11 bästa MAC-adresssökningsverktyg för alla behov

Spread the love

För IT-proffs och nätverksadministratörer är MAC-adresssökningsverktyg en kraftfull resurs som kan ge viktig information om anslutna enheter till ett nätverk.

Med hjälp av dessa verktyg kan dessa proffs identifiera enhetstillverkare och -typer och andra detaljer om MAC-adresser. Som ett resultat förbättras deras hanteringseffektivitet och felsökningsförmåga i stor utsträckning.

Här kommer vi att diskutera MAC-adressverktygen som hjälper dig att effektivisera nätverksprestanda och förbättra säkerhetsåtgärderna. Men först, titta på vikten av MAC-adresssökning och hur dessa verktyg kan hjälpa till med optimering av nätverksprestanda.

Vad är MAC-adress?

Källa: wikipedia.org

Förkortningen av MAC-adressen är Media Access Control-adressen. Det är en unik identifierare som vanligtvis är inbäddad i nätverksadaptern på en enhet under tillverkning. En MAC-adress innehåller 12 siffror och är ett 48-bitars nummer. Den består av sex grupper med två hexadecimala siffror. Grupperna separeras med kolon eller bindestreck.

Datorer, smartphones, routrar, nätverksväxlar och alla andra nätverksaktiverade enheter har en unik MAC-adress. Det spelar en avgörande roll i olika nätverksoperationer, som enhetsidentifiering, säkerhet, felsökning och övervakning.

Vikten av MAC-adresssökning i nätverkshantering

MAC-adresssökning är avgörande i hela processen för nätverkshantering. Det underlättar nätverksövervakning, tillgångshantering, enhetsidentifiering och nätverkssegmentering. Här är vad nätverksadministratörer kan göra med MAC-sökningsfunktionen:

#1. Enhetsidentifiering

MAC-adressen är den unika identifieraren som är kopplad till nätverksgränssnittskontroller (NIC). Genom att slå upp adressen kan nätverksadministratörer identifiera och särskilja enheter i sitt nätverk, vilket är viktigt för att spåra enheter och hantera inventering.

#2. Förbättrad nätverkssäkerhet

Det hjälper också att upprätthålla en lista över tillåtna enheter och blockera obehöriga. Det är också nödvändigt för uppgifter som MAC-adressfiltrering, en säkerhetspraxis som tillåter enheter med specifika MAC-adresser att ansluta till ett nätverk. Således kan administratörer lägga till ett extra säkerhetslager till nätverket.

#3. Nätverksövervakning

MAC-adresssökningsfunktion är också viktig för att övervaka nätverkstrafik och analysera hur dataflödet fungerar. Med hjälp av MAC-adresser kan administratörer identifiera källan och destinationen för nätverkspaket, få en uppfattning om trafikmönster och få insikter om nätverksanvändning.

#4. Felsökning

För att lösa alla nätverksproblem är omedelbar identifiering av källan nyckeln. När du har MAC-adressuppgifterna blir det lättare att hitta enheten som är kopplad till en viss MAC-adress för felsökning.

#5. Asset Management

Genom MAC-adresssökning kan organisationer registrera MAC-adresser associerade med enheter och spåra den fysiska platsen, ägandet och konfigurationsdetaljerna för nätverksenheter. När det kommer till garanti och hantering av nätverksinfrastruktur spelar det en betydande roll.

#6. Nätverkssegmentering

Nätverkssegmentering innebär att dela upp ett nätverk i mindre och isolerade delnätverk. Detta hjälper till att förbättra nätverkets prestanda, säkerhet och hantering. Med MAC-adressdata i handen kan administratörer kategorisera enheterna baserat på avdelning, funktion, säkerhetskrav etc.

  Hur man åtgärdar "JavaScript Heap of Memory Error"

Hur man använder MAC-adresssökningsverktyg för att identifiera nätverksprestandaproblem

Även om du kan hämta den grundläggande MAC-adressen från din dator eller nätverksenhet, behöver du ytterligare data för hantering av nätverksprestanda. Den informationen kan enkelt hämtas med hjälp av MAC-adresssökningsverktyg som finns tillgängliga på internet. De flesta av dessa är onlineverktyg och kan användas gratis.

Det primära syftet med dessa verktyg är att dela information om leverantören eller tillverkaren och den typ av enhet som är kopplad till en MAC-adress. Inget av dessa verktyg kan direkt identifiera de nätverksprestandaproblem som du eller din organisation kan ha.

Informationen som genereras av dessa onlineverktyg eller resurser kan dock användas som en del av hela felsökningsprocessen. Så här kan du använda verktygen för att lokalisera och lösa nätverksproblem:

  • Först och främst måste du få MAC-adressen för din enhet eller enheten du tror kan orsaka problemet.
  • Här kommer användningen av MAC-adresssökningsverktyg. Ange MAC-adressen på det verktyget för att få viktig information, som leverantörens namn, enhetsmodell och många fler.
  • Med dessa data i handen kan du söka efter vanliga nätverksprestandaproblem som den specifika enheten eller tillverkaren är känd för att ha. Du kan till och med besöka säljarens officiella webbplats och kontrollera dess supportdokumentation för att hålla utkik efter eventuella rapporterade problem, firmwareuppdateringar eller felsökningsguider för den enheten.
  • Det är inte allt; du kan också använda verktygsgenererad data för att granska och analysera enhetens nätverkskonfiguration. Kontrollera om enheten använder korrekta nätverksinställningar för IP-konfiguration, nätmask, DNS-servrar, etc., eftersom felkonfigurerade inställningar kan orsaka prestandaproblem.
  • Om nätverksadministratörer vill utvärdera organisationens nätverksinfrastruktur kan de använda dessa verktyg för att få information om alla MAC-adresser i nätverket. Således kan de identifiera nätverksstockningar eller felkonfigurationer som påverkar nätverkets prestanda.

Nu när du vet hur avgörande MAC-adresssökningsverktyg är för nätverkshantering, här är en lista över några effektiva verktyg.

MAC-adresssökning

Att ta reda på enhetens tillverkare eller enhetsnamn är superenkelt med MAC Address Lookup-verktyget. Den kan visa leverantörens namn, plats och MAC-detaljer från din angivna OUI eller en MAC-adress.

Detta omfattande verktyg ger information som OUI, leverantörens namn, adress, uppdragstyp och första registreringsdatum. Fliken Detaljer innehåller adressintervall, blockstorlek, UAA, överföringstyp och Wireshark-information.

Dess databas, med 48K+ MAC-adressprefix, uppdateras så snart det finns en uppdatering av IEEE-katalogen och Wireshark-tillverkarens databas. Därför ger varje sökresultat dig de mest exakta tillverkardata med en garanti.

Detta verktyg har också ett gratis och offentligt Rest API. Den kan hantera en stor mängd förfrågningar och adressera dem med låg latens.

AllDataFeeds.com

AllDataFeeds.com har ett sökverktyg för MAC-adressleverantörer som du kan använda gratis. Ange din MAC-adress i något av standardformaten, så hämtas leverantörs-, block- och MAC-adressdetaljer.

  Fixa Pokemon GO misslyckades med att logga in

Några av de avgörande parametrarna som visas av detta verktyg är OUI-nummer, företagsnamn, företagsadress, privat leverantör, MAC-adress giltighet, överföringstyp, administrationstyp, blockstorlek, blockintervall, blockregistreringsstatus och tilldelningsblockstorlek.

MACVendorLookup.com

Nätverksadministratörer som letar efter en plattform för att känna till leverantörer, platser och annan information från en MAC-adress bör använda MACVendorLookup.com. Detta onlineverktyg hjälper dig att få information om företagets namn, adress, adressintervall för leverantören och typ.

Även om du inte vet hur du hittar din MAC-adress kan du använda dess Windows-, Mac- och Linux-guide. Den har också ett REST API som du kan implementera i alla applikationer du utvecklar.

DNSCHECKER

DNSCHECKER förser dig med nödvändig information om MAC-adressen för din PC eller någon annan enhet. Du kan använda detta för två olika ändamål. Först kan du ange en MAC-adress eller OUI för att veta om dess tillverkare. Eller så kan du ange ett leverantörsnamn för att ta reda på intervallen och detaljerna för dess MAC-adress.

Leverantörsdata som genereras av detta verktyg är adressprefix, företagsnamn, företagsadress, startadressintervall och slutadressintervall. Var och en av informationen kan kopieras separat med ett klick.

Den hämtar också din IP-adress och visar den automatiskt i det övre högra hörnet. Den här plattformen kommer också med en guide om hur du hittar din enhets MAC-adress.

WhatsMyIP.org

WhatsMyIP.org underlättar MAC-adresser eller OUI-sökningslösningar genom denna onlineplattform. Det låter dig komma åt MAC-adressleverantörsdatabasen med hjälp av en komplett MAC-adress, ett OUI-leverantörsprefix eller ett leverantörs-/tillverkarnamn.

När du anger MAC-adressen kommer webbplatsen omedelbart att visa dig säljarens namn och adressprefixet. Genom att ange leverantörens namn kan du få listan med adressprefix tillsammans med det tillhörande fullständiga leverantörsnamnet.

Du kan också använda Miniwebtool som plattform för att ta reda på om leverantören eller tillverkaren. Allt du behöver göra är att ange hela MAC-adressen eller de första 6 siffrorna i den hexadecimala adressen.

För leverantörssökning stöder den vanliga format som 34-C9-3D-4F-03-7B, 34:C9:3D:4F:03:7B, 34 C9 3D 4F 03 7B eller 34C93D4F037B. Det här verktyget använder MAC-adressdatabasen från IEEE, så att du kan vara säker på att resultaten är äkta och korrekta.

Miniwebtool erbjuder också en lista över MAC-adressprefix beroende på leverantörer. För det måste du ange hela eller delar av tillverkaren, till exempel apple eller Apple Computer, Inc. Resultaten som genereras på denna plattform kan också laddas ner i PDF- eller JPG-filformat.

MACVendors.com

Vill du hitta MAC-adressleverantörens namn direkt? MACVendors.com är här för att hjälpa dig. Den hämtar leverantörslistan med 16 500 registrerade leverantörer direkt från IEEE Standards Association, som uppdateras flera gånger om dagen.

Den här plattformen saknar all onödig omkostnad och returnerar dig med leverantörens namn efter att du skickat en HTTP GET/POST-förfrågan tillsammans med MAC-adressen. Den kommer också med ett API som du kan använda i ditt system.

  Team Management är enkelt med Teamwork Software

För närvarande får API:et 3,6 miljarder förfrågningar varje år. De optimerade och högpresterande servrarna på denna plattform kan sömlöst hantera till och med 100 000 förfrågningar från din applikation. Men om du ska göra mindre än 1 000 förfrågningar/dag behöver du inte skaffa den nödvändiga API-nyckeln eller registrera dig på den här plattformen.

Ett annat förenklat onlineverktyg för MAC-adresssökning är Dan’s Tools. Här kan användare antingen kontrollera MAC-adressens leverantörsnamn eller ange leverantörens namn för att ta reda på MAC-adressens OUI.

OUI-sökning

OUI Lookup tillhandahåller uppdaterad information om MAC-adresser och OUI-leverantörer till sina användare. Ange bara MAC-adressen eller leverantören i sökfältet och hitta all associerad leverantörsinformation som leverantörens namn och leverantörens OUI.

Du kan klicka på GO-knappen för att hämta ytterligare information som grundläggande notation, prickad notation, bindestreck, maximum och minimum range och heltal. För leverantörsnamn accepterar den det exakta namnet eller det delvis matchade namnet.

Den här plattformen har också några handledningar om hur du hittar MAC-adresser för ditt operativsystem och din enhet, vilket är mycket fördelaktigt för oerfarna användare.

Udger

Udger är en användbar resurs som låter dig ta reda på information om MAC-adressleverantörer. Listan över MAC-adressleverantörer som används av denna plattform tillhandahålls av IEEE Standards Association. Uppgifterna uppdateras dagligen, så att du kan vara säker på att få den senaste och mest korrekta informationen.

Udger låter dig ange MAC-adressen och trycka på sökknappen. Inom några sekunder kommer den att generera all viktig information relaterad till leverantören, såsom leverantörens namn, leverantörskod, adresser, land och landskod.

HW-adress

HWaddress är en minimal webbplats för MAC-adresssökning. Den här röriga plattformen distraherar dig inte med massor av information eller länkar. Istället innehåller den bara ett tomt fält där du behöver ange eller klistra in MAC-adressen eller tillverkarens namn. Efter att ha klickat på knappen Sök visas företagets namn, OUI och MAC-intervallet.

Den här webbplatsen berättar också hur du skriver den här MAC-adressen i olika stilar som Unix, Unix noll-padded, inga avgränsare, etc. Dessutom, när du har kommit åt gränssnittet, kommer den automatiskt att visa din offentliga IP-adress.

Slutord

Hittills har vi diskuterat några av de bästa MAC-adresssökningsverktygen som är tillgängliga för fri användning. Dessutom är det ganska enkelt att använda dessa plattformar, och de slipper besväret med att installera programvara på det lokala systemet. Vissa av dessa erbjuder till och med API-funktionen som krävs för bulksökning.

Gå igenom dessa onlineplattformar så bör du kunna hitta den som passar dina behov bäst.

Om du vill läsa mer om MAC-adress, här är en artikel om MAC-adressfiltrering.