara och, baserat på din lämplighet, kan du slutföra den bästa för din infrastruktur.

Du kanske också är intresserad av vår introduktion till Prometheus och Grafana.