12 användbara tips för blivande ytmönsterdesigners

Viktiga takeaways

  • Bli kreativ med en mängd olika tekniker, kombinera traditionella och digitala metoder för att skapa unika ytmönster som du är stolt över.
  • Begränsa dig inte till ett enda program; utforska olika program och hitta de som fungerar bäst för din designstil och dina behov.
  • Håll dig uppdaterad med trender på marknaden och införliva dem i dina ytdesigner för att få uppmärksamhet och potentiellt generera försäljning.

Från strandhanddukar till grafiska t-shirts, ytmönsterdesign omger oss. Om du är sugen på att bli ett proffs inom detta område och övervinna de första utmaningarna, bör dessa tips hjälpa dig att komma igång.

1. Använd en mängd olika kreativa tekniker

Även i en digital värld använder konstnärer fortfarande traditionella tekniker, och ytdesign är inget undantag. Texturer från den verkliga världen är ett bra tillägg till digitala ytmönster – dukstrukturen på en vägg, opaciteten hos akvarellfärger eller de rivna kanterna på papper.

Du kan skapa hela din ytdesign traditionellt och sedan använda digitala metoder för att skapa mönster, flytta objekt eller ändra färger. Du kan blanda och matcha programvara och tekniker för att få unika resultat. Allt som resulterar i design du är stolt över kan skapas med vilken metod som helst som fungerar för dig.

2. Utforska olika programvaror

Alla digitala designprogram är inte lika, och som ytdesigner bör du uppskatta skillnaderna. Även bland programvaran Adobe Creative Cloud kan du använda Illustrator, Photoshop, Adobe Express eller Adobe Fresco av olika anledningar, även om din designstil förblir densamma.

Att vara ytdesigner betyder inte att du måste vara lojal mot ett program eller företag. Kanske gillar du att rita i Procreate och vektorisera i Illustrator, eller skapa vektorer i Inkscape och lägga till textur i Photopea – ett gratis alternativ till Photoshop.

Kanske föredrar du att använda Photoshop för att skapa sömlösa mönster även om du skapar alla dina rådesigner i andra program. Lär dig fördelarna med varje programvara och luta dig in i dem för bästa resultat.

Genomför marknadsundersökningar på Pinterest, modebloggar eller personligen för att upptäcka kommande trender, och infoga sedan trenderna i dina ytdesigner. Trender kan inkludera motiv som djur, djurtryck, kitschartiklar, vissa färger eller trendfraser.

Att hoppa på trender vid rätt tillfälle kan få dina ytmönster att uppmärksammas och leda till aktier och försäljningar under hela trenden – vissa trender kan hålla i flera år. Låt inte det hindra dig från att skapa design som inte är kopplad till aktuella trender om det är vad du känner för att skapa. Du kanske är trendsättaren.

4. Använd en begränsad färgpalett

Uppgiften att välja färgpaletter kan ibland vara överväldigande. Det kan inte bara hindra dig från att komma igång med en design om du tänker för mycket på färger, utan det kan också vara lätt att ryckas med av den oändliga tillgången på färger, vilket ger dig ett grymt resultat.

Börja dina mönster med en enfärgad palett. Detta hjälper dig att fokusera på dina bilder snarare än på färgerna, som du kan lägga till senare.

Att utmana dig själv med en begränsad färgpalett är ett annat bra sätt att skapa harmoniska ytmönster. Mest framgångsrika ytmönster har inte mer än fem färger; mindre är vanligtvis mer.

5. Design från utmanings- eller tävlingsuppmaningar

Det finns flera designutmaningar som ökar din kreativitet tillgängliga online, och som designer – eller blivande ytdesigner – är det ett bra sätt att öva på att följa uppmaningar.

Förutom kreativa utmaningar kan du stöta på tävlingar som kräver mönster eller konstverk. Det finns inget som hindrar dig från att delta i tävlingen med din egen design eller helt enkelt använda tävlings- eller utmaningsprompten för dig själv.

Befintliga uppmaningar kan användas för inspiration, oavsett om du ansöker till tävlingen eller utmaningen är upp till dig. Om du blir inspirerad att skapa kan du använda din skapelse i dina egna ytmönster.

6. Förvandla befintliga konstverk till nya mönster och mönster

Om du är fokuserad på att bli ytdesigner i framtiden ska du inte rabattera några tidigare konstverk du har skapat. Du kan använda gammal konst som du har gjort och förvandla den till nya mönster och mönster.

Oavsett om du använder en hel del av tidigare skapade konstverk eller helt enkelt tar ett motiv och återanvänder det är upp till dig. Du kan till och med använda dina gamla konstverk eller skisser för inspiration ensam.

7. Skapa onlinebutiker

I den digitala eran är det enklare än någonsin att sälja dina ytdesigner utan att hålla i lager eller öppna en fysisk butik i din stad. Du kan skapa många onlinebutiker som säljer samma design på flera ställen.

För ytmönsterdesigners är de bästa onlinebutikerna att skapa Samhälle 6 och RedBubble– även om det finns många andra ställen att sälja dina mönster online. Både Society6 och RedBubble är print-on-demand-modeller, så allt du behöver göra är att ladda upp dina ytdesigner och tilldela dem till produkter på sajterna. När någon beställer en produkt tillverkar och skickar webbplatsen den.

8. Titta på designkurser och handledningar

Konstnärer och designers bör alltid lära sig. Oavsett om du lär dig direkta färdigheter om ytdesign, närliggande färdigheter som dessa kostnadsfria Coursera-kurser för grafiska designers eller djupdykning i programvaruhandledningar, kommer dina designs bara att förbättras.

Ytdesigners gillar CatCoq tillhandahålla video- och blogghandledningar och dela med sig av sina personliga tekniker och resurser. Du kan hitta många handledningar för ytdesign på Skillshare, Pinterest och YouTube.

9. Dela ditt arbete

Genom att dela ditt arbete kan du bygga en publik. Du kan dela design på en personlig sida på sociala medier som Instagram eller Pinterest, men sociala medier är inte det enda sättet att dela. Gåva skapade bitar till andra, eller bär eller använd dem själv.

På sociala medier kan du också dela bakom kulisserna för att göra dina produkter, initiala skisser, inspirationsbilder eller färdiga verk. Detta uppmuntrar fler att titta på ditt arbete.

10. Samarbeta med andra

Att samarbeta med andra kreativa eller företag hjälper till att inspirera till nya sätt att arbeta och skjuter dina designs till en ny publik. Se våra tips för ett framgångsrikt kreativt samarbete och lär dig hur du kan tillämpa dessa på ytdesign.

11. Börja med en nisch

Även om alternativen för produkter med ytmönster är oändliga, känns det inte som att du måste skapa för dem alla. Faktum är att hitta en mindre nisch av produkter kommer att hindra dig från att känna dig överväldigad av de gränslösa valen.

Gör lite grundläggande efterforskningar om din avsedda målgrupp, de produkter de skulle köpa och vilka typer av ytdesigner som vanligtvis finns på dessa produkter. Fokusera din konststil på två eller tre avsiktliga produkter och sätt upp dina mål på att designa för dem.

Att göra detta till att börja med kommer att bygga ditt självförtroende såväl som din portfölj. Du kan utöka dina produktkategorier så fort du känner dig redo, se bara till att dina ytdesigner är vettiga på de nya produkterna du skapar.

12. Licensiera ditt verk

Genom att licensiera dina ytmönster kan du få ut dina mönster för allmänheten. Även om du kan sälja dina mönster utan att licensiera dem, borde det vara något att sträva efter som professionell ytdesigner.

Du kan bli kontaktad av en licensombud om du delar dina ytdesigner online, på marknader eller redan har en framgångsrik butik. Men om den framgången inte har hittat dig ännu, var inte rädd för att kallkontakta licensbyråer själv.

Designa dina ytmönster med självförtroende

Med dessa tips blir du lite mer kunnig om hur du blir en fantastisk ytdesigner. Att öva på dina konst- och designfärdigheter är bara halva striden. En framgångsrik ytmönsterkonstnär måste först nischa ner, dela arbete och bilder bakom kulisserna och utmana sig själva med begränsningar i färg, mjukvara eller teknik. Ju mer du övar och provar nya tekniker, desto bättre blir dina ytmönster.